İçki Nasıl İçilir?

İçki Nasıl İçilir? Hangi içki nasıl içilmeli? Hangi içki neyle içilir gibi sorulara bu yazımda değineceğim. Aslında bir yazı dizisi yazmayı planlıyorum çünkü son zamanlarda içki adabının katledildiğine çok fazla şahit olmaya başladım. Bu katliam gibi hareketleri görünce gidip uyarmak istiyorum ama uyaracağım usul katilleri beni ne kadar dinler veya ciddiye alır bilemiyorum. En iyisi kendi blogumda beni ciddiye alan kitleye derdimi anlatmak istedim. Ciddiye alan kitle diyorum çünkü kendi aramızda sadece bilgi paylaşımı yapan bir platformuz ayrıca yeni kurduğumuz bir facebook grubumuz var. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bu konudaki sıkıntım aslında çok daha eskiye dayanır. Enerji içeceklerinin hayatımıza girdiği yılları hatırlayın. 2000 li yıllarda mantar gibi enerji içeceği çıktı ve hepsi votkayla çok uyumlu gibi bir izlenim yaratılarak piyasaya çıktı. İşin daha sonra cılkı çıktı viskiye bile enerji içeceği eklenir oldu. Rakıya kola karıştırandan tutunda gazozla tekila içenlere kadar saçma sapan bir sürü fikir çıktı ortaya.

İçki nasıl içilir ve hangi içki nasıl içilir diye kendimce anlatacağım ve her içki için ayrıca kısaca evde yapım tarifi vereceğim. Umarım işinize yarar bilgiler verebilir.

İçki Nasıl İçilir?

İçki Nasıl İçilir? Diye sorulduğunda çoğumuzun aklına aynı cevap geliyordur diye düşünüyorum yani ağızla. Ağzına içki içmek ilk kural olmak şartıyla konuya devam ediyorum çünkü ağzına içki içmek yada ağzıyla içki içmek konusuna girersek eminim herkesin anlatacağı çok anısı vardır. Bu konuya başlı başına bir yazıda işlemek için söz veriyorum.

İçki kültürel bir yansıma olduğu için yansıttığı kültürün özelliklerini içererek içilir. Mesela İtalyan kültüründeki şarapla Fransız kültüründeki şarabın tüketimi aynı değildir. İtalyanlar biraz daha bizim gibi uzun süreli yemek masalarında şarap içerken Fransızlar daha kısa süreli ve aperatif atıştırmalık tabaklarının yanında tüketirler. Şimdi Fransız restoranlarını örnek gösterip itiraz edebilirsiniz, aslında bu doğru bir itiraz olur ama Fransız restoranında şaraplı bir yemekte en fazla iki – üç saat geçirirlir ama İtalya sofralarında on – oniki saat arası süre geçiriliyor. Size absürt gelebilir ama tarafsız bakmalıyız. Şimdi size hadi yarım saatte rakı balık sofrasından kalkalım desem bu da size absürt gelecektir. Kısacası nasıl içilir sorusunun ilk yanıtı kültürel yansıma ve yöresel damak tatlarının etkilerine göre değişiklik gösterir olmalıdır.

Birde erkek gibi içmek diye bir tabirimiz var ya işte o şark kültürün bize verdiği göhsümüzü okşayan ama tamamen saçmalığa dayanan bir görüş. Erkek bedeninde yağ/kas oranı daha yüksek olduğu için kadınlara göre daha yüksek miktarda alkole dayanaklıdır. Bunu marifet gibi görüp dillendirmek derseniz işte o tamamen aymazlıktır. İki metreye yakın boyda ama gençliğinde spor yaptığı için içki içmeyen bir arkadaşım var. Adam bir kadehle çakır oluyor. Bence bu daha kıymetli, ben adamla aynı keyfe ulaşmak için epey uğraşmak zorundayım. Adamın vücudu zaten sporcu olduğu için güçlü ve aldığı alkole çok daha kolay mücadele ederken benim vücudum artık gelen zehirden bezdiği için neredeyse beni terk edecek. Şimdi kim daha çok gün sayısında keyifle içecek. Kadınlar mı yoksa erkekler mi? Keşke kadınlar gibi içebilsemde daha çok gün aynı keyifle içebilsem. 

Rakı Nasıl İçilir?

Rakı nasıl içilir konusundan önce kısaca rakı nasıl yapılır daha doğrusu evde rakı nasıl yapılır sorununa kısaca cevap vereceğim.

Evde Rakı Yapımı

Evde rakı yapımı için birçok farklı tarif ve yöntem var ama en pratik olanı 1 litre alkol içinde 3 ml virago anis anasonu çözüp üzerine 1,1 litre su ilave etmektir. Böylece 2,1 litre rakı yapmış oluyoruz. Evde rakı yapımı konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Evde Rakı Yapımı başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz. Şimdi gelelim ana konumuza. Rakının yapımdan sonra içilmesi ve adabı geliyor.

Milli içkimiz olduğu için ve yeni neslin nasıl içtiğini gördüğüm için ilk olarak rakı konusunu ele almam elbette garibinize gitmemiştir, zaten gitmesinde. Rakıya kola katıp içenleri gördüm, rakıyı kokteyl karışıma ekleyenleri gördüm, rakıyı burnuna çekip nezleden kurtulmaya çalışanları gördüm. Bu kadar saçma sapan kullanım görünce kanıma dokundu. Rakıya hakaret edildiğini düşünüyorum.

Rakı önce soğuk mezeyle başlayıp sonra ara sıcakla devam eden ana yemekle zirveye ulaşan, tatlı ve meyveyle taçlanan sofraların temel taşıdır.  Kavun – Peynir başlangıcından tutunda kavurma, balık, kebap veya birçok ana yemekle uyumludur. İçine ENERJİ içeceği eklenmez. İdeal mezelerin baş tacıdır ama mezesiz veya sofra olmadan garip kalır ve yazık edilir. İdeal meze konusuna, rakı için yazacağım yazıda detaylıca yer vereceğim ama temel anlamda şahsi favorilerimi, favori mezelerim isimli yazımı bu link üzerinden incelerseniz ulaşabilirsiniz.

Bira Nasıl İçilir?

Bira Avrupa içeceği değildir. Eski mısır ve Sümer döneminde bile sevilerek tüketilen bir içecek olduğunu daha önceki yazılarımı okuyanlar ve müdavim 56 takipçim çok iyi biliyor. Günümüzde bira tüketimi özellikle gençler arasında çok yaygın. Bunun sebebi bence ayak üstü içilmesi, düşük alkol oranı ve alkol oranına göre tüketim miktarının çok fazla olması.

Bira öncelikle soğuk içilir ve içki olarak tüketilmez. Bira aynen kımız gibi düşük alkol oranına dayalı olarak yüksek miktarda tüketildiği için tercih ediliyor. Ben on tane bira içebiliyorum diyen çok kişiyle tanıştım ama aynı kitleye beş litrelik damacanada su versen bu kadar su içilir mi? diye sana dönüp sorarlar. Miden beş litre birayı alıyor da beş litre suyu neden almıyor diye sorduğunda sana penguen gibi bakan kitleden söz ediyorum. Bira soğuk içilir, mümkünse yaz aylarında sahilde içilir. Sarhoş olmak için içilmez. Bira konusu en az diğerleri gibi açıklamaya ihtiyaç duyan ve şehir efsanelerini çürütmeye muhtaç bir konudur. Yazının başında söylediğim gibi yazı dizisi hazırlayacağım ve elbette bira burada kendi yerini alacak.

Şarap Nasıl İçilir?

Şarap aslında bizde çok yaygın ve üretim olanakları açısından oldukça şanslı olsada toplumun şaraba karşı aşırı muhafazakar tutumu yüzünden hak ettiği yeri bulamadığını düşündüğüm özel bir lezzettir. Ülkemizde Muş ili aslında bu konuya öncü olur ama bu konuyada daha sonra yazacağım yazıda gireceğim.

Şarap, bira ve kımız gibi fermente içki grubunda yer alır ama kendi içinde yapımı ve saklama koşulları açısından çok özel bir yere sahiptir. Fermente peynirle aperatif olarak tüketilebildiği gibi Avrupa mutfaklarında hem sos olarak hemde yemekle birlikte tüketilir. Su bardağında içilmez, gazoz eklenmez. Gazoz ekleyip leblebiyle içenler hatta şar-goz diyenler var. Neden bunu yapıyorsunuz diye sorunca “zaten bu köpek öldüren” diye cevaplar alıyorum. Hiçbir şarap bu muameleyi hak etmez. Eğer şarabı bu statüde görüp şarabı böyle aşağılarsak ve şarapçı tabirini kültürel olarak aşağı görüp bakış açımıza bu doğrultuda bürünürsek bizim ülkemizde şarap daha çok aşağılanır. Dünya ya şarap mahzeni olma kapasitesini elimizin tersiyle itmeye devam edersek bize daha çok şarap ve bira satarlar. Milliyetçilik birazda milli kaynakların milli ekonomiye getiri sağlamak için kullanılmasıdır.

Viski Nasıl İçilir?

Viski katliam eleştirilerine geçmeden önce evde viski yapımı hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum

Evde Viski Yapımı

Evde Viski Yapımı için en pratik, kolay ve ekonomik yol 1 litre alkolü 1,4 litre suyla seyreltip içine 5 ml konsantre viski kiti eklemektir. 2,4 litre viski hazır. Detayları Evde Viski Yapımı başlıklı yazımda bulinküzerinden okuyabilirsiniz. Şimdi ana konumuza geri dönelim yani viski katliamına olan eleştirilerime.

Viski sek içilir, en fazla içine buz eklenir. Enerji içeceği, kola veya farklı bir meşrubat eklenmez. Adamlar bilmem kaç yıl dinlendirip kendi tütsüleri için turba yakıyor, malt için kuyumcu terazisiyle ölçer gibi milimetrik hesap yapıyor, fabrika kuruyor, damıtım evi açıyor, formülü gizliyor, milyar dolarlık sermaye bağlıyor. Sen tutup içine enerji içeceği ekliyorsun. Biri tutup rakıya enerji içeceği eklese sen ne dersin?

Viski şahsen ilk tercihim değildir ama iyi viskiyi severek içerim. Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilir. İşim gereği onüç ülke gezdim ve viski tadımı konusunda az çok damağıma viski dokunmuşluğu vardır. Viski içerken öncelikle kalın ve avcun içine dolduran bardak kullanılmalı. Viski tekse bardağın %20 sini dubleyse %35 ini kaplamalı. Buz eklenecekse buzdolabından çıkan sönük buz değil kadeh bitene kadar erimeyen kalıp olmalı. Yanında çikolata olabilir ama her çikolata olmamalı, kakao yoğunluğu yüksek süt yoğunluğu düşük olmalı. Alınan yudum, yutakla mide arasını ısıttıktan sonra dildeki alkol deformasyonunu ve reseptörleri uyarıp bir sonraki yudumda aynı tadı alıp beynime aynı sinyali göndermek için olmalı. Antep fıstığı, çiğ köfte veya kebapla viski olmaz. Antep fıstığına, çiğ köfteye, kebaba ve viskiye yazık etmemek gerekiyor.

Votka Nasıl İçilir?

Votka konusundaki düşüncelerimi takipçilerim iyi bilir. Eğer düzenli takipçim değilseniz öncelikle votkadan neler yapılır isimli yazımı okuduktan sonra bu yazıyı okumaya devam etmenizi öneriyorum. Eğer bu yazıya söylediğim makaleyi okumadan devam ederseniz benim görüşlerim sizin zihninizde muallakta kalabilir. Votka tüm içkilerin köküdür ve votkadan her tür içkiyi yapabilirsiniz. Suya oralet ekleyince portakallı bir içecek çıktığı gibi votkada yapay yada doğal aromalandırılırsa her tür içki elde edilebilir. Yeter ki bilinçli yapılsın. Bu sözümden herkes barmen olabilir gibi bir sonuç çıkarmayın. Birisi eti ve balığı birkaç şekilde iyi yapabildiği için nasıl ki aşçı yada usta olamıyorsa iki – üç karışımı iyi yapan biride barmen olamaz. Gerçi bizim memlekette rakı – bira dolduranda barmen, kuru pilav yapanda aşçı. Bu platformun aslında amacı birazda bunları ayırmak yada sapla samanı karıştırmamak.

Votka aslında bizim bildiğimiz likör bardağında sek içilir ve yanında salatalık turşusu yenir. Votka herşeyle çok iyi uyum sağlar. İster meşrubat ister hafif buz, isterseniz ev yapımı meyve suyu isterseniz bir bardak şıra içinde her zaman yeri vardır. Votka aslında benim için su gibidir. Suyu suya ekleyince ayran çıkmaz ama votkaya biraz su eklerseniz sek olarak çok rahat içebilirsiniz. Benim için votka temelde vişneyle içilir ama meyve aromalı votkaların bendeki yeri ayrıdır.

Cin Nasıl İçilir?

Cin benim rakıdan sonra en sevdiğim içkidir. Viski, bira ve votka cinden sonra gelir. Cin aslında tatlıyı çok sevmeyen mayhoş tatlardan hoşlananlar içindir. Şahsen ben bayılıyorum. Kokteyllerde ve blogumda verdiğim tariflerin en zengini her zaman cin üzerine olmuştur. En sevdiğin içlileri sırala deseler rakıdan sonra cin gelir. Arkadaşlarım benimle cin çıkarıyor diye dalga geçerler ama geldiklerinde cin kokteyllerimden tatmadan gitmezler. Cin nasıl içilir sorusunun cevabından önce kısaca evde cin yapımı hakkında bilgi vermek istiyorum.

Evde Cin Yapımı

Evde cin yapımı için en pratik, ekonomik ve kolay yol 1 litre etil alkolü 1,4 litre suyla seyreltip içine 2,5 ml virago konsantre ardıç aroması eklemektir. 2,4 litre cin hazır. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Temmuz 2018 de yazdığım Evde Cin Yapımı başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Cin bence yanında ekşi tatlarla iyi gider. Bunun için ülkemizde cin tek başına değil tonikle birlikte anılır ve cin-tonik diye telaffuz edilir. Tonik dediğimiz aslında greyfurtlu gazozdur ve çok iyi uyum sağlar. Benim tercihim daha çok misket limonudur (küçük yeşil limon). İçki nasıl içilir dendiğinde rakıdan başlasamda cine yapılan muameleden de en az rakı kadar rahatsızım. Cinin içine enerji içeceği eklenmez. Şekerli tatlarla uyumlu değildir. Ekşi tatlarla uyumludur. Birde şu ara çilekli pembe cinler çıkmış, gördükçe delirecek gibi oluyorum. Kurban keserken, kafasını kesmede önce bağırsakların çıkarılması ne kadar doğruysa cine şekerli tatların eklenmesi de o kadar doğrudur. Bunu yapmayın. İşin adabına uygun hareket edin. Hamsi kızartmasına bal döküp yiyenler cinede şekerli tatları eklesinler yada oturup kola veya enerji falan katsınlar.

Tekila Nasıl İçilir?

Diğer içkilerin tarifini verip tekila yapımı hakkında bilgi vermeden olmaz.

Evde Tekila Yapımı

Evde Tekila Yapımı için en pratik, kolay ve ekonomik yol 1 litre etil alkolü 1,4 litre suyla seyreltip içine 2,5 ml agave aroması eklemektir 2,4 litre tekila hazır. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Temmuz 2018 de yazdığım Evde Tekila Yapımı başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Ülkemizde garip bir şekilde tekila limon ve tuzla içiliyor ama aslında o küçük bardaklarında sek içiliyor. Agavenin verdiği ekşimsi tatla limon uyumlu olduğu için alınan yudumun üzerine ince bir dilim limon bence gayet başarılı sonuç veriyor. Buraya kadar bir problem yok ama tabiki bizim insanımızın eline geçen tekila ne zulümler görüyor inanamazsınız. Her zaman olduğu gibi kola ve enerji içeceği ilk sıradaki yerini alıyor. Adam rakıyla karıştırıyor. İçine bal eklemeye çalışanıyla bile tanıştım, kim bilir daha benim bilmediğim neleri var.

Bence tekila soğuk tüketilmeli. Tek yudumda bitecek kadar kadehlerde olmalı ve sek içildiği için mideyi bastıracak ek bir tatla takviye edilmeli. Limon ve tuz mideyi kolaylıkla bastırdığı için oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Limon ve tuz birlikte yeteri kadar fresh bir hava vermediği için limondan biraz daha hallice dediğimiz ve bizim buralarda faydasız olarak bilinen turunç mayhoş tadıyla alınan yudumu bastırabilir. Turunçla birlikte içildiğinde tuza ihtiyaç kalmadığı gibi kabuğundaki asit dildeki reseptörleri uyardığı için tekilanın sadece alkolü değil aynı zamanda tadıda alınabiliyor.

Likör Nasıl İçilir?

İşte geldik zurnanın zart dediği deliğe. Bizim memlekette herkes likörü kız içkisi diye bilir ve ona göre davranır. Sadece kahvenin yanında bir yudum içildiğini sanıp bir şişe likörü açıp içmez. Hehee aynen öyle. Votkayı vişneyle iç, rakıya su kat, viskiye su ekle sonrada meyveli ve düşük alkollü direk içilen içkiye çamur at. Perhizle lahana turşumu dersin, tencere dibin kara mı dersin yada benim buradan dile getiremeyeceğim özlü sözlerimizden mi dem vurursun bilmem ama likör aslında tam yurdum insanının içkisidir. Çok fazla meze istemez, direk içilebilir, birçok kokteylde yeri vardır, tadına bakan çok beğenir ama sorsan ben içemem der. Malibu dediğin ne be kardeşim? Hindistan cevizi likörü, Jager master dediğin baharat likörü. Bailes var mesela kremalı kahve likörü ama bizim insanımız sanki likör değil viski içiyor. İrlanda da çok meşhur ama sonuçta irlanda viskisi değil, al sana anlı şanlı likör.

Likör konusunda hiç kimseyle anlaşamıyorum çünkü likör genelde içilemez garip guraba bir içki gibi algılanmış hala öyle gidiyor. Bu konuda en büyük suç eski tekel işletme zihniyetinde bence. Eskiden tekelden sigara alan herkese rakı, votka ve likör zorla satılırdı. Likör ülkemizde çok bilinmezdi ve bakkal amcalar mecburi mal olarak gördüğü için tüketiciye utanarak sunarlardı. İşte bu günkü likör anlayışının temeli o zamanlardan atıldı ve yurdum insanına en yatkın içki bu gün bu halde.

Likör nasıl içilir sorusunun yanıtı bence en az votka kadar geniş ve içeriği o kadar kapsamlıdır. Likör aynen şarap gibi ülkemizde hak ettiği yeri bulamamıştır ve ötelendiği ayrıca ket vurularak geri plana itildiği için törpülenmiş bir lezzetler potporisidir.

 İçki Nasıl İçilir? 

İçki Nasıl İçilir? İsimli yazı dizime giriş olarak kaleme aldığım bu yazımda, bundan sonra gelecek yazılarım hakkında yeteri kadar fikir ve ipucu verdiğimi düşünüyorum. Arkası yarın kuşağı tarzı meraklandırmak gibi bir amacım yok sadece İçki Nasıl İçilir? sorusuna kendimce cevaplar verip yapılan katliama karşı kendimce sesimi duyurmak istiyorum.

Çok Uzun Zamandır Yazmıyordum

Malum, yaşım orta yaşın biraz üzerine çıktı. Uzunca bir süre sağlık sorunlarıyla uğraştım. 2020 de evimden çıkmadım ve bu konuda dilim döndüğünce yaptığım araştırmalar ışığında bilgi paylaştım ve paylaşımıma kendi kişisel görüşlerimide ekledim. Şimdilik sağlık sorunlarımı aştım ve yine hobilerime geri döndüm. Bu süreçte yeni yazılar yazamadım ve yeni tarifler veremedim. Ne oldu da  yeni yazı gelmiyor diye sorup, halimi hatırımı soran tüm takipçilerime ayrıca çok teşekkür ediyorum.

Sahalara geri döndüm, sigarayı bırakmama çok az kaldı, son zamanlarda iyice azalttım. Günde üç-dört taneye kadar düşürdüm. Bu süreçte psikolojik destek aldım ama aslında işin çok destek alınası bir yanın olmadığını öğrendim. Bu konuda başlıbaşına geniş bir yazı yazıp özet bilgi vereceğim. Psikolojik danışmanlık, sigara konusunda elbette yardımcı oldu ama işin aslı çok karmaşık değil. Bu konuda yazacağım yazı sonrasında emin olun zihninizde şablon, eldiven gibi yerine oturacak. Konudan konuya atlamış gibi oldum ama blogumdaki ilk amacım her zaman gündemimi paylaşmak, tariflerimi paylaşmak ve problemlerimin çözümlerini paylaşmaktı. Şu anda bu yazının konusu her ne kadar İçki Nasıl İçilir? olsa da sigara nasıl bırakılır? konusu bu yazı dizisinden sonra gelecek. Eğer bu yazıya ekleme yapmak isterseniz yada şahsi deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz blogum her tür desteğe ve paylaşıma sonuna kadar açıktır. Bilgi ve deneyimlerinizi paylaşmayı esirgemeyin.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir