Rakı Çeşitleri

Rakı çeşitleri sürekli olarak artmaya devam ediyor ama temelde çok büyük farklılıkları yok. Aslında artan rakı çeşidi değil alt versiyonları. Bir önceki yazım: Evde İçki Yapımı – Her Tür İçki Için Yapım Kılavuzu

Rakı Çeşitleri konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Rakı Çeşitleri

Market raflarındaki rakılara baktığımda çeşitliliğin sürekli arttığını görüyorum. Rakı markları sürekli olarak kendi rakılarında yapacakları farklılıklarla bir adım öne çıkmaya çalışıyorlar ama temelde çok büyük farklılık yaratabildiklerini düşünmüyorum. Tekirdağ rakısının ilk çıktığı günleri hatırlıyorum. Aman efendim yaş üzüm rakısı, çok farklı bir rakı diye hepimiz saldırmıştık. Tekirdağ rakısı gerçekten güzel bir rakıdır ama bildiğimiz rakının çok dışında değildir. Yaş üzüm rakısı, rakı severler için bir alternatif olabilir ama bunun dahada geliştirilmesi yönünde atılmış somut adımlara bakıyorumda bir elimin parmağını geçmiyor. Üç distile rakı, beş distile rakı, göbek rakısı gibi isimlerle farklı rakılar satılıyor.

Bu yazımda rakı çeşitleri üzerinde duracağım ama bunlar markette satılan rakılar değil kendi yaptığım rakılar olacak. Evde rakı yapımı serüvenime başladıktan sonra bilindik rakıyı çeşitlendirmek için bazı denemeler yaptım. Denemelerimi blogumda paylaştım ama artık bunları derleyip başlı başına bir konu olarak kaleme almak istedim. Umarım deneyimlerim, merak edenlerin işine yarar.

Evde Rakı Yapımı

Evde rakı yapımı konusunda zaten bir yazım var. Yazıma bu link üzerinden ulaşıp okuyabilirsiniz. Evde rakı yapımı yazımdaki gibi uzun uzun ve detaylı olarak rakı yapımını anlatmayacağım ama pratik tarifler yazımdaki gibi basitçe anlatacağım. Rakı yapımı aşamasını geçtikten sonra tekrar tekrar her tarif için rakı yapımını anlatmak hem benim için hemde bu yazıyı okuyanlar olanlar için zaman kaybı olacaktır.

Evde Rakı Yapımı Malzemeleri

500 ml etil alkol (ikinci defa distile edilmiş ve üç defa karbon filtreden geçirilmiş)

2 ml anason yağı

500 ml erikli su

Evde Rakı Yapımı

İkinci defa distile ettiğim ve üç defa karbon filtreden geçirdiğim 500 ml etil alkolün içine 2 ml anason yağı ekleyerek iyice çalkalıyorum. Anason yağının tam olarak çözündüğünden emin olduktan sonra üzerine 500 ml erikli su ekleyip tekrar çalkalıyorum. 1 litre rakım hazır. Eğer distilasyon imkanınız yoksa en azından kötü kokulardan kurtulmak için karbon filtre işlemini uygulayın. Sonuçta bizler herhangi bir ticari kaygı gütmeden sadece kendimiz için hobi amaçlı olarak birşeyler yapıyoruz. Kendimiz için uğraşmaktan erinmeyelim.

Rakı Çeşitleri

Elimde bir litre standarda yakın bir rakım olduğuna göre artık istediğim gibi çeşitlendirebilirim. İster bir litrenin tamamını, ister yarısını yada parçalar halinde çeşit çeşit rakılar yapabilirim. Yaklaşık olarak iki yıl kadar önce ilk denemelerimi damla sakızı ve Hindistan ceviziyle yapmıştım. Bu denemelerimi yazıya döküp blogumda yayınlamıştım.

Bu arada zaten yaş üzüm rakısı yapıyordum ve çok bilindik bir tat olduğu için yazılarımda yer vermemiştim. Son olarak bana gelen kuru üzüm numunesiyle bir deneme yaptım ve yazılarımın içinde küçük bir yer verdim. Aslında bu yazıyı hiç denemediğim rakı çeşitlerini değil deneyip beğendiğim ve kaleme aldığım rakı çeşitlerini dermek için yazıyorum. Rakı çeşidi olarak ilginizi çeken bir tarif olursa ve denemek isterseniz bu yazı kısaca fikir vermiş olacak. Detaylı bilgi ve tarif hakkında daha geniş bilgi edinmek isterseniz eski yazılara gitmenizi sağlayacak linkleride yazının içinde paylaşacağım.

Rakı Çeşitleri Nasıl Olmalı?

Rakı çeşidiyle rakının kendi içindeki alt versiyonları birbiriyle karıştırılıyor. Sapla samanı birbirine karıştırmak gibi bir karmaşa olduğunu düşünüyorum. Sanki yeni bir çeşit rakı gibi lanse edilen yeni rakıların tadına baktığımda bildiğim rakıdan biraz daha sert, tok yada yumuşak bir içim verdiğini görünce kendimi dolandırılmış gibi hissediyorum. Bizim mahalledeki marketin alkol rafları sanki şekerci dükkanı gibi rengarenk. Rakılar deseniz gırla gidiyor ama çeşit derseniz işte bizde o yok.

Rakının içine yakışan aromatik tatları eklemek neden kimsenin aklına gelmiyor. Ben neden bakkal rafında Hindistan cevizli rakı göremiyorum? Rakı çeşidi dediğimizde rakının alt versiyonu değil marjinal bir tat sunmalı. Bu arada marjinal terimi sıra dışı anlamında değildir.

“Marjinal: Toplama eklendiği zaman toplamda değişim yaratabilen son birime verilen addır”

Rakı Benim Favorimdir

2005 yılında İtalya da üretim bandı kurmak için bir projede görev almıştım. Çok güzel arkadaşlıklar edindim. İtalyan kültüründe bizimki gibi uzun süreli yemek sofraları vardır. Onlar daha çok şarap içerken biz rakı içiyoruz. Akşam yemeğinde rakı içelim dediğimize en az üç – dört saat geçiriyoruz. Alkolsüz sofralarımız yemek bitene kadar sürüyor. İtalyanlar bizden beter, adamlar yedi – sekiz saat sofrada oturuyorlar. O zamanlar hava alanlarında şimdiki kadar sıkı kontroller olmadığı için yanımda bir litre rakı götürmüştüm. Akşam yemeğinde çıkardım rakıyı koydum sofranın ortasına. Nasıl içileceğini bile bilmiyorlardı. Aslan sütü dedim biraz şaşırdılar. Rakıya su dökünce beyazladı, adamların yüzündeki şaşkınlığın keşke resmini çekseydim. Tadına baktıklarında çok tatlı ve şekerli olduğunu söylediler. Mühendislerden biri bunun içimi çok kolay dedi ve kadehi bir dikişte bitirip bir tane daha istedi. Yavaş dedim ama dinlemedi. Sonunu siz zaten tahmin ediyorsunuz. Senin neyine bir şişe şaraptaki alkolü iki kadehte almak. Hani vardır ya kıravatların rambo gibi alına çekilmesi, işte adamların bende öyle resimleri var. Ceketlerini kemerlerine sıkıştırıp göbek atmadılar ama aslan sütünün ne olduğunu öğrendiler.

Üretim bandını kurduk proje bitti ve ülkeme geri döndüm. 2008 yazında kadehi bir dikişte bitiren mühendis Kuşadası na geldi. Beraber rakı içtik ama bu defa ağzıyla içmeye özen gösterdi. İş için İtalya ya gittiğimde aynı grupla sürekli olarak görüşüyorum. Bu arada İtalyanların balık kültürü gerçekten çok zengin. Biz İtalyan mutfağını daha çok makarna ve pizza olarak biliriz ama adamların tereyağında kızarttıkları harika levrekleri var. Normalde hamsi dışında kızartma yemem ama misafir olarak gittiğiniz yerde ikram edilen yemeği yememek bizim kültürümüze ne kadar ters hepiniz bilirsiniz.

Sıralamam

Bana en sevdiğin ilk üç içkiyi say deseler bir rakı, iki cin, üç viski derim. İlk sıradaki rakıda çeşitlilik istemek hakkım diye düşünüyorum. Rakı çeşidi diye rakının alt versiyonlarını tadıp hüsrana uğrayınca böyle eleştirel konular çıkıyor ortaya. Bu yazıda anlatmak istediğim ucuza rakı yapmanın dışında kendime özel ve ilk sıramdaki rakının çeşitliliğinin sınırlı olması.

Rakı üreticisi bir okurum varsa ve beni dikkate alıyorsa bu önerimi lütfen göz ardı etmesin. Ben amatör olarak demeler yapıyorum ve deme yapma imkanım sınırlı. Rakı üreticisi bir şirket AR-GE departmanında benim amatör denemelerimin kim bilir kaç katını yapar? Üreticiler ufkumuzu açsın, yenilikler getirsin, ülkemizin ulusal değeri olan rakıyı dünyaya çeşitlendirerek tanıtsınlar istiyorum. Rakı dediğim zaman yüzüme penguen gibi bakan İtalyanlar yerine viskiyi bilen İtalyanlar gibi bana baksınlar. İki Koreli bizim rakıyı inceledikleri bir video çekmişler, muhtemelen videonun sonunda maymun olup birbirlerini öpmüştürler ama adamlara rakı sihir gibi geliyor. Ben bile en azından buz koyup içiyorum ama adamlar sek içmeye çalışıyor. Sonunu bizler tahmin ediyoruz ama onlar tahmin edememişler.

Rakı Çeşitleri

Damla Sakızlı Rakı

Damla sakızlı rakı tarifini daha önce blogumda yayınlamıştım. Damla sakızlı rakı aslında biraz daha Yunan rakısı olarak bilinir. Hazırlanışı çok basittir. Yapmanız gereken 1 litre rakının içine 1 ml damla sakızı aroması ekleyip çalkalamak ve iki hafta kadar bekletmek. Damla sakızlı rakı tarifi kısaca bu şekilde. Damla sakızı doğal halinde çok pahalı ve gerçeğini bulmak çok zordur. Sakız adasına gidenler yangından sonra gerçek sakızı bulmanın ne kadar zor olduğunu bilir. Rakı çeşitleri dediğimiz zaman, damla sakızlı rakı gerçekten çeşit sayılabilecek değişik bir lezzettir. Daha önceki yazımda da yazmıştım. Damla sakızlı rakıya alışkın olmayanlar, ilk içtiklerinde sakızını yutmuş gibi hissedebilir.

Kuru Üzüm Rakısı

Yaklaşık iki hafta kadar önce ilk defa yaptığım ve oldukça beğendiğim bir denemem oldu. Kuru üzüm raksı denince akla sadece âlâ serisi rakılar geliyor ama işin aslı öyle değilmiş. Bende deneme yaptıktan sonra öğrendim. Kuru üzüm aromasını bir litre rakıya 1 ml ekledim ve tadına inanamadım. Görüşlerimi likör kiti isimli yazımda paylaştım. Rakıya eklendiğinde damakta bıraktığı sıra dışı ve benzersiz uyumu hayatım boyunca tatmadım. Benim sıralamamda rakı her zaman ilk sırada gelir ve her çeşit rakıyı tattığımı söyleyebilirim ama bunu ilk defa tattım. Böyle bir lezzetle tanıştıktan sonra rakı anlayışım tamamen değişti diyebilirim.

Yaş Üzüm Rakısı

Yaş üzüm rakısı market raflarında kolaylıkla bulunabiliyor. Yaş üzüm rakısının kendi içinde birden fazla çeşidi var. Üç distile alkol içereni, fıçıda bekletileni, Kapadokya yöresinde beyaz şarap için üretilen üzümünden olanı gibi bir çok fantastik türü bulunuyor. Yaş üzüm rakısı için yapmanız gereken bir litre rakıya 1 ml yaş üzüm aroması eklemek. Yaş üzüm aroması her firmada farklı tatlar sunuyor. Bu açıdan bakılınca her biri denenebilir ve kişisel damak tadına göre bir tercih yapılabilir.

Hindistan Cevizli Rakı

Bu konuda yazdığım yazıyı okuyanlar tesadüfen ve meraktan bu tarife ulaştığımı iyi biliriler. Hindistan cevizinin rakıya bu kadar yakıştığını öğrenince bende çok şaşırdım. Deneyimlerimi blogumda sürekli paylaştığım için böyle bir keşfi paylaşmasam olmazdı.

Rakı Çeşitleri Bu Kadar mı?

Benim yapabildiklerim bu kadar. Yazımda daha öncede belirttiğim gibi bu işi ticari yapan ulusal firmaların elindeki imkanlar elbette bende yok ancak rakıyı üreten büyük firmalar neden bu konu üzerinde çalışmıyor? Varsa yoksa üç distile rakı beş distile rakı. Rakıya marjinallik ekleyin, katma değer ekleyin. İnsanlar biraz tadında farklılık görsün. Avrupalılar viski için neler yapıyor dönüp bir bakın. İs kokusu için turba kullanıyor. Bizde anason kokusu dışında koku düşünülmüyor bile. Rakı sever biri olarak çeşitlilik istiyorum. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.        

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir