Rakı nasıl içilir?

Rakı nasıl içilir? Adabı nasıldır? Yanında neler olur? Masada neler konuşulur? Bunların hepsine kendimce yorumumu bu yazıda derliyorum. Bu yazıyı iki faklı kesim okuyacaktır. İlki en az benim kadar bu adabı bilip nezaketen adabı tekrar zihninde tasvir etmek isteyen düzenli takipçilerim birde rakı adabını merak eden gençler olacaktır. Aslında bu yazıyı yeni nesil değimiz genç arkadaşalar için yazıyorum yada daha dürüst bir tabirle adabı bilmeyen ve rakıyı içerken küfreden rakı edebinden yoksun kesime yazıyorum. Bu arada rakı edebini bilmemek için genç olmayada çok gerek yok. Enerji içeceğine rakı katanları gördükten sonra çok fazla söyleyecek bir şey kalmıyor açıkçası.

Rakı nasıl içilir konusunun detayına girmeden önce kısaca rakı yapılı onu anlatmak istiyorum. Blogumu düzenli takip edenler bu konuya sonuna kadar hakimdir ancak ilk defa blogumu ziyaret edenler için bu bilgi faydalı olacaktır. Ayrıca Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Evde Rakı Yapımı

Evde rakı yapımı için en az iki defa ditile edilerek gıdai alkole dönüştürülmüş etil alkol kullanılmasını öneriyorum. 1 litre gıdai alkolün için 3 ml virago anis anason ilave edilerek çalkalandıktan sonra iyi kalite 1 litre su ilave edilerek seyreltilmelidir. Böylece 2 litre rakı yapmış oluruz. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isteyenler Ağustos 2018 de yazdığım Evde Rakı Yapımı başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirler.

Evde rakı yapımı aslında pratik ve basit gibi görünebilir ama detaylara dikkat etmezseniz sonuçları çok ağır olabilir. Evde rakı yapımı yazımda tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Şimdi dönelim asıl konumuza. Delikanlılık çağlarımda Seyyal Taner’in bir şarkısı vardı, “bunlar hamburger çocuğu ne anlar meyhaneden” diye bir bukle geçiyordu. Ne kadar doğru bir tespitmiş, aslında ne kadar özlü bir sözmüş. Anlattıklarımdan sonra sizinde bu sözlere atasözü gibi bakacağınızdan neredeyse eminim.

Rakı nasıl içilir?

Rakı tüm içkiler gibi ağızla yada ağıza içilir. İçilirken “nerde o kedi, o kedi buraya gelecek” diyen fare misali içilmez. Yani rakı yeteri kadar içilir. Rakı sofrasına misafir edilirsem bir kadeh yarar, ikincisi karar, üçüncüsü zarar diye otururum çünkü sofra bana ait değil ve sonuna kadar gidersem kediyle ilgili bir sonuç çıkabilir. Bence hoş olmaz.

Rakı içerken sofrayı ben kurmalıyım ve menüyü ben belirlemeliyim çünkü rakı öncelikle dost meclisinde içilir. Eğer sofrada ticaret varsa o sofra zaten dost meclisi değildir ve verdiğim limitler dahilinde davete icabet edilip kalkılmalıdır. Bu sofra gerçek rakı sofrası değildir.

Dost Meclisi

Dost meclisi rakı içilirken kurulan sofradır. Bu sofrada yenilir, içilir, tartışılır, hükümet kurulur, hükümet yıkılır, eski günler konuşulur ama asla ticaret konuşulmaz. Daha doğrusu her şey konuşulur ama ticaret konuşulmaz. Eğer ticaret konuşulursa emin olun orası dost meclisi değildir.

Dost meclisi çok özeldir. Dost meclisine dahil olacak arkadaş sayısı bir elin parmaklarını asla geçmez. Hatta zamparalık kuralı bile uygulanabilir yani bir kişi eksik ama iki kişi fazla diye düşünülebilir. Uzun sözün kısası rakı dostla ve edebine uygun şekilde içilir.

Rakı Edebi

Rakı öyle vur-kaç içkisi değildir ve kendince edebi vardır. Rakı sofra ister, huzur ister ve dost ister. Masa dizaynı, mezesi ve sohbet edecek dost olduğunda pazıldaki tüm parçalar tamamlanmış demektir. Rakı edebinde tüm yiyecekler sırasıyla gelir. Asla biri diğerinin önüne geçmemelidir. Önce soğuklar sonra ara sıcak ardından ana yemek ve sonunda tatlı veya meyve gelmelidir. Sofradan kalmadan önce kahve veya çay elbette ikram edilebilir ama asla ısrar edilmez. Rakı sofrası temiz ve düzenli olmalıdır. Her yeni kadehte, kadehler değiştirilmelidir. Tabaklar gelen yemeğin sıralamasına uygun olarak yenilenmeli ve kullanılan çatal bıçak takımları önceden sıralanmalıdır.

Peki restoranda yada evde değilde piknik alanında rakı içersek ne yapacağız? Mesela soğuk bir pınarın yanında rakı içerken ne yapacağız? Elbette orada bu konforu sağlayamayız ama plastik bardaktan veya şişeyi kafaya dikecek değiliz. Rakı adabını bilen birisi bu ortamda bile titiz davranmalıdır.

Rakı Mezeleri

Rakı mezeleri konusu çok göreceli olsada başlangıçta baklavayla rakı içip sonrasında ana yemeğe geçmek abeste iştigal olur. Öncelikle soğuk mezeler gelmelidir. Benim bu konuda yazdığım favori mezelerim isimde bir yazım dahi var eğer okumak isterseniz bu link üzerinden yazıma ulaşabilirsiniz. Başlangıçta peynir/kavun veya hafif bir atıştırmalık tabağı olabilir yada sizin damak tadınıza uygun birkaç parça meze oldukça uyumludur.

Soğuk mezelerden sonra ara sıcaklar gelir, şahsen ara sıcaklarla bir kadehten fazla rakı içmem. Ara sıcaklar, rakı sofrasında mola yada yavaşlama gibi geliyor bana. Ara sıcaklar asla soğuk meze muamelesi görmemelidir. Ara sıcaklar ana yemeğe uyumlu olmalıdır. Mesela ana yemek balıksa ara sıcak olarak tereyağlı karides olabilir, mangalda sucuk olmaz yada tam tersi ana yemek biftekse ara sıcak tereyağlı karides olmamalıdır. Rakı sofrasında, ana yemekte iki favorim vardır. Biri biftek diğeri balıktır.

Soğuk Rakı – Sıcak Rakı

Rakı soğuk mu içilmeli yoksa sıcak mı içilmeli diye büyük bir fikir ayrılığı son zamanlarda oldukça popüler. Rakı soğuk içilir ama rakı buzdolabında yada dondurucuda bekletilmez. Rakıya buz tutturulmaz. Burada yine sıralama doğru yapılırsa lezzeti pekişir ancak bulamaç mantığıyla neyi ne zaman ekleyeceğimizi önemsemezsek rakının muhteviyatını bozarız. Rakı bir müddet buzdolabında tutulabilir, soğuk su kıvamında soğutulmaz. Eğer rakıyı soğuk su gibi soğutmaya kalkarsak rakının içindeki anason kristalleşmeye başlar ve rakının görüntüsü bozulur. Hafif serinleyecek kadar buzdolabında bekletilmesi yeterlidir. Rakıyı kadehe koyduktan sonra sulandırmadan buz eklersek yine anasonu kristalleştiririz ve rakının ana tadını veren anasonun muhteviyatını bozarız. En doğrusu bir sürahi suyun içine bolca buz koymak ve soğuk su eklemektir. Rakıya değil rakının suyuna buz ilave etmek en doğru yöntemdir. Rakıya soğuk su ilave edildiğinde beyazlar ama bu beyazlama anasonun donmasından dolayı değil anasonun suyla temas etmesinden kaynaklanmalıdır.   

Her konuda olduğu gibi rakının sıcak veya soğuk içilmesi konusunu abartmadan bırakamayan bir kesim var. Mesela aldığım bir soru vardı, bu nasıl bir zihniyettir arkadaş diye kendime sorup bir müddet kafamı kaşıyıp düşündüm. Şaşkınlığım birkaç dakika geçmedi. Soruyu aynen paylaşıyorum;

“Merhaba

Kendim yapmaya başladıktan sonra rakıyı biraz fala içiyorum. Kuzenim rakıyı kaynar su ilave ederek içmemi söyledi. Böylece rakıyı daha yavaş içecekmişim ve kaynar suyla içilen rakı çok sarhoş etmiyormuş. Denedim ama kaynar su eklenen rakı beyazlamadı. Bu konuda bilginiz var mı yardımcı olur musunuz? “

Öncelikle rakıya kaynar su ilave dince beyazlamaz çünkü anason bu kadar yüksek sıcaklıkta yine muhteviyatını kaybeder. Kadeh soğudukça yavaş yavaş beyazlar ama bildiğimiz rakı beyazına asla ulaşamaz çünkü kaynar su eklenen rakıda doğru dürüst ne alkol kalır ne anason. Sabah kahvaltısında çay doldurur gibi rakıya kaynar su eklemek nedir?

Rakının Yanında Ne içilir?

Alın size harika bir problem daha. Öncelikle rakının yanında enerji içeceği içilmez. Rakının yanında su içilir, şalgam içilir yada şalgam bulamayan ikamesi olarak turşu suyu içebilir. Rakının yanında süt içen gördüm, enerji içeceği içen gördüm, hoşafla, birayla, şarapla…. daha neler neler var. Bunu yapanların kendilerini sıra dışı göstermeye çalıştıklarını düşünüyorum. Çiğ köftenin üzerine şeker serpip yemekten çok farklı değil ama eleştirdiğinizde aldığınız cevap hep aynı oluyor. Benim damak tadım böyle.

Kendisini sıra dışı göstermek isteyen arkadaşlar lütfen bunu kalabalık ortamlarda yapmasınlar. Acaba kendilerini kimse görmezken yani tek başına oturup içerkende bunları yapıyorlar mı? Açıkçası ben çok zannetmiyorum. Düşünün iki samimi arkadaşınız ve onların yanlarında yeni tanıştığınız birisi var. Beraber dost meclisi kurup rakı içeceksiniz. Gidip bir restorana oturdunuz, yeni tanıştığınız ve arkadaş grubunuza dahil etmek istediğiniz arkadaş adayınız “ ben rakının yanında rondodan geçirilmiş hamsi üzerine meyveli süt istiyorum” dese ne düşünürsünüz? Anlattıklarımdan sonra verdiğim örneğin çok uç bir örnek olduğunu düşünmüyorum.

Rakı nasıl içilir?

Rakı nasıl içilir? Sorusunun cevabını genel hatlarıyla kendimce vermeye çalıştım. Yazının başında da söylediğim gibi bu yazıyı aslında rakı adabını merak eden genç arkadaşlar için yazdım. Rakıdan kokteyl yapmaya çalışmayın, rakı sofrasına adabınca oturup kararı kadar için ve masaya oturduğunuz gibi tüm nezaketinizle rakı masasından kalkın. Rakı konusunda elbette daha detaylı bir yazı yazılabilirdi. Mesela ehlikeyif kullanımı veya menaj takımının uyumu gibi detaylara da girilebilirdi ama asıl amacım vermek istediğim mesaj belli. Bu konuda görüşlerini ifade etmek isteyenlere veya bu yazıya katkıda bulunmak isteyenlere blogum sonuna kadar açıktır.   

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

5 Yorum

  1. Çıplak Yazar Cevapla

    Rakı içen biri olduğum için yazıyı ilgiyle okudum. Kristalleşme sorununu zamanında sanırım birçok kişi deneyimleyerek öğrenmiştir diye düşünüyorum. (Ben öyle öğrenmiştim çünkü)

    Onun dışında rakı yanında çay içildiğini de gördüm. Başta biraz saçma geliyor ama bence harika gidiyor.

    Son olarak rakı sofrasına neden çilingir sofrası denilir sorusuna da yazınızda yer vermediğiniz için ben açıklık getireyim istedim.

    Her kapıyı açan bir anahtar olduğu gibi, kalbin anahtarı da rakı sofrasında açıldığı için öyle denilirmiş. Rakıyı içen kalbinden geçeni olduğu gibi söylermiş. (Belki de başka bir şeydir bilemiyorum.)

    Bu güzel yazı için teşekkür ederim. Blogun çok ilginç ve güzel bu arada. Farklı yazılarını da kısa zamanda okuyacağım.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Okuyarak araştıran kitleden birinin güzel temennileri beni çok mutlu etti. Çok fazla blog okuyan hele yazan sayısı her geçen gün azalıyor. Ayrıca “çilingir sofrası” açıklamasıyla yaptığınız katkı için çok teşekkür ederim.

  2. Volkan Ç. Cevapla

    Rakıyı hayatımın parçası olarak uzun yıllar içerim. Üstat bu konuda çok güzel yazmış. Kendisine teşekkür ederim. Benim bu üzün süre zarfında “iyisini” bulduğum noktalar; önce soğuk su, sonra 1 saat dolapta duran rakı. Ayrıca rakının altın oranı,yarı yarıya yani kadeh 170 ml, 80 ml su, 80 ml. rakı. Sonarası YARASIN.

  3. harun vural Cevapla

    3 dönüm siyah üzüm bağım var busene üzümleri satacağım ilgilenen arkadaşlara ulaşırmısınız. bağım nevşehir kavak kasabasında.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Harun Bey merhaba, normalde blogumda ticari paylaşımlara izin vermem ama söz konusu olan kişi bir çiftçi olduğu için bu defalığına bir esneklik gösterebilirim. Eğer ilgilenen olursa mail adresinizi ileteceğim. Umarım üzüm bağda kalmaz ve emekleriniz zayii olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir