Rakıyı Şarap Gibi Dinlendirmek

Rakıyı şarap gibi dinlendirmek, uçuk bir fikir gibi gelebilir ama ben denedim. Takipçilerim biliyor, facebook grubu kurdum. Grup şimdilik çok kalabalık değil. Yirmi kişiyi geçtik ama. İsminin paylaşılmasını istemeyen grup üyelerimizden biri yenilikçi bir fikri olduğuna dair benimle iletişime geçti. Eğer sizde bizlerle fikir alış verişinde bulunmak isterseniz Facebook grubumuza katılabilirsiniz.

Rakıyı şarap gibi dinlendirmek diye direk konuya girmeden önce şarabın dinlendirilme mantığını kısaca anlatmak istiyorum. Öncelikle şunu söylemem gerekiyor; şarabı dinlendirmek, kısaca anlattığım kadar basit ve sığ bir konu değil. Bu başlı başına bir makale konusu. Bu konuda da ayrıca bir yazı yazacağım.

Şarabı Dinlendirmek

Şarabı dinlendirmek için belirli koşullar ve malzemeler vardır. Ortam ısısı, ışık, şişe ve mantar tıpa gibi temel kavramlara hakim olmak gerekiyor. Şarabı dinlendirirken kullanılan mantar tıpanın çok önemli fonksiyonları vardır. Mantar tıpa öncelikle yalıtımı sağlayarak hava temasını keser, ikinci olarak da kendi tadı ve kokusuyla şarabı zenginleştirir. Dinlendirilen şarap şişesinin yatay olarak muhafaza edilmesinin sebebi şarabın mantar tıpayla temas etmesini sağlamaktır. Şarapla temas eden mantar tıpa şişerek şişenin ağzında dahada sıkışır böylece hava yalıtımını da arttırır.

Rakıyı Şarap Gibi Dinlendirmek

Evde rakı yapımı konusunda bir çok yazı yazdım ve yazmaya devam ediyorum. Eğer blogumu ilk defa ziyaret ediyorsanız Evde Rakı Yapımı isimli yazımı okumanızı öneriyorum. Yazılarımda ve gelen sorulara verdiğim cevaplarda rakının dinlendirilmesi gerektiğini söylüyorum. Benim yöntemim genelde ışık almayan ortamlarda ve oda sıcaklığında dinlendirmek. Bir takipçim benimle iletişime geçerek yenilikçi bir fikri olduğunu ve deneme yapmak istediğini ancak yapacağı denemenin ne kadar mantıklı olduğunu sordu. Rakıyı aynen şarap dinlendirir gibi mantar tıpa takarak şişeyi yatay şekilde dinlendirmeyi düşündüğünü ve bunun mantıklı olup olmadığını sordu.

Bence çok mantıklı bir çalışma olur diye dönüş yaptım. Yapacağı çalışmanın sonuçlarını bizlerle paylaşmasınıda ayrıca rica ettim. Takipçim ilk denemesini yapmış ve tarif ettiği gibi rakıyı dinlendirmeye almış. Buraya kadar her şey yolunda görünüyordu. Birden aklıma kullandığı mantarın türü geldi. Ya züccaciye dükkanlarında satılan mantar tıpalardan kullandıysa diye içime bir kurt düştü. Hemen iletişime geçtim. Kullandığı şarap mantarının türünü sordum. Aldığım cevap beni yıktı. Tahmin ettiğim gibi züccaciye dükkanında satılan mantar tıpa. Çok klişe bir örnek vereceğim şimdi, aynen Ferrari alıp tüp bağlatmaya benzedi. Takipçimin hatası olmadığını düşüyorum. Eksik bilgi verip hata yapmasına ben önayak oldum. Rakıyı şarap gibi dinlendirmek için deneme yapacak birinin mantar türleri hakkında da bilgisi vardır diye düşünüp detaya girmedim. Hata yaptım. Dilim döndüğünce kendisini bilgilendirdim ve kendisi hemen kullandığı mantar tıpayı değiştirdi.

Doğru Şarap Mantarı

Şarap mantarı boyut olarak küçük ama işlev olarak çok büyük bir materyaldir. Şekil olarak mantar tıpaya benzeyen her materyal şarabı dinlendirmek için kullanılmaz.

Şarap mantarı, mantar meşesinden üretiliyor. Mantar meşesinin kabuğuyla gövdesi arasında kendini yenileyebilen bir tabaka vardır. En iyi şarap mantarı bu tabakadan imal ediliyor. Gerçek şarap mantarı dışında farklı bir mantar tıpa kullanılması durumunda yalıtım tam olarak sağlanamıyor. Doğru mantar kullanılmaması durumunda mantar, şarabın içinde istenmeyen tat ve kokulara sebep olabiliyor. Haliyle yanlış seçilmiş mantarla dinlendirilen rakıda çok başarılı sonuçlar vermeyecektir.

Rakıyı şarap gibi dinlendirmek

İlk Denememi Yaptım

Rakıyı şarap gibi dinlendirmek diye başlık açıp sadece ahkam kesmek doğru olmaz diye düşündüm ve ilk denememi yaptım. Standart 75 cl lik dört şarap şişesinde üç distile %50 vol. kuru üzüm raksını doldurup ağızlarını mantar meşesinden üretilmiş mantar tıpalarla kapattım. Şişelerin etrafına, ışıktan korumak için siyah naylon poşetle kapladım. Yatay pozisyonda evin kilerinde yerden 50 cm kadar yükseğe koydum. Kış aylarında olduğumuz için evlerde kaloriferi açtık. Sıcak hava yükseleceği için yerden 50 cm yüksekte en ideal ısı ortamını sağlayabileceğimi düşündüm. İlk tadımı yılbaşında yapmayı düşünüyorum. Kalan üç şişeyide her üç ayda bir denemeyi planlıyorum. Denemelerin sonuçlarını bu yazıda güncelleme olarak paylaşacağım.

Dinlendirme süresini çok uzatmayı düşünmüyorum en azından şarap gibi yıllandırmak istemiyorum. Elde edeceğim sonuçlardan memnum kalacağımı hissediyorum. Fikir çok güzel, koşulları elimden geldiğince optimum seviyeye getirmeye çalıştım, bekleyip sonuçları görmek için sabırsızlanıyorum.

Eğer sizinde bu tip fikirleriniz varsa ve bizlerle paylaşmak isterseniz blogum her tür mantıklı öneri ve deneyimlenmiş bilgiye sonuna kadar açıktır. Bende elimden geldiğince sizelere destek vermeye hazırım. Her zaman söylediğim gibi bilgi paylaşıldıkça çoğalıyor.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

4 Yorum

  1. yasin Cevapla

    Sitenizden daha önce yararlandım, bir çok yazınızı da okudum, sanırım hacklemiş siteniz, sayın S*** F**** M**** nun maili üzerine tekrar geldim, yazılarınızın devamını dilerim

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba Yasin bey, iyi niyetli davranışınız için çok teşekkür ederim. Maalesef verdiğim emek çalındı ama ben yinede yazmaya devam edeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir