Favori Mezelerim

Favori mezelerim aslında bilindik klasik tatlar. Rakım hazır, ana yemeğe geçmeden önce ve ana yemek sonrasında rakıya devam edeceksem dilimin burukluğunu alacak tatlara da oldukça özen gösteririm. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bir önceki yazım: Yapıcı Yorumlar

Yemek tarifi verir gibi teker teker her adımı ve yapılışını anlatmayacağım. Eğer rakılık özel bir yemek tarifi isterseniz bu link üzerinden tariflerime ulaşabilirsiniz.  Rakının yanında en çok sevdiğim mezeleri anlatacağım. Rakının yanında meze tercihi tamamen kişisel damak tadına bağlı olarak değişir. Ben dilim döndüğünce kendi favori mezelerim hakkında birşeyler anlatmaya çalışacağım. Umarım meraklılarının işine yarar bilgiler verebilirim.

Favori Mezelerim

Közlenmiş Patlıcan

Patlıcanı çiğ bile yiyebilirim, o kadar çok seviyorum. İçine girdiği her yemek benim için lezzetlidir. Rakının ilk kadehinin yanında közlenmiş patlıcanla açılış yapmak zaten devamının geleceğinin en büyük işaretidir. Közlenmiş patlıcanın üzerinde zeytinyağı, limon ve tuz tam eklendiğinde közlenmiş patlıcan adına eksik bir şey kalmamış demektir (kesin hüküm) .

Favori Mezelerim

Közlenmiş Kırmızı Biber

Aslında favori mezelerim yazısı birazda sıralama yazısı gibi oldu. İkinci sırada közlenmiş kırmızıbiber geliyor. Limon, zeytinyağı ve sarımsak üçlüsünden yapılan çok yaygın olsa da ben direk közlenmiş kırmızıbiberin üzerinde zeytinyağı ve limon eklemeyi seviyorum. Sarımsak sanki çok yakışmıyor gibi düşünüyorum. Yinelemekte fayda var, bu benim kişisel damak tadım

Favori Mezelerim

Fava

Favanın rakı sofrasına renk kattığını düşünürüm. Favanın en büyük özelliği, dilde birden fala tadın aynı anda alınmasını sağlamasıdır. Fava dilin ve damağın uyarıcısıdır. Dolaptan çıktığında üzerine eklenen limon ve zeytinyağı karışımı sos işte budur dedirtiyor

Favori Mezelerim

Saganaki

Tam bir usta mezesidir diye düşünüyorum. Sıklıkla gravyer peyniriyle yapılsa da ben taze kaşardan yapılan saganakiyi daha çok seviyorum. Saganakiye usta mezesi dememdeki sebep, bu kadar yağlı peyniri kızartırken altın sarısı renge ulaşıp, saganakiyi dağıtmadan, eritmeden ve yağ çektirmeden hazırlayabilmenin usta işi olduğunu düşünmemdir.

Favori Mezelerim

Arnavut Ciğeri

Mor (kırmızı) soğan, limon, tuz ve Arnavut ciğerinden oluşan bir tabak düşünün. Rakı soframda varsa kendimi şanslı hissederim. Çok defa düzgün Arnavut ciğeri peşinde koşmuşluğum vardır. Özellikle arayıp bulduğum, çok güzel yapanını araştırdığım bir mezedir. Düzgün yapılmazsa sadece güzel bir görüntüden başka bir şey katmaz. Sakız çiğner gibi çiğner durursun. Özenle seçilmeli ve servis edilirken itina gösterilmeli.

Haydari

Rakı sofralarının olmazsa olmazlarından biride haydaridir. Haydari konusunda birçok doğru bilinen bir yanlış olduğuna inanıyorum. Haydarinin içinde rendelenmiş beyaz peynir olur. Gittiğim restoranlarda ya da haydari sattığı iddia eden meze dükkanlarında dahi bu konu üzerinde tartıştığımı bilirim. Haydarinin içinde rendelenmiş beyaz peynir olur, eğer beyaz peynir olmazsa baharatlı süzme yoğurt olur. Haydari bizim rakı kültürümüzün bir parçasıdır, hakkını vererek yapılması gerektiğini düşünüyorum. Haydaride rendelenmiş peynir olmaz diyen yerde hangi rakı mezesi kültürü olabilir ki? Meze üzerine dükkan açıp daha haydari gibi temel bir meze hakkında bilgi sahibi değilsen daha karmaşık mezelerin hakkını nasıl vereceksin? Örneğin topik yap bakalım ne diyeceksin?

Ahtapot Salatası

Hakkını vererek yapan lokum gibi yapar ama iyi yapamayan sakız çiğnetir. Soğuk meze türünde harika bir seçenektir. Balık çiftliklerinden sonra yediğimiz balıkların yarısı çiftlik mi? diye düşünürken doğal bir lezzet alternatifini göz ardı edemem. Çipuranın çiftlik olanını biliyorduk ama geçen gün çiftlikte üretilmiş mercan gördüm. İnanmazsanız bu link üzerinden kendi gözlerinizle görün. 

Not: ahtapot çiftliği de kurduysalar, ahtapotta artık soru işaretli yere geçti demektir.

Tarator

Tarator benim için aslında direk meze değil daha çok sos gibidir. Özellikle evdeki bayat ekmekleri değerlendirip lezzetli bir şey yapmak istediğimde tarator yaparım. Şimdiye kadar özellikle tarator yapmak için bir arayışım olmadı.

Benim favori meze sıralamam bu şekilde eğer sizin de böyle bir sıralamanız varsa lütfen paylaşın ya da ekleme yapmak isteyen olursa blogum her tür katkıya sonuna kadar açıktır.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

8 Yorum

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Haydarinin temel değeri rendelenmiş beyaz peynirdir. Haydariye dereotu eklemek belki farklılık yapılmış bir dokunuş olabilir ama dereotlu haydari diye bir şey olmaz.

  1. Nejat Hatipoğlu Cevapla

    Sevgili Tanla Hatungil,kapya ,yeşil biber,domates közlendikten sonra mı üzerine keçi ve koyun beyaz peyniri konuyor.?

  2. Nejat Hatipoğlu Cevapla

    Sevgili kardeşim,ben Urfa’lıyım,çiğ köfte Urfa’nındır.Doğru dürüst hazırlanıp yoğrulmuş çiğ köftenin, Adıyamanlı’ların çiğ köfte diye sattığı, iğrenç macunumsu ürünle alakası yoktur.Urfa’da çiğ köfte yoğurulduktan sonra, azami yarım saat içinde tüketilir,Hatta yoğurulduktan sonra,mahalli ağızla misafirlere, ”Hade buyrun kiftiyi(Köfteyi)islatmiyak(Islatmayalım)bulgur şişmesin” derler.Asıl çiğköftenin içine Urfa isodu,salça,karabiber,tarçın,soğan,sarmısak ve bulgurdan başka bir şey girmez.Adıyaman,Elazığ vb. yerlerde yaptıkları gibi,zeytinyağı,nar ekşisi,kimyon konmaz.servis edildiğinde, bulgur çok az,ağızda çıtırdamalıdır,ha bir de kesinlikle limon sıkılmaz.Lavaşa filan sıvaştırılıp yenmez,mevsiminde varsa körpe asma yaprağı,marul veya kıvırcık,tere,nane,turp ile servis edilir.Fakat piyasayı saran adıyaman köfteleri yüzünden,işi bilmeyen gerçek çiğköfteyi o dur sanıyor,şöyle ki ben bazen ilk defa yaptığım kişilerden,”Iıh olmamış,iyice yumuşaması lazım diye tepki alıyorum,malum herkes uzman olmuş.Ama tabii, benim damak tadım limonu,kimyonlu,macunumsu çiğköfteyi daha çok seviyor diyene de saygım var,Doğrusunu yazmak istedim,sevgilerimle,hoşça kal.

  3. Tanla Hatungil Cevapla

    Üstad selamlar. Saganaki’nin hemen ardından (yine bir Rum mezesi olarak be peynorden yapıldığı için) buyurdi aklıma geldi. Son derece basit. Şiddetle tavsiye ederim. Biraz incecik dilimlenmiş kapya, yeşil biber ve domates. Üzerine BİM markette sürekli bulunan keçi ve koyun peynirinden karışım. Fırında biraz eridikten sonra zeytinyağı ve kuru nane. İnternette gezinen salçalı tariflerden kaçınınız….. saygılar….. afiyet olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir