Evde Parfüm Yapımı

Evde parfüm yapımı için en kolay, en ekonomik ve en pratik formül Optima Baz parfüm esansı ve etil alkolü karıştırmaktır. Aynı anda 15 güne kadar kalıcı, orijinaliyle birebir aynı ve en kaliteli parfümünüz hazır.

Nereden çıktı bu parfüm yapımı konusu derseniz tüm detaylar yazımın geriye kalan kısmında. Aslında bu konu neredeyse üç aylık ama ancak yazabiliyorum. Oğlumun taşınması, iş yerindeki problemler birde üzerine hepimizin hayatını değiştiren deprem derken bende blogla ilgilenecek mecal kalmadı.

Optima Baz – Numune Koku Kitleri

Bundan altı yıl önce Virago Kimya nın sahibi Sönmez Beyle tanıştım ve tanışmamız ciddi bir kavgayla oldu. Sonrasında kendisiyle ticari temele dayanmayan bir dostluğumuz oldu. İmkanınız varsa kendisiyle bizzat tanışın. Kendisi son derece mütevazi, bilgili ve kültürlü bir kimyagerdir. Kavgamızdan sonra, yeni ürünlerini satışa çıkarmadan önce test etmeleri için gönderdikleri 30 kişilik bir deneme grupları olduğunu söylemişti ve deneme gruplarına dahil olmamı rica etmişti ve bende kabul etmiştim. Zaten blogumda da bir çok ürün inceleme yazısı var, takipçilerim biliyor.

Virago Kimya firmasının faaliyet alanlarından biride esansmış ve bunu yeni öğrendim çünkü firmanın farklı ürünleriyle ilgileniyorum bunu en iyi sizler biliyorsunuz. Geçen sene geliştirdikleri koku kitlerini perakende satışa açmışlar. Deneme grubuna numuneler göndererek test etmelerini istemişler. Sönmez Bey beni bizzat arayarak numune göndermek istediğini söyledi. Parfümden ve parfüm yapımından anlamadığımı söylediğimde evde içki yapmaktan daha basit olduğunu anlattı. Yapmam gereken tek şeyin gönderecekleri koku kitlerini etil alkol içine ekleyip çalkalamak olduğunu söyleyince ilgimi çekti. Gönderin deneyelim dedim ve ertesi gün kargo geldi.

Kargoyu açtım, içinden kadın ve erkek parfüm kitleri, oda kokusu için bambu kitleri, araç kokusu için kitler ve kolonya yapımı için kolonya kitleri çıktı. Tüm numunelerin analiz belgeleri, önerilen kullanım dozajları ve tüm detayları anlatan bilgi metinleri çıktı. Buraya kadar standart Virago Kimya disiplini gördüm ve şaşırmadım. Denemelere geçmeden önce konuyu araştırmaya başladım. Önce parfüm konusunu araştırdım daha sonra oda kokusu, araç kokusu ve kolonya konularına girdim. Kolonya üzerine salgın döneminde bir demem olmuştu ve blogumda paylaşmıştım. O günlerde kolonya bulmak çok zordu. Hatırlamak isteyenler Nisan 2020 de yazdığım Evde Kolonya Yapımı başlıklı yazımı okuyabilir.

Parfüm Kiti

Parfüm kiti, parfüm yapımı için özel geliştirilmiş ve parfüm yapımı için gerekli olan tüm bileşenleri içinde bulunduran parfüm yapımı hammaddesi olarak tanımlanıyor. Bu tanımlamayı yapan üretici firmamın kendisi yani Virago Kimya.

Parfüm konusunu araştırdıktan sonra, en karmaşık olan bölümün parfüm konusu olduğunu düşünmüştüm ama değilmiş. Parfüm yapımı için en kolay, en ekonomik ve en pratik yolun parfüm kitiyle etil alkolü karıştırmak olduğunu söyleyebiliyorum çünkü denemeleri yapmadan önce parfüm yapımı konusunu epeyce araştırdım. Parfümde kullanılan esansların elde edilmesi, dengeli dağıtılması, farklı sıralamada kokuların açığa çıkması gibi bir çok detay var. Bu detaylar dışında birde parfüm yapımı için kullanılan bir sürü ek bileşen var. Virago Kimya nın Optima Baz parfüm kitlerinde bunların hepsi zaten varmış. Hatta bana gönderdikleri açıklama metninde bu detay da yer alıyordu. Metindeki ifadeyi aynen paylaşıyorum;

“Optima Baz EDP serisi parfüm esansları kullanılarak parfüm yapıldığında efektör, emülgatör, fiksatör veya parfüm yapımında kullanılan farklı bir bileşen eklenmesine gerek yoktur. Demlenme süresi yoktur, karışım tamamlandığı andan itibaren kullanılabilir. Sadece  alkol içine eklenmesi yeterlidir.”

Ar-Ge bütçesi olan ve Ar-Ge konusunu ciddiye alan profesyonel bir kimya firmasından da tam olarak böyle bir çalışma beklenirdi zaten. Bundan sonraki adım sadece alkol ve parfüm kitini karıştırmaktı. Gelen bilgi metninde, bu adıma geçmeden öne parfümün türünün belirlenmesi gerektiği yazıyordu. Parfümün türü, kalıcılık ve etkisini belirliyormuş. Kullanılan parfüm kiti miktarı arttıkça kalıcılık ve etkide artıyormuş. Kalıcılık ve etkiye göre kullanılması gereken kullanım dozajları da detaylıca verilmişti. Bende adımları harfiyen uyguladığım için parfüm türleri hakkında bana gelen bilgiyi de buradan aynen paylaşıyorum.

Parfüm Türleri

ES (Edition Speciale): Özel yapım parfüm, parfüm kiti miktarı %40. Kalıcılık süresi 8 gün

EDP (Eau De Parfum): Parfüm kiti miktarı %25. Kalıcılık süresi 4 gün

EDT (Eau De Toilette): Parfüm kiti miktarı %15. Kalıcılık süresi 2 gün

EDC (Eau De Cologne): Parfüm kiti miktarı %10. Kalıcılık süresi 1 gün

Türlerine Göre Parfüm Yapımı Formülleri

1- ES (Edition Speciale) Parfüm Yapımı Formülü

40 ml Optima Baz parfüm kitiyle 60 ml %96 lık etil alkol karıştırılarak 100 ml Edition Speciale parfüm elde edilebiliyor.

2- EDP (Eau De Parfum) Parfüm Yapımı Formülü

25 ml Optima Baz parfüm kitiyle 75 ml %96 lık etil alkol karıştırılarak 100 ml EDP (Eau De Parfum) parfüm elde edilebiliyor.

3- EDT (Eau De Toilette) Parfüm Yapımı Formülü

15 ml Optima Baz parfüm kitiyle 85 ml %96 lık etil alkol karıştırılarak 100 ml EDT (Eau De Toilette) parfüm elde edilebiliyor.

4- EDC (Eau De Cologne) Parfüm Yapımı Formülü

10 ml Optima Baz parfüm kitiyle 90 ml %96 lık etil alkol karıştırılarak 100 ml EDC (Eau De Cologne) parfüm elde edilebiliyor.

Virago Kimya – Optima Baz Parfüm Kitleri

Evde parfüm yapımı adımına geldiğimde kendim için EDP parfüm yapmaya karar verdim yani 25 ml Optima Baz parfüm esansıyla 75 ml etil alkolü karıştırmaya karar verdim. Gelen numunelerin içinde 5 erkek, 5 kadın olmak üzere toplam 10 adet 50 ml parfüm kiti vardı. Numuneler beni biraz şaşırttı. İnternetten markaları araştırdığımda en pahalı parfümler olduklarını gördüm. Numunelerle birlikte gelen bilgi metninde parfüm kitlerinin notalarına ilişkin tüm detaylar da vardı. Detayları da aynen paylaşıyorum;

NumuneKarşılığıÜst NotaOrta NotaTemel Nota
EDP – 01TOM FORD BLACK ORCHID-MENSiyah Trüf, Bergamot, Frenk Üzümü, Ylang YlangLotus Ağacı, Siyah Orkide, Taze Çiçek, Yaz MeyveleriBalzam, Paçuli, Sandal Ağacı, Vanilya, Güve Otu, Buhur Otu
EDP – 02SAUVAGE CHRISTIAN DIOR-MENBergamotSichuan Biberi, Lavanta, Yıldız Anason ve Hindistan CeviziAmber ve Vanilya
EDP – 03ARMANI BLACK CODE – MENBergamot ve LimonYıldız Anason, Zeytin Çiçeği ve Guaiac AğacıDeri, Tonka Fasulyesi ve Tütsü
EDP – 04VERSACE EROS – MENNane, Yeşil Elma ve LimonTonka Fasulyesi, Amber ve SardunyaVanilya, Virginian Sediri, Atlas Sediri, Vetiver ve Oakmoss
EDP – 05BVLGARI AQUA – MENMandalina, Portakal ve PetitgrainYosun, Lavanta ve Pamuk ÇiçeğiVirginia Sediri, Paçuli, Adaçayı ve Amber
EDP – 06DIOR HYPNOTIC POISON -WOMENPortakal Çiçeği, Ylang-Ylang ve GülOrkide ve SümbülteberVanilya, Sandal Ağacı, Misk
EDP – 07PACO RABANNE-LADY MILLION-WOMENAhududu, Neroli ve LimonYasemin, Afrika Portakal Çiçeği ve GardenyaBeyaz bal, Paçuli ve Amber
EDP – 08CALVIN KLEIN EUPHORIA-WOMENHurma ve NeroliYlang-Ylang, Badem, Portakal Çiçeği ve GülDeri, Vanilya, Benzoin, Paçuli ve Misk
EDP – 09VICTORIA’S SECRET BOMBSHELL-WOMENÇarkıfelek, Greyfurt, Ananas, Mandalina ve Olgun ÇilekŞakayık, Vanilya Orkidesi, Kırmızı Meyveler, Yasemin ve Vadi ZambağıMisk ve Oakmoss
EDP – 010CHANEL CHANCE – WOMENAyva ve GreyfurtGül ve YaseminBeyaz Misk

10 tane 100 ml lik sprey şişesinin içine tüm parfüm kitlerinden ayrı ayrı birer tane 25 ml koydum ve üzerlerine 75 ml etil alkol ekleyip karıştırdım. Zaten kitlerin kapaklarını açınca kokular kendilerini belli ediyor ama alkolle karıştırdıktan sonra kokular daha fazla hissediliyor. Parfüm kitlerinin üzerine alkol ekleyince sonuçta 10 tane 100 ml parfüm yapmış oldum. Sırayla parfümleri koklar kıyaslarım diye düşündüm ama ikinci parfümü kokladıktan sonra kokuları ayırmakta güçlük çektim. Baktım olmayacak 10 dakika arayla ve her ara verdiğimde kahve koklayarak deneme yaptım. Yaptığım parfümlerden üç tanesinin kokusuna aşina olduğum için önce onları denedim. Tom Ford Black Orchid – Men, Sauvage Christian Dior-Men ve Bvlgari Aqua – Men.

Kokular birebir aynı ve orijinalinden daha etkili. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Üzerime sıktıktan üç gün sonra iş yerindeki arkadaşlarım parfümün çok güzelmiş dedi. Oğlum daha önce Armani Black Code kullanmış, bundan haberim yoktu ve bunu parfüm yaparken öğrendim. Kendisi yaptığım parfümü ve kalan parfüm kitini aldı ve bir daha geri vermedi. Eşim en çok Chanel Chance – Women ve Calvin Klein Euphoria -Women parfümlerini beğendi. Eşimden aldığım bir geribildirim beni daha çok şaşırttı. Kazağının üzerine iki gün üst üste sıkmış ve bir kaç gün sonra makinede yıkamış. Makinede yıkanan kazağın üzerinde hala parfüm kokusu olduğunu söyledi. Şahsen bu kadarını beklemiyordum. Bu arada makinede yıkanmasına rağmen etkisi devam eden koku, parfümdeki temel nota oluyor.

Parfümdeki notalar hakkında çok fazla bilgi sahibi değildim. Önce konu hakkında Sönmez Bey den bilgi istedim ve ardından internette biraz araştırma yaptım. Sönmez Bey konu hakkında oldukça detaylı bilgi verdikten sonra kendi sitelerinde bu konunun anlatıldığı bir makale olduğu söyledi. Virago Kimya nın sitesindeki yazıdan aldığım bir kısım bilgiyi burada vermem gerekiyor. Ayrıca internette yaptığım araştırmada yine en detaylı bilginin Virago Kimya nın internet sitesinde olduğunu gördüm. Parfüm notaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Virago Kimya nın sitesinde yayınlanan “Esans ve Parfüm” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Parfümde Nota

Parfüm notaları, kokuyu yayma ve dağıtma kademelerine göre üst nota (top note), orta nota (middle note) ve dip nota (base note) olmak üzere üçe ayrılır.

Üst Nota: Parfümde ilk olarak kendisini hissettiren notadır. Parfümün sıkılmasının ardından bir kaç dakika süreyle baskın bir biçimde kendisini hissettirip sonrasında yerini orta notalara bırakır. 

Orta Nota: Üst notların etkisini kaybetmesi sonrası yerlerini orta notalar alır. Parfüm içindeki en keskin kokular orta notalarda yer alır. Parfüm kitinin tasarımına ve esansın saflığına göre kalıcılık süreleri değişkenlik gösterebilir. Kullanılan hammaddenin kalitesi ve konsantrasyonuna göre orta notaların kalıcılık süreleri altı saate kadar çıkabilir.

Dip Nota: Orta notanın sonrasında dip notalar algılanmaya başlar. Dip notada bulunan kokular en uzun süre kalıcılığın sağlandığı kokulardır. Parfümün uygulandığı yüzeyden en son ayrılan kokular dip notalar içinde yer alır. Dip notalar aynı zamanda parfümün merkezi olarak da bilinir. Kalıcılık süreleri kullanılan hammaddenin kalitesi ve konsantrasyonuna göre 4 gün ile 15 gün arasındadır.

Alıntı (Kaynak): Esans ve Parfüm

En Kolay Alkolsüz Evde Parfüm Yapımı

En kolay alkolsüz evde parfüm yapımı derseniz işte o bizim kullandığımız etil alkol yerine Virago Kimya nın helal sertifikalı mono propilen gliloklüyle oluyormuş. Bu detayı vermek zorundayım çünkü gelen numunelerin içinde bu detay yazılı olarak yer alıyordu ve bir litrede mono propilen glikol göndermişler. Adamlar bu detayı düşünüp ona göre ürün çıkarmış, ona göre numune göndermişler. Bu detayı atlayamam.

Alkolsüz parfüm yapımı için en kolay yöntem Optima Baz parfüm kitleriyle Virago Mono Propilen Glikolü karıştırmaktır. Yapılan uygulamada alkol miktarı kadar mono propilen glikol kullanılması gerekiyor. Aradaki tek fark bu. Mono propilen glikol ile ilgili birde uyarı vardı. Kumaş üzerinde su lekesi gibi leke bırakıyormuş ve suda tam olarak çözündüğü için yıkandığında çıkıyormuş. Birde mono propilen glikol alerjisi olan bir kitle varmış. Onlarında ciltlerine temas edince kızarıklık olabileceği için ciltlerine değdirmemeleri öneriliyor.

Benim üzerime düşen, beni ciddiye alıp bu kadar detay ve belge gönderenin tüm uyarılarını dikkate alıp takipçi kitleme iletmek. Şahsi görüşümle örtüşmese bile vicdani sorumluluğumu yerine getirmem gerekiyor. Bu detayı atlamak olmaz. Evde parfüm yapımı alkollü yada alkolsüz nasıl yapılır ben sadece bunu araştırdım, denedim ve şahsi görüşlerimi paylaştım. Adamlar sonuçta tüm kesimlere hitap ediyor. Üzüm satan adam kimin üzüm sirkesi yapacağına yada üzümden şarap yapacağına göre satış yapmaz. Üzüm satmak için uğraşır. Benimde bağcıyı dövmek gibi bir amacım yok.

Virago Kimya – Optima Baz Parfüm Kitleri Hakkında Genel Görüşüm

2018 yılından beri güvendiğim ve ürünlerini gönül rahatlığıyla kullandığım Virago Kimya firmasının böylesi yenilikçi ürünler geliştirmesi beni çok mutlu etti. Birisi bundan on yıl önce evde parfüm yapımı deseydi belkide gülüp geçerdim ama bu gün rakımı, viskimi, cinimi evde kendim yaparken evde parfüm yapımı benim için çok büyük sürpriz olmadı. Sadece beklentimin üzerinde sonuçlar almam beni biraz şaşırttı. Parfüm kitleri için içimden gelerek söylüyorum; Virago Kimya harika ürünler çıkarmış, yolları açık olsun. Hem parfümleri deneyen hem de koklayan bir kişiden bile olumsuz tepki almadım. Gönül rahatlığıyla kullanırım ve kullanmak isteyenlere tavsiye ederim.

Eskiden yurtdışı seyahatlerimde hava alanlarından parfüm alırdım. Şu anda free shoplarda da fiyatlar uçuk. Aslında fiyatlar aynı ama döviz kuru farkı nedeniyle bize uçuk geliyor. Bundan sonra hava alanlarından parfüm almayı düşünmüyorum. Birebir aynı kokuyu daha yüksek etki ve kalıcılıkla evde kendim yapabiliyorsam neden dünyanın parasını vereyim? Virago Kimya nın Optima Baz parfüm kitlerini denedikten sonra evde parfüm yapımı furyasının çıkabileceğini düşünüyorum. Evde parfüm yapımı o kadar basit ve pratik bir hale gelmiş ki evde parfüm yapımının yanında çaya şeker atmak bile daha karmaşık geliyor.

Bambu Kokuları

Evde parfüm yapımı için gelen numuneleri test ettikten sonra bambu koku kitlerini test ettim. Önerilen kullanım şekli ve dozajı aşağı yukarı parfüm yapımındaki gibiydi. Yapılması gereken tek şey alkolün içine %20 oranında bambu kokusu kiti ekleyip karıştırmaktı. Gelen numunelerin içinde toplam 9 tane bambu kokusu kiti vardı.

1- Optima Baz – 01 Aranjman Bambu Kokusu Kiti

2- Optima Baz – 02 Ananas Bambu Kokusu Kiti

3- Optima Baz – 03 Egzotik Meyveler Bambu Kokusu Kiti

4- Optima Baz – 04 Tropikal Meyveler Bambu Kokusu Kiti

5- Optima Baz – 05 Limonlu Yeşilçay Bambu Kokusu Kiti

6- Optima Baz – 06 Yağmur Çiçekleri Bambu Kokusu Kiti

7- Optima Baz – 07 Olgun Kavun Bambu Kokusu Kiti

8- Optima Baz – 08 Nektar & Ayva Bambu Kokusu Kiti

9- Optima Baz – 09 Kır Çiçekleri Bambu Kokusu Kiti

Evde Bambu Kokusu Yapımı

Evde bambu kokusu yapımı için Optima Baz bambu kokusu kiti ve etil alkolün karıştırılması gerekiyor. 20 ml Optima Baz bambu kokusu kitiyle 80 ml etil alkol karıştırıldığında 100 ml bambu kokusu elde ediliyor. Gelen numunelerin hepsinden birer tane 100 ml bambu kokusu yaptım. Elimde bambu kokusunun koyulduğu şişlerden ve çubuklardan 9 taneye yetecek kadar olmadığı için cam kavanozların içinde ve evin her odasına, banyolara ve tuvaletlere birer tane koydum. Kokuları koyduğum her alanın kapılarını kapattım ve iki saat kadar bekledim. Bu arada bende balkonda iki kadeh viski içtim. İki saat sonra kapıları açtım ve çok yoğun kokularla karşılaştım. Tüm kapıları açtığımda evin içinde boğucu bir koku oldu. Hemen camları açıp evi havalandırdım. Kokuları koyduğum kavanozların kapaklarını kapattım. Bu soğukta bir saatten daha fazla evi havalandırmama rağmen koku gitmedi ama en azından evin içi nefes alınır bir hale geldi. Eşim o sırada evde yoktu ve eve geldiğinde o bile kokunun yoğunluğundan rahatsız oldu.

En Kolay Evde Bambu Kokusu Yapımı Tarifi

Eğer sizde evde bambu kokusu yapacaksanız benim yaptığım hatayı yapmayın. Kokuları teker teker yapın, hepsini birden yapıp denemeyin. Banyo ve tuvaletler dışında birde salona koyun. Kapısı olan her yere birer tane koyarsanız çok yoğun kokuyla karşılaşırsınız. Daha sonra bu işin daha kolay bir yolunu buldum. Komşulara birer tane verip denemelerini rica ettim. Oturduğum sitede 300 daire var, 300 haneli köy gibiyiz yani. Kavanozlardan sekiz tanesini sekiz ayrı komşuma verdim, durumu izah ettim, salonlarına koymalarını bir saat sonra uğrayacağımı söyledim. Bir saat sonra kapıcı Cafer gibi sırayla komşularıma uğradım. Daire kapıları açılınca bile kokular kendilerini hissettiriyordu.

Bambu Kokularıyla İlgili Genel Görüşüm

Kokular son derece doğal ve etkili. Evde parfüm yapımı kadar pratik ve ekonomik olduğunu söyleyebiliyorum. Önerilen kullanım dozajının yüksek olduğunu düşünüyorum. Bence 20 ml bambu kokusu kitiyle 80 ml etil alkol karışımında koku fazlasıyla üst perdeden hissediliyor. Bu miktarın 15 ml bambu kokusu kitiyle 85 ml alkol karışımı olması gerekiyor. Bu tamamen benim şahsi görüşümdür. Herkesin isteği yada beklentisi farklı olabilir.

Şahsen en çok beğendiklerim aranjman ve egzotik meyveler kokuları oldu. Bambu kokuları, evde kullanılan kokular olduğu için eşimin kararı nihai karardır dedim ve kendisine hangisini daha çok beğendiğini sordum. Eşim nektar&ayva ve kır çiçeklerini beğendi.

Kolonya Kitleri

Evde parfüm yapımı, evde bambu kokusu yapımı derken evde kolonya yapımı aşamasına geldim. Gelen numunelerin içinde 5 tane kolonya kiti vardı. Limon kolonyası kiti, tütün kolonyası kiti, mandalina kolonyası kiti, lavanta kolonyası kiti ve japon kirazı kolonyası kiti. Japon kirazı dışında kalan kolonyaları biliyordum ama japon kirazı kolonyasını ilk defa duydum. Özellikle salgın döneminde herkes yana yakıla limon kolonyası arıyordu. Şehir efsanesi ve fısıltı gazetesi limon kolonyasının bakteri ve virüslere karşı daha etkili olduğunu yaymıştı. Ne günler gördük? Neyse konuya dönüyorum.

Gelen bilgi metninde %80 lik alkol içinde %3 ile %5 arasında kullanılması gerektiği yazıyordu. Evde içkisini yapan biri olarak %96 lık etil alkolü %80 lik alkole dönüştürmek benim için çok basit bir işlem ama ev evde içki yapmayanlar için bu durum biraz karmaşık olabilir. Bizim kitlenin gözü kapalı yapacağı bir şey yani.

Evde Kolonya Yapımı

Evde kolonya yağımı için etil alkol, su ve Optima Baz kolonya kitinin karıştırılması yeterli oluyor. 800 ml %96 lık etil alkol içine 150 ml su ve 50 ml Optima Baz kolonya kiti ilave ederek çalkaladığımızda 1 litre kolonya yapmış oluyoruz.

Yaptığım denemeleri birer litre olarak yapmadım çünkü etil alkol bana başka yerlerde lazım. Kolonya için bu kadar çok etil alkol kullanmaya gerek yok diye düşünüp 100 ml lik denemeler yaptım. Dezenfektan amaçlı elimde beklettiğim bir miktar atıl etil alkol vardı. Denemelerimi onunla yaptım. Direk %96 lık etil alkolle yapmışım gibi tarif vereceğim.

En Kolay Kolonya Yapımı Tarifi

Ayrı ayrı şişelerde beş adet 80 ml %96 lık alkol içine 15 ml su ilave ettikten sonra her bir şişeye gelen numunelerden 5 ml lik kolonya kiti ilave ederek çalkaladım. Kolonyalarım aynı anda hazır oldu. İlk olarak japon kirazını denedim. Beyaz banyo sabunuyla parfüm arasında bir kokusu var. Koku hem tanıdık geliyor hemde kolonyadan böyle bir koku gelmesi biraz sıra dışı. Şahsi yorumumu sorarsanız çok beğendim. Limon kolonyası bizim tariş kolonyasıyla aynı oldu. Mandalina, lavanta ve tütünde son derece başarılı kolonyalar oldu.

Diğer kitlerde olduğu gibi kolonya kitlerinde de koku son derece güçlü ve kendisini sonuna kadar hissettiriyor. Kolonyada bu kadar güçlü kokunun olması alışılagelmiş bir durum değil. Şahsen bundan sonraki denemelerimde kolonya kitinin miktarını biraz daha azaltacağım.

Son Söz

Virago Kimya firmasını ve özellikle Sönmez Bey’i geliştirdikleri ürünler için kutluyorum. Tüm ürünleri son derece başarılı ve bence kusursuz. Daha öncede Virago Kimya firmasından farklı alanlar için numuneler gelmişti ve hepsi için şahsi görüşlerimi paylaştığım inceleme yazıları yazmıştım. Her inceleme yazımda aşağı yukarı bir veya birden çok eksik yön bulup eleştirmiştim ama Optima Baz koku kitlerinde bulabildiğim tek kusur, herkesin arayıp bulamadığı kalıcılık etkisinin yüksekliği oldu. Tüm kokuları şahsen denemiş ve yakın çevresine denetmiş biri olarak tümüne tam not verdiğimi söyleyebiliyorum.

Ülkemde Ar-Ge yapıldığını ve yenilikçi ürünlerin ortaya çıkarılabildiğini gördükçe mutlu oluyorum. Bunu yasal standartlarda ve tüm prosedüre uygun olarak yapmak, günümüz koşullarında gerçekten çok zor. Nasıl ki çakma viski kitlerini eleştiriyorsak dirsek çürütülerek, emek verilerek elde edilen başarılı sonuçları da takdir etmeliyiz. Virago Kimya nezdinde Sönmez Bey’i yeni ürünleri için can-ı gönülden kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Yolunuz açık olsun, ayağınıza taş değmesin.

Unutmayın Dip Not

Yazının başında da ifade ettiğim gibi bu konu gündemimde neredeyse üç aydır bekliyordu. Birçok şey üst üste geldi. Ne kendime nede bloguma zaman ayıramadım. Hele şu yaşadığımız deprem hadisesi, herkesi ve her şeyi altüst etti. Deprem konusunda bundan altı ay kadar önce Deprem Makinesi başlıklı bir yazı yazmıştım. Takipçilerim konuyu iyi biliyor. Düşündükçe komplo teorisyeni gibi hissediyorum. Parfümle veya kokuyla bunun ne alakası var diyebilirsiniz ama aklımdan hiç çıkmıyor.

Parfüm, kolonya, oda kokusu derken biraz olsun kafamız dağılsın istedim. Daha gündemimde oğlumun taşınması var. Ev taşımaktan nefret ediyorum, oğlum için bile olsa. Bu konuya ayrıca değineceğim. Kalın sağlıcakla. Bir önceki yazım, Evde İçki Yapımı Maliyeti yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

1 Yorum

  1. Ali Şahin Cevapla

    Değerli Üstad. Malum bir coronadır sürdü gitti Pandemi dönemince dezenfektan,kolonya bir çok antiseptik yazısı ibaresi gördüğümüz her türlü kimyasalı evimize ve yaşadığımız bir çok alanda kendimizi tezenfekte etmekten ziyade dezenfarmasyona uğrattık bu bir gerçek. Şimdi şöyle Üstadım geçenlerde markete gittim ve yine bir çok dezenfektan,eldiven,maske çeşitleri raflara müşteriye sunulmuş. Şahsım adıma yine yeniden bir Pandemi hazırlığımı diye kendime soramadan edemedim.Tedbirde fayda var Güvenilir bir marka firmadan 5lt lik etil aldım.şimdi tesadüf bu parfümler makalemizde çok titiz ve temiz Bilgiler doğrultusunda okurken Virago gözüme takıldı inanın Internetten okadar kaliteli diye aldığım limon yağı ve esansları kullandım ama nedense Hani alkol bazdır ama limon aroması kokusu neden güzel olmasın ama dediğim gibi gelen tüm ürünler Hüsran ta’ki Virago yazısını gördükten sonra Sönmez beye watsaptan mesaj attım her türlü parfüm ve kolonya için bir çok ürün olduğunu yazınca çok sevindim. Yine Sayenizde ve dip notlarınızdan Virago’dan bir çok viski kiti ve anis anoson yağı aldım. Okadar gittim geldim Sönmez beye aklımın ucundan bile geçmedi Parfüm içerikleri olacağı şimdi şu an Bursadayım İzmir’e gidicem yakında 2. İşim Sönmez beye gidip Limon esansı ve yağı olacak.Yine Sayeniz ve dip notlarınızla yapacağım Limon Kolonya’sına Canlılık vereceğime eminim Bilgi ve Paylaşımlarınız Benin için Paha biçilemez Bir Eser niteliğinde olduğunuda belirtir Saygılarımı Sunar,Sağlıklar Dilerim.
    Ali Şahin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir