Rakının İçimi Nasıl Yumuşar

Rakının içimi nasıl yumuşar, rakı yaptım ama içimi çok sert geliyor ne yapmalıyım, verdiğiniz tarifle rakı yaptım ama içimi çok sert oldu ne yapmalıyım gibi çok soru almaya başladım. Bu yazımda rakının içimi nasıl yumuşar yada yumuşak içimli rakı nasıl yapılır gibi sorulara cevap vermeye çalıştım.

Aktif Karbon Filtre konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Evde rakı yapımı konusunda 2018 yılında ilk yazımı yazdım. Rakı yapımı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Evde Rakı Yapımı yazımı okumanızı öneriyorum. O günden beri hala rakı konusunda yazılar yazmaya devam ediyorum. Yeni yazılarımın genellikle en çok gelen sorulara cevap niteliğinde olmasına gayret ediyorum. Rakının içim sertliği konusu yani rakının içiminin nasıl yumuşatılacağı yazısıda gelen sorular sonrasında yazdığım bir yazıdır. 

Rakının İçimi Neden Sert Olur

Rakının içiminin sert olmasının birden fazla nedeni vardır. Bunları sıralayıp detaylı şekilde açıklayacağım yumuşak içimli rakı yapmak için neler gerektiğini ve nasıl yapıldığını sırasıyla anlatacağım.

Rakının içimini Sertleştiren Sebepler

Tek Distile Alkol

Rakı yapımında kullanılan etil alkolün tek disitle olması durumunda alkol değeri %45 in üzerinde olmasa bile yüksek boğaz vurumuna sebep olacağı için rakının içiminde sertlik hissine neden olur. Kullanılan etil alkol tekrar distile edilerek bunun önüne geçilebilir. Etil alkolün tekrar distile edilmesi gerektiğine birçok yazımda ve gelen sorulara verdiğim cevaplarda değindim.

Seyreltme Suyu

Rakı yaparken kullandığımız seyreltme suyunun içindeki katı madde miktarı yüksekse yaptığımız rakının hem tadını eksik alırız hemde içimi daha sert olur. Seyreltme suyu olarak kullanılabilecek en iyi su distile sudur. Eğer damıtma yapma imkanınız varsa seyreltme suyunuzu ayrıca distile etmenizi öneririm. Distile su kullanarak yapılan rakıların içimleri çok daha yumuşak olacaktır.

Anason

Rakı yapımında kullanılan anasonun doğal anason aroması olması gerekiyor. Eğer doğal anason aroması yoksa saf anason yağı kullanılabilir.

Doğal Anason Aroması: Saf anason yağının geliştirilmiş bir formudur. Saflık değeri ve anasonun etken maddesi olan anetolun saf anason yağından daha yüksek olduğu anason yağı türüdür. Daha önceki rakı yazılarımda iki markanın ürünün önermiştim. Doğal anason yağı için en iyi seçenek Virago Kimya nın Anis ürünü, saf anason yağı için en iyi seçenek Alfasol firmasının saf anason yağıdır. Eğer Virago Anis anson bulamazsam kullanacağım ürün Alfasol firmasının saf anason yağıdır.  

Rakıyı Yumuşatmak İçin Ne Eklemeliyim?

En çok aldığım sorulardan biride rakıyı yumuşatmak için ne eklemeliyim sorusu. Yukarda anlattıklarımı yaparsanız rakınız zaten yumuşak olacağı için bir şey eklemenize gerek kalmıyor ancak distilasyon imkanınız yoksa yapabileceğiniz tek şey alkolü aktif karbondan geçirerek asetat kokusunu azaltmaktır. Aktif karbon filtre işlemi esnasında alkol havayla temas edeceği için bir miktar kayıp yaşanması normaldir. Alkole su ekleyip seyreltme işlemi yapmadan önce alkolmetreyle ölçüm yapılıp sonrasında su ekleyerek seyreltme yapılmalıdır.

Rakı yaparken içimini yumuşatmak için farklı tatlandırıcılar (şeker, üzüm suyu, gliserin v.s.) eklemek tamamen şehir efsanesidir. Şekerli tatlandırıcılar sihirli değnek değildir. Bir litre rakının içine üç – beş tane kesme şeker ekleyince alkolü yada suyu distile etmiş olmuyorsunuz sadece yeteri kadar şekerli tada sahip olmayan düşük saflıktaki anasonun ayıbını kapatmış oluyorsunuz.

Benimde Suçum Var

Takipçilerime verdiğim tariflerde sürekli olması gereken en iyi tarifi vermeye çalışıyorum. Yeteri kadar yüksek saflıktaki anason zaten yeteri kadar şekerli tada sahiptir şeker ilave edilen anason düşük saflıktadır. Şeker ilave etmeyin diyorum. Alkolü tekrar distile edip 78 derecede kaynadığını kendi gözünüzle görün böylece hem metil alkol riskini bertaraf edin hemde alkolü gıdai alkole dönüştürün diyorum. Kullandığınız seyreltme suyunu distile ederek daha yumuşak bir içim elde edin diyorum. Tariflerimde kullandığım malzemelerin hayati önem taşıdığını anlatıp duruyorum.

Kendinize bir disitlasyon ünitesi edinin diyorum. Maddi imkanınız varsa hazır bir ünite alın yada evdeki düdüklü tencereyi feda edin ama hayatınızı riske atmayın diyorum. Söylediğim malzemeler ve uygulama sırasıyla rakı yaparsanız içimi yumuşar olur diyorum. Sıcak su ekleyip alkol kaybına sebep olmayın. Düşük alkollü rakı zaten yumuşak içimli olur, kaynar su ekleyene kadar kadehe rakıyı az suyu çok koyun diyorum.

Genelde verdiğim öneriler şehir efsanelerine ters düşüyor ama ortada bilimsel gerçekler varken şehir efsanelerine inanmak nedir? 78 derecede kaynayan bir sıvıya 100 derecede başka bir sıvı eklenirse karışımın ısısı 78 derecenin altına gelene kadar kayıp yaşanmaya devam edecek ancak kaynama noktası 100 derecenin üzerinde olan istenmeyen partiküller yine karışımın içinde kalacak. Hani distiasyon işlemi bitince kaynatma ünitesinde kalan atık kısım varya işte ondan söz ediyorum. Adı üstünde atık.

Yumuşak İçimli Rakı

Yumuşak içimli rakı herkesin aradığı bir özelliktir. Rakı içerken boğazda kadife okşamış gibi bir hissiyatı kim istemez yada boğazdan geçtikten sonra burnun ucunda aldığımız kokunun berrak anason olmasını kim istemez ama alkol tek distileyse boğazdan zımpara kağıdı geçmiş gibi hisseder yutunca burnumuzda ispirto kokusu alırız. Birde anason düşük saflıktaysa çimlenmiş ot kokusuda yanında bonus olarak gelir. Hemen üzerine yarım bardak buzlu su içip bu etkiden kurtulmaya çalışırız. Bunun neresi keyif? Rakı keyif alınarak içilmesi gereken bir içkidir. Eziyete dönüşmesine rağmen içmeğe uğraşıyorsak bizim alkolle ilgili göz ardı edilmeyecek sorunlarımız var demektir.

Bu Yazının Sonu

Rakının içimi nasıl yumuşar sorusuna elimden geldiğince ve dilim döndüğünce detaylı bir cevap vermeye çalıştım. Umarım yeteri kadar açıklayıcı ve net bilgiler verebilmişimdir. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Bir önceki yazım olan, Alkolün Etkileri başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

6 Yorum

  1. Hakan Cevapla

    5 litre yüzde 96 etil alkol temin ettik. Kötü koku ve partiküller den arındırmak için düdüklü tencere bakır boru ile tekrar Distile etmek istiyorum
    1-) 5 litre alkolü düdüklü tencere bakır boru ile kaç saatte Distile edebilirim
    2-) Distile sonrasında 5 litre 96 derece alkolden den geriye kaç litre ve kaç derece alkol kalır?
    3-) Distile işlemine başlamadan aktif karbondan geçirip ondan sonrami distileye başlamalıyım yoksa distile işlemi tamamlandıktan sonra mi aktif karbondan gecirmeliyim?
    Cevaplarınız için şimdiden tşkler..

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Distilasyon ünitesinin yalıtımına göre kaybınız değişiklik gösterir ancak yaklaşık olarak 500 ml yani yarım litre kadar kaybınız olacaktır. Distilasyon işlemi yaklaşık olarak iki saat kadar sürecektir. Distilasyon işlemi yapacağınız için aktif karbondan geçirmenize gerek yok.

  2. Serkan Çetintaş Cevapla

    yanıtınız için çok teşekkür ederim. aslında kafamda size sormam gereken bir çok küçük küçük aklıma takılan detaylar var. bir yandan sizi de sorularımla bunaltmak istemiyorum. o yüzden cevap yazmasanız veya geç cevap verseniz de alınmam bunu belirtmek isterim. distile su kullandığınızı biliyorum yazılarınızdan. internette satılan 5 lt lik bidonlardaki (farklı ölçülerde de var tabi) insanların genelde araç aküsüne veya ütüye koymak için aldıkları distile su alkol yapımında kullanılabilir mi mesela çok merak ediyorum. tekrar saygılarımla

  3. serkan çetintaş Cevapla

    Merhabalar,
    Aslında size mail göndermiştim, ama henüz cevaplamadınız. Belki yoğunluğunuzdan ötürü fırsat bulamadınız, belki de gözünüzden kaçmış olabileceği düşüncesiyle affınıza sığınarak buradan da sormak istiyorum.
    Eşimin amcaoğlu senelerdir kendi içkisini yapıyor. Alkolü oturduğumuz semtte onun aldığı yerden alacam. gerek kendisi gerek alkolü satan kişi alkolün 3 distile olduğunu söylüyor. bir de alkol temini için sadece üyelikleri onaylanan üyelerin içerikleri görebileceği facebook grubu verdi. onlarla da iletişime geçmiştim, aynı şekilde onlar da sattıkları alkolün 3 distile olduğunu söylediler. mailimde size whatsapp konuşmamızdan ekran görüntüsünü de gönderdim hatta. sadece yasa gereği üzerinde tıbbi alkol etiketi bulunduğunu söylüyorlar. sizce gerçekten sattıkları alkolün 3 distile olması mümkün müdür? satın almadan önce neleri sorgulayabilirim. yalnız şunu da belirtmek istiyorum. kendisi yani eşimin amcaoğluna içkisini nasıl yaptığını sorduğumda alkole hiç bir işlem yapmadığını, direkt alkol, su, anason ve üzüm suyunu karıştırarak, sadece 2 saat havalandırdıktan sonra kapatıp beklediğini söyledi.benim kendisinin yaptığı rakıyı 3-4 kez içmişliğim vardır. yıllardır hemen hemen her akşam içen kayınpederim de ondan belki 40-50 şişe alıp içmiştir. Ben içimde öyle sizin söylediğiniz gibi tek distile alkolden gelmesi gereken kötü bir tat hatırlamıyorum. hele baba öyle bir tat olsa kesin ondan şişe şişe alıp içmezdi. tabi beni burada şüpheye düşüren tek şey acaba havalandırdığı için alkol uçuyor ve o düşük alkollü yumuşak bir rakı mı oluyor onu bilemiyorum.
    tecrübelerinize dayanarak yapacağınız yorumu çok merak ediyorum. etil metil test kiti kesin kullanacağım. sizce gene de teçhizatlı bir distile ünitem olmadığı için basit usül tencerede 78 dereceye kadar kaynatmalı mıyım? bu işlemin aslında bir distilasyon işlemi olmadığını belirttiğinizi hatırlıyorum. sanırım alkolün etil mi, metil mi olduğunu anlamak için daha çok bu işlemi öneriyorsunuz. test kitlerine %100 güvenmediğinizi biliyorum ama amcaoğlunun da sürekli aldığı yerden alacağım için test kitiyle test etmem yeterli olur mu? aktif karbondan geçirmeli miyim? siz olsanız benim imkanlarımla nasıl yapardınız?
    uzun oldu biraz, kusura bakmayın. çok teşekkür ederim. saygılarımla

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Serkan Bey merhaba,

      Mailinizi aldım, okudum ve size cevap yazdım ama galiba mail size ulaşmadı. Öncelikle alkolün güvenilir bir yerden temin edilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz ancak hazır etil alkolün üç defa distile edildiği konusuna şahsen katılmıyorum. Üç distile bir alkol satılıyorsa bu alkolün orijinal markalı değil merdivenaltı yani denetimsiz üretim demektir çünkü denetimli üretilen etil alkoller ikinci veya üçüncü defa distile edildiğinde gıdai alkole dönüşür ve verdiye tabi olur.

      Alkol konusunda satıcı istediği kadar dürüst ve güvenilir olsun ben kendi gözümle 78 derece kaynadığını görmeden asla o alkolü tüketmem. Alkol test kitlerinin çalışma mantığı aynen turnusol kağıdı gibidir. Sabun reklamlarından hatırlarsınız. Distilasyon imkanınız yoksa en azından test kiti kullanın ama test kitleri %100 güvenilir değildir.

      Alkolü tencerede 78 dereceye kadar kaynatma konusuna gelince, bu işlem evet yapılabilir ama biraz riskidir. Etil alkol kolaylıkla alev alabilir. Daha önce bunu yapıp yangın tehlikesi atlatmış bir grup üyemiz bile bar. Temelde mantık olarak tencerede 78 dereceye kadar kaynatmak doğru ama uygulamada yangın riski söz konusu olabilir. Eğer tencerede kaynatıp 78 dereceyi görmek istiyorsanız güvenlik önleminizi almayı ihmal etmeyin. Son olarak büyük bir tencerede az miktarlı alkolü kaynatın buda sizin için güvenlik önlemlerinden biri olsun. Mesela 5 litrelik tencere içinde bir litre alkolü kaynatıp 78 dereceyi görün. 5 litrelik tencerenin tamamını doldurursanız en küçük sızıntı tencerenin alev almasına neden olabilir.

      Eşinizin kardeşinin yaptığı uygulama bence doğru değil. Alkolü ister tekrar distile edin, ister aktif karbondan geçirin isterseniz bu işlemlerin hiç birini yapmayın ama asla yaptığınız rakıyı yada viskiyi işlem bittikten sonra havalandırmayın. Sizinde belirttiğiniz gibi havayla temas alkol uçar ve alkol değeri düşer. Sizde yumuşak içimli olduğunu düşünürsünüz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir