Alkol toleransı, vücudun alkole karşı dayanıklılığıdır. Alkol toleransını etkileyen faktörleri bu yazımda derlemeye çalıştım. Umarım işinize yarar bilgiler verebilmişimdir.

Alkol Toleransını Etkileyen Faktörler

Alkol toleransını belirleyen faktörlerin başında kullanım sıklığı geliyor. Sonrasında vücudun yağ / kas oranı, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları ve ortam koşulları olarak sıralayabiliriz. Bu faktörler ve etkiler hakkında yazıp çizmeden önce üzerinde durmak istediğim bir konu var. Alkolün kullanım sıklığının artması için alkole yani alkollü içkiye ihtiyaç var. Fiyatlar malum çok yüksek. Bu blogun okurlarının çoğu evde kendi içkisini kendi yapıyor yani evde içki yapımı konusunda oldukça deneyimli bireyler. Evde içki yapımı konusunda deneyimli olan ve bir litre rakıyı, viskiyi, cini, tekilayı yada farklı alkollü içkileri evde kendi yapanların elbette alkollü içkilere erişimleri daha kolay olacaktır.

Tüm alkollü içkileri hakkında teker teker detaya girip sözü uzatmamak için ve somutlaştırmak adına en çok bilinen ve tüketilen iki içki olan rakı ve viski örneklerini vermek istiyorum. Kullanılan birim malzeme ve elde edilen nihai içki miktarına bakalım.

Evde İçki Yapımı

Evde rakı yapımı: Evde rakı yapımı için en kolay, hızlı ve ekonomik yöntem 1 litre etil alkole 3 ml anason ekleyip sonra 1,1 litre suyla seyreltmektir. Toplamda 2,1 litre rakınız hazır. Detaylar Evde Rakı Yapımı başlıklı yazımda bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Evde viski yapımı: Evde Viski Yapımı için en pratik, kolay ve ekonomik yol 1 litre alkolü 1,4 litre suyla seyreltip içine 5 ml konsantre viski kiti eklemektir. 2,4 litre viski hazır. Detayları Evde Viski Yapımı başlıklı yazımda bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

1 litre alkolden 2,1 litre rakı elde ediyoruz, 1 litre alkolden 2,4 litre viski yapıyoruz. Elde ettiğimiz rakının ve viskinin litre fiyatı market raflarındakilerin neredeyse onda biri fiyatına geliyor. Yani bizim için alkole ulaşmak çok kolay ve ekonomik.

Alkol Kullanım Sıklığı

Her gün belirli miktarda ve düzenli olarak alkol tüketen birinin tatmin noktası sürekli olarak yükselecektir. Alkolün beynimize mutluluk hormonu salgılama talimatı verdiğini daha önceki yazılarımda bir kaç defa belirtmiştim. Aynı şekilde kullanım sıklığına bağlı olarak iç organlarda ve özellikle karaciğerde toksik maddeyle mücadeleye karşı bir aşinalık söz konusu olacaktır. Konunun özeti, beynimizin mutluluk hormonunu bizim tatmin olduğumuz noktaya kadar salgılaması için alkol miktarını düzenli olarak arttırıyoruz.

Yağ / Kas Oranı

Vücut kitle indeksi terimini duymayan yoktur herhalde. Vücudumuzdaki yağ miktarı ne kadar fazlaysa ve kas miktarı ne kadar düşükse alkolün etkisi o kadar yükselir. Yağ / kas oranı alkol toleransı için ikinci derecede etkilidir. Birinci derecede etkili olan her zaman kullanım sıklığı ve miktarıdır.

Yaş

Sürekli ve düzenli alkol tüketilse bile yaşa bağlı olarak mitokondrinin zehir olarak algıladığı alkolün etkisinden kurtulması kırklı yaşlardan sonra yavaşlayacağı için kırk yaş ve üzeri vücutların alkol toleransa kırk yaş altındaki vücutlara göre daha düşük olacaktır.

Cinsiyet

Kadınların vücutlarındaki kas/yağ oranı erkeklerden farklıdır. Kadınların vücut yapıları gereği erkeklere göre daha fazla yağlıdır ve kas oranı erkeklere göre daha düşüktür. Genelde kadınlar erkeklere göre çok daha az alkolle daha yüksek tatmin noktasına ulaşabilrler.

Beslenme Alışkanlıkları

Beslenme alışkanlıklarımız hayatımızın tamamını etkilediği gibi alkol toleransı üzerinde de ciddi etkiye sahiptir. Özellikle karaciğeri yoran, şeker metabolizmasını olumuz yönde etkileyen ve çöp gıda olarak adlandırdığımız gıdaları sürekli tüketenlerin alkol toleransları sağlıklı beslenenlerin alkol toleranslarından daha düşüktür.

Ortam Koşulları

Alkol tüketilen ortamın sıcaklığı, oksijensiz olması, düşük ışık miktarı gibi etkiler beyne farklı sinyaller gönderdiği için alkol toleransı yüksek olan birinin bile alkolden daha fazla etkilenmesine sebep olabilir.

Alkolün Tahribatını Azaltmak başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir