Alkolün Vücuda Etkileri

Alkolün vücuda etkileri ve bu etkilenmenin nedenlerini bu yazımda anlatmaya çalışacağım. Dil sürçmesi, alakasız düşünceler, reflekslerin zayıflaması, duygu patlamaları, tok karnına bile yemek yeme ihtiyacı, ateş basması ve daha birçok etki. Şimdi sürekli kullandığımız alkolün nasıl bu etkilere sebep olduğunu kısaca anlatmaya çalışacağım. Şimdi siz “ne var bunda sarhoş oluyoruz” diyebilirsiniz ama sadece sarhoş olmuyoruz.

Evde alkollü içki yapımının her türü hakkında bir çok defa yazdım çizdim. Evde rakı yapımı, evde viski yapımı, evde votka yapımı, evde şarap yapımı, evde cin yapımı, evde tekila yapımı, evde bira yapımı ve daha bir çok tarif verdim. Evde içki yapımı için kullandığımız temel malzeme her zaman etil alkoldür. Temelde bütün içkiler seyreltilmiş etil alkolün aromalandırılmasıyla elde edilir.

Alkolün Vücuda Girişi ve Etkileri

Alkol vücudumuza girdiğinde önce ağızda emilmeye başlıyor. Ağızda emilen alkolün etkisi sarhoşluğun sadece %1 lik kısmını oluşturuyor. Asıl emilim mide ve ince bağırsakta başlıyor. Emilim başladığında vücudumuzdaki hücrelere tutunmaya başlıyor ve ısındığımızı hissediyoruz ama gerçek bir ısınma değil tamamen bir yanılgı. Isınan sadece dış deri oluyor.

Kan dolaşımıyla beyne ulaştığında mutluluk hormonu salgılanmaya başlıyor. Çok iyi hissetmeye başlıyoruz ama beyne ulaşan alkol miktarı arttıkça beyinin idare merkezleri arasındaki koordinasyon bozulmaya başlıyor. Telaffuz bozuluyor, görüntü bozuluyor, duygular dışa vuruluyor.

Aynı anda vücudun savunma mekanizması devreye giriyor. Karaciğer zehir olarak algıladığı bu yabancıyı yani toksik maddeyi temizlemek için tüm gücünü kullanıyor. Tüm odağını alkollü vücuttan temizlemeye yönlendiren karaciğer olağan faaliyetlerini ikinci plana aldığı için vücut bir noktada savunmasız kalıyor.

Alkolün Vücuttan Çıkışı ve Etkileri

Alkol alımı durdurulana kadar etkileri artarak devam eder. Alkol alımı durduğunda artık çıkış etkileri başlar. Solunum yoluyla ve tuvalet yoluyla vücuttan atılan alkol hiçbir şey olmamış gibi sessiz sedasız vücuttan atılmaz. Alkol alımı durduğu andan itibaren açlık nöronları harekete geçer. Beynin açlık nöronlarını aynı anda uyaran en önemli faktörlerden biride şeker metabolizmasının aksamasıdır. Alkol vücutta sadece toksik olarak değil aynı zamanda şeker olarakda algılanır. Alkol alımıyla birlikte şeker düzeyi çok hızlı bir şekilde artar ve aynı hızda düşer. Şeker seviyesindeki bu sert iniş çıkışlar açlık hissine neden olur.

Alkolün vücuttan atılması yaklaşık olarak dört saat sürer. Dört saatin sonunda alkol büyük ölçüde atıldığı için uyku halinde bile olsanız alkolün etkisi bittiği için uyanırsınız. Artık bağırsaklarınız alarm vermeye başlar. Tuvaletle birlikte bağırsaklardaki alkol atılabilir.

Çıkış Sonrası Etkiler

Alkolün vücuda etkileri sadece girişte ve çıkışta yaşanmıyor. Çıkış sonrası etkilerde devam ediyor. Öncelikle dilimizin üzerindeki tat reseptörleri alkolün etkisiyle yıprandığı için ağız kendini tamir etmeye çalışıyor. Alkol sonrası ağzımızdaki tuhaf tadın sebebi bu. Karaciğerimiz normal fonksiyonlarına geri dönemeye çalışırken aynı zamanda olağan görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Diğer atıklarla mücadele etmekte zorlandığı için yağlanma söz konusu oluyor. Beyindeki idare merkezleri tekrar koordinasyona girmek için çaba sarf ediyor ve bu süreçte tahrip olan hücrelerin onarılması gerekiyor.

Alkol vücuttan atılsa bile en büyük hissedilen etkilerinden biri, hücrede enerji üreten organellerin yani mitokondrinin zehirlenmesidir. Mitokondri olağan haline gelene kadar vücut koordinasyonu tam olarak sağlanamaz yada daha net tabirle akşamdan kalma hissinin sebebi mitokondrinin alkolden zehirlenmesidir. Mitokondri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler benim araştırdığım wikipedia sayfası veya farklı bir kaynakları inceleyebilirler.

Ne Yapmalıyız

Eğer benim gibi her gün alkol tüketen birisiyseniz yapmanız gereken alkol miktarını azaltmaktır. Eğer bir – iki kadeh diye başlayıp şişenin dibini buluyorsanız acilen psikolojik destek almalısınız. Ayrıca zaman zaman alkole ara verip detoks yapmalısınız. Bu konu üzerinde daha önce yazdığım ve şahsen deneyip olumlu sonuçlar aldığım yöntemler oldu. Mesela otofaji yani su orucu tutulabilir.

Evde içki yapımı konusunda bilgi veren biri olarak sonraki yazılarımda alkolün vücuda etkilerini azaltmak için birkaç önerim daha olacak. Elimden geldiğince ve dilim döndüğünce yaptığım araştırmaları paylaşacağım. Bir kadeh yarar, iki kadeh karar, üç kadeh zarar. Bir önceki yazım olan Anason Özü başlıklı yazıyı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir