Alkolün Etkileri

Alkolün etkileri sarhoşlukla sınırlı değildir. Alkolün etkileri bünyeye, kullanım sıklığına, miktarına ve kişilik yapısına göre değişiklik gösterir. İster her gün için ister kırk yılda bir için ama aklınızdan çıkarmayın ki alkol almak uzun bir soluklu maratondur.

İçki Nasıl İçilir?

İçki nasıl içilir isimli yazımda bu konuyu enine boyuna anlatmaya çalıştım. İçki ağızla yada ağza içilmeli. Bu konudaki düşüncem aynen bu şekilde hiç kibarlık yapıp süslü laflar etmeye niyetim yok. Blogumda bir kaç defa daha yazdığım gibi, eğer bir – iki kadeh diye başlayıp şişenin sonunu getirmeden bırakamıyorsanız acilen profesyonel destek alın. Tehlikeli sınırı aşarsanız bağımlı olursunuz. 

Alkolün Etkileri – Sarhoşluk

Alkolün en belirgin etkisi nedir? diye sorsam on kişiden dokuzunun aklına ilk olarak sarhoşluk gelir. Alkol aldığımız andan itibaren mideye inen alkol çok hızlı bir şekilde kana karışıp bilincimizle oynamaya başlar. Alınan alkol miktarı arttıkça bilinç seviyemiz alınan alkol miktarına göre zayıflamaya başlar. Alkolün sarhoş edici etkisi bazı faktörlere göre değişir. Mesela aç karnına içilen bir kadeh içkiyle tok karnına içilen bir kadeh içki aynı etkiyi göstermez. Alkolün alınama sıklığına göre etkisi değişiklik gösterir. Vücuttaki kas ve yağ oranına göre alkol etkisi değişiklik gösterebilir. Kadınların vücutlarındaki yağ / kas oranı erkeklerin yağ / kas oranından farklıdır. Kadınlarda yağ oranı erkeklere göre daha yüksek olduğu için alkolden daha fazla etkilenirler. 

120 kilo, kas yığını ve yılda bir defa alkol alan bir erkek, 120 kilo, vücut kitle endeksi yağdan alarm veren, haftada üç gün alkol alan bir kadına göre alkolden daha fazla etkilenecektir. Bu durumdada alkol alma sıklığı devreye giriyor. Sarhoşluğun süresi alınan alkol miktarına göre değişiklik gösterir.  

Sarhoşluğa Bağlı Etkiler

Konuşmak, susmak, ısınmak, cesaret ve duyguların dışa vurumu, açlık hissi, uyuyamamak sarhoşluğa bağlı en çok bilinen etkilerdir. 

Konuşmak ve Susmak

Beynimiz alkolün etkisiyle normal düzeninde çalışamaz. İstemsiz olarak ve hesaplamadan konuşulması oldukça yaygın görülen bir etkidir. Konuşacak dermanı kalmayan yada yine alkolün etkisiyle normal çalışamayan beyin doğru komutları veremediği için konuşma bozukluğu ve sonunda da susup kalmak gayet normal bir etkidir.

Isınmak 

Doğru bilinen en büyük yanlışlardan biride alkolün ısıttığıdır. Alkol sadece dış deride ısınma hissi verir ama ısıtmaz. Bu etkiyle alkol alan kişi vücudunu soğutmaya çalışır. Alkol duvarını aşıp kış günü ince bir gömlekle gezenler buna en iyi örnektir. Ertesi gün soğuk algınlığını garanti eder. Vücut iç ısısı aynı kalırken dış derideki sıcaklık hissi sizi yanıltmasın. Alkol sizi ısıtmaz.

Açlık

En büyük yanlış hislerden biride açlıktır. Alkol alan birisi yemek masasından bile kalksa açlık hissedebilir. Bu gerçek bir açlık değildir ve yemek yenmemelidir. Yalancı açlık hissiyle yenen yemeğin ertesi günü sizi daha çok yoracağı kesindir. 

Uyuyamamak

Doğru bilinen bir yanlış daha. Alkol sizin uykuya dalmanızı hızlandırmaz. Sizin daha zor uyumanıza sebep olur. Zorlukla uykuya dalabilirsiniz ve yaklaşık olarak üç – dört saat sonra alkolün etkisi geçince uyanırsınız ve tekrar uykuya dalmanız çok zor olur. 

Cesaret ve Duyguların Dışa Vurumu 

Kişinin normalde yapamayacağı davranışları alkolün etkisiyle yapabilir. Ertesi gün büyük bir utanç garantidir. Alkolün etkisiyle beyin normal çalışamadığı için günlük hayattaki bastırılmış duygular kolaylıkla dışa vurulabilir. Cimri biri bonkör birine dönüşebilir, somurtkan birisi güler yüzlü biri olup yüzünde güller açabilir, topluluğun önünde konuşmaktan korkan birisi konser vermeye kalkabilir. 

Bu etkilerin yaşanabilmesi için vücudun alkol toleransını aşmış olması gerekir. Kimisi bir kadehle kimisi bir şişeyle bunları yaşayabilir. 

Ertesi Gün

Alkol duvarının aşıldığı ertesi gün çok kolay geçmeyecektir. Vücut alkolü zehir olarak algılayıp mücadele etmeye çalışacaktır. Yüksek miktarda alkol alımıyla birlikte mitokondri zehirlenecektir ve bu zehri atana kadar vücutta uyuşukluk hissi olacaktır. Alkol alındığı için çok ciddi su kaybı yaşayan vücuda acilen su takviye edilmeli ve hemen büyük tuvalet yapılmalıdır. Alkol en son bağırsakta çözüldüğü için alkolün vücuttan tahliye edilmesi hızlanacaktır. 

Alkol Zararlı mı?

Evet alkol zararlıdır. Ne miktarda alınırsa alınsın, ne sıklıkla alınırsa alınsın, hangi tür alkollü içki olursa olsun alkol her türlü zararlıdır. Evde yapılan alkolde zararlıdır marketten alınan hazır içkilerde zararlıdır. Zararlı olmayan alkol türü veya içme çeşidi yoktur. Yazıda saydığım bunca etkinin hangisi sizce yararlı? 

Bir önceki yazım Güncel Cin Fiyatları 2022 bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir