Şarap Mayası Çeşitleri

Şarap mayası çeşitleri, klasikten yeniliğe göre bir çok farklı türde karşımıza çıkıyor. Şaraba istenen tat ve aromanın verilmesi için kullanılan bu mayalar, farklı lezzet arayanlar için doğal olarak farklı lezzetlerde sunuluyor. En iyi ve etkili şarap mayası çeşidinin bulunması da doğal olarak önem kazanıyor. Doğru seçimin yapılması için de öncelikli olarak şarap mayası çeşitlerinin bilinmesi gerekiyor.

Şarap Mayası Nedir?

Şarap mayası şarap yapımında kullanılan önemli mikroorganizmalardan biridir. Bu mayalar şekerli üzüm sularının karbondioksite ve alkole dönüştürülmesini sağlıyor ve fermantasyon sürecinde şekerlerin sindirilmesi ve alkole dönüşerek şarabın elde edilmesini sağlıyor. Maya şekeri parçalar ve bunun sonucunda da enerji üretir.

Şarap yapım sürecinde mayalar, şarapların aromasını, asidite özelliklerini ve tat profillerini doğrudan etkiler. Farklı maya türlerinin tercih edilmesi ile farklı şaraplar elde edilebilir. Şarap yapımında önemli bir rol oynadığı için şarap mayası seçimi de doğal olarak son derece önemlidir.

Şarap Mayası Çeşitleri

Şarap mayası çeşitleri şarap üretmek isteyen kişileri yakından ilgilendiren bir konudur. Bilinen ve en çok tercih edilen maya çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Saccharomyces Cerevisiae Şarap Mayası

Saccharomyces cerevisiae yaygın olarak kullanılan geleneksel bir maya çeşididir. Beyaz şarap, kırımızı şarap ve şampanya üretimi sırasında kullanılır. Farklı aromatik profiller sunması ve fermantasyon özellikleri nedeniyle çok tercih edilir.

Saccharomyces Bayanus Şarap Mayası

Saccharomyces bayanus düşük sıcaklıkta yüksek performans gösteren ve düşük alkollü şaraplarda tercih edilen bir mayadır. Klasik olarak şekeri alkolü ve karbondioksite dönüştürür.

Brettanomyces Şarap Mayası

Brettanomyces mayaları bazı şaraplar için tat ve aroma bileşikleri üretme, bazı şaraplarda ise arzu edilen kompleksiteyi sağlama özelliğine sahiptir. Kırmızı şaraplarda özellikle çok tercih edilen bir maya türüdür. Ayrıca Belçika biralarında da kullanılır. Bu arada kırmızı şarapta maya kullanımına karşı olduğumu daha önceki yazılarımda defalarca dile getirmiştim. Kımızı şarapta, üzüm tanesinin üzerindeki doğal maya şarap yapımı için yeterlidir ancak ırkı bozulmuş üzümlerde maya takviyesi yapılması gerektiği maalesef inkar edilemez bir gerçek.

Kırmızı şarap yapımı ve beyaz şarap yapımı hakkında yazdığım yazılarımda bu konuya oldukça detaylı yer vermiştim. Yazılarımı merak edenler Ağustos 2018 yazdığım Evde Kırmızı Şarap Yapımı yazımı bulinküzerinden, Ocak 2022 de yazdığım Evde Beyaz Şarap Yapımı yazımı bulinküzerinden okuyabilirler.

Yenilikçi Mayalar

Şarap endüstrisi için her geçen gün yeni tat profilleri sunmak çok daha önemli hale geliyor. Bu yüzden de yenilikçi şarap mayaları çeşitleri üretiliyor ve geliştiriliyor. Yukarıda bahsettiğim şarap mayası çeşitleri yalnızca en popüler olanlar.

Bizlerle fikir alış verişinde bulunmak isterseniz Facebook grubumuza katılabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir