Harry Potter Serisi ve Devamındaki Fantastik Canavarlar

Harry Potter serisi, Hakkında en uzun süre konuşulacak serilerden biri, J.K. Rowling eliyle çocukların kahraman olduğu büyücülük dünyası üzerine inşa edilmiş bir serisidir. Rowling yazmaya devam ettiği için hikaye bitmiyor. 8 filmden oluşan seri bitince Fantastik Canavarlar serisi başlatıldı. Bakalım Fantastik Canavarlar kaç bölüm çekilecek? Ne kadar ses getirecek? Ayrıca diğer film yazılarımı blogumdan okuyabilirsiniz. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bir önceki yazım: Matrix Serisi – Her Insan Evladı Izlemeli

Harry Potter

J.K. Rowling’in tüm Harry Potter kitaplarını bir haftada okumuş 30 yaşlarında bir arkadaşım olmuştu. O zamana kadar Harry Potter’i bir çocuk filmi sanıyordum ve hiç bir bölümünü seyretmemiştim. O arkadaşla konuştuktan sonra Harry Potter serisinin, en az Yüzüklerin Efendisi kadar sağlam bir temele sahip, neredeyse bir yetişkin filmi olduğunu düşündüm ama yine de mesafeliydim tabii. Direkt bodoslama son iki filmi seyrederek başladım, ne büyük hata yapmışım ama…

Bu seriyi benim gibi yarım yamalak seyretmeyin, sonradan ilk filmden itibaren bir daha izledim ama tabii, sahneleri daha önce gördüğüm için o kadar da zevkli olmadı.

Harry Potter Serisini aşağıdaki sıra ile izleyin!

Eğer daha önce herhangi bir Harry Potter filmi seyretmediyseniz aşağıdaki sıralamayla seyretmeye başlayın. Yani Harry Potter’in ilk çıkış hikayesini anlatan ve ilk kez okula başlamasını anlatan “Felsefe Taşı” filmi ile başlayın.

Bu film serisinin en güzel yanı, 4 yaşından itibaren çocuğunuzla da seyredebileceğiniz bir film olması bence. Her yaşa hitap ettiğinden emin olabilirsiniz.

  1. Harry Potter ve Felsefe Taşı
  2. Harry Potter ve Sırlar Odası
  3. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
  4. Harry Potter ve Ateş Kadehi
  5. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
  6. Harry Potter ve Melez Prens
  7. Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 1
  8. Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2

Şimdi sırasıyla Harry Potter serisinin IMDB sayfasındaki görsellerini ekleyeceğim. Filmleri detaylıca anlatıp, seyredeceklerin keyfini kaçırmak istemiyorum. Sadece sırasıyla seyredeceğinizden emin olmak istiyorum.

1. film: Harry Potter ve Felsefe Taşı, 2001 – serinin ilk filmi

Annesi Lilly, kara büyü ile uğraşan Voldemort tarafından öldürülen küçük Harry, kuzeninin evinde kötü bir muamele ile yaşarken Hogwards büyücülük okulundan bir davet alıyor. Büyücü olduğunu bile bilmeyen bir çocuğun gözüyle, 2001 yılında alışkın olmadığımız büyü görüntülerin izliyoruz.

Öğretmenin kediden insana dönüştüğü sahne unutulmazdır (fragmanında da kullanıldı). Ayrıca muggle (magıl diye okunuyor) kavramı gibi büyücülük dünyasına ait temel kavramları öğreniyoruz. Karakterler detaylı olarak tanıtılıyor. Gazetelerde ve tablolarda gezen insanlar da ilginçti.

Muggle: insan büyücü demek, yani onların dünyasına göre saf kan olmayan büyücüler. İlk filmde Harry Potter 1. sınıfta.

2. film: Harry Potter ve Sırlar Odası, 2002

Bu filmde Harry, Hermione ve Ron üçlüsünün sıkı dostluğu iyice perçinleşiyor. Aslında başrol oyunculuğu çoğu zaman Hermione veya Ron’a hatta bazen beyaz sakallı büyücü okul müdürü Dumbledore’a kayıyor. Bir elf olan Dobby ile tanıştığımız bölüm.

Bu bölümde magıllara saldırılar oluyor. Hermione de muggle olduğundan tehlike altında. Öğrenciler felç geçiriyorlar. Harry ve arkadaşları, sırlar odasını bularak gizemi çözüyorlar.

3. film: Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, 2004

Bu bölümde büyücülük dünyasının en pis hapishanesi olan Azkaban ve dolayısıyla oranın gardiyanları olan ruh emiciler tanıtılıyor. Harry, 3. sınıfta. Biraz büyümeye başlasa da boyu hala kısa. Hermione yani Emma Watson gittikçe güzelleşmeye başlıyor.

Bölüm genel olarak Azkaban hapishanesinden kaçmış olan Sirius Black üzerine inşa edilmiş. Spoiler verecektim ama ayıp olur şimdi. Zaten seri içinde IMDB puanı en yüksek olan bölüm bu. İlk iki bölümde kitaptaki büyülü dünyanın filmlerde yeterince yer almadığı eleştirilmişken, bu filmde büyü iyice ön plana çıkıyor.

Marauder’in haritası ve büyücülüğün futbolu olan Quidditch bu filmde çok iyi anlatılmış.

4. film: Ateş Kadehi, 2005

Bu bölümün ana temaları: Harry’nin tekrarlayan rüyaları, Quidditch Dünya Kupası, Hogwards okulunda düzenlenen ve 2 farklı büyücülük okulunun da katıldığı turnuva.

Genellikle herkesin favorisi 3. film olmuş ama benim favorim 4. film çünkü bu bölümde farklı büyücülük okullarının gelişi ile büyücülerin sosyal yaşamları da anlatılmış. Voldemort daha baskın ve açıklayıcı şekilde anlatılmış, Hermione ve Ron iyice büyümüş ve sesler kalınlaşmış. Yetişkinliğe adım atmış gibiydiler. Belki de bu yüzden daha çok sevmişimdir. Ayrıca yetişkinlerin rolleri biraz daha fazlalaşmaya başladı. Büyü Bakanlığı falan giriyor devreye.

5. film: Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı, 2007

Hikayenin sürdürüldüğü bir bölüm yani artık kara büyücü Voldemort iyice güçlenmeye başlamış ve büyücüler tedirgin. Bu arada, söylemeyi unuttum Türkçe çevirisinde “Voldemort” yerine büyücüler “Ne olduğunu bilirsin sen” gibi bir ifade kullanıyor. Bizdeki “cin” kelimesi yerine “üç harfliler” denmesi gibi. Serinin başından itibaren bir tek Dumbledore ve Harry, direkt Voldemort diyor.

Karanlık sanatlar öğretmenin ön planda olduğu bölümde, Harry ilk kez uzakdoğulu bir büyücü öğrenciye aşık oluyor. Kız yamuk çıkıyor o ayrı (spoiler vermeden film anlatmak ne zormuş). Harry artık 5. sınıfta ve en zor yıllarından birini geçiriyor.

6. film: Harry Potter ve Melez Prens, 2009

Melez Prens kim acaba? Üçüncü filmdeki Azkaban tutsağındaki gibi bunun da sonunda çarpıcı bir sürpriz var. Bu bölümde Lord Voldemort’un okul yıllarını keşfediyorlar. Artık üçlümüz 6. sınıfa geldi ve eşşek kadar büyüdüler. Aşk meşk işleri de yavaştan başladı. Ron’un kardeşi ve sonradan Harry’nin eşi olacak Gini de biraz daha baskın roller almaya başladı.

Harry bu bölümde Dumbledore ile daha yakın çalışmaya başladı. Güzel bir bölümdü. Ama tüm kitapları okuyan arkadaşıma göre bu bölüm, kitaptaki pek çok ayrıntıyı dışarıda bırakan bölümlerden biri olmuş.

7. film: Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 1, 2010

E artık şu son iki filmi anlatmayayım. İkisi de temel olarak Harry’nin Voldemort ile yapacağı son savaşın ayrıntıları üzerine kurulu. Muhteşem efekt ve sahnelerle dolu.

8. film: Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2, 2011

İlk filmi seyretmeden direkt bunu seyretmek çok anlamsız olur. Gerçekten açıklama dahi yapmamam lazım.

J. K. Rowling’in Fakirlikten Yıldızlığa Yükselişi

Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling‘in pek çok yazara ilham olabilecek bir durumu var. Kadın, fakirlikten elektrik faturasını ödeyemediği için bir kafede ilk Harry Potter kitabını yazmaya başlamış. Öyle zor bir hayatı var ki, 2011 yılında J. K. Rowling’in Öyküsü ismiyle bir sinema filmi çekilmiş. Biyografi filmi sevenlerin seyretmesini tavsiye ederim. Filmin orijinal adı:  Magic Beyond Words: The J.K. Rowling Story

Ben yine de biraz bahsetmek istiyorum. İngiltere’de aşık olup evlendiği adam onu çocuğu ile bırakıp terk edince 69 pound tutarındaki işsizlik maaşı ile geçinmeye başlıyor. Baktı ki olmuyor, Portekiz’e gidiyor (İngilizce öğretmeni olarak iş buluyor), orada da yanlış bir adamla evlenip bir çocuk daha doğuruyor. Evine haciz gelince İspanya’daki kardeşinin yanına yerleşiyor. O ana kadar yazdığı hiçbir Harry potter kitabının sonunu yazmıyor, anladığım kadarıyla yıllarca serinin taslağını çıkarmaya çalışıyor.

Sonra kardeşinin de desteğiyle kitapların sonunu yazıyor ve yayıncılara gösteriyor. Kitaplar büyücü çocuklar üzerine olunca ve çocuk kitapları çok satmaz diye ya onu reddediyorlar ya da çok az paralar veriyorlar. En sonunda ilk 100 bin pound teklifi Amerika’dan alıyor ve iki yıl içinde zenginleşip ünü artıyor. Şu sıralar servetinin 1 milyar doları geçtiği söyleniyor.

Son olarak şunu da belirtmek isterim. Kadın aslında kitaplarının satılmamasından o kadar korkmuş ki, bilerek J.K ismini kullanmış yani erkek sanılmak istemiş, ismini gizlemiş. Yayıncılar, erkeklerin kadın yazarları okumadığını söylediği için bu şekilde ünlenmiş. Asıl adı Joanne Kathleen ve 1965 İngiltere doğumlu.

Fantastik Canavarlar Serisi

Yukarıda bahsettiğim gibi, şu anda dünyanın en zengin kadınlarından biri haline gelen Rowling, yazmaya devam ediyor. Bu sefer İngiltere’deki Hogwards büyücülük okulları dışında 11 tane daha okul olduğunu öğreniyoruz. Şimdilik Fantastik Canavarlar serisinde 2 film çekilmiş. Ama seriyi 5 filme tamamlayacaklar diye duydum (Rowling bir ödül töreninde söyledi).

İlk film-Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar, 2016

Filmin başrolündeki adam, aslında daha önce Harry Potter serisi için çok başvuru yapmış ama hiç birinde rol kapamamış. İyi ki de kapamamış. Sıradan sevimli bir karakter ve şu anda aynı Harry gibi ünlenmeye başladı.

Bu seride, Harry Potter serisinde Hogwards Büyücülük okuluna çok atıfta bulunuyorlar çünkü okuldaki derslerde, canavarlar o kadar fazla anlatılmamıştı. Bu seride fantastik canavarların bakıcısı konumundaki adam Amerika’daki büyücülük dünyasını bize tanıtıyor.

Görüntü ve efektler gerçekten güzeldi. Seyretmeye değer ve artık çocuk filmi görüntüsü tamamen bitmiş. Gerçi ismi manasız derecede çocuksu ama neyse, bu kadının tarzı bu, yapacak birşey yok.

İkinci Film: Kasım 2018’de gösterime girecek: Fantastik Canavarlar-Grindelwald’ın Suçları, 2018

Film Kasım’da yayınlanacak, bu nedenle imdb puanı falan haliyle yok. Merakla bekliyorum. İkinci filmde Dumbledore ismini çok duyacağız çünkü grindelwald, Dumbledore’un gençlik arkadaşı. Dumbledore’ın gay olduğuna dair imalar da mevcut (güya Rowling söylemiş ama ben o röportajı bulamadım)…

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.