Maişe Hazırlama

Maişe hazırlama evde içki yapımıyla ilgilenen herkesin bilmesi gereken bir konudur. Bu yazıda maişe hazırlama ile ilgili bildiğim ince detayları paylaşacağım. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Maişe Hazırlama

Maişe hazırlama konusuna girmeden önce maişe ile manşe arasında fark var mı sorusuna cevap vermek istiyorum. Dilimize tahminen Arapçadan giren manşe kelimesi ile dönüşümlü olarak kullanılıyor. Tahminen diyorum çünkü Türk Dil Kurumu nun sözlüğünde her iki kelimede yok. İsteseniz Türk Dil Kurumu nun sitesine girip kontrol edebilirsiniz. İnternet üzerinden, kelimenin kesin kökenine dair net bir kaynak bulamadım. Doğru telaffuzu yazmak adına MAİŞE kelimesini kullanıyorum ama arada dil alışkanlığından manşe dediğim de oluyor. Ben manşe dediğimde kimse otobüs olarak algılamıyor..

Maişe nedir?

Maişe; fermantasyonu oluşturduğumuz sıvıdır. Bu kadar basit. Terimi kendimce tanımladım ama maişe hazırlama konusunun, kurulması, ideal ısı, temizlik ve saklama koşullarına girdiğimizde aslında konunun o kadar da basit olmadığını görüyorsunuz.

Maişe Hazırlama Denemelerim

İlk maişe hazırlama denemem 5 litrelik su damacanasında olmuştu. Hava kilidinden çıkan kabarcıkları izleyip ben ne yaptım diye düşündüm. Kendimi Dr. Frankenstein gibi hissettim, çok heyecan vericiydi. Her şeyden önce çalışıyordu! Ama yeterli olmadı ve sonuç hüsrandı. Birçok deneme ve birçok hata yaptım, hatalarımı değil başarılı olan sonuçlar aldığım deneyimlerimi anlatacağım. Böylece en azından bu yazıyı okuyanlar bu hatalara düşmez. Şimdi hangi aşamalardan geçtiğimi tek tek anlatacağım

Maişenin Hazırlığı:

Maişe Hazırlama – Maişe Kabı:

Kullandığım maişe hazırlama kabı ve tüm malzemelerin temiz olasına dikkat ederim çünkü bakteriyle uğraşıyorum. Maişe hazırlama kabını belirlemekle işe başlarım. Yeni başlayanlara ilk denemelerinde hazır fermantasyon kabı kullanmalarını öneriyorum çünkü hem hava kilidi sorunu yok hem de bu iş için özel üretilmiş bir ürün. Ancak hazır kapların hijyeni sürdürme sorunu olabiliyor. İlerde deneyim kazandıkça daha büyük kaplar kullanılması (benim gibi tek kullanımlık damacana kapları kullanmak) daha mantıklı geliyor bana…

Maişe Hazırlama – Hava Kilidi:

Maişe içinde oluşan karbondioksitin kaptan dışarı atılırken içeriye oksijen girmesini önleyen basit bir sistem. Hava kilidinin sızdırmadığından emin olmak gerekiyor. Ben su damacanası kullandığım için damacana kapağını delip akvaryum hortumunu kapağa monte ediyorum. Kapakla hortumun birleşim yerini de silikonlayıp yalıtım sağlıyorum (ilk denemelerimde sakız, pencere macunu ve plastiği eritip damlattığım bile olmuştu, bu konulara girip mazideki kötü anıları hatırlamak istemiyorum)

maişe hazırlama

Maişe Hazırlama – Ortam Sıcaklığı:

Maişe içindeki mayanın çalışması için en ideal ısı oda sıcaklığıdır (25 derece). Eğer özel bir maya kullanmıyorsanız (turbo maya, şarap mayası, şampanya mayası v.s.) ortam ısısı maişe için çok önemlidir. Özellikle kış aylarında kalorifer yanında ve ışık almayan bir ortamdan muhafaza edilmesini öneriyorum. Deneme yanılma yoluyla bulduğum en pratik yöntem ise akvaryum ısıtıcısı olmuştu. Maişeyi bir leğenin içine koydum ve leğene su doldurdum. Leğenin içine akvaryum ısıtıcısını koyup 25 derecede sabitledim. Bana maliyeti 30 TL gibi bir rakam oldu. Bu yöntemle özellikle kış aylarında ortam sıcaklığını sabitleyebilirsiniz

Maişe Hazırlama

Mayalama:

Yapmak istediğiniz içki türüne göre şeker / su oranını ve diğer bileşenleri ekleyebiliriz ama her tür içkide maya kullanılır (doğal ya da kültür mayası). Mayalama işlemini kültür mayasıyla yapacaksam ve turbo maya gibi özel bir maya kullanmayacaksam mayayı canlandırmam gerekiyor. Bunun için 30 – 40 derecelik su kullanıyorum. Mayayı, kek – pasta yaparken yapıldığı gibi ılık suda uyandırıp maişenin içine yavaşça eklemek gerekiyor. Mayayı ekledikten sonra hava kilidini kapatıp hazırladığım uygun ortama bırakıyorum. Bu işlemden sonra maişeyi hareket ettirmemeye dikkat ediyorum. İlk denemelerimde çıkan kabarcıkları beğenmeyip çalkalama gafletine de düştüm, uyandırmadan direk maya eklemeyi de denedim ama siz bunları yapmayın. Bırakın maişeyi kendi haline, sadece ara sıra seyredin. Seyri de ayrı bir keyiftir. Maişe hazırlandıktan sonraki kısım fermantasyondur. İdeal fermatasyon koşullarının oluşturulması gerekir. Bu konuda yazdığım ideal Fermantasyon Koşulları isimli yazıma bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Maişenin açılması:

Hava kabarcıklarının bitmesi ya da dakikada iki üç tane çıkması artık fermantasyonun bittiğini gösteriyor. Bu adıma geldiğimde maişemi açıyorum. Maişemi açtıktan sonra kullandığım su damacanalarını genellikle atıyorum. Her zaman söylerim uğraştığımız sonuçta bakteri. Eğer aynı kap tekrar kullanılacaksa hijyeni sağlamak gerekiyor. Sadece çalkalamak yetmez, sirkeli su ya da kimyasal olmayan farklı tuzlar kullanılarak hijyen sağlanmalıdır. Hazır fermantasyon kabı kullanmama nedenim de bu…

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

39 Yorum

  1. Turgay Kaynak Cevapla

    Merhabalar.Daha önce ilk defa kendi biramı yaptım ve çok başarılı oldu.Etil alkol için ilk defa deneyeceğim.19 litrelik damacana için 4 kg şeker ve 30 Gr maya yeterli olur mu?Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Turgay bey merhaba, yeterli olur ancak kış aylarında olduğumuz için ideal fermantasyon koşullarını sağlamak çok kolay değil. İlk denemeniz olacağı için size önerim 19 litre yerine 5 litrelik bir deneme yapmanız ve tüm adımları not almanız. Başarılı bir sonuç elde ederseniz miktarı arttırın ancak başarısız bir sonuç elde ederseniz hem notlarınızdan geriye dönük hatanızı tespit edebilirsiniz hemde kaybınız sadece 5 litre maişe olur.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Merhaba, erik meyvesinin kabuğunda bulunan bakteri yani doğal maya miktarı alkol oluşumu için yeterli olmadığı için başarılı bir sonuç alamazsınız. Alkol oluşumu için en yüksek bakteri miktarı üzümde olduğu için genellikle üzüm tercih ediliyor. Her üzümde aynı performansı sağlayamıyor. Mesela beyaz üzümden şarap yapmak isterseniz maya kullanmanız gerekiyor. Kırmızı üzümünde her türünden değil şaraplık olanlarında maya kullanılmıyor.

  2. deniz Cevapla

    MERHABA, BEN YAŞ ÜZÜMDEN ŞARAP YAPMAYA ÇALIŞIYORUM AMA DAMACANAYA HAVA KİLİDİNİ TAKARKEN AZ MİKTARDA SU GİRDİ PROBLEM OLURMU.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Hava kilidinden girebilecek su zaten cüzzi bir miktar olacağı için herhangi bir sorun olmaz diye düşünüyorum.

  3. Ersin Cevapla

    Merhabalar maşeyi hazırladım ve 10 dk sonra kabarcık cıkmaya başladı ve 24 saatte fermantasyon bitti sizce bu maşeyi atayımmı

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bence havalar çok sıcak olduğu için bu sorunu yaşadınız. Muhtemelen alkol oluşumu çok düşük seviyede kaldı ama bence atmayın çünkü azda olsa içinde alkol oluşmuştur.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Maişenin doğru hazırlanması, ideal fermantasyon koşullarına riayet edilmesi durumunda, standart maya kullanılması, distilasyon esnasında kayıp olmayacağını düşünürsek 1 litre kadar etil alkol elde edilebilir.

  4. Senol Cevapla

    Bu hazırlanan mayşe için damıtma yapmak yerine internet üzerinden satılan hazır aromalar ile aromatize ederek meyve şarabı gibi tüketsek nasıl bir sonuç alırız ? Şuan da bunu denemekteyim ve internette hiç böyle bir örneğe rastlamadım.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Damıtmak yerine önce sifonlayıp sonra filtreleme yaparsanız elinizde fermente bir içki olur. Maişe içindeki maya ve diğer partikülleri tam olarak ayrıştırabilirseniz bencede denemeye değer. İşin açıkçası bu benim aklıma gelmemişti. Şu anda denediğiniz bu örneğin sonuçlarını bizlerle paylaşırsanız çok memnun oluruz.

      1. Senol Cevapla

        Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.Uzun zamandır meyve şarabı yapıyor ve severek tüketiyorum.Bu bahsettiğim örnekte aklımda soru işaretleri oluşturan kısım, aslında meyve suyu ile üretilen maişe de meyve şekeri(fruktoz) ile şarap yapıyoruz. Şuan %100 toz şeker kullanmış olmak nasıl bir kimyasal etki yaratır bunu merak ediyorum. Umarım baş ağrısı vs. sorunlara yol açan bir içki olmaz. Fermantasyon tamamlanınca sifonlayıp şişede 1 hafta kadar beklettikten sonra deneyeceğim.Sonuçları da burada severek paylaşırım elbette (:

  5. Cihangir Cevapla

    Merhabalar. Birkaç gündür yazılarınızı okuyorum. Benmi bulamadım veya yazılarınızdamı yok bilmiyorum ama maişe karışım oranları hakkında bilgi verebilirmisiniz?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      merhaba, doğru söylüyorsunuz miktarları vermedim. Benim kullandığım miktarlar;

      5 Litre su
      1 Kg şeker
      5 gr ekmek mayası

      Pekmez, bal, üzüm veya farklı meyvelerde kullanılabilir ancak içlerindeki şeker miktarı her yöre için farklılık gösterdiği için net bir tarif vermek çok zor oluyor. Herkes için ortalama bir miktar vermem gerekirse en düşük sapmayı şeker sağlayacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  6. murat murat Cevapla

    Üstad merhaba, 10 litrelik bidona 6 kg tatlı yaş üzümle mayşe denemem oldu. mayşede kullandığım ürünler 6 kg yaş üzüm. 50 gr kuru aktif pakmaya , 8 gr amonyum fosfat. şimdi bu kullandığım ürünlere kimi arkadaşlar mayayı çok kullanmıssın diyor, amonyum fosfat 4-5 gr olmalıydı diyor. mayşe fıkır fıkır çalışıyor 2 gündür. damıtma yapayım mı sıkıntı olur mu

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Öncelikle fermantasyonun bitmesini bekleyin daha sonra damıtma işlemini yapın. Kullandığınız malzemeler şu anda karışımın içinde olduğu için ve fermantasyon başladığı için müdahale etme şansınız yok. Kullandığınız yaş üzümün içerdiği şeker miktarı kadar verim alabilirsiniz.

  7. OĞUZ KANGAL Cevapla

    MERHABA. DAMITMA CİHAZI ALDIM. 19 LİTRE DAMACANAYA 4 KG KADAR KABUĞU VE ÇEKİRDEĞİ AYRILMIŞ, MARMELAT ŞEKLİNDE ERİK SUYU KOYDUM. CANLANDIRMADAN 100 GR KÜLTÜR MAYASI VE 4 LİTRE SU KOYDUM. 1 SAAT SONRA KÖPÜRDÜ KABARDI. HORTUMDAN HAVA KAÇAĞI İÇİN DÜZENLEDİĞİM SUYA KÖPÜK GELDİ. BU SEFER ARALIKLI ÇALKALADIM (YAZINIZI OKUMAMIŞTIM) 4 GÜN OLDU ŞİMDİ KÖPÜRMÜYOR. DAKİKADA 2-3 KABARCIK ÇIKIYOR. DAHA HİÇ DAMITMA YAPMADIM. BU İLK BAŞLANGIÇ İŞLEMİM. ANLATTIĞINIZA GÖRE BU İŞLEM FİYASKO OLACAK. TÜM BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER. BİR SORUM VAR. 19 LİTRELİK BİR DAMACANAYA NE KADAR ÜZÜM (KURU-ÇEKİRDEKSİZ; İZLEDİĞİM VİDEOLARDA EN SIK BU MALZEMEYDİ) SU VE KÜLTÜR MAYASI EKLEMELİYİM (ARTIK YENİ HAZIRLAYACAĞIM DAMACANAYI ÇALKALAMAYACAĞIM). LÜTFEDER CEVAP YAZARSANIZ MEMNUN OLURUM. SAĞLICAKLA KALIN.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Üzüm veya kullanılan farklı bir meyvede, kullanım miktarını meyvenin içindeki şeker miktarı belirler. Benim size önerim ilk denemenizde meyve kullanmamanız. Risk almamak adına önce bildiğimiz şeker kullanın ve sonucu görün. Daha sonraki denemelerinizde meyve veya farklı ürünler kullanın. Basamakları teker teker çıkarsanız hem deneyim elde edersiniz hemde risk almazsınız.

      1. Murat Cevapla

        kültür mayayla yapılan maişe için örnek bir formül verebilirmisiniz? Üzümün şekerlilik oranını neye göre değerlendiriyorsunuz ?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Üzümdeki şeker miktarını ölçen hidrometreler var ancak verdiğim tariflerin her zaman pratik ve ulaşılabilir olmasına dikkat ediyorum ayrıca verdiğim tariflerin sınanmış olmasına özen gösteriyorum. Sizin sorunuz oldukça mantıklı ve detaylara dikkat eden biri olduğunuzu gösteriyor. Evde şarap yapımı üzerine yazdığım yazıyı okumanızı öncelikle öneriyorum. Sorunuza gelince, üzümden yola çıktığınız için şeker miktarını ölçmek için hidrometreniz olmadığını düşünerek cevap veriyorum. Üzümü ezdikten sonra şeker miktarını dengelemek için her bir kilo için 100 gr şeker ekleyin ve fermantasyon için her bir kilo için (üzüm+şeker) 4 gr kültür mayası kullanmanızı öneriyorum. Bu mevsimde fermantsyon önermiyorum, üzüm için bağ bozumuna göre bu cevabı veriyorum. Fermantasyon için de ideal fermantasyon koşulları yazımı okumanızı öneriyorum.

          1. orhan

            merhaba ben evde şarap yapmak istiyorum ama pürüzsüz olmalı. su arıtma için kullanılan filtreli sürahilerle şarabı maya ve diğer partiküllerden filtrelesem olur mu? alkolü yok olmaz dimi

  8. ata mahanoglu Cevapla

    Merhabalar. Oncelikle katkilariz icin cok tesekkur ediyorum. Ben 19 lt lik damacana icin 7.5 kg kuru uzum kullandim. Seker veya pekmez kullanmadim. Dr ..aktif maya kullandim oda sicakligi 20-25 arasi ve 10 dk da fermantazyon basladi genellekle 3. Gun kabarciklar bitiyor . Sorum şu, acaba kullandigim kuru uzum 19 lt lik damacana icin cokmu. Tesekkurler..

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bu sorunun cevabı kullandığınız üzümün içerdiği şeker miktarına göre değişir. Bildiğiniz gibi üzüm türlerine göre içerdiği şeker miktarıda değişkenlik gösteriyor. Fermantasyonun çok hızlı başlamış olması güzel ancak üçüncü gün sonunda bitmesi biraz kısa bir süre gibi geldi. Bence hava kilidini gözden geçirmenizde fayda var. Burada sonucu belirleyecek olan elde ettiğiniz toplam alkoldür. 19 litrelik damacanadan %80 vol. 500 ml alkol elde ederseniz verdiğiniz emeğin karşılığını alamamış olursunuz. 19 litrelik maişeden yaklaşık olarak 2 litre civarı %96 ürün elde etmeyi hedeflemelisiniz.

  9. Leyla kural Cevapla

    Merhaba eğer mayşeye gereğinden fazla şeker konursa ne olur 7 litre suya 400 gr pekmez 2250 gr şeker koydum 11 gin oldu fermantasyon devam ediyor
    Yardımınızı rica ediyorum.selamlar

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Fazla şeker fazla verim yada fazla alkol demek değildir. Pekmezdeki şeker miktarını tam olarak bilemiyoruz çünkü yöresel bir üründür. Fermantasyon devam ediyorsa bakteri oluşumu devam ediyor demektir. Karışımda pekmez olduğu için inanın yorum yapamıyorum çünkü daha önce söylediğim gibi pekmezdeki şeker miktarını bilmiyorum. Karışıma etki eden değişkenler hakkında kesin bilgi sahibi değilken yorum yapmak yanıltıcı olabilir. Size önerim oda sıcaklığında iki gün daha bekletip fermantasyona gecmeniz.

  10. Şaman Türksoy Cevapla

    Merhabalar, bir şey sormama izin varsa şu hava kilidi meselesini biraz açmanızı rica ediyorum.
    Hava kilidi, fermentasyon kabına dışarıdan oksijen girmemesi için kullanılıyor. Mesele ise şu,
    kaba oksijen girerse ne olur?

      1. tuncer Cevapla

        maişe olgunlaştıktan sonra içindeki üzümler ayrılıyormu yoksa hepsi beraber mi imbige konuyor ustadımm

          1. Ahmet tertemiz

            Merhaba sizi tesadüfen okudum cevap verirseniz çok sevinirim tam dediğiniz gibi bir mayşe hazırladığımı sanıyorum 2 farkla 1 her zaman kullandığım 10 litre su bidonu sadece su ile çalkaladım 2hava soğuk ve yağmurlu olduğu için bidonu çalkaladım bu arada akvaryum ısıtıcısı 22 derecede 5kg yaş üzüm ve 1.5 kg toz şeker kullandım cevap verirseniz çok teşekkür ederim

          2. keyifleryerinde Yazar

            Ahmet Bey merhaba, sorunuzu tam olarak anlamadım. Maişeyi kurduktan sonra mı çalkaladınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir