Likör Kiti – Evde Likör Yapımı

Likör kiti inceleme yazımda bana numune olarak gelen Virago Kimya nın yeni çıkardığı likör kitleri hakkında görüşlerimi paylaşacağım.

Evde Likör Yapımı konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Likör Kiti

Yine Virago Kimya nın ürünleri hakkında inceleme yazısı yazıyorum çünkü bana numuneyle birlikte tüm resmi belgeleri sadece Virago Kimya gönderiyor. Zaman zaman numune gönderip inceleme yazısı yazmamı isteyenler oluyor ancak resmi belgeleri istediğimde numune göndermekten vazgeçiyorlar. Ya beni ciddiye almıyorlar ya amaçları farklı yada ellerinde herhangi bir resmi belge yok. Şunu kabul ediyorum benim bloguma her gün yüzlerce yada binlerce kişi girmiyor, sadece amatörce yazılan kendi halinde basit bir blog. Ne editörüm var, ne reklamım var nede kendime ait bir forumum var. Aynı zamanda blogum no follow yani buradan verdiğim linkler internet satıcılarının işine yaramıyor. Belki de bunu duydukları için boşuna uğraşmak istemiyorlar.

Beni ciddiye alanı bende ciddiye alırım, tenezzül edip resmi belgeyle birlikte numune gönderme zahmetine girmeyenlerin numunelerini yada taleplerini dikkate almıyorum. Zaten okuyarak araştıran kitle çok sınırlı ve benim blogumu bu sınırlı kitle takip ediyor. Daha önce yazdığım “Neden Video Çekmiyorum” yazımda bu konuya uzun uzun yer vermiştim. Varsın onlar parayla video çekenleri ciddiye alıp onlara numune göndersinler bende kendimi ciddiye alanlardan gelen resmi belgeli ürünler hakkında inceleme yazısı yazarım.    

Virago Kimya yeni ürünlerine likör kiti demiyor ama daha anlaşılabilir olması için ben likör kiti incelemesi başlığını attım. Toplamda bana yedi tane 10 ml şişede ürün, resmi belgeleriyle birlikte geldi. Bunların altı tanesi likör yapımı için bir tanesi rakı yapımı için kullandım. Likör yapımı için muz, frambuaz (ahududu), nane, portakal, kavun ve limon, rakı yapımı içinde kuru üzümü kullandım. Şimdi sırayla bunlar hakkındaki kişisel görüşlerimi paylaşacağım.

Virago Kuru Üzüm Aroma Verici

Yaş üzüm rakısı çok bilindik geliyor ama kuru üzüm rakısı olarak bildiğim sadece âlâ serisi rakı var. İşin açıkçası kuru üzüm fikrine başlangıçta biraz temkinli yaklaştım ama âlâ gerçekten güzel bir rakıdır. Beklentim biraz daha “acaba âlâ benzeri bir rakı yapabilir miyim?” oldu ama sonuçta bambaşka bir şey çıktı.  

İkinci defa distile ettiğim ve üç defa karbondan geçirdiğim 500 ml etil alkole 1,5 ml virago anis ekledim ve üzerine 500 ml erikli su ekleyip iyice çalkaladım. Bir litre rakım hazır oldu, kuru üzüm aromasının önerilen kullanım miktarı bir litre rakı için 0,5 ml. Bir litre rakıya 0,5 ml kuru üzüm aroması ekleyerek tekrar çalkaladım ve bir hafta kadar bekletilmesi öneriliyordu ama dört gün sabredebildim. Tadına baktığımda gerçekten çok şaşırdım. Üzümün kokusuyla anasonun kokusu oldukça uyumlu ve birbirini kesinlikle bastırmıyor. Anasonun tadının hemen arkasından gelen yumuşak üzüm tadının gitmemesi için üzerine ne su içtim nede bir şeyler yedim. İlk kadehi nasıl içtim? İlk kadeh ne zaman bitti? anlayamadım. Hemen ikinci kadehi doldurdum ve üzerine su ilave etmeden yunan usulü sadece buz ekleyip birkaç dakika kadar bekledim. Eriyen buz, rakının rengini tam beyaza döndürmeden tadına baktım. Hem anasonun hemde kuru üzümün tatlarını dahada belirgin aldım. Koku olarak anason biraz daha baskındı ama sek içim için oldukça başarılı bir rakı yaptığımı söyleyebilirim.

Likör Kiti

Kuru üzümden aldığım sonuçtan sonra büyük bir hevesle likör denemelerine başladım. Likör kiti denemeleri için ikinci defa distile ettiğim etil alkolü kullandım. Evde Likör Yapımı başlıklı yazımda sadece portakal likörü tarifi vermiştim. Bu yazımda bana gelen tüm numuneler için aynı tarif teker teker uyarlayarak anlatacağım.

Likör kiti incelemesi yaparken hepsini aynı anda hazırladım. Denemeleri 100 ml olarak yaptım ama daha iyi anlaşılabilmesi için bir litre üzerinden oranlayarak anlattım. Tüm numunelerin kullanım miktarları litre başına 1 ml ile 3 ml arasında değişiyor ve bir hafta kadar bekletme süresi öneriliyor. Denemeleri yaparken bu miktarı kullandım ve bu defa sabredip bir hafta beklettim. 

Evde Portakal Likörü Yapımı

Portakal likörü denildiğinde benim aklıma marketlerde satılan %20 vol. alkollü likörler gelmiyor. Portakal likörü denildiğinde benim aklıma daha çok Cointreau Portakal likörü geliyor. Cointreau Portakal likörü %40 vol. alkol içeren portakal ve turunç karışımlı oldukça sert bir likördür. Sek olarak tüketiminden çok kokteyllerde kullanılır. Virago Kimya nın portakal aromasını kullanıp aynı tadı alabilir miyim? diye düşünerek bir deneme yaptım.

Evde Portakal Likörü Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

400 ml Etil Alkol (%96 tarımsal kökenli)

5 Yemek Kaşığı Şeker

3 ml Virago Portakal Aroması

5 damla Suda Çözünen Konsantre Turuncu Sıvı Gıda Boyası

600 ml Su

Portakal Likörünün Hazırlanışı

400 ml %96 tarımsal kökenli etil alkol içine 3 ml portakal aroması ekleyip iyice çalkaladım. Ayrı bir kabın içinde 600 ml suya 5 yemek kaşığı şeker ekleyip tamamen eriyene kadar çalkaladım. Şeker tamamen çözündüğünde içine 5 damla turuncu suda çözünen konsantre sıvı gıda boyası ekleyip tekrar çalkaladım. Son olarak bu ikisini birleştirip tekrar çalkaladım. Böylece bir litre portakal likörüm hazır oldu. Bir hafta dinlendirdikten sonra tadına baktım.

Bir hafta sonunda tadına baktığımda tam olarak Cointreau Portakal likörü olmadı ama geri kalır yanının olmadığını da gördüm. Cointreau Portakal liköründen farklı olarak daha yumuşak bir içime sahip olduğunu söyleyebilirim.  Cointreau Portakal likörü sek olarak içilmeye çok uygun değil ama kokteyllerdeki yerini her zaman korur. Benim yaptığım portakal likörü hem sek içilebilir hemde kokteyllerde kullanılabilir bir likör oldu. Eğer siz alkol oranının %20 olmasını isterseniz 220 ml alkol ve 780 ml su kullanmanız gerekiyor. Bu tarifi daha önce Evde Likör Yapımı – 1 yazımda vermiştim, isterseniz inceleyebilirsiniz.

Nane Likörü

Kahvenin yanında ikram edilen küçük shot bardaklarıyla servis edilen misafirlik bir likör olarak biliriz. Belkide ülkemizde en çok bilinen likör türüdür. Bana gelen numunenin kapağını açtığımda nanenin güçlü ama doğal kokusunu aldım. Nane şekerlerindeki gibi sentetik bir kokudan bahsetmiyorum sanki güneşte kurutulan nanenin kokusu gibi ama çok yoğun. Neyse lafı daha fazla uzatmayayım. Nane liköründe %20 vol. alkole alışkın olduğum için ve en yaygın alkol oranı bu olduğu için %20 alkol içerikli nane likörü yaptım.

Evde Nane Likörü Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

220 ml Etil Alkol (%96 tarımsal kökenli)

5 Yemek Kaşığı Şeker

1 ml Virago Nane Aroması

5 damla Suda Çözünen Konsantre Yeşil Sıvı Gıda Boyası

780 ml Su

Nane Likörünün Hazırlanışı

220 ml %96 tarımsal kökenli etil alkol içine 1 ml nane aroması ekleyip iyice çalkaladım. Ayrı bir kabın içinde 780 ml suya 5 yemek kaşığı şeker ekleyip tamamen eriyene kadar çalkaladım. Şeker tamamen çözündüğünde içine 5 damla turkuaz suda çözünen konsantre sıvı gıda boyası ekleyip tekrar çalkaladım. Son olarak bu ikisini birleştirip tekrar çalkaladım. Böylece bir litre nane likörüm hazır oldu. Bir hafta beklettikten sonra tadına baktım. Bence fazlasıyla güçlü bir nane aroması. Kullanım miktarının litre başına 1 nin altında olması gerektiğini düşünüyorum. Son derece ferah ve lezzetli bir nane aroması olduğun tartışmaya açık bir tarafı olmadığını da eklemek istiyorum.

Frambuaz (Ahududu) Likörü

Benim gibi elli yaş ve üzerindekilere bayramlık likör dediğinizde size ahududu likörünü anlatır. Bayram ziyaretlerinde ikram edilirdi ve ergenlerinde sadece bayramda içmesine izin verilirdi. Şimdilerde ahududu likörünü market raflarında bile doğru dürüst göremiyorum. Frambuaz (ahududu) likörü bana biraz nostaljik geldi, yaparken yüzüme garip bir tebessüm yapıştı ve uzun süre kaldı.

Evde Frambuaz (Ahududu) Likörü Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

220 ml Etil Alkol (%96 tarımsal kökenli)

5 Yemek Kaşığı Şeker

3 ml Virago Frambuaz (Ahududu) Aroması

5 damla Suda Çözünen Konsantre Pembe Sıvı Gıda Boyası

780 ml Su

Frambuaz (Ahududu) Likörünün Hazırlanışı

220 ml %96 tarımsal kökenli etil alkol içine 3 ml virago frambuaz (ahududu) aroması ekleyip iyice çalkaladım. Ayrı bir kabın içinde 780 ml suya 5 yemek kaşığı şeker ekleyip tamamen eriyene kadar çalkaladım. Şeker tamamen çözündüğünde içine 5 damla pembe suda çözünen konsantre sıvı gıda boyası ekleyip tekrar çalkaladım. Son olarak bu ikisini birleştirip tekrar çalkaladım. Böylece bir litre frambuaz (ahududu) likörüm hazır oldu.

Bir hafta sonunda tadına baktığımda aynı gülümsemeyi yine yüzümde hissettim. Tadı bildiğimiz ahududu liköründen daha yumuşak gibi geldi bana. Ekşimsi tattan ziyade şekerli bir tat daha yoğundu ama kokusu benim bildiğim ahududu liköründen daha güzeldi. Zaten birebir benim beklediğim tadı yakalayamayacağımı biliyordum ama ahududu likörü gibi bir lezzetle tekrar karşılaşmak gerçekten çok hoşuma gitti.

Muz Likörü

Eskiden sütle likör içme fantezisinde kullanılan bir likör olarak hatırlıyorum. Çok uzun zamandır içmediğim bir likördür. Muz şahsen çok sevdiğim bir meyvedir. Özellikle olgun muzun tadına hayranım.

Evde Frambuaz (Ahududu) Likörü Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

220 ml Etil Alkol (%96 tarımsal kökenli)

5 Yemek Kaşığı Şeker

3 ml Virago Frambuaz (Ahududu) Aroması

5 damla Suda Çözünen Konsantre Sarı Sıvı Gıda Boyası

780 ml Su

Muz Likörünün Hazırlanışı

220 ml %96 tarımsal kökenli etil alkol içine 3 ml virago muz aroması ekleyip iyice çalkaladım. Ayrı bir kabın içinde 600 ml suya 5 yemek kaşığı şeker ekleyip tamamen eriyene kadar çalkaladım. Şeker tamamen çözündüğünde içine 5 damla sarı suda çözünen konsantre sıvı gıda boyası ekleyip tekrar çalkaladım. Son olarak bu ikisini birleştirip tekrar çalkaladım. Böylece bir litre muz likörüm hazır oldu.

Tadının bilindik muz likörü olduğunu ve başarılı bir sonuç aldığımı rahatlıkla söyleyebilirim ama bu likörde muz kokusu daha çok ön plana çıkmış. Bu günlerde hormonlu yerli muzlar ortalıkta gezdiği için eskinin olgunken bile küçük taneli ve kokulu muzları artık bulunmuyor. Yerli muzları ithal muzlardan ayıran en büyük özelliği kokusuydu. İthal muzlar daha iriydi ama yerli muzdaki koku onlarda olmazdı. Bu likörde eskinin küçük kokulu muzları gibi bir koku ön plana çıkıyor.

Limon Likörü

Limon likörü denildiğinde de portakal liköründe olduğu gibi bilindik %20 alkollü standart likörler aklıma gelmiyor. Limon likörü derseniz aklıma limoncello gelir. Zaten Virago Kimya da direk limon aroması dememiş taze limon aroması demiş. Aroma şişesinin kapağını açtığımda gerçekten bilindik limondan ziyade taze limonu sıkınca çıkan kokuyu aldım. Limoncello için benim tercihim her zaman %30 vol. alkol ve üzeri olduğu için denememi bu şekilde yaptım. Vereceğim tarifte bu alkol değerine göre olacak.

Evde Limoncello Likörü Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

315 ml Etil Alkol (%96 tarımsal kökenli)

5 Yemek Kaşığı Şeker

2 ml Virago Taze Limon Aroması

5 damla Suda Çözünen Konsantre Sarı Sıvı Gıda Boyası

685 ml Su

Limoncello Likörünün Hazırlanışı

315 ml %96 tarımsal kökenli etil alkol içine 2 ml virago taze limon aroması ekleyip iyice çalkaladım. Ayrı bir kabın içinde 685 ml suya 5 yemek kaşığı şeker ekleyip tamamen eriyene kadar çalkaladım. Şeker tamamen çözündüğünde içine 5 damla sarı suda çözünen konsantre sıvı gıda boyası ekleyip tekrar çalkaladım. Son olarak bu ikisini birleştirip tekrar çalkaladım. Böylece bir litre limoncello likörüm hazır oldu.

Bir hafta beklettikten sonra tadım yaptım. Ekşi tatları sevdiğimi daha önceki yazılarımda defalarca vurguladım. Önerilen kullanım miktarının altında kullanmama rağmen ekşi limon tadının burukluğunu gayet net aldım. Koku olarak çok yüksek performansa sahip değil ama çok büyük eksikliğini hissetmedim. Bir yudum alındıktan sonra burundan çıkan alkol kokusunun içinde gayet net hissediliyor. Ben biraz daha İtalya da tattığım limoncello ile kıyasladığım içinde olabilir. Eğer siz alkol değerinin %30 yerine %20 olmasını istiyorsanız 220 ml alkol ve 780 ml su kullanmanız gerekiyor. Ayrıca önerilen kullanım miktarı bir litrede 3 ml olduğu için benden farklı olarak 2 ml yerine 3 ml taze limon aroması kullanmanızı öneriyorum.

Kavun Likörü

Kavun likörünü yurtdışı seyahatlerimde birçok defa tatma şansım oldu. Ülkemizde çok tercih edilmesede özellikle İngiltere de oldukça yaygın olarak tüketiliyor. Özellikle Avrupa da limoncello gibi meloncello olarak bilinen kavun likörleri içiliyor. Mesela Dolce Cilento Meloncello kavun likörü için en iyi örneklerden biridir. Kavun likörünüde, limon liköründe olduğu gibi %30 vol. üzeri alkolle yaptım.

Evde Kavun Likörü Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

315 ml Etil Alkol (%96 tarımsal kökenli)

5 Yemek Kaşığı Şeker

3 ml Virago Kavun Aroması

3 damla Suda Çözünen Konsantre Sarı Sıvı Gıda Boyası

3 damla ml Suda Çözünen Konsantre Turuncu Sıvı Gıda Boyası

Meloncello Likörünün Hazırlanışı

315 ml %96 tarımsal kökenli etil alkol içine 3 ml virago kavun aroması ekleyip iyice çalkaladım. Ayrı bir kabın içinde 685 ml suya 5 yemek kaşığı şeker ekleyip tamamen eriyene kadar çalkaladım. Şeker tamamen çözündüğünde içine 3 damla sarı suda çözünen konsantre sıvı gıda boyası ve 3 damla turuncu suda çözünen konsantre sıvı gıda boyası ekleyip tekrar çalkaladım. Son olarak bu ikisini birleştirip tekrar çalkaladım. Böylece bir litre meloncello likörüm hazır oldu. Tadına ve kokusuna diyecek bir şey yok. Gerçekten Avrupa usulü gayet başarılı bir likör yaptım. Eğer siz alkol değerinin %30 yerine %20 olmasını istiyorsanız 220 ml alkol ve 780 ml su kullanmanız gerekiyor.

Likör Kiti Genel Görüşüm

Likör kiti olarak bildiğimiz bu aromaların en büyük eksikliğinin renk vermemesi ve şeffaf oluşu diyebilirim. Bunun için ayrıca gıda boyası kullanılması gerekiyor. Bu açıdan değerlendirdiğimde %100 başarılı bir seri diyemiyorum. Diğer bir eleştirimde çeşidin sınırlı olması, daha fazla çeşit olabilirdi. Mesela jagermeister tarzında karışık baharat likörü, malibu türünde hindistan cevizi likörü yada baileys tarzında bir kremalı kahve likörü gibi tatlarda olabilirdi. Likör dünyası oldukça geniş ve kendi içinde komplike tatlara sahiptir. Altı çeşitle sınırlandırmak büyük haksızlık olur.

Virago Kimya nın viski kitlerini ilk denediğimde ülkemizde olmayan tatlar olduğunu ve benzeri tatları yurtdışı seyahatlerimde denediğimi yazmıştım. Likör grubu içinde aynı fikirdeyim. Bilindik likör anlayışının üzerinde tatlar ve kokular olduğunu düşünüyorum. Tüm likör kitleri, kullanım dozajı olarak son derece başarılı. Her zaman söylediğim gibi daha az aroma kullanarak aynı sonucu alabiliyorsam asla daha fazla aroma kullanmayı tercih etmem. Nasıl ki viski kitlerinde bir litrede 3 ml kullanmak varken 50 ml kullanmayı tercih etmiyorsam aynı durum likörler içinde geçerlidir. Sonuç olarak firma yine kendi farkını ortaya koymuş. Piyasada satılan likör kitleri ve aromalarının çok üzerinde bir kalite söz konusu.

Güncelleme: 01.02.2023 Likörlerin Renk Tonları

Tariflerimde verdiğim gıda boyalarının kullanım miktarları hakkında farklı yorumlar geliyor. Kimisi rengin daha koyu olması gerektiğini söylerken kimi yorumlarda daha açık olması gerektiği söyleniyor. Gıda boyalarının kullanım miktarını herkes kendisi ayarlayabilir. Çok etkili ve güçlü ürünler oldukları için ölçüyü damla boyutunda vermeyi uygun gördüm. Kişisel tercihe göre gıda boyasını daha fazla kullananlar daha koyu bir renk elde eder daha az kullananlar daha açık bir renk elde eder. Ben kişisel tarifimi verdim.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

10 Yorum

  1. Melda Cevapla

    Merhaba bende ev yapımı likörler sizin tariflerinizden ve kendi bildiklerim doğrultusunda yapıyorum , bir konuda fikrinizi almak istiyorum .etil alkol karbondan geçirilip kullanıma hazır üzerine 500 ml alkole 1 lt hazır hindistan cevizi sütü biraz vanilya ve çubuk tarçınla buzdolabında dinlendirip sonra 500 ml su + 500 gr şeker ile şerbet ekleyip 3/4 gün dinlendirip hazırlamak istiyorum. Hazır hindistan sütü kullanımı düşündürüyo olurmu ziyanmı olur ,sizce ? Yorumunuzu bekliyorum ,teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Hindistan cevizi tadının yeteri kadar şekerli olduğunu düşünüyorum. Şeker miktarını biraz daha düşünmenizi öneriyorum. Çubuk tarçında bence dikkatli kullanılmalı çünkü hem rengi kırmızıya yakın olur hemde hindistan cevizinin tadını bastıracak kadar güçlü bir tada sahiptir. Umarım denemeniz başarılı olur ve bizlerle tam ölçüleri paylaşırsınız. Son olarak bir tane bir litrelik deneme yerine on farklı ölçüde on farklı deneme yapmanız en başarılı sonuca ulaşmak için kıyaslama şansı verir.

  2. İrfan ERŞAHİN Cevapla

    Merhaba ben sizi uzun zamandır takip ediyorum, sizin site üzerinden yaptığınız yorumlar ile Virago Kimya ürünleri ile Viski ve Rakı yapıyorum. Size sormak istediğim rakı yapımında Virago Kimya’nın Anis Aroma ürününü hiç kullandınız mı evet ise yorumunuz nedir?

  3. Ayhan YILMAZ Cevapla

    Merhaba, ben ilk defa evde içki yapıyorum. Vişne likörü yapmaya çalışıyorum. Tarifte 2 kg vişneye, 1 kg şeker yazıyordu. Ancak, ben yanlışlıkla 2 kg şeker koydum. Alkol seviyesi çok mu olur? Veya tadı mı çok şekerli olur? Düzeltmek için ne yapabilirim?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Tarife sadık kalmak her zaman başarılı sonuçlar getirir. 2 kg şeker eklediğiniz için alkol miktarı iki katına çıkmaz ancak şekerli tat çok yoğun olacağı için içerken seyreltmeniz gerekir. Seyreltme yapıncada haliyle alkol oranıda düşecektir. Yapmanız gereken 2 kg daha vişne eklemek ve tarifin diğer adımlarını ve varsa malzemeleri aynı oranda arttırmak.

      1. Ülkü Cevapla

        Merhaba,
        Ben de sizin tarifinize göre nane likörü yaptım ancak başka nir marka nane aroması ile..Haliyle şeffaf likör oldu..O klasik name likörü rengi için gıda boyası önerir misiniz ?
        Teşekkür ederim..
        Ya da bahsettiğiniz marka nane aroması yeşil renk mi ?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Yazımı tam olarak okumadığınızı anlıyorum çünkü yazımda renk konusundaki eksikliği eleştirmiştim.

  4. Mert Cevapla

    Merhaba,

    Portakal likörüyle ilgili bir sorum olacak.Ben de sizin gibi Cointreau ya yakın bir sonuca ulaşmak istiyorum.Anlatımda votkaya 1 ml portakal aroması ekledim demişsiniz.Seyreltmeden önce direk filtrelenmiş etil alkole eklesek (anason yağı,ardıç yağı vb. olduğu gibi) daha iyi sonuç alınabilir mi sizce ? Ya da siz sonradan bu şekilde denediniz mi?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Işin aslı çok bir farkı olmaz. Seyreltme öncesi yada sonrası özellikle viski ve rakı için çok önemli. Ben her iki yoldan da denedim. Herhangi bir farkı olmadı. Şu dönem evde biraz fazla zaman geçiriyorum. Likör kitlerinden bile harman yapmaya başladım. Gerisini siz düşünün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir