Rakı türleri nelerdir? Rakılarda hangi tatlar var? Hangi rakı daha lezzetli? Rakıların alkol değerleri? gibi soruların cevabı ve daha fazlası için bu yazıyı yazdım. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bir önceki yazım: Vanilyalı Fındıklı Kahve Kokteyli

Rakı Türleri

Rakı türleri dediğimizde başlangıçta ne olabilir ki? Diyebiliyor insan ama inanın öyle değil. Özellikle Tekel sonrası dönemde bir sürü rakı üreticisi firma ve marka piyasaya girdi. Her firma farklı bir ürünle ön plana çıkmaya başladı. Şu anda tekel bayilerinden içeri girdiğimizde şekerci dükkanı gibi rengarenk ve janjanlı reyonlar görüyoruz. Şişe tasarımları, etiketleri, kutuları ve hatta dış kaplamaları olanlar bile var.

Rakı türleri dendiğinde akla gelen normal rakıyla yaş üzüm rakısı olabilir ama derinine girdikçe konu oldukça komplike bir hal alıyor.

Geleneksek Türk Rakısı

Geleneksel Türk rakısı, %45 alkol içeren, ikinci damıtmada anasonlama yapılmış olan rakılardır. Tüm rakı firmalarının bu sınıfta en az bir ürünü bulunur. Bu arada üretim aşamasında tüm rakılar en az iki defa distile edilir. İlk distilasyon alkolü elde etmek için yapılırken, ikinci distilasyon tankların içine anason tohumları eklenerek yapılır. Bu işlemin adı anasonlama olarak bilinse de aynı zamanda ikinci distilasyon anlamına gelir, birleşik bir işlem yani. Buradan rakının en az iki distile olduğu sonucuda çıkıyor. Burası dikkat edilmesi gereken bir nokta.

Üç Distile Rakı

Distilasyon aşamasında alkolün saflık değerini arttırmak için iki defa distile edildikten sonra, anason tohumuyla üçüncü distilasyon  yapılır. Bu rakı türünün içimi daha kolay ve hafiftir ancak ihtiva ettiği alkol oranı aynıdır. Üretici firmalar için fazladan yapılmış olan distilaston ek maliyet anlamına gelir. Zaten bu maliyet farkını da fiyatlarına yansıtıyorlar. Bir defasından beş distile rakı gördüm. Çok şık bir şişesi vardı. Fiyatı neredeyse normal rakıların iki katı kadardı. Üzerinde beş distile yazıyordu. İnsanın saygı duruşuna geçesi geliyor

Yaş Üzüm Rakısı

Rakı yapılırken elde edilen alkol, şeker ihtiva eden farklı bitkilerden elde edilebiliyor. Yaş üzüm rakısında, isminden de anlaşılacağı gibi alkol, yaş üzümden elde ediliyor. Yaş üzüm rakısı bir dönem çok popülerdi ama son dönemlerde o kadar çok talep görmüyor. İkincil ürün olarak tüm rakı firmalarının yaş üzüm seçeneği bulunuyor. Ben de çok tercih etmiyorum. Girdiğim bir ortamda ikram edilirse geri çevirmem ama illa yaş üzüm rakısı içeyim gibi bir derdim yok. Bu yaş üzüm rakısının kötü ya da lezzetinin kötü olduğu anlamına gelmez. Sadece ben şahsen tercih etmiyorum. Çevremde yaş üzüm rakısı dışında rakı içmeyen bir çok arkadaşım var. Bu adamlara damak tadı yok, kötü bir rakı içiyorsunuz gibi bir şey söylemek kesinlikle haddime değil

Yüksek Alkollü Rakılar

Şu anda hala satılıyor mu bilmiyorum çünkü artık market raflarında altınbaş ve kulüp rakısı göremiyorum. Çocukluğumda tekel zamları açıklanırken öncelikle bu ikisinin fiyatı okunurdu. İçinde ihtiva eden alkol oranı %50 dir. Bir rakının, yüksek alkollü rakı sınıfına girebilmesi için ihtiva ettiği alkol oranının %45 in üzerinde olması gerekiyor. Şu anda piyasada satılan bu tip birkaç marka rakı var. Fiyatları derseniz, normal rakılara göre biraz daha yüksek. Şahsen tercih etmem çünkü Türk insanının içki kültüründe sulandırmak var. Rakıya su katarız, votkaya vişne katarız hatta güzelim viskilere enerji içeceği falan katarız. Yüksek alkollü rakı alıp içine su katacaksam zaten alkol oranını düşürüyorum. Neden daha fazla para vereyim ki? Eğer alkol seviyesini daha yüksek istersem suyu az eklerim olur biter

Düşük Alkollü Rakılar

%45 Alkol miktarını rakı değeri olarak kabul ettiğimize göre %45 altında alkol ihtiva eden rakılar bu sınıfa giriyor. Genellikle maliyeti düşürmek için böyle bir yola gidiliyor. Özellikle toplu tüketimin olduğu oteller bu tip rakılar tercih ediyor. Bir de deri ve halı – kilim satanlar. Ne alaka demeyin lütfen. Turistlik bölgelerde halı – kilim ve deri üzerine faaliyet gösteren işletmeler vardır. Turistler, tur otobüsüyle gezilerini tamamladıktan sonra “sizi defileye götürüyoruz” diye onları bir gezi programının içine eklerler. Turistler defile izleyeceğim diye heyecanlanırlar, gerçekten defile yapılır, mankenler deri ceketlerle podyuma çıkar. Bu arada Türk içkisi olarak sürekli rakı ikram edilir. Alkolün etkisiyle turistler daha kolay para harcar. Defile bedava, rakı bedava ama deri kıyafetler ya da halı – kilim parayla. Bu ayrı bir konu ama burada ikram edilen rakı toplu tüketime yönelik üretilmiş %43 alkol ihtiva eden rakıdır

Yunan Rakısı (UZO)

Sirtaki, tabak çanak kırmak, yunan müziği yanında içilen rakı. Yunanlılar da rakı içiyor. Bizim rakımızdan farkı onların rakısı %40 alkol içeriyor. Aslında bizim için düşük alkollü rakı sınıfında değerlendirilecek bir rakı türü. Eğer uzo içmek isterseniz bol sulu rakı deneyin.  Bir de anlamadığım bir şey var. Bazen “uzo içtim, çok güzelmiş yaa” falan diyenler oluyor. Uzonun içindeki nedir yaa? Seni alıp başka diyarlara mı götürdü? Hepi topu düşük alkollü bildiğimiz rakı, ama olsun yabancı memleketten geliyor ya kesin daha iyidir. Birde uzonun damla sakızlısı oluyor. Rakının içine damla sakızı aroması ekleyin, alın size damla sakızlı uzo.

Rakı Türleri Çok Karmaşık Değil

Rakı türleri aslında ihtiva ettiği alkol oranına ve distilasyon sayısına göre sınıflandırılır. Bu sınıflandırma dışında göbek rakısı, boğma rakı, erik rakısı, incir rakısı, pirinç raksı gibi birçok rakı türü vardır

Burada önemli olan rakı yapılırken alkolün elde edildiği bitkiden ziyade distilasyon sayısı ve ihtiva ettiği alkol oranıdır. Rakı türlerini gözünüzde büyütmeyin. Çok karmaşık bir konu değil, genellikle üretici firmaların pazar paylarını arttırmak için ürün çeşitliliğini arttırmaya yönelik taktikleridir. Düşük alkollü rakı mı var elinizde o zaman suyu az ilave edin ya da yüksek alkollü rakı varsa fazla su koyun. Sonuçta içtiğiniz rakı ve anason tadı. Anason tadına ilave bir şeyler eklemek isterseniz bence kendi damak tadınıza göre aroma ekleyin. Ben Hindistan cevizi aroması veya damla sakızı ekliyorum. Çok da lezzetli oluyor. Siz yaş üzüm eklersiniz başkası incir ekler daha başka birisi kuru fasulye aroması ekler. Önemli olan kişisel damak tadıdır…

Evde rakı yapımı konusunda yazdığım Hobi Olarak Evde Rakı Yapımı yazıma bu link üzerinden ve Pratik Tarifler – Rakı ve Viski yazıma bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir