Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme

Aktif karbon filtre ile etil alkol filtreleme konusu farklı yazıların altında yorum olarak çok fazla geldiği için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Etil alkolde bulunan kokuyu azaltmak için aktif karbon filtre den geçirilmesi en pratik yöntemdir. Bu yazıda etil alkolün geçirileceği karbon filtrenin en pratik şekilde nasıl yapılacağını anlatmaya çalıştım. Ayrıca alkolü filtreden geçirdikten sonra evde yapacağınız içkiler hakkında detaylı tarifler isterseniz blogumdan gerekli bilgiyi bulabilirsiniz. Mesela Evde Rakı Yapımı yazımı okursanız, rakı yapımının tüm detaylarına ulaşabilirsiniz. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Aktif Karbon Filtre konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme

Karbon filtre hakkında her gün birkaç soru alıyorum. Nasıl yapıldığı, kullanılan malzemeler, hazırlık aşaması, kullanım sayısı, temizliği ve muhafazası hakkında çeşitli sorular geliyor. Elimden geldiğince, bildiğim kadarıyla ve dilim döndüğünce cevaplamaya çalışıyorum. Umarım bu yazım, aktif karbon filtre hakkında birçok soruya cevap niteliğinde olur. Eğer sizin de kendinize özgü bir karbon filtre yönteminiz varsa ve paylaşmak isterseniz blogumda yayınlamaktan mutluluk duyarım. Her türlü bilgi paylaşımına ve katkıya sonuna kadar açığım.

İşin temel mantığını daha iyi kavramanız için bir video ekliyorum. Önce bunu izleyip daha sonra yazıyı okumaya devam etmenizi öneriyorum.

Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme


Malzemeler

Aktif Karbon

Filtre Kahve Kağıdı

Huni


Hazırlık Aşaması

Akvaryumcudan alacağımız Aktif Karbon muhtemelen bir file içinde olacaktır. File içindeki aktif karbonu musluğun altında iyice yıkıyoruz. Ambalajdan çıkardığımız aktif karbonu yaklaşık olarak 15 dakika kadar musluğun altında yıkamak yeterli olacaktır. Böylece kömür tozundan kurtuluyorum. 15 dakikadan daha fazla yıkayabilirsiniz ama bence 15 dakika yeterli olacaktır. Yıkadıktan sonra aktif karbon filesini çalkaladığınız müddetçe siyah bir renk akmaya devam edecektir. Kaba tabirle çamaşırı çitiler gibi çitilemeyin. Filtre kahve kağıdıyla siyah rengin önüne geçebiliriz

1.Adım Aktif Karonun Yıkanması

2.Adım Huni içine filtre kahve kağıdının yerleştirilmesi

3.Adım Aktif karbonun filtre kahve kağıdı içine dökme

4.Adım Filtreleme işlemi

Filtreleme Sayısı

Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtrelemenin amacı, etil alkoldeki irite eden kokudan kurtulmaktır. Filtreleme işlemini şahsen üç – defa yapıyorum ama siz isterseniz bu sayısı daha da arttırabilirsiniz. Filtreleme sayısı arttıkça kokudan daha da uzaklaşırsınız. 10 defa filtreleme yapsanız daha da iyi olur ama tabiki bu sabır işi. Şahsen ben 10 defa yapmıyorum, üç – dört defa yapıp kullanıyorum. Aktif karbon filtre uyguladığımda bir miktar alkol kaybım söz konusu oluyor. Bu kayıp normal diye düşünüyorum. Dört defa karbondan geçirdiğim etil alkolü, alkolmetreyle ölçtüğümde %93 seviyesinde olduğunu gördüm.

Aktif Karbonun Kullanım Sayısı

En çok aldığım sorulardan biride Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme yapılırken kullanım sayısı oluyor. Aktif karbon kaç defa kullanılabilir? Kullanım sayısı var mı? Kullanım ömrü var mı?  Şeklinde sorular geliyor. Bu sorulara verdiğim yanıt “ aktif karbonun kullanım sayısı, sınırı yada etkili kullanım süresi gibi bir sınırlamayı yoktur, kullanmadan önce ve sonra iyice yıkanmalı ve temizliğine özen gösterilmelidir”. Aktif karbon defalarca kullanılabilir, tek kullanımlık değildir.

Filtre Kahve Kağıdı

Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme yapılırken kullanılan filtre kahve kağıdı tek kullanımlıktır. Zaten maliyeti çok düşük olduğu ve alkolle ıslandıktan sonra mukavemeti düşüyor. Kullan – at tarzında bir ürün olarak görüyorum Zaten imal edilirken de bu mantıkla üretilen bir ürün. Filtre kahve makinesinin içinde tek kullanım sonrası atılan bir ürün. .

Aktif Karbon Ne zaman Kullanılmalıdır?

Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme yapılırken, etil alkol seyreltilmeden ve karışım yapılmadan önce kullanılmalıdır, seyreltme ve karışım sonrasında kullanılması durumunda hem karışımın özelliğini bozar hem de su oranı alkol oranının üzerinde olduğu için istenmeyen kokuların yakalanmasını güçleştirir. Örneğin rakı yapıyoruz. Bir litre etil alkole 4 ml anason ekleyip anason  yağını çözdük sonrada üzerine 1,1 litre su ekledik. Elimizdeki karışım rakı oldu, bu karışımı aktif karbondan geçirirsek rakı beyazlamaz, anason kokusu ve tadı kaybolur. Alkolün içindeki kokudan kurtulalım derken elimizdeki rakıdan oluruz. Bu durum tüm karışımlar içinde geçerlidir. Aktif karbon uygulamasını %96 lık etil alkole yapıyorum daha sonra istediğim karışımda kullanıyorum.

Malzemeleri Nereden Temin Edebilirim? Fiyat ve Marka Bilgisi ?

Sık sorulan diğer bir soruda malzemelerin nereden temin edileceği ve fiyatları oluyor. Şimdi kısaca bu bilgiyi de vereceğim,

Aktif Karbon

Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme yaparken elbette aktif karbona ihtiyacınız olacak, aktif karbon akvaryumculardan temin edilebilir. 10 TL – 20 TL aralığında satılıyor, ben rastgele bir akvaryumcudan girip almıştım. Kutusunu attığım için şu anda markasını hatırlamıyorum ama markanın çok büyük bir önemi olduğunu düşünmüyorum. İnternette arama motorlarına aktif karbon diye yazarsanız karşınıza çıkacaktır.

Filtre Kahve Kağıdı

Nereden alırım, bizim buralarda bulunmuyor diyen arkadaşlara önerim internetten sipariş vermelei olacak. N11 ve gitti gidiyor gibi sitelerden temin edilebilir ya da yakınınızda migros gibi bir market varsa kahve reyonlarında satılıyor. Fiyatı 15 TL – 20 TL civarında değişiyor.

Huni

Nayloncudan temin edilebilir 🙂

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme yaparken filtre kahve kağıdının sağlam olduğundan emin olun. Eğer filtre kahve kağıdınız sağlam değilse çok hızlı bir akış olur ve alkolünüz siyah bir renk alır. Eğer başınıza böyle bir şey gelirse telaşlanmayın. Kömürden siyah renk alan alkolünüzü sağlam filtre kağıdından yaptığınız aktif karbondan geçirin, siyah renkten kurtulursunuz. Eğer isterseniz iki kat filtre kağıdı da kullanabilirsiniz. Kullanacağınız huninin temiz olduğundan emin olun, hijyen konusuna sürekli değiniyorum

Aktif Karbon Filtre

Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme hakkında elimden geldiğince açıklama yapmaya çalıştım, umarım yeteri kadar açık ve anlaşılır olmuştur. Aslında aktif karbon filtre işleminin o kadar da büyütülecek, karmaşık ve komplike bir işlem değil. Huni içine filtre kahve kağıdını koy, daha sonra yıkadığın aktif karbonu içine yerleştir. Al sana aktif karbon filtre. Konuyla ilgili soru sormak isteyen ya da bir çalışma yaparak katkıda bulunmak isteyen olursa her türlü desteğe sonuna kadar açığım. Aktif karbon filtre yaptığımıza göre artık alkolün kokusundan kurtulabiliriz. Bundan sonraki aşamada kendi içkimizi yapmaya başlayabiliriz ancak bu hobiye yeni merak sardıysanız   Evde İçki Yapımına Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz isimli yazımı okumanızı öneriyorum.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

106 Yorum

  1. Emre Cevapla

    Merhaba aktif karbonu kullanım öncesinde ve sonrasında yıkamamız gerektiğinden bahsetmişsiniz. Yıkadığımızda çektiği su (yarım kilo aktif karbon yaklaşık 100-150 ml su tutuyor) etil alkole karışıyor. Bunu nasıl önlüyorsunuz ya da önleyebiliyor musunuz? Yıkamak gerekiyorsa işlem sonunda yıkayıp bir tepsiye sererek kurutmak ve bir sonraki kullanıma hazır hale getirmek yeterli diye düşünüyorum. Hatta yıkamasak da filtre sonrası çektiği alkolün kuruması için tepsiye sersek de olur mu acaba diye düşünmüyor da değilim.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      kesinlikle doğru düşünüyorsunuz. ilk yıkama üzerine yapışabilecek toz türevi partiküller için, kullanım sonraki yıkama alkoldeki partiküller için

  2. Nusret Cevapla

    Merhaba ; Ben hazır etil alkolu süzmek için hazır kartuş filtre aldım.pet şişelerle altından üstünden aparatlarini yaptım.dus başlığının içine koyup uzun süre temizledim.dhaa sonra alkolün filtreden geçirdim.Fakat geçen alkolde kullandığım bidon şeffaf değildi rengini göremedim.diger bidona tekrar damittigimda alkolün hafif siyah bir renk aldığını gördüm. Bunun üzerine aparatın altına ve üzerine pamuk kullanarak 4-5 defa daha işlemi tekrarladım. Siyahlık çok azlamasina rağmen bu sefer de sarımtırak bir renk oluştu. Bu şekilde rakiyi yaptim. Araştırmalarıma rağmen sağlığımızla ilgili net bir bilgi bulamadım. Bu kartuş filtrenin yapmış olduğu renk ile rakiyi tüketmek sağlığa zarar verir mi ? Bilgilerinizi paylaşabilir misiniz

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Merhaba, bu tip aksaklıklar her zaman olabilir. Moralinizi bozmayın. Hafif sarımsı rengin sebebi kullandığınız pamuk olabilir. Aktif karbon filtre işlemine pamuk kullanımı biraz tehlikeli olabilir. Pamuk taneleri süzme esnasında rakınıza karışabilir. Pamuk tanelerinin vücudunuzda mide ve öncelikli olmak üzere sindirim sisteminize zarar verme ihtimali var. Şu anda yapmanız gereken pamuk taneciklerinden tamamen kurtulmak için rakınızı filtre kahve kağıdıyla süzmektir.

  3. Ertam Cevapla

    Hocam ben aktif komurden cok sayida gecirdim sonuncusunda koku yapmis farketmedim su ekleyip vodka yaptim kokuyu sonra aldim cop mu oldu yoksa yeni komurden gecirsem duzelirmi gecirmezsen icilmiyor ben komurun omru bittigini dusunuorum koku daha oncekilerde yoktu cunku

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Aktif karbonda kömürün ömrü yada kullanım sınırlaması yok. Kullanmadan önce ve sonra yıkadıktan sonra bir sorun olmaz. Bence durum birazda alkolle ilgi gibi duruyor. İçilmeyecek kadar kötü koku olması zaten normal değil. Size önerim kullandığınız aktif karbon miktarını arttırmanız.

  4. Can Cevapla

    Hocam ben etili aktif karbondan geçirdiö 4,5 defa ancak karbonun tadı etile sindi sanki değişik bi tat oldu, aldığım karbon senin resimde gösterdiğin şekilde balık yemi gibi markası aquamaster, sence sorun nedir

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Aktif karbon kokusuzdur. Zaten alkolün kokusunu azaltmak için aktif karbondan geçiriyoruz. Kullandığınız aktarma kaplarını, şişelerinizi ve aktif karbonu gözden geçirin. Kontrolünüz dışında bir kirlenme olabilir.

  5. Erden Eren Cevapla

    Öncelikle selamlar. Damıtılmış alkolümü hindistan cevizi bazlı karbondan 3-5 kez geçirmeme rağmen alkol kaybı yaşanmamakta. %96 derecede sabit durmakta. Bu mantıken imkansız. Hatam yahut sebebi ne olabilir acaba? Teşekkürler.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Havayla bu kadar temas eden alkolde kayıp olmamasına açıkçası bende sizin gibi biraz şaşırdım. Alkolmetreden kaynaklı bir sorun olabilir diye düşünüyorum.

  6. Kamil Cevapla

    Merhaba..aciklamalariniz ve cevaplar için teşekkürler.
    Anladığım kadarıyla alkol kaybını tolere etmek için karişımdaki su oranını azaltmak lazım.
    Birde aktif karbonu is bittikten sonra ıslak olarak sakladım bu bir sorun olur mu?
    Votkayi kullandıktan sonra ertesi gün mide bulantısı oldu akşama kadar bunun filtre ve aktif karbonla alakası olabilir mi
    Bir videoda karisim hazır olunca ağzı açık birgün bekletin diyordu bu çok saçma geldi alkol uçar diye.
    Birde votka için karışıma küp şeker atan var bu ne kadar dogru
    Son olarak su kalitesi de önemli sanirim

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Merhaba, sorularınıza aynı sırayla cevap veriyorum.

      Alkol kaybını tolere etmek için alkol miktarını arttırmanız gerekiyor. Net hesaplama için alkolmetre kullanabilirsiniz.

      Aktif karbonu hava almayan plastik torbaya koyduysanız küf oluşabilir ama hava alan file veya bez içindeyse sorun olmaz.

      Mide bulantısının aktif karbonla bir alâkası yok. Aldığınız alkol miktarıyla ilgili bir etki.

      Ağzı açık bırakılan alkolün her türü kayıp yaşar. Burada doğru düşünüyorsunuz.

      Votka veya farklı harhangi bir alkollü içeceğe kendi özel tarifi dışında şeker ilave etmek doğru değildir. Hazır satılan votka şişelerinin üzerine bakarsanız hiç birinde şeker ilavesi yada aroma gibi bir bileşen kullanılmadığını görebilirsiniz.

      En az alkol kadar suyun kaliteside önemli. Şahsen distile su kullanıyorum ve imkanı olan herkese yaptığı tüm alkollü içkilerde distile su kullanmasını öneriyorum.

  7. Alper Cevapla

    Hocam merhaba. Ayrıntılı cewaplarınızdan dolayı çok takdir ediyorum sizi.
    500 ml etili brita su arıtmadan 2 kez qeçirdim 1 ml anason yağı ekleyip kariştırdım, 4 tane şekeri 100 ml de çözüp ekledim we 400 ml britadan qeçirdiğim suyu ekledim ama rengi beyazladı, neden oldu ki acaba, britadan qeçirdiğim içinmi. Teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Brita su filtresi için geliştirilmiş bir sistemdir ve alkole uygun değildir. Alkolü bu tip bir arıtma cihazından geçirirseniz çok yüksek alkol kaybı yaşarsınız. Sizin probleminizin kaynağı bu. %30 civarında alkol kaybı yaşadığınızı düşünüyorum. Elinizdeki rakıya 150 ml kadar alkol eklerseniz sorununuz çözülecektir. Bundan sonraki denemelerinizde sadece aktif karbon filtre kullanırsanız bu sorunu yaşamazsınız.

  8. mk Cevapla

    Merhaba
    Kullandığım etil alkol bir rakı üreticisinin markası. Bunu sıkma üzüm suyu ve distile anason yağı ile dinlendirip havalandırarak kullandım içimi güzeldi. Tavsiyeleriniz üzerine aktif karbondan 3-4 kez süzerek kullandım tadı daha da yumuşak oldu. Size sorum aktif karbon mide bulantısı yapar mı? (Mide bulantısı olduğu için sordum)Aktif karbondan geçirilmiş ethanol de anason yağının kokusu daha da baskın oluyor. 1000ml alkole 2.7ml magarich anason yağı kullanıyorum, nekadar daha düşürebilirim çünkü anason kokusu sürekli damakta kalıyor. Bir yazınızda kaliteli anason yağına şeker eklemeyin yazmıştınız gerçekten haklısınız 2 küp şeker eklendiğinde fazlasıyla tatlı oluyor, yazınızı okuduktan sonra şeker ilavesi yapmıyorum. Bir de daha önceden yapmış olduğum hatadan bahsedeceğim; hindistan cevizi karbon oldukca minik partiküllü ilk ve son kullanımdan sonra yıkıyorum ilk defa yaptığım 3 süzme işleminden sonra alkolün derecesi 69 70 lere inmişti filtre kağıdına ek olarak düzeneğin alt kısmındaki deliklere pamuk koymuştum çok ince karbon partikülleri alkole karışmasın diye. Pamuk alkolün derecesini düşürüyor coconat karbon değil onu farkettim. Coconat karbon + 3 filtre kağıdı ile alkol derecesi 93-96 arası kalıyor ancak en alttaki filtrede dahi carbon tozu birikiyor. Size 2. Sorum refraktometre ile methanol ve ethanol ayrımını bir derece yapabiliriz ancak methanole şeker karıştırırlarsa bu ayrımı yapabilirmiyiz? İleride magarich damıtma cihazı almayı düşünüyorum daha profesyonel görünüyor. İncelediyseniz yorumlarınızı rica edeceğim. Teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Öncelikle deneyiminizi paylaşarak katkıda bulunduğunuz için çok teşekkür ederim.
      Aktif karbon mide bulantısı yapmaz. Bence içimi yumuşak olduğu için fark etmeden kendi sınırınızın biraz üzerine çıkmış olabilirsiniz, muhtemelen mide bulantısının sebebi budur. Şeker eklenen alkolün kırılma indisi değişeceği için refraktometre ile bu ayrımın yapılması çok zor olacaktır. Metil alkol riskini bertaraf etmek için yapılabilecek tek işlem distilasyondur. Distilasyon üniteleri biraz daha bütçenize bağlı olarak yapmanız gereken bir tercihtir. Basit bir distilasyon ünitesi veya daha profesyonel bir sistem aslında çok fark etmiyor. 68 derecede metil alkol kaynayıp üniteden atılıyor sonrasında 78 derecede etil alkol geliyor. Refraktometre kullanarak riske girmeyin bence.

  9. Mustafa Cevapla

    Merhaba
    Sitenizi keşfetmeden önce diğer sitelerden öğrendiğim kadarıyla coconat karbon sipariş etmiştim. Bazı yorumlarda olduğu gibi %96 alkol 4. süzmeden sonra %69 a düşüyor. Süzme düzeneğini minimal hava teması olacak şekilde ayarlamama rağmen. Zaten süzme işleminden sonrası alkol miktarında da haliyle 10-15 cc kayıp olması normal. Alkol oranı çok düştü açıkcası.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Deneyiminizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Eğer yeni denemeleriniz olursa lütfen bizlerle paylaşın.

  10. Ahmet Cevapla

    Merhaba, Aktif karbonu direk etil alkolün içine atıp bekletsek (2-3 gün) ve sonrasında tek bir kez aktif karbon-filtre kağıdı ile filtrelesek herhangi bir zararı olur mu ? bu sizce uygun mudur ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Amaç alkolün aktif karbonla teması, siz eğer 20 kg aktif karbona 15 litre alkol ekleyip sonra süzerseniz sizin yapacağınız işlem başarılı olur ama bence bu işlem pratikte çok mümkün değil.

  11. Erdoğan Cevapla

    Merhaba, sadece etil alkolü filtre kağıdıyla süzsek yeterli olur mu? Karbon filtre işi bana zor gibi geldi

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Filtre kahve kağıdı tek başına işe yaramaz. Aktif karbon alkoldeki kokuyu azaltmak için uygulanır filtre kahve kağıdı bu işlemi yapamaz.

  12. baki dal Cevapla

    Mrb.Öncelikle verdiğiniz emekler için tşk..Ben tamamamen başka bir konuya değineceğim.1 ltreetil alcole 1200 cc su ilave ediyoruz.. 3 defa a.carbondan geçiriyoruz.sonuçta 2 litre 200 cc rakımız olmalı ama en az 150 cc kayboluyor..Bunun 50 cc s.n. carbon süzme yapmıyor ama yaş kaldığı için azaldığını düşünüyorum.Peki yaklaşık 100 cc nereye gidiyor?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bu miktarda bir kayıp aslında normal değil. Aktif karbon işleminde havayla temas eden alkolde elbette bir miktar kayıp yaşanır ve sizin de belirttiğiniz gibi karbon parçalarıda bir miktarını tutar ama söylediğiniz miktarda kayıp normal değil.

  13. David Ahmetoğlu Cevapla

    Hocam Merhabalar;
    Şöyle bir düzenek kurdum; 5 filtreli (aktif karbon filtresi dahil) su arıtma cihazı filtrelerinden 3 tanesini uç uca, sıvı sızmayacak şekilde bağlantı yaptım (1 metre bilek kalınlığında boru düşünün). En tepesine alkol şişemiz ters duracak şekilde düzenek, en altına da filtrelenen alkolü doldurmak için huni ve şişe koyacak bir düzenek. Yani üste alkol şişemizi ters yerleştiriyoruz, 5’erli 3 adet yani toplamda 15 adet filtreden geçerek, yavaş yavaş alttaki şişeye doluyor. Başında durmaya veya elimizde tutup yorulmaya gerek yok. Bu işlemle ilgili görüşlerinizi, sağlıklı mı değil mi, artıları-eksileri, değişiklik yapmak gerekir mi, vs. yorumunuzu bekliyorum.
    Saygılar…

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Anlattığınız harika bir sistem. Mail ile görüntülerini gönderirseniz blogumda paylaşmak isterim. Oldukça özverili bir çalışma olduğu kesin. Bu sistemde hava teması çok düşük olacağı için alkol kaybıda çok düşük olacaktır. Elinize ve emeğinize sağlık. Deneyiminizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim

      1. Cevdet Cevapla

        Filtrasyon yöntemi Çok Yanlış.Huni ile yapacağınız arıtma Hiçbir işe yaramaz.. En az 100cm lik 50 cm çapında Pimaş borudan Süzdürmeniz gerekmektedir.Ayrıca Mutlaka %25 su ile seyreltilerek Filtrelenmelidir ki,Aktif karbonun yapısı bozulmasın.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Cevdet Bey merhaba,

          Aktif karbonu kullanmadan önce ve sonra bol suyla yıkamak zaten aktif karbonu aktive ediyor ve koruyor. Boru tipi filtre sisteminin daha verimli olacağı konusunda size katılıyorum ancak huni ile yapılan filtre işleminin hiçbir işe yaramadı konusunda aynı fikirde değilim çünkü alkolün aktif karbonla teması ve sıfır değil. Ayrıca verdiğim tarifler ve önerilerde herkesin kolaylıkla yapabileceği ve evindeki malzemeleri kullanarak oluşturabileceği sistemler olmasına özen gösteriyorum. Anladığım kadarıyla sizin elinizde daha gelişmiş bir sistem bulunuyor. Eğer sizim içinde bir sakıncası yoksa elinizdeki sistemi fotoğraflayıp yapım aşamalarını anlatan bir yazı yazarak çalışmanızı bizlerle paylaşmanızı rica ediyorum. Blogumda sizin adınıza yayınlamaktan mutluluk duyarım. Her tür deneyimin ve bilginin blogumda paylaşılmasına sonuna kadar açığım. Vereceğiniz destek için şimdiden çok teşekkür ederim.

        2. Filtrasyon Uzmanı Cevapla

          İçki üretimi ile ilgili tecrübe edinmek için geldim ve karşılığında ne verebilirim diye bakarken sonunda konu uzmanlık alanıma geldi. O hiç bir işe yaramaz dediğiniz yöntemler daha düne kadar Türkiye’nin en gelişmiş fabrikalarında kullanılıyordu. Ülkenin en tanınmış boya markaları otomotiv boyalarını baskı mürekkeplerini bile kadın çorabı ile süzüyorlardı. Evet aktif karbon filtre biraz yavaş çalışabilir ancak fiyat performans olarak kullanabileceğiniz en iyi yöntemdir. Keyifler Yerinde’de zaten birden fazla kez geçirdiğini söylüyor ve oldukça geçerli bir yöntem. Bu onun damak tadı için yeterliyse hiçbir problem yok demektir. Bir başkasının da kendi damak tadına göre bu işlemi defalarca tekrarlayabileceğini de belirtmiş zaten. bu yöntemin tek dezavantajı zaman kaybı olacaktır. Ticari kaygı taşımadığımızdan da işçilik ve zaman kayıpları çok önemli değil. Filtrasyon ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlamak üzere mailllerinize cevap vermeye hazır olduğumu belirtir herkese başarılar ve çalışmalarında kolaylıklar dilerim. Endüstiyel Filtrasyon Uzmanı Gencer DİKER

          1. armağan

            Sayın Diker, ben evde meyva suyu sıkıp yaptığım viskime kattım ama çok bulanık oldu. Meyve suyu ya da kompostosunu süzebilecek pratik ne önerirsiniz? Yabancı sitelerde çeşirli mikron ölçülerinde süzme çorapları var ancak düşük miktarları ya satılmıyor ya da fahiş fiyatlı..

    2. Leyla Cevapla

      Bu 5 filtrenin biri aktif karbon. Diğerleri nedir acaba? Su aritmalarda 5 tane kullanılıyor, 15 tane ile mükemmel bir sonuç elde etmiş olmalısınız. Bravo

    3. Zafer Cevapla

      filtre cihazı şebeke suyu basıncıyla filtreleme yapar. siz alkol şişesini tepeye takıp yerçekimi gücüyle1. 5 mikron filtreden 2. gac yani granül aktif karbon filtreden en sonda 1 mikron sediment filtreden nasıl geçirdiniz? arada vakum yapmaması için alkol şişesinide kaldırmanız gerekir. Bu sistem tasarımı yoksa çalışıyormu? ayrıca 5 filtreli derken bunda membran ve post carbon filtrede varsa membran suyu saflaştırır post carbonda tat verir. Yani biraz daha açmanız lazım mesajınızı

  14. Umut Durmuş Cevapla

    Hocam bu aktif karbonun bir kullanım sınırı bir kapasitesi elbet vardır. Ayrıca su altında yıkarken da o kapasite dolmaya başlar çünkü suyun içindeki bazı maddeleri de filtreler temas halinde olduğu için. Saygılar.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Zaten her kullanımda bir miktar ya dökülüyor, ya kayboluyor yada bir türlü zayii oluyor. Sonsuz bir kullanım hicbir üründe olmaz ama aktif karbon filtre zaten suyla aktive oluyor. Her kullanımdan önce ve sonra yıkanan ve kullanım süresi ve sayısı olmayan bir üründen söz ediyoruz. Düzenli kullanan birisi zaten elindeki kayıplardan dolayı yılda bir defa 10 TL verip yarım kilo aktif karbon alıyor. Aktif karbon konusu bu kadar büyütülecek bir konu değil, amacı sadece iatenmeyen kokulardan kurtulmak olan yardımcı bir malzeme. Eğer distilasyon imkanınız varsa ve alkolü birkaç defa distile ediyorsanız zaten istenmeyen kokulardan kurtulursunuz. Keşke aktif karbonu sihirli bir filtre gibi görmek yerine distilasyon alternatifleri üzerine tartışabilsek.

  15. Sinan Akay Cevapla

    Hocam merhabalar. Bugün 5 litrelik yeni gelen v**an marka alkol süzmeye başladım. İlk süzme işlemi tam hatırlamıyorum ama 30-45 dk arası sürdü, akabinde hemen alkol derece ölçümü yaptım ve 85 derece civarı çıktı. Dedim acaba alkolmetrede sorun mu var diye. Hemen akabinde bidondan 1 litre alıp başka şişede denedim ve 96 derece çıktı. Yani alkolün bidonundaki oran doğru ve alkolmetrede sorun yok. Merakım 30-45 dk arası gibi çok da uzun olmayan zaman diliminde bu alkol kaybı çok değil mi. Bu durum sadece oksijen teması ile açıklanır mı. Hindistan cevizi kömüründen yapılmış aktif karbon kullandım. 1.5 litre pet şişenin neredeyse yarısına yakını şekilde aktif karbon doluydu. Buna pek anlam veremedim. Merakımı giderirseniz sevinirim. Saygılarımla. 😊

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bu sorunun benzerini bu gün bir yorumda daha aldım. Iki farklı kişiden aynı sorun gelince bende konuyu hindistan cevizi kökenli aktif karbona dayandırıyorum. Şahsen hindistan cevizi kökenli aktif karbonu daha önce hiç kullanmadım. Ben Akvaryumcudan aldığım aktif karbonu kullanıyorum. Bu şekilde bilgi paylaşımında bulunduğunuz için hem size hemde Serdar Semirkan Bey e çok teşekkür ediyorum. Bu konuya açıklık getirmek için bende hindistan cevizi kökenli aktif karbon alıp deneme yapacağım.

      1. Sinan Akay Cevapla

        Bende bu hızlı cevabınız için teşekkür ederim 😊 aslında bu işe ilk girişiğimde akvaryumcudan aldığım aktif karbon ile yapmıştım. Ama o ara alkolmetre yoktu bilmiyordum ve önemsemiyordum derece işlerini. Elimde az miktarda akvaryumcudan aldığım aktif karbon kalmıştı. Bir sonraki süzmeyi onunla yapıp burada ölçüyü paylaşacağım inşallah 😊

      2. Sinan Akay Cevapla

        Hocam tekrardan merhaba. 1 litre civarı süzdüğüm ve saatlerce uğraştığım ve suyla 40-42 derecelere düşürdüğüm alkol (votka yapmak istedim) maalesef beyaz hale geldi. Her zaman yaptığım yöntemle yaptım. İlk kez böylesi bir şeyle karşılaştım. Bir ara rakı yapımında da başıma gelmişti üzerine az alkol koyunca çözülmüştü. Bunda da olur mu diye düşündüm üzerine alkol koydum bir miktar ama sonuç hala aynı. Bu içilebilir mi acaba.

        Fotoğrafı burada: https://hizliresim.com/LroMVy

        1. Sinan Akay Cevapla

          edit: hocam 2 litreden biraz fazla olan votkayı komple süzdüm rengi geri geldi. demek bulanık olma durumunda hazırlanmış halde 1 kere daha süzmek gerekiyormuş 😊 ama en başta neden öyle oldu hala anlamış değilim ama çözüme kavuştu 😊

  16. Semih Cevapla

    Hocam, sitenizde paylaştığınız bilgiler ve yorumlara sabırla verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum. Genelde tüm yorumları okumaya çalışırım. Ben bu işe yeni gereceğim. Viski yapacağım ama filtreleme yapacağım. Soracağım soru umarım sorum tekrar niteliğinde olmaz. Sorum şu;

    -> Hindistan ceviz bazlı aktif karbonlar var. Birde şimdi zeytin çekirdeği bazlı üretilmiş ve yerli üretim. Ülkemizde zeytin olması, hindistan cevizinin yetişmemesi ve yerli üretim açısından bakıldığında bu ürün iyi olur mu?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yerli üretim olan ve kökeni ülkemiz topraklarına dayanan tüm materyallere destek vermek fikrini sorarsanız size sonuna kadar katılıyorum. Hindistan cevizi veya zeytin çekirdeği kökenli herhangi bir aktif karbon kullanmadım. Size önerim akvaryumcudan kutusu 10 TL – 15 TL ye aktif karbon alın ve yıkayıp yıkayıp kullanın.

      1. Serdar DEMİRKAN Cevapla

        Üstat geçen gün hindistan cevizi kökenki aktif karbon kullandım.ancak alkol derecesi 65 e düştü çok yavaş filtre etttim.akış hızı yavaştı.alkol aktif karbona dada uzun süre temas etti.Düşünceniz nedir.Sizde böyle bir derece kaybı oldu mu .Şimdiden tşk

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Bu kadar alkol kaybı kesinlikle normal değil. Aktif karbonun kökeni bir yana önce elinizdeki alkolün değerini ölçün ve sonrasında aktif karbon işlemi yapıp tekrar ölçün. Eğer bu denli (%30) alkol kaybı varsa sorun aktif karbonda diyebiliriz. Şahsen ben sorunun alkolden kaynaklandığını düşünüyorum.

  17. Selhan Cevapla

    mrb. Bir yazınızda yağlı kağıt da kullanabileceğimiz yazıyordu. Yağlı kağıdı ( 2adet demiştiniz sanırım) huninin agzini kapatacak şekilde yerleştirip sonra karbonları koyuyoruz sanırım . Bu uygulamada da damla damla mı oluyor damıtma yoksa bu daha kısa süren bir süzme işlemi midir? Biraz o yazıdaki uygulamayı açar mısınız?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Galiba bir yanlış anlaşılma var. Yağlı kağıt tabirini hiç kullanmadım. Filtre kahve kağıdıyla karıştırdığınızı düşünüyorum.

  18. Mustafa Cevapla

    Üstad merhabalar,
    Öncelikle blogunuzda paylaştığınız değerli bilgiler için kendi adıma çok teşekkür ederim. İnternet alemi malum, bilgi kirliliği dolu ve sizin gibi tecrübelerini açık yüreklilikle paylaşan çok kişi yok.
    Ben de alkolümü fermantasyon akabinde damıtma yoluyla yapıyorum. Zira hazır alkollerin ne şartlarda üretildiği meçhul ve sağlık riske atılacak bir şey değil. Ama bu metotla da maya kokusunun önüne bir türlü geçemedim. Sorum şu ki, tüm ürünü karbon filtreden geçirmek ciddi bir vakit alacağı için damıtım esnasında arka arkaya 5 filtrelik bir karbon silsilesi oluşturmak ne derece mantıklı merak ediyorum. Ya da 2. yöntem uzun ince bir kabın (iki ucu açık deney tüpü gibi) içine karbon doldurulma yöntemiyle içinden geçen ürünün karbona temasını uzun mu tutmalıyım?
    Yanıtınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Beşli karbon filtre sistemi damıtma sonrasında kesinlikle daha başarılı olacaktır. Böylesi komplike bir sistem kurduğunuzda dikkat etmeniz gereken iki konu var;
      1- Havayla teması asgari seviyede olmalı
      2- Karbonların temizliğine çok dikkat edilmelidir
      Silindirik filtre oluşturulduğunda akış problem yaratabileceği için şahsen çok önermiyorum.

      Maya kokusunun temelde nedeni fermantasyonu tamamlanmış maişenin tam olarak filtre edilirken içinde kalan maya tanecikleridir. Fermantasyon bittikten sonra maişeyi sifonlayarak kaptan alıp sonrasında filtre kahve kağıdı yada 0,5 mikronluk filtreden geçirmelisiniz. Sünger, pamuk yada peçete yeterli filtre imkanı sağlamaz ve sonuçta maya tanecikleri maişede kalır. Distile ettiğinizde de kokudan kurtulmanız biraz zor olur.

      1. Mustafa Cevapla

        Anladığım kadarıyla mayşeyi olduğu gibi düdüklüye dökmek asıl sorunu tetikliyor. Hızlı yanıtınız için çok teşekkürler. 5’li karbon filtreyi kurabilirsem sizinle de paylaşacağım. Keyifli günler dilerim.

  19. ALİ Cevapla

    Evsel kullanım amaçlı içine acı madde eklenmiş etil alkolü karbon filtreden geçirdiğimizde(3-4 kez) bu acı maddeden de kurtulur muyuz. Şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkole eklenen acı madde yani denatonyum benzoat hiçbir şekilde karbon filtreyle alkolden ayrılmaz, denemeyin bile derim. Dünyanın bilinen en acı maddesinden söz ediyoruz. Karbon filtre işlemiyle sadece alkoldeki istenmeyen kokuların bir kısmından kurtulabilirsiniz.

      1. Serkan Cevapla

        Etil alkolu karbon yapmak gerekli mi yapmadan da olur mu
        2.sorum karbon filtre yaptıktan sonra alkol oranı düşüp sorun çıkartır mı

        Teşekkürler

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Etil alkolü karbon filtreden geçirirseniz istenmeyen kokulardan kurtulursunuz ancak zorunluluk değildir. Filtre işleminde ne kadar çok hava teması olursa alkol kaybıda o kadar yüksek olacaktır. Yapacağınız seyreltemede bu kaybı göz önünde bulundurmanızı öneriyorum. Örneğin üç defa karbon filtreden geçirirseniz kaybınız yaklaşık olarak %3 – %5 civarında olacaktır.

  20. Halil Cevapla

    Rakı’yı 45 dereceye ayarladığım zaman bulanık bir renk alıyor. Etil alkol ilave ederek düzeltiyorum, bu sefer de bome ile (iki ayrı bome) ölçtüğümde alkol oranı %50’ye çıkıyor. Anason yağı miktarını azaltarak yaptığım denemede de aynı durumla karşılaştım, yapacak bir şey varmı?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Anasonun suya doyma noktasının üzerine çıkıldığında beyazlama normaldir. İkinci olarak, alkolde kayıp yaşandığında karışımın içindeki alkol oranı düşüp su miktarı daha fazla hacme sahip olduğu için bu sorunu yaşıyorsunuz. Pratik tarifler isimli yazımda bu riski ortadan kaldırmak için 1 litre etil alkole 1 litre su ekleyerek bu sorunun önüne geçilebileceğinden bahsetmiştim. 1 litre etil alkole 4 ml anason yağı ekleyip çalkalayın ve üzerine 1 litre su ekleyerek tekrar çalkalayın. Karbon filtre işlemi sonrası uzun süreli hava teması sebebiyle zaten bir miktar alkol kaybı olacaktır. birebir ölçüde su alkol kullanımı bu riskin önüne geçer, eğer hiç alkol kaybınız olmasa dahi yaklaşık olarak %46 – %47 civarı bir bir rakınız olur.

  21. Sono Cevapla

    Merhaba,

    Öncelikle zengin içerikli paylaşımlarınız ve yalın anlatımınız için teşekkür etmek isterim. Konuyla ilgili yapılacak bilgi paylaşımları için standartları yükselttiğinizi düşünüyorum.

    Satın aldığımız 5lt’lik etil alkolün hepsini filtreden geçirdikten sonra, 1lt’sini hızlıca kullanıp kalanını ileri bir tarihte saklamak geçerli bir yöntem midir ? Eğer öyle ise önerdiğiniz saklama koşulları hakkında bilgi alabilir miyiz ?

    5lt’lik bir huni kullanmamız durumunda, filtrasyon süreci uzun süreceği için (tahmini 10 saat ?) huninin tepesini hava almasını önlemek için kapatmak mantıklı olur mu ? Filtre olan alkolün aktığı kapta , kap doluncaya kadar yer alan hava alkolü nasıl etkiler.

    Bu sorularımı 3 kere filtrasyon işlemi uygulayacağımızı göz önünde bulundurarak cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

    Paylaşımlarınız için tekrardan çok teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      İyi dilekleriniz ve yapıcı yorumunuz için teşekkür ederim. Sorularınıza sırasıyla yanıt vermeye çalışacağım;

      1 – 5 litrelik etil alkolün tamamını karbon filtreden geçirdikten sonra tamamını kullanmak zorunda değilsiniz ancak alkolü muhafaza edeceğiniz kabın hava teması olmamasına özen göstermelisiniz. Ağzı açık kalan alkol uçacaktır ve sonraki kullanımlarda çok yüksek alkol kaybına neden olacaktır.

      2 – Kullanacağınız huninin boyutu kadar alkollün havayla temasıda oldukça önemlidir. İçinde alkol olan huninin üzerini kapatırsanız akış gerçekleşmez. 5 litrelik bir huni kullanmanızı açıkçası çok önermiyorum çünkü yine hava teması problemiyle çok ciddi alkol kaybınız olur. Küçük boyutlu bir huni kullanmanızı öneriyorum.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      1. Sono Cevapla

        Hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim. Bu durumda 1 lt’sini kullandığım alkolümün içinde kalan 1lt hacmindeki boş hava çok alkol kaybına sebep olur mu, kapagı kapalı olsa bile ? Sanırım bunu engellemek adına, alkolü kullandıkça kalanı hacmi daha küçük şişelere transfer etmek doğru olacaktır ?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Direk hava temasıyla kıyasla kabın içindeki hava boşluğu bence kabuledilebilir bir kayıp ancak sizin söylediğiniz yöntemle yani kullandıkça hacmi daha küçük kaplara almak elbette daha doğru bir çözüm.

  22. Emre Cevapla

    hemen hemen hergün sitenizde gezinmekten keyif alıyorum ki tekrar tekrar bakıyorum 🙂 benim bir sorum olucak aktif karbon filtreleme ile elimde daha önceden yapmış olduğum votkam var 2 litre kadar ama tam tamına 6 ay beklettim içimi konusunda sıkıntım yok ama az da olsa hala o kokudan kurtulamadım acaba direk süzme işlemini 4 5 kez yapsam sorun çözülürmü ve alkol oranı konusunda kaybım olucakmı

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Devamlı takibiniz ve yapıcı yaklaşımınız için çok teşekkür ederim. Alkolü her süzdüğünüzde alkol kaybınız olacak çünkü her süzme işlemi havayla temas demektir. Alkol havayla temas ettiği müddetçe kayıp kaçınılmazdır. Bunun için hiç birimizin yapacak bir şeyi yok. En azından endüstriyel üretici olmadığımız müddetçe bundan kaçamayız.

      1. Emre Cevapla

        teşekkürler cevabınız için peki süzdüğümde o kokudan arındırmış olurmuyum? içim kalitesi yumuşamış olur mu acaba

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Alkolün içimini yumuşatmak istiyorsanız distile etmeniz gerekiyor. Aktif karbon filtre etil alkolün içindeki istenmeyen kokulardan kurtulmanızı sağlar. Ne kadar çok karbon filtreden geçirirseniz kokuda doğru orantılı olarak azalır.

  23. Emre Cevapla

    hemen hemen hergün sitenizde gezinmekten keyif alıyorum ki tekrar tekrar bakıyorum 🙂 benim bir sorum olucak aktif karbon filtreleme ile elimde daha önceden yapmış olduğum votkam var 2 litre kadar ama tam tamına 6 ay beklettim içimi konusunda sıkıntım yok ama az da olsa hala o kokudan kurtulamadım acaba direk süzme işlemini 4 5 kez yapsam sorun çözülürmü ve alkol oranı konusunda kaybım olucakmı

  24. ümit Cevapla

    merhabalar dün limonçello yaptım etil alkolü süzmeden ekledim süzüldüğünü bilmiyordum şimdi çöpmü oldu bugün limon kabuklarından ayırıp süzsem olurmu lütfen cevap rica ediyorum.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Limon kabuklarını çıkarıp filtreleme yaparsanız, içindeki aromayıda ayrıştırmış olursunuz. Açıkçası elinizdekinin çöp olduğunu düşünmüyorum. Aktif karbondan geçirilmemiş alkolden dolayı hafif irite eden bir koku alabilirsiniz ancak siz doğal limon kullandığınız için limon bu kokuyu bir miktar bastırabilir. Size önerim bu haliyle tüketin ve sonraki denemelerinizde aktif karbondan geçirerek yapın. İlk denemelerde bu tip aksaklıklar olabilir, moralinizi bozmayın.

  25. Mustafa Albayrak Cevapla

    matematiksel olarak % lik oranda hesaplama sağlayan formül aşağıdadır.

    İSTENEN ALKOL ORN.
    _______________________ =

    SU MİK. + ALKOL MİK. 100

    1 litre %96 saflıkta alkole
    Ne kadar litre su eklenmelidir ki %42 lik bir karışım olsun.

    96 42
    __________ = _______ (formül bu)
    A + 100 100

    42A + 4200 =9600 işlemi yapıldığında elde edilen sonuç 1,29 litre su ilave edilmesidir.

  26. N. Murat emekli Cevapla

    Krk nın anason aromasını kullanıyorum, (1 lt ye 12 cc olarak ) buzdolabında beyazliyor, ısındıkca normale dönüyor, beyazlamamasi icin ne yapmalıyım ?ltf mail atın. İlginize şimdiden teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Buzdolabında beyazlamanın nedeni, anason yağının donma noktasının altında ısıya maruz kalması ve donamadığı için kristalleşmesidir. Buzdolabından çıktığında donma noktasının altına geldiğinde yine berrak görüntülü halini alır. Anason aromasında böyle bir durumun olması çok normal değil. Anason yağına göre altı (6) kat daha fazla kullanılan aromanın yapısına bağlı olduğunu düşünüyorum. Şahsi kullanımımda anason yağı tercih ediyorum ve buzdolabında tutmuyorum. Size önerim anason yağı kullanmanız ve çok uzun süre soğuğa maruz bırakmamanız.

  27. Murat Cevapla

    Sayın hocam tekrar merhaba. İletişim bölümünde mail adreslerinizden ulaşmaya çalıştım ama cevap alamadım. Etil alkolü tekrar distile etmek için Hobi olarak kendime yetecek kapasitede su distile cihazına,problu termometreye ve alkol saflık derecesini ölçmeye yarayacak alkolmetreye ihtiyacim var.
    Öncelikle internet sitelerinden araştırdığım D……ral marka yaklaşık fiyatı 1.080 tl olan distile su cihazı var. Bu bana uygun mu?İkinci olarak yine aynı marka ama üzerinde digital termostatı olan fiyatı 1.170 tl civarı olan bir modeli var. Bunu alırsam termometre ihtiyacım ortadan kalkar mı? Son olarak marka ismi vermeden alkometre ve uygun değilse diğer cihazlar için satın alırken olması gereken özellik,kapasite,kullanım şekilleri vb. Açıklayarak bana bu ürünleri seçmemde yardımcı olurmusunuz? Teşekkür eder,saygılarımı sunarım

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Iletişim bölümü çalışıyor, sizinle daha önce karşılıklı olarak birkaç defa yazıştık. Ulaşamamak gibi bir durum emin olun söz konusu olamaz.

      Üzerinde termometre olan bir cihaz sizin proplu termometre almanıza gerek bırakmadığı gibi daha verimli sonuç almanızı sağlar.

      Cihaz, marka, fiyat gibi konularda daha önce yardımcı olduğum takipçilerden öyle tepkiler aldım ki sanki yetkili servis muamelesi gördüm. Aynı durumu anason yağı ve aromalar içinde yaşadım. Kendimi virago kimya nın pazarlamacısı gibi muamele görür pozisyonda buldum. Anlayışınıza sığınarak bu marka ve satıcı konusunda lütfen benden talepte bulunmayın. Hayatında ilk defa rakı yapacak olan kişi buzdolabında donan anason yağı için beni suçluyor. Tarif, kullanım şekli, bekletme süreci veya farklı sorularınız için kapım herzaman açık. Her nekadar ulaşamadım desenizde size gönderdiğim mailler gibi hergun birçok mail cevaplıyorum ama marka ve satıcı ismi vermekten imtina ediyorum. Marka ismi verdiğim satıcılar da bende bu durumdan çok yıprandık.

  28. ercan Cevapla

    viski yapım bilgilerinize ulaştım, öncelikle teşekkür ediyorum. Bu işe yeni başladığım için cehaletimi mazur görün lütfen. Etil alkolu karbon filtreden geçirdikten sonra aroma vericileri ekliyoruz.Daha sonra rakı da olduğu gibi su ilavesi yapıyor muyuz, aydınlatırsanız sevinirim. kolay gelsin

  29. Osman Cevapla

    Merhabalar, öncelikle aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. ben rakımı kendim damıtıyorum, aktif karbondan geçirmeyi pratik olsun diye damıtım aşamasında yapıyorum. damıtım esnasında gelen alkol oldukça sıcak geliyor ve aktif karbondan sıcakken geçiyor. aktif karbonun sıcaklık dayanımıyla ilgili nette bir bilgi bulamadım. sıcak gelen sıvının aktif karbonun yapısında ya da aktif karbondan sıcak geçtiği için kendi yapısında bir bozulma ya da kimyasal bir tepkime olup olmayacağıyla ilgili varsa eğer bilginiz paylaşırsanız sevinirim. ( bu arada çıkan rakının tatında kötü bir koku, acılık olmadığını, içiminin de gayet yumuşak olduğunu belirteyim.)

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Aktif karbonun yüksek ısıya dayandığını hatta benzeri karbon türevlerinin nükleer santrallerde filtre için kullanıldığını, fabrika bacalarında yüksek ısıdaki gaz salınımında filtre olarak kullanıldığını biliyorum ama daha fazla teknik detaya sahip değilim. Sonuçta siz son derece başarılı sonuçlar aldığınıza göre çok iyi yaptığınız birşeyler olduğu kesin. Şahsi yorumumu sorarsanız, herhangi bir bilimsel veriye dayandıramadığım için net cevap vermekten imtina ediyorum. Bu konuyu araştıracağım, bilimsel bir veri bulabilirsem sizinle de paylaşacağım.

  30. Özcan Cevapla

    yanıtınız için teşekkürler.Anladığım kadarıyla yine de hiç yapmamaktan iyidir. Bu arada kullandığım etil İzmir’den bir firmanın. Reklam olarak yorumlanmasın diye ismini yazmadım.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bir file yada kullanılmamış kadın çorabı içinde saklayabilirsiniz. Kullanmadan önce ve kullandıktan sonra muhakkak yıkayın.

  31. fery Cevapla

    merhaba etil alkol için öneriniz nedir siz nereden alıyorsunuz? marka vermek istemezseniz mail atabilir misiniz?

  32. Deniz Cevapla

    Merhaba, filtre işleminde 4 değil de 10 kez karbondan geçirirsek ekleyeceğimiz su miktari da 1.3 yada 1.2 lt. olabilir mi ? Çünkü 1.4 lt. su eklersem %40 alkol oranindan düşük olacaktir.

          1. Deniz

            Bugün Migros’a etil alkol almaya gittim ama satişini durdurmuşlar. Bende eczaneden aldim.

          2. keyifleryerindee

            Evsel kullanım amaçlı içine acı madde eklenmiş olarak var ancak acı madde eklenmemiş olarak yok.

  33. Neyzensel Cevapla

    Merhaba akvaryumcularda satılan aktif karbonla filtreleme yapıldığında alkolde değişik bir tad oluşuyor. O yüzden hindistan cevizinden yapılan ve içme suyu arıtmasında kullanılan aktif karbonu öneriyorum. Ayrıca 96 derece saflıktaki alkolü direk filtrelemek yerine suyla 60 dereceye veya daha düşük( 50 ,45)derecelerde filtrelemek daha doğru olacaktır.

    1. Arif Cevapla

      Ben de Hindistan cevizi aktif karbonunu kullanıyorum, paketin üzerinde sizin de bahsettiğiniz gibi su ile seyreltip kullanın uyarısı var ancak kullandığım gerek viski gerekse rakı aroması olsun ki her iki aromadan da çok memnunum direkt alkole karıştır diyor. Karbon açısından seyrelt aroma açısından seyreltme olunca ben çok arada kaldım. Seyreltmeden bu Hindistan cevizi karbonundan geçirsek etil alkolü filtrelemede ne gibi bir sakıncası olur ki? Bir yorumunuz varsa duymayı çok isterim… teşekkürler selamlar

      1. keyifleryerindee Cevapla

        Herhangi bir sakıncası olmaz. Alkolü seyretlmeden önce karbondan geçirmelisiniz çünkü seyreltme yaptığınız suda zaten kötü koku yok. Amaç etil alkoldeki kokudan kurtulmak.

          1. keyifleryerindee

            Her tür filtre işleminin elbette yararı olur ancak su arıtma sistemleri birebir alkolü filtre etmek için tasarlanmadığı için aynı verimi almanız çok mümkün değil.

  34. Önder Cevapla

    4 kere filtreme sona erdi,ilk filtremede kömüre döktüğüm alkolun kokusu yanına bile yanaşmayacığınız kadar kötü iken 4.filtreden sonra gayet koklayabiliceğiniz bir hal aldı.
    Yine naçizane tavsiyem adminin önerdiği boyutta alacağınız bir huni olması fakat bu huniyi dar boğazlı bir cam şişe yerine her evde bulunan turşu kavanozu gibi geniş ağızlı bir şişede bu işlemi uygulamanız,lakin dar ağızlı cam şişede huninin sadece dar boğazı oturduğu için huni ağızı dikey biçimde oturmuyor o yüzden süzülme işlemi yavaşlıyor,geniş bir kavanozda huninin göbeği tam oturduğu için direk dikey olarak işlem oldukça süratleniyor.yarın bir 4 daha döneceğim hocam,o yüzden işi sağlama alıp 1,3 su ile seyreltip malt viski kitimden 5ml olarak denememi yapacağım,iyi akşamlar.

  35. Önder Cevapla

    İlk karbon filtrelememi yaptım,ilk kez yapacak arkadaşlar için naçizane tavsiyem malzemeler kolay ve heryerden temin edilebilir.sonra ki filtre aşamasında ise ilk filtre yaklaşık 2,5 saat sürdü sonra ki filtrede bu uygulamanın ne kadar doğru olduğunu anlayabiliyorsunuz çünkü; alkolde istenmeyen maddeler arındıkça daha berrak daha akışkan bir alkol elde etmeye başlıyorsunuz bunun neticesinden 2,5 saatlik süre 1,5 saate düşüyor yoğunluk azaldığı için.her filtreden geçişte bu süreç daha da hızlanıyor kısacası,iyi akşamlar.

  36. Önder Cevapla

    Karbon filtre olayında sana sonuna kadar hak verdim uygulamaya başlayınca,damla damla biter mi bu.4 filtre çok iyi,5 uygulayana helal olsun.büyük sabır işiymiş gerçekten.insanlar neden suyu haşlayıp direk alkole boca ediyor şimdi anladım,son olarakta yav bu damla damla geliyor şu huninin biraz ümüğünü sıkayımda hızlansın diye düşünmeyin kömür karası akıyor direk,tecrübeyle sabit oldu..İyi akşamlar.

  37. Önder Cevapla

    Selam,yazılarınızı merakla takip ediyorum bu paylaşımınızda gözüme çarpan birşey oldu,4 defa karbon filtreden geçirdikten sonra alkol oranının %93,e düştüğünü yazmışsınız.Bu durumda bir takipçinizin yazdığı bir formül vardı o formülde de %96 alkol derecesi baz alınarak konulacak su miktarı hesaplanıyor.her filitremede bu oran düşüyor ise katılacak su miktarı da ona göre hesaplanması gerekmez mi ?Yoksa o kadar da ince hesapa girmeyelim dermisiniz:) iyi akşamlar.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      O kadar ince hesaplara gerek yok. O kadar çatlaktan su sızmaz diye düşünüyorum. Yazıda da belirttiğim gibi söz konusu kaybı kabuledilebilir olarak görüyorum. Sonuçta uzun süre havayla temas eden alkolde bu kayıp gayet normal.

      1. Mustafa BİLGİN Cevapla

        Öncelikle yaptığınız açıklamalar için teşekkürler.Karbon filtrelemeyi damla damla akacak şekilde yaptım 5 litre alkol yaklaşık 10 saat sürüyor (alkollü medikalden aldım)bu işlemi 3 kez tekrarladım bu alkollü rakı yapmakta kullandım alkol kokusu kayboldu fakat tadı çok kötü oldu acılaştı bunun sebebi çok uzun sürede filtreleme yaptığımdan olabilirmi

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Çok acıdan kastınız içilmeyecek kadar acıysa muhtemelen denature yani içine acı madde eklenmiş olabilir ancak içilebilir ama acımsı bir tatsa o zaman alkol/su oranında yani seyreltmede bir hata yapmış olabilirsiniz yada anason yağınızda bir sorun olabilir ( kullanım miktarı, anason aroması yada anason yağının bozulması). Pratik tarifler yazımdan yola çıkıp küçük miktarlı bir deneme daha yapın. Sonucu buradan paylaşırsanız çok sevinirim çünkü paylaşılan her deneyim blogumdaki okurlar için yol gösterici oluyor. Şimdiden teşekkür ederim.

      2. türker Cevapla

        Mrb hocam.ben 45 derece alkolü karbondan geçirdiğimde 30 dereceye düşüyor..birkaç defa denedim sonuç hep aynı..bu kadar fark normal mi

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Bu kadar fark olması bence normal değil. %96 lık alkol havayla nekadar uzun temas ederse o kadar fazla kayıp olur. Karbon filtre işleminde havayla temas miktarını gözden geçirin. Ilk olarak aklıma bu geliyor, bir yerde kesinlikle kaybı arttıran bir etken var. Bu kadar yüksek kayıp kesinlikle anormal.

    2. Mustafa BİLGİN Cevapla

      Her zaman kullandığım karışım miktarları aynı tek fark karbon filtreleme anason yağını dolapta muhafaza ediyorum bozulma ihtimali yok diye düşünüyorum.İçilemeyecek karar acı değil fakat sanki karbon kokusu daha ağır basıyor gibi geliyor bir süre tüketmeyip dinlendirip tekrar deneyeceğim sonucu paylaşırım teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir