Martiniyi nasıl seversiniz? (Martini yapımı)

Martini, sofistike içkilerden biri. Yazımda bu içki hakkında biraz bilgi verip kendim nasıl Martini yaptığımı anlatacağım. Temelde Cin ve Kuru Vermut (Vermouth) karışımından oluşan bu içki, şüphesiz yavaş içilmesi gerekenlerden çünkü çok sert. Arkadaş gruplarından ziyade tek başınıza veya en güvendiğiniz arkadaşınızla içmenizi tavsiye ederim (yeşil peri tarzı bir uyarı olduğunu biliyorum ama ben üzerime düşeni yapmış olayım üzerimden sorumluluk gitsin).

Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bir Önceki Yazı: Mojito Kokteyli Tarifi – Çok Basit

Martini karıştırarak mı yapılır çalkalayarak mı yapılır?

James Bond içkilerinden biri olarak da bilinen bu içkiyi karıştırmayız, tercihen bir kavanoz içinde buzlarla çalkalarız sonra buzsuz olarak bardağa koyup içine yeşil zeytin atarız 🙂 En azından James Bond böyle seviyordu.

Bu içki nasıl bu kadar popüler oldu?

Martini, bilinen en eski içkilerden biri. 1849 yılında”special” adıyla barlarda satılmaya başlamış ve sonra ismi Martini olarak kalmış. 1860’larda San Fransisco’da bir otel, içkinin daha da ünlenmesine katkı yapmış. İçeriği taa o yıllardan beri değişmemiş

Kuru mu Islak mı Vermut kullanılır?

Aslında en tercih edileni kuru Vermut ile yapılan olsa da, daha şekerli tatlardan hoşlananlar ıslak yani wet Vermut ile yapabilir. Bu konuda “kesinlikle kuru Vermut” kullanılır demek yanlış olur. Her ikisini de seven büyük bir kitle var. Ben Ekstra Kuru veya pahalı gelirse en azından Kuru Vermut tercih ediyorum

Benim Martini Tarifim:

  • 75 ml Cin
  • 15 ml Kuru Vermut
  • 1 adet çekirdeksiz yeşil zeytin
  • Buz

Yapılışı:

Bir kokteyl karıştırıcısına buz koyun (bende metal kokteyl karıştırıcısı hala yok, plastik frape çalkalayıcılarından kullanıyorum). Buzun içine verdiğim oranlarda Cin ve Vermut ekleyin. Hepsini güzelce çalkalayın (30 saniye kadar). Sonra buz haricindeki sıvıyı bir kokteyl bardağına dökün. İçine zeytin atın, limonla da süsleyebilirsiniz.

Bardağı soğutabilirseniz iyi olur, ayrıca bazen cini biraz artırıp vermutu yarı yarıya azaltabiliyorum. Her türlüsü güzel oluyor.

Ayrıca Vermutu buzla çalkalayıp, karışımı bardağa aldıktan sonra Cin ekleyip karıştıranlar da var. Ama ben en baştan Cin ve Vermutu karıştırıyorum.

Kirli Martini gibi başka tipleri de var:

Martini kokteylinin pek çok varyasyonu var. Örneğin içine zeytin yerine küçük soğan turşuları atanlar varmış, o zaman ismi GibsonMartini oluyormuş.

Popüler olduğu için kirli martini kokteylini duymuşsunuzdur. Örneğin bu tarifte, normal Martinideki Vermut yerine “olive brine (salamura zeytin) kullanılıyor ve eklenen zeytin sayısı biraz daha fazla. Şahsen denemediğim için oradan buradan tarif yazmak istemedim. Sadece böyle ünlü bir kokteyl var, bilin istedim.

Sizin de kendi Martini tarifiniz varsa, yorumlarda benimle paylaşırsanız sevinirim. Bu işler, birbirimize deneyimlerimizi aktararak ilerliyor. Hatta kendi tariflerinizi kendi isminizle yayınlayabilirsiniz. Bana mail atmanız yeterlidir. İletişim: admin@keyifleryerinde.com

Hobi olarak kendi içkilerini hazırlayanlar şu sayfadaki diğer yazılarıma bakabilir…

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

4 Yorum

  1. Sibel Cevapla

    Kuru vermutun ne olduğuna arama motorunda baktım ama bildiğimiz içki vermut dışında bir şeye ulaşamadım. Terim olarak mı bu kullanımı?

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Sizin aradığınız pelin otu. Pelin otu olarak ararsanız alkole eklenen aronatik tat dışında kullanım alanı ve özelliklerini bulabilirsiniz.

  2. Nihan Cevapla

    Öncelikle paylaştıgınız değerli bilgiler için çok teşekkur ederim. Birçok yerde bulamadığımız bilgileri sizin sitenizden bir araya toplanmış bir şekilde okuduk.
    Benim Martini ile ilgili merak ettiğim şey: “Martini Bianco” tadına nasıl ulaşabilirim bu konuda bir fikriniz var mı? Gin ile ne karıştırmak gerekir?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Martiniyi duyduğumda nedense aklıma hep çift zeytinli martini gelir. Kadehleri balerin siluetini anımsatır bana. Beyaz şaraba yüksek alkollü ve baharatlı distile içki eklenmesidir aslında. Beyaz şaraba cin eklerseniz, ardıç baskın gelecektir. Brendi eklerseniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Martini Bianco üreticileri ellerindeki reçeteleri sır gibi saklarlar. Beyaz şaraba cin eklenerek yumuşak kıvamlı bir kokteyl elde edersiniz. Birebir martini bianco tadına ulaşmak için biraz daha baharatlarla deneme yanılma yanılma yoluna gitmeniz gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir