Bira Nasıl İçilir?

Bira nasıl içilir? Ne kadar içilir? Usul ve adabı nedir? Bu yazımda bira içme konusunda düşündüklerimi dile getireceğim. Bira hepimizin bildiği gibi hafif alkollü ve çok teferruatlı meze istemeyen fermente içki grubunda bir içecektir. Bu yazımda biranın yapım aşamaları hakkında bilgi vermeyeceğim. Evde bira yapımı hakkında detaylı bilgi edinmek ve evde kendi biranızı yapmak istiyorsanız tüm detaylara Evde Bira Yapımı başlıklı yazımı bulinküzerinden okumanızı öneriyorum. Bir önceki yazım Endüstriyel Biralar.

Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bira Nasıl İçilir?

Toplum olarak bira kültürümüz var ancak birayı çok yakından tanımıyoruz ve bence birayı kendimizle çok yakın görmüyoruz. Hafif alkol almak istediğimizde idareten bir şeylere ihtiyaç duyduğumuzda yada serinlemek için bira içiyoruz. Biranın aslında mantığı aynen bu. Birayla sarhoş olmak istediğimizde kendimize çok ciddi zarar veriyoruz çünkü alkol tatminini birayla sağlamak için epeyce bira içilmesi gerekiyor.

Bira Ne Kadar İçilmeli?

Bir oturuşta on bira içen bir sürü kişiyle tanıştım. Mide kapasitesini boşuna arttırmaktan diye düşünüyorum. Tamam, mide esneyebilen bir organ, genişleyip durdukça sonuçta deforme olacağı için ileride sağlık sorunları yaşanacağı neredeyse kesindir. Bira bence üç yada dört tane içilmelidir. Bu elbette benim şahsi görüşümdür ama daha fazlasını içtiğimde benim midem rahatsız oluyor. Şimdi hiç üç taneden fazla bira içmediğim gibi bir algı oluşmuş olabilir ama benimde beş – altı bira içmişliğim oluyor. Ne zamanki aldığım yudum şekerli su gibi hissettirmeye başlarsa işte o zaman biraya doyduğumu ve daha fazla içememem gerektiğini anlıyorum. Bu kadar çok bira içtiğimde midem geriliyor, sonra boşaltmak için uğraşıyorum.

Bira hamallık diye bir tabir vardır, bira kararında içildiğinde hamallık değildir ama on tane bira içtikten sonra ne bekliyorsunuz ki? On tane bira beş litre yapıyor. On tane bira içebilen birine beş litre su verseniz sizce içebilir mi? Bence içemez ama birayı içebiliyor, bu nasıl oluyor peki? Bira sonuçta alkollü bir içecek olduğu için mideyi uyuşturuyor ve normalde dayanamayacağımız mide gerilmesini çok fazla hissetmiyoruz hatta üzerine yemek yeme ihtiyacı bile duyabiliyoruz. Biranın üzerine birde yemek yediğimizde, alkolün etkisi geçince midemize neler yaptığımızı fark ediyoruz. Bence bira iki – üç tane içilmeli ve bırakılmalıdır.

Bira Nasıl İçilir?

Bira elbette soğuk içilmelidir. Özellikle sıcak yaz günlerinde ne kadar soğuk olsa o kadar lezzetli oluyor ama bu noktada hata yapıyoruz. Çok soğuk biradan harmanın tadını alamayız, hafif serin dediğimiz bir seviyede soğutulmalıdır. Donma noktasına yakın bir soğuklukta içilen biranın tadını alamayız. Birayı dondurucuya atıp donmadan hemen önce içmek çok yanlış bir tercihtir. Bira içmeye başladığımızda benimde yaptığım oldukça genel bir hata var, ilk birayı çok hızlı içiyoruz sonrasında gelen her bira biraz daha yavaşlıyor. Bence burada kişisel kontrol geliştirmemiz gerekiyor. Kendimize süre sınırlaması koymalıyız ve ilk birayı beş dakika içinde değilde yirmibeş dakikada içmeyi hedeflemeliyiz. Eğer bu hızda içersek biranın harmanını alabiliriz yoksa sadece %5 civarı alkol bir an önce vücudumuza almak için mücadele vermenin ötesine geçmeyiz.

Biranın keyfine varmak için şahsen ince ve uzun bir bardakta içmeyi tercih ediyorum. Fıçı görünümlü bardaklarda bira içmek bana çok kaba geliyor. Bira mı içiyoruz yoksa kol kasımı geliştiriyoruz? Elbette bira kültüründe fıçı görünümlü bardaklar var ama daha zarif bardaklarda içilmesine karşı bir kural yada usul yok. Tercih hakkımı ince ve zarif bardaklardan yana kullanıyorum, bence ince ve zarif bardak.

Bira Ne Zaman İçilir?

Bence sabah kahvaltısı dışında günün her saatinde bira içilebilir. Mesela öğlen yemeğinde bir taneyi aşmamak koşuluyla bira içmişliğim çoktur. Ne yani yemeğin yanında kola veya meşrubat içerken abest olmuyorda bira içincemi abest oluyor. Bu konuda çok fazla eleştiri alıyorum, gündüz vakti içmeye başladığımı sanıyorlar ama ben yemeğin yanında bir tane bira içiyorum. Toplumun genel algısı biranın birtane içilemeyeceği ve biranın alkollü olması yönünde olduğu için bu algıyı kırmak gerçekten çok zor. Bira akşam içilecekse asla yemekten sonra içilmemeli çünkü mideyi şişirip birde üzerine yine birşeyler yiyeceğinizi düşünürseniz zaten mantıksız olacağı sonucuna varırsınız.

Bu söylediklerimde elbette istisnalar söz konusu olabiliyor. Mesela tatile gittiniz ve sahildesiniz, hava sıcak ve serinlemek için denize girdiniz daha sonra üzerine içilen soğuk bir bira gerçekten çok güzel oluyor ve böyle bir ortamda saat veya yemek gibi konular otomotik olarak devre dışı kalıyor.

Biranın Yanında Ne Yenir?

Bira eğer bir tane içilecekse yanında ne isterseniz yiyin ama dört – beş bira içecekseniz yanında hiçbir şey yemeyin. Bira göbek yapıyor, bira kilo aldırıyor diye genel bir kanı var ama kilo aldıranın tek başına bira olduğunu düşünmüyorum. Biranın yanında yarım kilo çerez yada yarım kilo patates kızartması yerseniz kilo almamanız zaten mümkün değildir. Böyle bir beslenme tercihinde tek başına birayı suçlayamayız.

Biranın yanındaki genelde patlamış mısır ikram edilir. Patlamış mısırın kalori değerlerini araştırdığımda kalori bombası olduğunu gördüm. İsterseniz patlamış mısırın kalori değerlerini bulinküzerinden araştırabilirsiniz. Patlamış mısır çok masum görünen bir ikramdır hatta midenin suyunu alır, birayla çok iyi gider gibi şehir efsaneleri bile var. Tekrarlamakta fayda görüyorum, eğer bir tane içecekseniz yanında ne isterseniz yiyin ama dört – beş bira içecekseniz yanında hiçbir şey yemeyin.

Bira Seçenekleri

Eskiden bu kadar çok bira seçeneği yoktu. Şimdi markete girdiğinizde şekerci dükkanı gibi rengarenk şişeler görüyoruz. Özellikle Avrupa dan menşeili biraların isimlerini duyurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bira seçenekleri artık çok fazla, malt, normal, filtreli – filtresiz, harman, açık renk, yöresel, şişe, kutu v.s. Bu liste daha çok uzar. Bira seçenekleri damak tadına göre tercih edilmelidir, bu kadar çok birayı nasıl deneyip tercih edebiliriz? dediğinizi duyar gibiyim. Şahsen fırsat buldukça sürekli yeni biraları deniyorum ve bu konuda notlar alıyorum. Kendimce oluşturduğum bir literatürüm var, ileride bu konuda bir yazı yazıp deneyimlerimi paylaşmayı düşünüyorum.

Yeni biraları denemekten bence çekinmeyin. Hepsini birden aynı anda zaten deneyemezsiniz, deneyimlerinizi, beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi sizde not alıp deneyimlerinizi blogumda paylaşmak isterseniz yazacağım yazıya katkıda bulunabilirsiniz. Hemen hemen her yazımda belirttiğim gibi her tür desteğe ve bilgi paylaşımına blogum sonuna kadar açıktır.        

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir