Bira Kiti – Bira Mayasının Ateşlediği Yakıt

Bira kiti, malt özü ile kaynatılmış şerbetçi otu suyunun karışımıdır. Ev birası yaparken bira kitini suda çözülerek 1 kg şeker ilave edilip, suyla 20 litre civarına tamamlanır ve üzerine maya eklenerek fermantasyonla alkol oluşumu sağlanır. Fermantasyon sonrası filtrelenir ve gaz oluşumu için şeker ilave edilerek dinlenmeye alınır. Yaklaşık on gün sonunda gazlanan bira içime hazır olur. Evde bira yapımı için en pratik tarif bu şekildedir.

Bira kiti kullanarak evde bira yapımı ile kitsiz bira yapımı arasındaki fark kullanılan malt özüdür. Kitsiz bira yapı için kırık malttan nişastayı kaynatarak kendimiz çıkarıyoruz ancak bira kitinde önceden işlem yapılmış olan malt özü kullanıyoruz. Evde bira yapımı konusunda 7 Ağustos 2018 deki yazımda, bira yapımı konusunu detaylıca ele almıştım. Merak edenler yazımı bulinküzerinden okuyabilirler.

Malt Özü Nedir?

Malt özü yanı zamanda malt ekstraktı yada malt şurubu olarak bilinir. Nemlendirilen arpalar öncelikle filizlenir böylece nişasta oluşumu sağlanır. İçinde nişasta oluşan arpaların fırınlanarak filizlenmesini durdurulur. Bu işleme maltlama denir. Maltlanan arpalar kaynatılarak içindeki nişasta ve şekerin çıkarılmasıyla elde edilen yoğun kıvamlı ürüne malt özü yada malt ekstraktı denir. Fırınlama süresine ve uygulanan ısıya göre elde edilen maltın rengi, kıvamı ve tadı değişiklik gösterir. Daha uzun süre fırınlanan arpaların rengi koyu, kokusu daha tütsülü hissedilir. Malt özü reçine kıvamında yoğunluğa sahiptir. %65 maltoz, %30 kompleks karbonhidrat ve %3 depolama proteini içerir. Kaynak: wikipedia

Maltlama konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz  Eylül 2022 de yazdığım Maltlama başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Bira Kiti Satın Al

Bira kitleri hakkında internette araştırma yaparken arama motorları karşınıza muhakkak bira kiti satıl al önerisini getiriyor. Viski kitinden geri kalmayacak kadar çok çeşit, satıcı ve reklam çıkıyor karşınıza. Hadi seç bakalım der gibi lebiderya sayfalar dökülüyor. Satın al demek kolay ama neye göre satın alacağımızı bilmemiz gerekiyor. En çok reklam verenden mi alalım, internet sitesi en güzel olandan mı alalım, en çok çeşit olan yerden mi alalım? Bunların hiç birine göre değil. Karşımıza çıkan alternatifleri doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Şimdi detaylara gelelim.

Bira Kiti Satın Alırken Dikkat Edilecek Detaylar

  1. Yapacağımız biranın türüne uygun olmalı
  2. Konsantrasyonu yüksek olmalı
  3. Satıcı yasal olmalı, faturalı ürün satmalı
  4. Tescilli markalar altında satış yapılmalı
  5. Gıda Bakanlığı tarafından denetlenen işletmelerde üretilmeli ve Gıda Bakanlığının kaydı altında olduğunu gösteren işletme sicil numarası olmalı.

Öncelikle saydığım bu beş şartı yerine getirmeyen bira kitleri ve satıcılarını eleyerek işe başlıyoruz. Emin olun geriye kalan satıcı sayısı çok fazla olmayacaktır. Bundan sonra yapmak istediğiniz bira türüne karar verin. Mesela pilsner bira yapmak istiyorsunuz. Bu noktada alternatifleri daraltmak daha kolay olacaktır. Sonraki aşamada fiyatlar devreye giriyor. Tüm kriterleri sağlayan ve istediğimiz türde bira için uygun olan kitin fiyatlarını kıyaslıyoruz. Birakiti fiyatları türüne, miktarına ve satıcısına göre değişiyor. Bira kiti satanlar bu kriterlere göre değerlendirilmelidir.

Peki biz bu bira kitini kendimiz evde yapabilir miyiz? Elbette yaparız. Şimdi geldik evde bira kitinin yapımına.

Evde Bira Kiti Yapımı

Evde bira kitinin yapımı için gerekli malzemeler

1 kg malt özü

100 gr şerbetçi otu

500 gr su

Yapımı

Evde bira kiti yapılışı için 500 gr su içinde 100 gr şerbetçi otunu 40 dakika kadar süt süzgeci içinde kaynatıyoruz ve yaklaşık olarak 350 ml kadar kaynatılmış şerbetçi otu suyu elde ediyoruz. 350 ml şerbetçi otu suyuyla 1 kg malt özünü karıştırdığımızda bira kiti yapmış oluyoruz. Bira kiti yapımının en pratik, ekonomik ve hızlı yöntemi budur. Elde ettiğimiz bira kitinden yaklaşık olarak 20 litre bira çıkıyor.

Bira Yapım Kiti

Bira yapım kiti ile bira kiti terim olarak birbirine yakın gibi görünüyor ama birbirinden çok farklı tanımlar. Yapım kiti olarak fermantasyon kovası, hava kilidi, dolum aparatı gibi sarf malzemeler olarak geçiyor. Şahsen yapım kiti kullanmıyorum çünkü kovanın kapak kısmı çok büyük ve hava yalıtımı için riskli görüyorum. Ben yine eski kafadan gidiyorum. 19 litrelik su damacanası yada 25 litrelik bidon kullanıyorum. Kapak üzerine hava kilidi takıyorum böylece kendi bira yapım kitimi yapmış oluyorum. Bira yapım kitinin elbette büyük avantajları var ama ben tercih etmiyorum. Bira yapım kitinin en büyük avantajı kolay temizlenebilir olması ve hava kilidinin küçük ve pratik olmasıdır. En büyük dezavantajıysa kapağının çok büyük olması ve hava kaçırma riskidir. Zihnimde yaptığım kabaca bir SWOT analizi yaptığımda bidon kullanmayı tercih ediyorum.

Bir önceki yazım: Bira Mayasındaki Aroma, bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir