İdeal fermantasyon koşulları maişenin içinde alkol oluşum performansını direk olarak etkiler.

İdeal Fermantasyon Koşulları

Fermantasyon teriminin sözlük anlamında daha geniş açıklamasına bulinküzerinden ulaşabilirsiniz. Fermantasyon işlemi için sürekli önerilerimi ve başımdan geçenleri anlatıyorum. Bu yazıda ideal fermantasyon koşullarını özetledim. Özellikle bira yapımı ve şarap yapımı ile ilgilenenler için daha da faydalı olacaktır. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Daha önceki yazılarımda da defalarca söyledim. Bir çok başarısız denemem oldu. Başarısızlıklarımın nedenlerinden ders çıkarmaya çalıştım. Başarısız bir deneme gerçekten insanı çok üzüyor. Her şeyden önce hayal kırıklığı. Fermantasyon sürecinde hijyen, kullanılan malzeme, ortam ve koşullar gerçekten çok önemli. Sonucu işin en başından etkileyen değişkenler bunlar.

İdeal Fermantasyon Koşulları İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava Kilidi:

Manşeyi kurduk, maya çalışmaya başladı. Eğer hava kilidimiz sızdırıyorsa sonuç hüsran oluyor. Başıma geldi. Hava kilidine çok dikkat edin. Sızdırmazlığı muhakkak sağlayın. Hazır fermantasyon kabı kullanıyorsanız hava kilidinde işiniz daha kolay olacaktır çünkü üzerinde hazır geliyor. Hazır kap ve hava kilidi dahi kullansanız sızdırmadığından emin olun. Eğer benim gibi genellikle su damacanası kullanıyorsanız silikon ve pencere macunu kullanmanızı öneriyorum

Ortam Isısı:

İdeal Fermantasyon Koşulları için ideal ısı oda sıcaklığı yani 25 derecedir. Eğer özel bir maya kullanmıyorsanız (turbo maya gibi) ısı kontrolünü çok iyi yapmalısınız. Turbo maya dahi kullansanız verim açısından 25 derecelik sabit sıcaklığı sağlamanızı öneriyorum. Sabit sıcaklık için ben manşeyi su dolu bir leğene koyup içine akvaryum ısıtıcısı koyuyorum. Özellikle kış aylarında çok etkili oluyor. Gece gündüz arasındaki ısı farklarından dolayıda zaman zaman bozulmalar olabiliyor, kışın kaloriferin yanına koyduğum bir denemem olmuştu. Kaloriferin yanında yüksek ısıya maruz kaldığı için fermantasyon yalnızca bir gün sürdü ve sonrasında maya çalışmadı.

Sabit ve Hareketsiz Kalmalı:

Fermantasyon sürecinde manşeyi hareket ettirmeyin. Çalışan maya çalkalanmamalı ve sabit bırakılmalıdır.

Doğru Maya Kullanımı:

Maya manşe içindeki şekeri alkole dönüştürüyor. Eğer bira yada distilasyon için manşe kurduysak ekmek mayası kullanılabilir ama şarap yapacaksak durum biraz daha farklı oluyor. Şarap mayası bir tür turbo mayadır. Şarap yapımında ekmek mayası kullanırsak elde edeceğimiz alkol oranı % 7 civarında olacaktır. Doğru maya burada devreye giriyor. Şarap yapımında aslında kültür mayası kullanılmaz ama şarap yazımda da söylediğim gibi ülkemizde yüz yıllık bağlar ve üzümlerimizde yeteri kadar maya bakterisi bulunmadığı için kültür mayası kullanılıyor. Burada yanlış anlaşılma olmasın, ülkemizde hiç mi yok derseniz elbette var ancak endüstriyel boyutta üretim yapacak kadar ya da evde hobi amaçlı şarap yapımıyla ilgilenen birisinin kolayca edinebileceği miktarda doğal maya yok.

Hobi amaçlı olarak evde kendi tüketiminiz için içki yaparken fermantasyon konusuna özen göstermelisiniz. Zaten kısıtlı imkanlarla ve kısıtlı materyallerle yapıldığı düşünülürse küçük detaylar yüzünden başarısızlık biraz can sıkar. En iyisi ideal fermantasyon için bu dört ana unsura çok dikkat edin. Her denemede daha başarılı sonuçlar almaya başlayacaksınız.

Bu yazıyı okuyup katkıda bulunmak isteyen herkesin desteğine açığım. Eğer sizin daha etkili ve değişik yöntemleriniz varsa lütfen paylaşmaktan çekinmeyin…

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

13 Yorum

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Maişe başlıklı yazımda tüm detayları bulabilirsiniz. Maişe yazısını okumanızı öneriyorum. Sonrasında aklınıza takılan bir şey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

  1. Yusuf Cevapla

    Öncelikle guzel yorum tavsiyelrin icin tsk kivrem ben sizin gibi cok deneyimim olmasina ragmen sizden ricam aydinlatirsaniz minatar olurum cunku her manse yapimimda
    Husran .köpüyü önlemiyorum……3.5 kg seker ilik suyla er.drc25.ve ustune 15 mi limon tuzu. Mayse suyuyla karisim turbo 100 luk maya ve besni. Eritip 25 dk kuvamina gelince damacanaya yani sekerli suyun uzerne.ek Sorun burda basliyor 40 dk sora köpuren mayayi \NASIL TERBE EDEBILIRIM/yani nasil hareket etmeliyim.tsk

    1. Yusuf Cevapla

      Kusmada gerceklesiyor ayni zamanda bunuda engelleyemiyorum ne yaptiysam cozemedim 50gr turbo 100luk maya 32gr besni 11lt de su kullaniyorum.

    2. keyifleryerindee Cevapla

      Bence işe temelden başlamak lazım. Temel malzemeler kullanarak çok küçük miktarlı denemelerle gitmekte fayda var. Bence köpürmenin nedeni kullandığınız turbo maya ve maya besinleri ve ilave ettiğiniz diğer bileşenler. 5 litrelik bir su damacanasında bir deneme yapın. sadece şeker ve ekmek mayası kullanın. En kötü ihtimalle 5 litrelik manşe kaybınız olur ama köpürme olmazsa ve fermantasyon mükemmel giderse işte o zaman kullandığınız takviyelerin uyumlu olmadığı ortaya çıkacaktır. Denemeyi yapmadan önce maişe yazımı dikkatlice okumanızı öneriyorum.

    3. Mahsun Cevapla

      Üstad kurulumu yaptıktan 1.5 saat ağzı açık bekle ve sonra agzini kapat ve belli boşluk bırakarak fermentasyon işlemi başlasın.

    4. Onur AKIN Cevapla

      hava çıkısını yaptığın boru hortum vs. içerideki karbondioksitin atılması için yeterli olmuyorsa köpürme ve kusma yapar eğer karbondioksit tahliye borusunu büyütebilirsen muhtemelen sorun ortadan kalkacaktır

  2. Ömer özdemir Cevapla

    Öncelikle merhabalar..
    4 er lt üzüm elma ve vişne suyundan şeker ilaveli turbo mayalı şaraplar hazırladım. Vişne suyu ile yaptığım sanırım silokondan hava aldı. Ama beklemekteyim..fermantasyon ile ilgili yazınızı okunmadan önce yaptığım için Toplam 3 çeşit şarabı da kaloriferin yanına koydum. Bugün 7.gün.fermantasyon bitti. Hatta 3.günde bitti. Sizce ne yapmalıyım. Açıp tadına mı bakmalıyız. Yoksa 15günü mü beklemeliyim.. Teşekkürler..

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Fermantasyon bittiyse artık beklemenin bir anlamı yok, bence açıp tadına bakın. İkinci defa fermantasyona gitmenin de size bir yarı olmayacaktır. Muhtemelen çok düşük alkollü şaraplarınız oldu ama bence yinede kayıp sayılmaz. Eğer içindeki alkol seviyesi size düşük gelirse biraz hile yapabilirsiniz. İçlerine biraz etil alkol veya votka eklerseniz alkol miktarı yukarı çıkar ancak bunu kimseye söylemeyin 🙂

      1. Ömer özdemir Cevapla

        Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.
        Fermantasyon çık hızlı ve sesli bir şekilde oldu.. Fokurdamalar duyuluyordu 3 gün boyunca yine de alkolü düşükmüdür. Birde ortam ısısından dolayı mı hızlı oldu.. Turbo maya kullandım 4 lt 3 gr koymuştum

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Mayalar doğal maya ve kültür mayası olarak iki sınıftır. Turbo maya olarak bilinen özel mayalar elbette fermantasyon koşullarında sınırları zorlar ama sihirli değnek değildir. Beklentinizi yüksektmemeniz için bu şekilde cevap verdim çünkü ilk denemelerde her zaman aksaklıklar olabilir ve motivasyonunuzu negatif etkileyebilir. Benim o kadar çok başarısız denemem oldu ki anlatamam aslında bu bloguda onun için açtım desem yeri var. Insanlar deneyimlerini paylaşıp birbirine destek olsun istedim. Hedef şimdilik sapmadı. Sizin bu yorumlariniz dahi takipçiler için bilgi kaynağı oldu.

  3. Osman Cevapla

    Maya mayadir. Bakteri değildir. Maya bakterisi diye bir şey yoktur. Yüksek sicaklikta bakteriler çoğalır mayalari baskılar. Bu nedenle kalorifer yanına konulmaz.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Osman Bey yazıyı daha dikkatli okursanız şarap yapımı yazıma gönderme yaptığımı anlarsınız. Şarap yapımında mecbur kalmadıkça maya kullanmak doğru değildir çünkü üzüm tanesinin üzerindeki kabukta bulunan bakteri maya görevini görür. Bu tarz şarap yapımı özellikle Fransa da çok yaygındır çünkü şarap bağlarındaki üzümler yaşlı ve ırkı bozulmamış olduğu için üzüm tanesinin üzerindeki kabukta bulunan bakteri yeterli olur ve şarap yapımında maya kullanılmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir