Yenilikçi Şarap Mayaları: Sıra Dışı Lezzetler

Yenilikçi şarap mayaları ile artık çok daha lezzetli ve farklı şarap lezzetleri elde edilebilir. Şarap endüstrisinde zaten sürekli yeniliklerin yapılması ile birlikte şaraplarda yeni tatların elde edilmesi için sürekli çalışıyor. Günümüzde kullanılan yenilikçi şarap mayaları neler derseniz elimden geldiğince bu yazıda anlatmaya çalıştım. Umarım işinize yarar.

Yenilikçi Şarap Mayaları

Şarap mayaları elde edilen şarabın tat ve dokusunu doğrudan etkilediği için birçok kişi yenilikçi ve çok daha etkili şarap mayaları aramaktadır. Sizlere bu konuda bazı önerilerde bulunabiliriz.

Yenilikçi Şarap Mayaları – Aromatik Mayalar

Geleneksel şarap mayaları dışında şaraplarda aroma profilinin artırılması ve çeşitlendirilmesi için özellikle seçilen maya suşları kullanılır. Şaraba özellikle meyve, baharat ve çiçek gibi aromatik özelliklerin katılması sağlanır.

Yenilikçi Şarap Mayaları – İkincil Fermantasyon Mayaları

İkincil fermantasyon mayaları şarabın şişelenmeden önce ek olarak bir fermantasyon aşamasına sokulmasıdır. Bu aşamada özellikle farklı maya türleri kullanılarak daha özgün tatların ve aromaların elde edilmesi sağlanır.

Yabani Mayalar

Yabani şarap mayaları üzüm bağlarında ve çevresinde doğal olarak bulunan mayalara verilen isimdir. Şaraplara farklı tat ve aroma profilleri ekler ve şarabın benzersiz olmasını sağlar. Yabani mayalar kullanılırken özellikle doğal şarap ve spontane fermantasyon gibi yöntemlere de başvurularak sıradışı şarap lezzetleri elde edilir.

Kırmızı Şarap Mayaları

Kırmızı şarap mayaları geleneksel şarap mayalarından farklı olarak kırmızı şaraplara daha koyu renk verilmesi için kullanılır. Bununla birlikte şarabın daha güçlü aromalara sahip olması da sağlanır.

Meşe Mayaları

Yenilikçi Şarap Mayaları dediğimizde bu detayı atlarsak ayıp olur. Şarap meşesinde fermantasyon yapılacak olan şaraplar için özel olarak geliştirilmiş mayalardır. Şaraplara meşe lezzetinin ve odunsu tatların eklenmesi için kullanılır. Meşe mayaları son derece tercih edilen ve etkili olan bir maya çeşididir.

Konu dışında ama sırası geldiği için anlatmadan geçemeyeceğim. Viski kiti kullanarak evde viski yapımı dediğimizde en büyük eksiklik yeteri kadar meşe aromasını alamayışımız desem herhalde çok fazla itiraz almam. Bu eksikliği gidermenin en iyi yolu, alkolü fermente ederken kullandığımız mayanın bir kısmını meşe mayası olarak kullanmaktır diye düşünüyorum. Bu şekilde bir denemem olmadı ama teoride bana çok mantıklı geliyor.

Etil alkol fiyatlarına olan tepkimi ve etil alkolümü kendi imkanlarımla yaptığımı daha önce birkaç yazımda dile getirmiştim. Alkolümü kendim yaptığımda her şeyden önce metil alkol riskim olmuyor, alkolü en az iki defa distile ettiğim için zaten gıdai alkol elde ediyorum, hazır etil alkole göre bana maliyeti daha düşük oluyor. Bunları yaparken fermantasyon için kullanacağım mayanın bir kısmının meşe mayası olmasında bence bir sakınca yok. Ne kadarlık kısmı meşe mayası olmalı yada oranlar hakkında şu anda bir bilgim yok ama bu konu üzerinden net bilgi edinip kendim deneyimledikten sonra bu konuda gerekli bilgi paylaşımını yapacağım.

Şarap Mayası Seçimi

Şarap mayası seçimi doğal olarak son derece önemlidir. Nasıl bir şarap yapmak istediğinize bağlı olarak en uygun mayayı tercih etmeniz gerekir. Buna ek olarak fermantasyon sürecini de doğru biçimde ayarlamanız gerekir. Tüm bu süreci profesyonel olarak yönettiğinizde, son derece etkili bir şarap lezzeti elde edebilirsiniz.

Yenilikçi şarap mayaları ve teknolojik gelişmeler sayesinde şarap endüstrisinde çok önemli gelişmeler ve yenilikler sağlanmıştır. Farklı zevklere uygun olarak sıra dışı ve son derece özgün şaraplar elde edilmiştir.

Evde Şarap Yapımı

Kırmızı şarap yapımı ve beyaz şarap yapımı hakkında yazdığım yazılarımda bu konuya oldukça detaylı yer vermiştim. Yazılarımı merak edenler Ağustos 2018 yazdığım Evde Kırmızı Şarap Yapımı yazımı bulinküzerinden, Ocak 2022 de yazdığım Evde Beyaz Şarap Yapımı yazımı bulinküzerinden okuyabilirler.

Bizlerle fikir alış verişinde bulunmak isterseniz Facebook grubumuza katılabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir