Hindistan Cevizli Rakı Tarifi

Hindistan cevizli rakı tarifi nereden çıktı? demeyin çünkü uzun zamandır yaş üzüm dışında rakıya uygun bir tat arıyordum. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Hindistan Cevizli Rakı Tarifi

Rakının içinde hakim olan anason tadının yanına yakışan bir tat bulamıyordum. Son olarak tesadüfen yaptığım bir denemem oldu. İlk tadına baktığımda hiç beğenmedim sonrasında da bir kenara atıp unuttum. Daha sonra evde elime geldi. Canım çok fazla içmek istemiyordu. Hadi şundan iki kadeh içeyim dedim doldurup ilk yudumu aldığımda inanamadım. Bu kadar mı güzel içimli ve lezzetli bir rakı olur? Sözü daha fazla uzatmadan Hindistan Cevizli Rakı Tarifini hemen veriyorum..

Kullanılacak malzemeler;

Not: aromaları satın aldığım sitede iki tane hindistan cevizi aroması var. biri yağ bazlı, diğer su bazlı. yağ bazlı olan daha güçlü. diğeri de tat olarak aynı ama daha fazla aroma kullanmak gerekiyor

Yapılışı;

  • 70’lik bir şişe rakı içine binde bir – iki oranında yani 0.7 ml – 1,4 ml Hindistan cevizi aromasını ekleyip iyice çalkalayın (bir dakika kadar)
  • Siyah poşet içine koyup onbeş gün (15 gün) boyunca serin ve ışık almayan bir yerde dinlendirin
  • Onbeşinci gün sonunda afiyetle içebilirsiniz

Dediğim kadar güzelse lütfen aşağıya yorum bırakın. Beğenmediyseniz de yorum bırakın çünkü bu tadı beğenmeyen kişiler olacak mı merak ediyorum. Kendi içinden “yok daha neler, bu tat beğenilmez mi?” dediğimi herkes anlamıştır herhalde…

Güncelleme: Rakıya yakışan yeni bir tat daha buldum. Kuru üzüm. Kuru üzüm rakısı olarak bilinen seriler var ama bulduğum tat onlardan çok farklı. Bu konuda yazdığım inceleme yazısına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz…

keyifleryerinde

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Recommended Articles

24 Comments

  1. Merhabalar….
    ANİS AROMA VERİCİ kullandınızmı ..anason tadı hakkında görüşlerinizi yazabilirmisiniz ..virago kimya nın

    1. keyifleryerindee

      Anis aromasını kullandım, evde rakı yapımı yazımın altında güncelleme olarak düşüncemi paylaştım. https://keyifleryerinde.com/hobilerim/evde-icki-yapimi/raki-yapimi/evde-raki-yapimi/ bu link üzerinden yazıya ulaşabilirsiniz. Bu konuda çok fazla soru ve mail alıyorum. En kısa zamanda inceleme yazısı yazıp daha detaylı bilgi vermeye çalışacağım.

  2. Elimde alkol yoktu ..2 gün ara sıra şişeyi çalkalayarak yağ zerreciklerini yok ettim…bilgilendirme için yazıyorum…..
    Birde size şunu sorayım marka ismi vermemek için sizin anason yağını a…l..s..l. Olduğunu sanıyorum…..üretici firma litre etil alkole 3 cc koymanız yeterli diyor siz 4 cc koyuyosunuz …kullandığınız anason mu farklı yoksa daha iyi tat vermesi içinmi 4 cc koyuyorsunuz

    1. keyifleryerindee

      Anason tadını sevdiğim için ben litre başına 2 ml den 4 ml kullanıyorum. Siz isterseniz elbette 3 ml kullanabilirsiniz.

  3. Bilgilendirme çok güzel olmuş …sizin anlattığınız gibi virago kimyadan aromaları sipariş verip 3 çeşit rakı yaptım fakat şişenin dibinde yağ zerrecikleri var çalkalayınca tüm şişeye dağılıp bekleyince şişenin dibine çöküyor …bu durum düzeltilebilirmi konu hakkında görüşleriniz nedir

    1. keyifleryerindee

      Alkolde çözmeniz gerekiyor. Aromaları ve anason yağını önce alkole ekleyip daha sonra suyla seyreltirseniz bu sorunları yaşamazsınız. Elinizdeki rakıya alkol ekleyip iyice çalkalayın sonrada suyla seyreltin mevcut probleminizde çözülecektir.

  4. Ben rakı yapımında etil alkolü 4 kez filtreden geçirdikten sonra, içine yarım elma doğrayıp, defne yaprağıyla ağzı açık en az bir gün dinlendiriyorum. Daha sonra tekrar filtre ediyorum. Çok güzel oluyor. Elma etil alkoldeki tüm acı tadı gideriyor. Elma yerine, Hindistan cevizi koyma fikri geldi aklıma. Hindistan cevizi ile dinlendirdim. Ama yaptığım tek hata, burada yazıldığı gibi, Hindistan cevizi aroması yerine, Hindistan cevizini katı halde alıp, kullanmaktı. Katı olan Hindistan cevizi çabuk erise de, yağ olduğu için çabuk donduğu için, etil alkole güzel bir aroma kazandırması yanında, kıvamını (yoğunluğunu) artırdı. Anason ve gliserinle (ya da şekerle) karıştırınca, içindeki yoğunluk arttığı için, su oranını ayarlamak zor oldu. Yani, normalde eklemeniz gereken su 1,2 litre iken, 1 litre ile akkorlaştı. Yazıyı yanlış okumadım. Arkadaşın anlattıklarını harfi harfine okudum. Benimkisi, sadece arkadaşın fikrinden yola çıkarak bir deneme yapmaktı. Aklına takılan arkadaşları bilgilendirmek istedim. Sanırım, kendisi de bu yüzden Hindistan cevizi aromasını, benimki gibi, rakı yapım aşamasında kullanmayıp, sonradan yapılmış rakıya ilave etmiş.

    Arkadaşın dediklerini deneyeceğim fakat bana mantıksız gelen tek şey, siyah poşete sarıp dinlendirmek. Özellikle viski yapımında alkol fıçıda dinlendirilir. Fıçı da alkole güzel bir aroma verir. Bu aromayı vermek için, etil alkole meşe cipsi katabilirsiniz. Şimdiye kadar rakı yapımında izlemediğim video ve okumadığım tarif kalmadı. Hepsini tek tek uyguladım. Bu denemelerde bir sürü etil alkolüm heba oldu. Birçok tecrübe edindim. Kendi yaptığım denemelerde, etil akolü ve rakıyı gün ışığı görmeyecek şekilde bir dolaba koyup dinlendirdiğim oldu. Dolabın kapağını bir hafta boyunca açmadım. İkinci denememde, bu kadar titiz davranmadım. Yani, 1, 2 gün dinlendirdim ve ara sıra gidip baktım. Tabii, bakarken, yaptığım karışım kısa süreli gün ışığı (odanın ışığını) aldı. Birinci denememle, ikinci denemem arasında hiçbir tat farkı yoktu. Bazı şeyler psikolojik. Cam şişe içine Hindistan cevizi aroması katıyorsunuz. Bir gün boyunca gün ışığı göstermiyorsunuz. İkinci denemenizde çok katı davranmayıp, karışımı serin bir yerde, dolapta vs. bekletiyorsunuz. Arasında çok fark olacağını düşünmüyorum. Bu fikrimle kendisinin kırılmayacağını umuyor, emeğine teşekkür ediyorum.

    1. keyifleryerindee

      Belliki çok emek vermişsiniz ve burada bizimle paylaştığınız çok teşekkür ederim. Siyah poşetin amacı ışık almasını önlemek aynen sizin yaptığınız gibi. Etkisi olup olmadığını yada farkını sorduğunuz konu şehir efsanesi değil sadece aromanın molekül boyutunda toplam karışıma kendi karakteristik yapısını verebilmesi için gerekli olan koşulları sağlamaktır. Blogumda deneyimlerimi paylaşıyorum, uygulayıp uygulamamak elbette okuyucunun takdiridir.
      Rakı veya herhangi bir alkollü içki yapımında kullanılan baz malzeme olan alkolün ağzı açık olarak bir gün bekletilmesi demek alkol kaybı anlamına gelir. Elma parçasının alkol içinde nasıl bir tepkime oluşturup alkoldeki istenmeyen asetat ve micro partikülleri etkisiz hale getirdiğini gösteren bilimsel bir çalışma varsa bizlerle paylaşmanız ve bu konuda bizleri bilgilendirmeniz, bizleri çok mutlu edecektir. Şahsen benim aklıma gelen ağzı açık alkolün uçacağı için %96 lık alkolün %80 civarına düşeceğidir. %80 seviyesine gelen alkolden yapılan rakıda piyasaya yeni çıkan sulu rakı gibi bir ürün olacaktır.
      Hindistan cevizi aroması ve hindistan cevizi yağı çok ayrı bileşenlerdir. Blogumda neden yapay aroma kullanıyorum isimli yazımı okumanızı öneriyorum, yazıyı okuduğunuzda burada yazdığınız ve aklınızı kurcalayan birçok soruya aynı anda yanıt bulabileceğinizi düşüyorum. Deneyimlerinizi bizlerle paylaşmaya devam etmenizi rica ediyorum. Bilgi ve deneyim paylaşıldıkça çoğalır.

      1. Etil alkol konusuna “deneyimsel” değil, “bilimsel olarak” ne kadar hakimsiniz, bilmiyorum. Normalde kayısı, kuru üzüm, yaş üzüm, şeker pancarı vs. fermente edilir ve daha sonra bu fermantasyon imbikten geçirilir ve etil alkol elde edilir. Bu imbikten geçirme işlemine ‘distilasyon’ denir. Normal bir rakı yapımında etil alkol 3 kez imbikten geçirilir. Tabii, üçüncü geçirmede de ilk ağız, orta ağız ve son ağız olmak üzere üçe ayrılır. En kalitelisi üçüncü ağızdır.

        Bizim piyasadan aldığımız etil alkoller tıbbi kullanım (dezenfektan veya ilaç yapımı) amaçlı olduğu için, bir kez distile edilmiştir. Sert olmasının nedeni de budur. Yani, normalde etil alkolün içindeki kötü gazlar, bu distilasyon işlemleri ile ayrıştırılır. Sorun da budur zaten. Bu gazı çıkarmak. Piyasada kullanmadığım alkol markası kalmadı. Cam şişe aldım; şeker pancarı… 5 litrelik… Hiçbirinde o yumuşak tadı alamadım. Yani, en kalitelisinde bile o sert koku ve tat vardı. Onlarca deneme yaptım. Hepsinde amacım, etil alkolü yumuşatmaktı. Yaptığım rakıları hemen bitirmedim. Farklı rakılar yapıp aynı anda birer yudum şeklinde tattım.

        Yaptığınız rakıyı içtikten bir gün sonra, hiç tat alma duygunuzun biraz olsun kaybolduğunu hissettiniz mi? Ya da sizi öksürük tuttuğu oldu mu? Peki, ses tellerinizin tahrip olduğunu hissettiniz mi hiç? Konuşurken, sesinizin çatallandığını fark ettiniz mi? Baş ağrısını hiç sormuyorum. Yaptığınız rakıyı içerken, sorun yoktur; içimi güzeldir ama daha sonraki günlerde bu dediklerimi fark edersiniz. Her akşam içmiyorsanız, bu sorunları pek hissetmeyebilirsiniz ama her akşam içiyorsanız, bu sorunları test edin. (Bu soruyu buradaki herkese soruyorum.) İşte, bu veya buna benzer durumlar yaşadıysanız, bunun nedeni etil alkolün bir kez distile edilmiş olmasıdır.

        Çoğu kişi bir kez distile edilmiş etil alkolün acı tadını gidermek için, içine aroma veren şeyler koyup, bu tadı bastırmaya çalışıyor. Emin olun, bu konuda bir çok kişi video çekip rakı tarifi vermiş. Hepsini erinmeden tek tek izledim. Çoğunu uyguladım. Bu kişiler arasında saygı duyduğum ve bana çok şey öğreten duayenler de var.

        Bu arada ilk yazımla, şu andaki yazım arasında, sizin dediklerinizi de uyguladım. Hindistan cevizi aromasını yapılmış rakıya koydum. Güzel oluyor ama anasonu bastırıyor. Yani, süt tadı oluyor. Ben daha önce aynı şeyi Hindistan cevizi aroması yerine, vanilya aroması ile denemiştim. Hemen hemen tatları birbirine benziyor. Yani, oluşturdukları baskın tat.

        Etil alkolün içindeki bu kötü gazları atabilmek için önceleri karbon fltreden geçiriyordum, şimdi özel bir cihazdan geçiriyorum. Buna rağmen, hala içindeki rahatsız edici gazları hissedebiliyorum. Eğer rakıyı şekersiz yaparsanız, bu gazları daha iyi hissedebilirsiniz.

        “Etil alkol ağzı açık beklerse, alkol kaybı olur” demişsiniz ya, “Ağzı kapalı şekilde, bu kötü gazları nasıl çıkartabileceğinizi merak ediyorum. Bir odada çok fazla kişi var. Onların oluşturduğu kokudan, sesten rahatsızsınız. Fazlalık kişilerin dışarı çıkmasını istiyorsunuz fakat kapıları da kapalı tutuyorsunuz. Odanın içine oda parfümü sıkıp, sorunu gidermeye çalışıyorsunuz.

        Alkol kaybı olacağı konusunda iddiam yok; ölçmedim ama iki duble bende hala kafa yapıyorsa, alkol kaybı pek yok demektir. Kaldı ki, İnternette (Türkiye’de) birçok kişi bu yaptığımı tavsiye etmiş. Yani, ağzı açık bekletmeyi.

        Bu arada yaptığım denemeleri buraya yazsam, sayfalar alır. Her birinin sonuçlarını bizzat test ettim. Mesela, Erikli suyun Ph değerinin yüksek olduğu da şehir efsanesi. Kimse araştırıp test etmediği için, böyle bir efsane dolaşıyor. Küçük bir örnek vermek istedim.

        Elma olayına gelince, sizin kattığınız Hindistan cevizi nasıl aroma verip yumuşatıyorsa, elma da aynı biçimde yumuşatıyor. Rengini biraz sarıya döndürüyor; sakın korkmayın. Altın seri rakı elde etmiş oluyorsunuz.

        Bu arada, daha önce, sanırım, sizin sitenizde görmüştüm. Tam emin değilim ama. Sanırım, biri yorumlarda soru sormuş ve siz de cevap olarak yazmıştınız. Siz değilseniz, beni düzeltin. Dediğim gibi, bu konuda o kadar yazı okuyup, video izleyip araştırma yaptım ki, hangisini nerede okudum, hatırlamıyorum. Etil alkolü tencerede ya da kettle’da kaynatarak bu kötü gazları çıkarmaya çalışmak ya da rakı yapım aşamasında soğuk su yerine, sıcak su koymak. Bunu da yaptım; eğer etil alkolü tencerede kaynatırsanız, ciddi anlamda alkolün derecesi düşüyor ve tat bozukluğu oluyor. Aslında buradaki mantık şu: etil alkol 78 derecede kaynar. Tencerede tam kaynatmadan, buhar yoluyla bu kötü gazları ayrıştırmak. Ama dediğim gibi, bunu yapıyorsunuz ama alkol, alkollükten çıkıyor. Rakı yapım aşamasında, soğuk su yerine, sıcak su koyduğunuzda da çok az farkediyor. Yani, etil alkolü filtreden geçirmezseniz, bunun yerine sadece sıcak su koyarak tadının iyi olmasını beklerseniz, elde ettiğiniz rakının tadı çok fazla üst düzey olmaz.

        Yorumumu okuyan, herkese selam eder, sağlıklı günler diliyorum.

  5. Hocam merhaba, piyada da votka meyve aroması adı altında ürünler satılıyor ve fiyatları altarda satılanın 4-5 katı… Böyle bir şey var mı? Bir yazınızda votka aroması yok demiştiniz haklısınız, ben de aktardan gliserin aldım çok ucuz ancak alkol için olan farklı diyerek 5 katı fiyat alıyorlar…

    Şimdi aroma alacağım 2 tane fiyatına 10 adet alma şansım var, o yüzden soruyorum üstadım…

    Önemli;

    Ben renksiz ve alkolün tadını çok bastıracak bir aroma istiyorum tavsiyeniz var mıdır? Kısacası likör gibi rahat keyifli içimli ancak alkol oranı 40 üzeri olacak şekilde? Zamanında elmalı votka içmiştim bir daha bulamadım, mükemmeldi çok rahat, yumuşak keyifle içiliyordu…

    Lütfen yardımcı olunuz…

    1. keyifleryerindee

      Eğer yanlış anlamadıysam Cointreau gibi %40 vol içerikli portakal likörü yada meloncello gibi italyan tarzı yüksek alkollü ve baskın tatlı bir aroma istiyorsunuz.Geçen hafta virago kimya bana yeni numuneler gönderdi. Konsantre ve oldukça güçlü aromalar. Bir litre hazırlanmışa 1 ml kullanılıyor. İsterseniz sitelerine bir göz atın.

  6. Merhaba ben chivas tadını seviyorum hangi aromadan ne miktarda kullanmalıyım. Yanıtlarsanız sevinirim. Kolay gelsin

    1. keyifleryerindee

      Viski tatları konusunda daha detaylı bilgi için Viski Türleri nelerdir, hangi viskide nasıl tatlar var? isimli yazıma bu link üzerinden https://keyifleryerinde.com/hobilerim/evde-icki-yapimi/viski-yapimi/viski-turleri-nelerdir-hangi-viskide-nasil-tatlar-var/, Viski Harmanlarım isimli yazıma bu link üzerinden https://keyifleryerinde.com/hobilerim/evde-icki-yapimi/viski-yapimi/viski-harmanlarim/ ulaşabilirsiniz. istediğiniz viski tadına yakın bir tat için biraz deneme yapmanız gerekiyor. chivas tadını direk olarak etil alkol + aroma kullanarak yakalayamazsınız çünkü bu tip uluslararası markaların formülleri üreticinin kendi özel sırrıdır. İnternette satılan chivas viski kiti, jack viski kiti saçma sapan aldatmaca aromalara kanmayın. Biraz daha araştırın yada en azından size verdiğim linkler üzerinden yazılarımı okuyun.

  7. Merhaba, neden siyah poşet içine koyuyorsunuz?

    1. Işık almayan serin bir ortamda saklamanın en pratik yolunun bu olduğunu düşünüyorum. Fıçıda yada kazanda bekletme imkanım olmadığı için kendimce çözümler üretmeye çalışıyorum. Çaresizlik insanı mucit yapar mantığı.

  8. Hindistan cevizi aroması su bazlı mı olacak yoksa Hindistan cevizi yağımi

    1. keyifleryerindee

      Ben yağ bazlı kullanıyorum çünkü alkolde rahatlıkla çözünüyor.

  9. Rakının önünü yeni aromalarla açmak gerektiğini bilerek bende yeni denemeler yapıyorum. Rakı içerisine tarçın, vanilya ve defne yaprağı katıyorum. Karşıma içimi çok rahat ve süt tadında bir içki çıkıyor. Yanında meze olmadan tüketebileceğiniz bar kokteylleri gibi, alkol ve anason kokusu bastırılmış gibi. Soğuk su ve buz katılmasa rakı değil süt içtiğinizi sanacaklar. Afiyet olsun.

    Formül. 1 lt rakı içine : 2 çubuk tarçın + 2 çubuk vanilya + 3 adet defne yaprağı
    1 hafta karanlık mekanda bekletin ve sonra başka bir şişeye süzerek aktarın. Dileğe göre toz tarçın ve toz vanilya ile aromayı artırabilirsiniz. Denemesi size ve damak tadınıza bağlı.

    1. keyifleryerindee

      Deneyiminizi ve tarifinizi paylaştığınız için blogumu takip eden herkes adına size teşekkür ederim.

  10. anason yağı katmadanmı yaptınız.yani sadece hindistan cevizi yağı ilemi?bana biraz şüpheli gibi geldi sadece hindistan cevizi yağı katıldığında rakı nasıl beyazlayacak?aklımda böylesine delice sorular 🙂

    1. keyifleryerindee

      Önce rakı yapıp sonra hindistan cevizi aroması ekleniyor. Yazıyı daha dikkatli okumanızı öneriyorum. Yazının hiçbir yerinde hindistan cevizi yağıyla rakı yapımı ibaresi geçmiyor.

      Önce rakı yapılıyor yada marketten rakı alınıyor ve içine hindistan cevizi aroması ekleniyor.

      1. merakımı giderdiğiniz için,çok teşekkürler.

  11. Tarifinizi aynen uyguladım ve size katılıyorum. kesinlikle mükemmel bir lezzet. tüm yazılarınızı ve özellikle gündeminizi yakından takip ediyorum. herhangi bir gazetede köşeniz olursa o gazeteyi almaktan mutluluk duyarım. Sizin gibi araştırıp, sorgulayıp hemde tecrübe ettikten sonra kaleme alan yorumcuların her alanda yeri vardır. verdiğiniz emek ve gösterdiğiniz çaba için sizi can-ı gönülden kutluyorum. Size en içten dileklerimle başarılar diliyorum.

  12. Tarifi üç hafta önce yapmıştım. Bugün tatil olduğu için denemesini yaptım. Anlattığınızdan daha güzel oldu. Ben böyle rakı içmedim. Öbür tarifleride deneyeceğim. Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir