Evde İçki Yapımında Temel Kavramlar

Evde içki yapımında temel kavramlar aslında hobicilerin jargonudur. Etanol, metanol, maişe, filtreleme, hava kilidi, karbon filtre vs. Ayrıca Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Evde içki yapımı konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Evde İçki Yapımında Temel Kavramlar

Hobi olarak evde kendi içkisini yapan birinin bilmesi gereken bazı temel kavramlar var. Bu kavramlar ve tanımlamalar, en çok konu hakkında araştırma yaparken, soru sorarken ve kendi tariflerini yayınlarken işe yarıyor. Kaba tabirle jargonun temeli.

Hobi olarak evde içki yapımına ilk başladığımda internette araştırma yaparken tam olarak ne arayacağımı dahi bilmiyordum. Araştırdıkça yeni yeni kavramlar ve tarifler öğrendim. Konu hakkında her şeyi bildiğimi iddia etmiyorum ama uzun bir yol kat ettiğimi söyleyebiliyorum. Yazdıklarım, okuyup bilgi edinmek isteyenlerin umarım işine yarar. Blogumda herhangi bir şekilde maddi beklentim ya da ticari olarak sattığım bir ürün yok. Sadece kendi kişisel deneyim ve bilgilerimi paylaşıyorum. Yeni başlayan birisi için verdiğim bilgilerin kılavuz olmasını istiyorum.

Temel kavramlar başlıklı bir yazı, biraz eğitim gibi algılanabilir ama amacım eğitim vermek değil ya da hiç kendi içkisini yapmamış birini bu hobiye yönlendirmek değil. Sözü daha fazla uzatmadan evde içki yapımında sık kullanılan temel kavramlara geçiyorum.

Etil Alkol – Etanol:

İçki yapımında kullanılan ve gıdai alkol olarak kullanılan alkoldür. Genellikle %96 alkol %4 distile su karışımından oluşur. Etanol olarak da bilinir. Tarımsal kökenli olmalıdır. Son dönemlerde içine acı madde eklendiği için marketlerde bulunması biraz zor ama bazı büyük marketlerin stoklarında acı madde eklenmemiş olarak nadir de olsa bulunabiliyor.

Metil Alkol – Metanol – İçilmez!:

İçilmez, öldürür, kör eder. Kolonya yapımında ve temizlik için kullanılabilir. Metil alkol metanol olarak da bilinir.

Fermantasyon:

Alkol elde edebilmek için uygun koşullarda manşenin bekletilmesi. İlgili yazım: İdeal fermantasyon koşulları

Manşe:

Birkaç farklı telaffuzu ve yazılışı vardır. Manşe, maişe, mayşe gibi yazılıp telaffuz edildiğini gördüm. Sonuçta bunların hepsinden anlayacağımız, fermantasyon kabının içinde alkol oluşumu için mayalanmış sıvıdır. Manşe denilince bu tanım mayşe denilince otobüs akla gelmiyor. Sonuçta karşımızdaki ne demek istediğimizi anlıyorsa yeterli. Doğrusu maişe imiş, dilim hala alışmadı. Ben manşe diyeceğim sanırım. İlgili yazım: Maişe ya da yaygın telaffuzuyla manşe nasıl hazırlanır?

Fermantasyon Kabı:

Manşenin, mayalama ve fermantasyon sürecini içinde geçirdiği ve üzerinde hava kilidi bulunan kaptır.

Hava Kilidi:

Fermantasyon esnasında ortaya çıkan karbondioksitin kaptan atılırken içeriğe oksijen girmesini engelleyen mekanizmadır. Hazır fermantasyon kaplarının üzerinde yer alırken kendi yaptığım fermantasyon kaplarına basitçe monte ettiğim sistemdir. İlgili yazı: Hobi amaçlı evde şarap yapımı

Hava kilidini nasıl yapıyorum?      

Ben hazır fermantasyon kabı kullanmıyorum. Hazır kaplar yerine su damacanası kullanıyorum. Damacananın mavi kapağını delip içinden akvaryum hortumu geçirip etrafını silikonla kapatıyorum. Böylece yalıtım sağlıyorum. Manşeyi kurduğumda kabın ağzını kapatıyorum ve hortumun ucunu su dolu bir kaba koyuyorum. Böylece oluşan karbondioksit kaptan çıkarken içeriye oksijen girişi olmuyor. Daha yaratıcı hava kilidi tasarımı olan varsa blogumda paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Maya:

Doğal maya ve kültür mayası olmak üzere iki tip maya bulunur. Mayanın görevi manşe içindeki şekeri alkole dönüştürmektir. İlgili yazı: Fermantasyonda Turbo Maya

Doğal Maya:

Genelde meyvelerin kabuklarında bulunan bakterilerdir.

Kültür Mayası:

Ekmek, peynir, şarap ve benzeri fermantasyonla oluşan ürünler için kullanılan ve doğada hazır olmayıp belirli bir amaç için üretilmiş maya türüdür. Ekmek mayası bir kültür mayası türüdür.

Turbo Maya:

Fermantasyonun daha hızlı ve verimin daha yüksek olması için geliştirilmiş kültür mayasıdır. Turbo mayalara en iyi örnek şarap ve şampanya mayasıdır.

Karbon Filtre:

Karbon bildiğimiz kömürdür. Kömür zaten birçok filtre için de kullanılıyor. Alkolün sertliğini, kokusunu ya da rengini berraklaştırmak için aktif karbon kullanırız. Aktif karbon silindir seklinde kömürlerden oluşur. Bir huni içine filtre kahve kağıdı koyup içine de suda birkaç defa yıkadığımız aktif karbonları koyarsak karbon filtre yapmış oluruz. Elimizdeki alkolü bu filtreden ne kadar çok geçirirsek alkol o kadar yumuşak olur.

Malt Arpa:

Bira yapımı için tüm arpalar uygun değildir. Malt arpa olması gerekiyor. Kabaca fırınlanıp ısıtma işleminden geçen arpaya malt arpa denir. Temel fark budur. Aşağıdaki normal arpa fırınlandığında malt arpa olur. İlgili yazı: Hobi olarak evde bira yapımı

Evde hobi olarak bira yapımında kullanılan arpalar

Sifonlama:

Özellikle şarap yapımında dibe çöken tortunun aktarım esnasında alınmadan fermantasyon kabında kalmasını sağlayan yöntemdir. Arabanın deposundan benzini hortumla çekerken, deponun dibine değdirirsek dipteki tortuyu da alırız. Fermantasyon kabına aynı işlemi yaparken hortumun kabın dibine değdirmeden manşeyi alma işlemine sifonlama denir.

Filtreleme:

Manşeden tortu ve artıkları ayırmak için manşenin süzülmesi işlemidir. Süzgeç olarak kullanılan malzeme filtre kağıdından ya da farklı bir mekanizmadan geçirilirse bu durumda filtreli ürün; sadece tülbentten geçirilirse filtresiz ürün elde edilir.

Anason Yağı:

Evde hobi amaçlı olarak kullanılacak anason yağıdır. Bu yağın tane anasondan distilasyon yoluyla elde edilmiş olması gerekiyor. Genellikle soğuk sıkım anason yağıyla karıştırılır. Soğuk sıkım anason yağı genellikle aktarlarda esans ve masaj amaçlı kullanım için kullanılır.

Hobi olarak evde içki yapımına yeni başlamış birisi için bu temel kavramların yeterli olacağını düşünüyorum. Temel kavramlara ekleme yapmak isteyen olursa benimle iletişime geçebilir ya da yazının altına yorum olarak ekleyebilir. Herkesin katkısına ve desteğine açığım.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

11 Yorum

  1. Ercan Cevapla

    Merhabalar aklıma birkaç soru takıldı yardımcı olursanız sevinirim.
    Maisemi hazırladım(şeker ve turbo mayadan yapildi) fermantasyonum oldu bitti.
    Damıtma işine gectim duduklu tencereden yaptim kapakta 2 tane delik var birine suyun sicakligi olcecek termostati koydum diger tarafa buhar cikacak tertibati hazirladim masisemi dudukluye bosalttim isitmaya basladim 78dereceye kadar çıkarsa metil oluyo bu kisimi atıyoruz tamam.

    78 derecede etil alkol almaya başlıyoruz kaç dereceye kadar kaynatip almalıyız
    Kaynama sicakliklari;
    Aseton:56.5
    Metil: 64
    Etil: 77.1
    Izoprapil (ispirto) 82
    1-propanol 97

    Yanı 82 derecede ispirto çıkmaya başlıyor 77.1 ve 82 dereceye kadar olan kısımını alıcaz yoksa 78 dereceden sonraki hepsini mi alıcaz etil alkolmu olmuş oluyor.
    Yada ispirto ve 1-propanol bizim yaptığımız maiseden cıkmazmı?
    Yardımcı olursanız sevinirim

    1. keyifleryerindee Cevapla

      78 dereceye kadar metil alkol çıkar bu kısım doğru ancak kalan kısımlar etil alkoldür. Size önerim 68 ile 78 arası çıkan alkolü atın. Daha sonra çıkan kısmı hiç ayırmadan 98 dereceye kadar damıtın. Elinizdeki alkolde bir miktar su olacaktır ve ikinci defa distile edin. 78 ile 82 arasını ayırın bu kısma baş diyin kalan 82 den sonra kalanı tekrar distile edin. Muhtemelen kaynatma kabınızda son distilasyonda bir pek birşey kalmayacaktır. Ispirto gibi bir ürün düşünmeyin.

  2. Ercan Cevapla

    Merhaba yazilarini zevkle okudum cok guzel calismalar olmus. Benim sorum su
    Evde etil alkol üretme çabasındayım şeker maya ve pekmezden karışım hazırladım ancak calkalanmamasi gerektiğini yazmışsınız ben hemen hemen hergun çalkaladım şimdi bu karışım copmu oldu yoksa bu şekil dağıtsam etil alkol alabilirmiyim

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Anladığım kadarıyla sizin maişenizde fermantasyon başlamadığı için çalkalama ihtiyacı duydunuz. Fermantasyon gerçekleşmediyse alkol oluşmamış demektir. Elinizdeki maişeyi bir müddet bekletin. Fermantasyon başlarsa alkol oluşacaktır ancak fermantasyon başlamazsa çöp oldu demektir. Bu arada hava kilidini kontrol etmeyi unutmayın.

  3. Yilmax karabel Cevapla

    Yazılarınızı büyük bir keyile okudum. Merak ettiğim filtreleme konusunda verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Bir hususta sizi düzeltmek istiyorum. Malt aranın kavrulmasindan değil çimlenme aranın kavrulmasindan elde edilir. Saygilarimla

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Doğru söylüyorsunuz, nemlendirilen arpa çimlenir ve çimlenen arpa kavrulur. Yazımda geçen cümleye dikkat ederseniz temel kavram olarak bilgi vermeye çalıştım. Cümleye “kabaca” diyerek başladım. Amacım yeni başlayanlara temel terimleri kısaca özetlemek. Temel kavramlara katkıda bulunmak isterseniz, detaylı bir çalışma yaparak bana gönderebilirsiniz. Sizin adınıza blogumda yayınlamaktan mutluluk duyarım.

  4. keyifleryerindee Cevapla

    Iletişim bilgileri yada linki paylaşmak istemiyorum çünkü linkler firma için google yada diğer arama motorları için referans olarak algılanıyor. Internette virago kimya anason yağı olarak arayın,eğer ulaşamazsınız size mail olarak göndereyim ama link vermekten imtina esiyorum. Artık herhangi bir firmanın reklamcısi yada savunucusu gibi görünmek istemiyorum. Link verdikten sonra çok garip tepkiler alıyorum. Eğer firmaya ulaşamazsanız size özel mail olarak önerdiğim firmaların iletişim bilgilerini göndereceğim.

  5. Aykut Cetinel Cevapla

    Facede gruplarda iki haftadır sorup cevap alamıyorum. Her kafadan bir ses çıkıyor. Tesadüfen sizi buldum. Yazılarınızın coğunu okudum elinize sağlık.

  6. Servet Salim Göktaş Cevapla

    Üstadım elinize emeğinize sağlık. Emekli olduğumuz için bu işlere merak sardık. Çok güzel anlatmışsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir