Etil Alkol Nedir Ne Değildir?

Etil alkol nedir ne değildir sorusuna yanıt verip evde içki yapımında kullanılan etil alkol hakkında detaylı bilgi verip doğru bilinen bir çok yanlışı düzeltmek istiyorum. Ayrıca Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Etil Alkol , Etil Alkol Çeşitleri ve Evde Etil Alkol Yapımı konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Etil Alkol Nedir Ne Değildir?

Neredeyse her gün etil alkol hakkında birkaç soru gelmeye başladı. Blogumu takip edenler iyi bilir, alkol konusu riskli bir konu olduğu için kesinlikle satıcı yada marka ismi önermedim, önermeyeceğim ama bu konuyu tam olarak netliğe kavuşturmak gerekiyor çünkü hayati derecede önemli bir konu. Etil alkol, içilebilen tek alkol türüdür. Diğer alkol türleri yiyecek ve içeceklerde kullanılamaz.

Etil Alkol Markaları

Migros etil alkol satılırken üzerinde evsel kullanım amaçlı etil alkol ibaresi vardı ancak migrosda satılan alkole acı madde eklenerek içilemez hale getirdiler. Evsel kullanım amaçlı alkole acı madde eklendikten sonra evde içki yapmak isteyenler tıbbı kullanım amaçlı etil alkol kullanmaya başladı. Aslında bunların aralarında fark yok. Her iki alkol türüde içki yapımı için üretilmemiştir ve tek distiledir. Tüm bandrollü içkilerde en az iki distile alkol kullanılıyor. Distilasyon sayısı arttıkça alkolün saflığı artıyor ve içindeki istenmeyen partiküller azalıyor. Böylece gıdai alkole dönüşüyor ve daha yumuşak içim elde ediliyor. Herkesin evinde en azından bir düdüklü tencere feda ederek etil alkolü tekrar distile etmesi gerekiyor. Alkol üretiminde şeker pancarı, tahıl ve mısır gibi bitkiler kullanılıyor ve genellikle alkol içeriği %96 oluyor. Üretim tesislerindeki teknoloji sayesinde ilk damıtmada %96 lık sonuç elde ediliyor.

Bitrex

Bitrex yani Denatonium Benzoate. İnsan dilinin algıladığı en iğrenç acı tat. Tek distile etilden içki yapımı yaygınlaşınca marketlerde içki satışları düştü. Vergi geliri azaldı. 1920 lerde Amerika da kullanılan yöntem kullanıldı. Evsel kullanım amaçlı alkole bitrex eklendi. Çözüm oldu mu? Hayır, herkes tıbbi alkol kullanmaya başladı. Tıbbi alkole de bitrex eklenirse yeni alternatifler ortaya çıkar. Kanunsuzlar diye bir film izlemiştim. 1920 lerin Amerikasında geçiyor. İlk üç dakikayı izlediğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Volan Etil Alkol

Volan etil alkol Antalya Döşemealtın sanayii içinde Antalya Alkollu İçecekler A.Ş tarafından üretiliyor. Hammadde olarak şeker pancarı melası kullanıldığı etiketinde yazıyor. 2013 Yılında fabrikayı ziyaret etme şansım olmuştu. Sıralı bakır imbiklerin yoldan görünebildiği oldukça geniş çaplı bir fabrikaydı. 2013 Yılında Burgaz Rakı, 1967 Tekel Votkası ve Hare likörleri gibi bilinen markalar bu fabrikada üretiliyordu. Son zamanlarda raflarda bu ürünleri göremiyorum ama etil alkol olarak volan markasıyla çok sık karşılaşıyorum.

Alkomed Etil Alkol

Yurtdışından (genelde Bulgaristan) dökme olarak ithal edilen etil alkol İzmit de bulunan dolum tesislerinde ambalajlanarak satılıyor. Kaçak alkol baskını haberlerinde, alkomed etil alkol markası sık sık taklit edilen ve sahtesi yapılan bir marka olarak göze çarpıyor. Firmanın bu konuda aldığı en büyük önlem bidonlarının üzerine kabartmalı olarak alkomed yazması ve internet sitelerinden duyuru yapmaları.

Biotekno Etil Alkol

Yalnızca bir litrelik cam şişelerde satılan, bilinirliği oldukça yüksek bir etil alkol markasıdır. Tarımsal kökenli hammaddelerden imal edildiği belirtiliyor.

Neva Etil Alkol

Manisa / Akhisar ilçesinde üretim yapan Neva Alkollü İçkiler San ve Tic A.Ş firmasına ait bir etil alkoldür. Neva etil alkol bir litrelik cam şişelerde ve beş litrelik plastik bidonlarda satılıyor. Tarımsal ürünlerden elde edilen alkol yine aynı tesiste ambalajlanıyor. Kaçak alkol baskını haberlerinde sıklıkla sahtesinin yapıldığı görülen marklardan biridir.

Dr Derman Etil Alkol

Limko Kimya tarafından satılan etil alkol markasıdır. Dr Derman etil alkol beş litrelik plastik bidonda satılıyor. Diğer markalarda olduğu gibi Dr Derman etil alkolde sahtesi yapılan markalardan biri. Sahte ürünlerin önüne geçmek isteyen firma bidonlarının üzerine üç boyut hologramlı etiketler yapıştırıyor.

Goldab Etil Alkol

Goldalb etil akol diğer markalara göre bilinirliği daha az olan bir marka. Beş litrelik plastik bidonda satılıyor.

İnfotex Etil Alkol

En eski etil alkol markalarından biride İnfotex marka etanoldür. Genellikle bir litrelik cam şişelerde dörtlü ve altılı olarak satılsa da bir adet bir litrelik olarak temin etmekte mümkündür.

Merck Etil Alkol

Dünya çapında faaliyet gösteren Alman ilaç ve kimya firması MERCK tarafından üretilen etil alkoldür. 2,5 litrelik plastik damacana şekilli bidonda satılan etanolün %96 ile %99,9 aralığında saflığa sahip seçenekleri vardır. Bilinen ve alışılagelmiş etilalkollerdeki istenmeyen kokular asgari seviyededir. Temin etmesi biraz zor olduğu gibi fiyatıda oldukça yüksektir.

Etil Alkol İçilir mi?

Etil alkol sadece içilebilir ama gıda için değildir, öldürmez yada kör etmez. İçki yapımı için üretilmemiştir. Gıda kullanımı için yani içilen etil alkol ile evsel yada tıbbi kullanım amaçlı etil alkol birbirinden farklıdır. İki alkolün farkı kaç kere distile edildiğidir. Eğer tek distile alkol kullanırsam dezenfektan içmiş oluyorum. Beyin bedava.

Metil Alkol Öldürür!

Her tür içki yapımında kesinlikle ve sadece ETİL ALKOL kullanıyorum. Bunun tartışmaya açık bir yönü veya alternatifi yoktur. Markette satılan her tür içkide ETİL ALKOL vardır. Metil alkol içilemez. METİL ALKOL ÖLDÜRÜR! Eğer bilmeden metil alkol içtiyseniz acilen en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Metil alkol zehirlenmesi ve belirtileri hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız bu link üzerinden araştırma yapabilirsiniz.

Bu işin şakası yok, en iyi ihtimalle öldürür ama daha kötü ihtimalleri de var. Eğer METİL ALKOL içen biri ölmezse ömrünün geri kalanında kör ve iç hastalıklarla mücadele etmeye çalışan bir hasta olarak yaşamaya çalışır. Kaba tabirle öldürmez süründürür. Bu riski kesinlikle almayın. Ortada böyle bir risk varken benden marka yada satıcı önermemi beklemeyin. Bu konuda daha önce yazdığım Hobi Olarak Evde İçki Yapımında Temel Kavramlar isimli yazımda da yer vermiştim. Yazıyı okumak isterseniz bu link üzerinden bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Alkol Test Kiti

Sahte içki ve metil alkol zehirlenme haberlerinden sonra alkol test kiti adı altında satılan ürünlere ilgi arttı. “Güvenilir yerden alkol alıyorum ama yinede içim rahat değil, basitçe test edip emin olayım” genel görüş bu şekilde ama alkol test kitlerine ben tam olarak güvenmiyorum.

Alkol Test Kiti Güvenilir mi?

Turnusol kağıdı mantığıyla çalışan garip bir sistem. Alkolün içindeki asit seviyesine göre renk değişimi öngörülüyor yani alkoldeki PH seviyesine göre etil veya metil olarak ayrılıyor. Sisteme eklenen solüsyonlar ve sıralama olduğu için şahsen tam olarak güvenmiyorum. Etil alkol ile metil alkolü ayırmanın en kesin yöntemi distile ederek kaynama noktalarını gözümüzle görmektir. İçeceğim alkolün en az 78 derecede kaynayıp buharlaştığını kendi gözümle görmedikten sonra hiçbir etil alkol markasına güvenmem.

Alkol Test Kiti Nasıl Çalışıyor

Alkol test kiti analiz ve numune tüpü şeklinde şeffaf plastik yada cam tüplerin içine alkol ve PH düzenleyici eklenerek renk değişimine bakılan basit bir sistemdir. Teoride güvenilir gibi görünse de pratikte asla güvendiğim bir sistem değildir. Tüpün içindeki alkol ve PH düzenleyici renk değiştirip bulanık bir görünüm alıyorsa bunun metil, değişim yoksa etil. Bir arkadaşımın torununda oyuncak arabalar var. Sıcak suya girdiğinde farklı renk alıyor soğuk suya girdiğinde farklı bir renk alıyor. Isı farkı renk değişimini bu kadar etkileyebiliyorsa bu test kitlerine nasıl güvenebilirim? Oyuncak arabanın rengini ısı değişimine göre değiştiren düzenek benim istediğim rengi istediğim zaman bana verebilir.

En Güvenilir Etil Alkol Markası

Blogumu açtığım 2018 yılından bu güne kadar neredeyse her gün birkaç defa bu soruyu aldım. Evde kendi içkisini yapmak isteyenlerin kafalarındaki en büyük soru en güvenilir etil alkol markası hangisidir? Tüm etil alkol markaları aslında güvenilirdir ancak sahte üretimler ve metil alkol karışma riski olduğu için kesin olarak güvenilir etil alkol markası hakkında bir marka ismi verilemez.

Etil alkol satıcıları bile kendi sattıkları ürünlerine yüzde yüz kefil olamadıkları için hemen hemen hepsi alkolün yanında test kiti dediğimiz ürünlerden satıyorlar. Satıcısı bile sattığı ürüne yüzde yüz kefil olamazken kimse tutup en güvenilir etil alkol markası şudur yada budur dememelidir.

En İyi Etil Alkol Markası

Tüm etil alkol markaları yaklaşık olarak aynı saflıkta ve aynı içerikte ürün satıyorlar. Hepsi tarımsal kökenli ve neredeyse hepsi %96 alkol satıyor (zaman zaman daha üzerinde alkollerde bulunabiliyor). En iyi etil alkol markası öncelikle güvenilir satıcıdan geçiyor. Satıcıya itimadınız olmalı daha sonra markaya itimadınız olmalı. Bana göre en iyi etil alkol markası diye birşey yoktur, güvenilir satıcı vardır ancak en çok kendime ve gözümün gördüğüne güvenirim. Bunun için aldığım alkolü distile edip 78 derece ve üzerinde kaynayıp buharlaştığını gördüğümde en iyi etil alkol markasını kullandığıma ikna oluyorum.

Etil Alkolün Zararları

Aslında bu konu başlı başına bir yazı konusu ama değinmeden geçemeyeceğim. Tek distile alkolün içindeki metil alkol sürekli ve yüksek miktarlı kullanımda vücuda zarar verir. Bu arada iki yada daha fazla distile edilmiş alkol vücuda zarar vermez gibi bir sonuca varmıyoruz. Her türlü alkolü vücut zehir olarak algılar ve mücadele etmeye çalışır. %96 lık etil alkolü bir kadeh sek içmeye kalkarsanız yine zehirlenme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Sırf bu sebepten dolayı Absinthe – Yeşil Peri tarifi vermiyorum. Malum gençlerimiz bu içkiye çok meraklı, benden alacakları tarifle tek distile alkolden Absinthe – Yeşil Peri yapmaya kalkarlar birde üzerine zehirlenirler, aman Allah korusun.

Etil Alkol İkinci Defa Distile Edilmelidir

Bu başlığı gördüğünüzde biraz garipseyebilirsiniz ama yapılması gereken kesinlikle bu çünkü tıbbi veya evsel kullanım amaçlı alkollerde eser miktarda metil alkol ve istenmeyen bazı partiküller bulunur. Alkolün içindeki bu istenmeyen partikülleri ancak distilasyon yöntemiyle ayrıştırabilirsiniz. Hemen aktif karbon konusu akla geliyor, aktif karbon yalnızca istenmeyen kokunun bir kısmını alır ancak kesinlikle distilasyon gibi ayrıştırma söz konusu olmaz.

Hangi Etil Alkolden Hangi İçki Yapılır?

Rakı Yaparken için Kullandığım Etil Alkol

Rakı yaparken şeker pancarı alkolü kullanıyorum çünkü Türk rakısının tanımında şeker pancarı alkolü yazıyor. Tanımda farklı şeylerde yazıyor ama en azından temel kavram bu.

Viski Yapımı İçin Etil Alkol

Viski yapımı için alkol tercihim biraz daha farklı oluyor. Diyelim ki Avrupa tatlarında viski yapmak istiyorum. O zaman tahıl alkolü kullanıyorum ama Amerikan tarzı viski yapmak istiyorsam o zamanda mısır alkolü kullanıyorum.

Diğer İçkilerde Kullandığım Etil Alkol

Cin, brendi ve tekila gibi içkilerde kullandığım etil alkolün kökenine çok fazla bakmıyorum. Tahıl alkolü olmasını tercih ediyorum. Mısır alkolü ne olursa olsun tahıl alkolüne göre daha tatlı.

Etil Alkole Kaynar Su Ekleyince Hepsi Gidiyor

Bir şehir efsaneside bu. Tek distile etil alkole kaynar su ekleyerek seyrelttiğimde içindeki istenmeyen tüm partiküller gidiyor. Böyle bir şey olamaz. Bu konuyu örnek vererek açıklamak istiyorum. Elimde 1 litre etil alkol olduğunu ve rakı yapmak istediğimi düşünelim. 1 litre etil alkole 4 ml anason yağı ekledim ve çalkaladım. Üzerinede 1 litre kaynar su ekledim. Elimdeki alkolün oda sıcaklığında olduğunu düşünelim (20 – 25 derece). Kaynar suyunda 100 derecede olduğunu düşünelim (100 derecede su buharlaşır ama 100 derece diyelim). İkisini karıştırdığımda ortalama değer 60 derece civarına düşecek ve hızla ısı kaybetmeye devam edecek. Toplam karışım ısıyla beslenmediği için kaynama zaten olmayacak. Metil alkol 68 derecede kaynadığına göre bir anlık 60 derecelik ısıda nasıl buharlaşabiliyor? Aynı durum az çok diğer içiler içinde geçerli. Etil alkolü tencereye koyup kaynatmak bile bundan daha mantıklı. Hiç değilse, kontrolsüz ve ölçüsüz bile olsa metil alkolden kurtulma şansım daha yüksek oluyor.

Etil Alkol En Hızlı Yazılarımdan Biri Oldu

Bu konuda o kadar çok şehir efsanesi ve soru geliyorki bu yazıyı bir çırpıda yazıverdim. Etil alkol konusunda lütfen benden ve blogumu takip edenlerden bilgi istemeyin. Etil alkol dışında olan tüm konuları konuşalım. Tariflerimizi, deneyimlerimizi ve hatalarımızı paylaşalım. Bilgi paylaşımı için elimizden geleni yapalım ama etil alkol markaları ve satıcıları konusunu bunların dışında tutalım. Etil alkol markası ve satıcılarına karşı olan mesafemi ve çekincelerimi umarım izah edebilmişimdir. Etil alkol satıcılarını ve markalarını kötülemek için bu yazıyı yazmadım. Elbette güvenilir markalar ve satıcılar var. Zaten bunların ürünleri kullanılmalı ancak satıcılarda alkolü kendileri üretmiyor. Onlarda bir yerlerden satın alıyorlar. Bu konuda yapılacak en küçük hatanın sonuçları çok ağır bedellerle ödeniyor. Benim verdiğim bir tarif veya takipçilerin paylaştığı tariflere göre evde hobi amaçlı kendi içkisini yapan birisi başarısız sonuç alırsa en fazla beğenmez ve beğenmediğini söyler. Alkolde yapılan en küçük hata en iyi ihtimalle öldürür…   

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

75 Yorum

  1. Hakan Cevapla

    Merhabalar
    Bilinen firmaların birisinden etil alkol temin edip daha yumuşak içim kaliteli olmasi ve alkolün icindeki istenmeyen partiküller den ayrıştırmak için nasil disitile yapabiliriz?

  2. YılanSss Cevapla

    Merhaba hocam bütün yazınızı ve tüm soruları cevapları okudum. 2 sene boyunca 1 lt etile 1 bucuk su ekleyip 7 küp şekerle karistirip. 3 gün beklettikten sonra enerji ile ictim. Sizin islemler bayagı yorucuymuş ugrasmayin o kadar 😀

  3. Mert Cevapla

    Sayın hocam piyasadan alınan tıbbi kullanım amaçlı etil alkol içilirmi içilmez ise 70 derecelerde buharlaştırma yaparak içilecek hale getirebilir miyiz teşekkür ederim

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol içilmesi durumunda öldürmez ancak içilen alkol yani gidai etil alkol iki distiledir. Alacağınız alkol 68 derece ile 78 derece arasında buharlaşırsa bu metil alkol olduğu anlamına gelir ve içilMEz. 78 derce ve üzerinde buharlaşıyorsa bu etil alkol olduğu anlamına gelir ve içilebilir. Bu işlemle tıbbi kullanım amaçlı etil alkolü gıdai alkole dönüştürmüş olursunuz. Bu işlemi yapmayı düşünmüş olmanız bile çok iyi ve doğru bir adım.

  4. Baran Cevapla

    Hocam şimdi benim merak ettiğim bir konu var. Şimdi alkolü şeker pancarından elde etmek ile yaş üzümden elde etmede fark oluyormu. Alkolün kalitesi farklı mı olur yoksa hepsi aynımı. Üzüm veya diğer malzemelerden üretmekte fark var mı

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yapacağınız içkinin türüne göre alkolün elde edildiği hammadde önemlidir. Mesela rakı yapacaksanız üzümden elde edilen alkol olması çok çok daha iyi olur çünkü rakının orijinal tanımında %65 üzüm suması %35 tarımsal kökenli etil alkol şeklinde bir tanımlama var. Konuyu netleştirmek için bu linkteki yazımı okumanızı öneriyorum. https://keyifleryerinde.com/hobilerim/raki-yapimi/

  5. Nevdar Cevapla

    Merhabalar. Ben iki sene önce Bodrum’ da butik bir otelde kalırken; Türk Kahvesi’ nin yanında ikram edilen el yapımı Mandalina Likörü tatmıştım. Çok hoşuma gitmişti. Normalde dışarı satış yapmadıkları halde geçen sene bana bir tanıdık vasıtasıyla küçük bir şişe göndermişlerdi bir ücret karşılığında. Ancak bu sene otelin sahibine ya da çalışanlanladı a ulaşamıyorum. Edindiğim bilgilere göre de; otel, pandemiden sonra kapanmış ve sahibi de Almanya’ ya dönmüş.
    Ben de evde kendim likör yapmaya karar verdim ve ilk denemek istediğim de Nane Likörü. Bunun için; yorumlarınızın birisinde bahsettiğiniz bandrollü ve 3 kez damıtılmış gıdaya uygun etil alkolü nereden temin edebilirim? Özellikle marka vermenize gerek yok etil alkol için. Sadece son gelen yasaklardan sonra katkısız bulamadım ben de. Aslında internette Derya marka var ama hem siteye, hem de kaç damıtma olduğuna güvenemediğim için alamıyorum. Evde kaynatma ya da damıtma şansım da yok çünkü Allah korusun; alev alırsa annemlere cevap veremem. Sonuçta sorumlu olduğu m bir ailem var ve bu konularda tamamen tecrübesizim. Keyif amaçlı likör yapmak istiyorum sadece. Bir de bu likörü belki kek, pasta ve çikolatalarımda kullanabilirim. Sizce; bu şekilde 2 ya da 3 kez damıtılmış gıdaya uygun etil alkol bulamazsam; yerine her türlü likör cinsi için saf vodka kullanabilir miyim?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkolün iki ve üç defa distile edilmiş halini bandrollü olarak satamazlar çünkü iki veya daha fazla distile edilmiş alkol bandrollü içki demektir. Etil alkol tek distiledir ve alkol içeriği %96 dir. Saf votka kullanabilirsiniz ve içeriği %60 su %40 iki veya daha fazla distile edilmiş etil alkoldür.

  6. Umut Cevapla

    Üstad merhaba,
    Öncelikle bilgi birikim ve tecrübelerinizi paylaşmak için böyle bir platformu oluşturduğunuz için size,
    Ayrıca emek ve zaman harcadığınız için teşekkür etmek isterim.
    Tabi bu alanda fikirlerini paylaşan herkesi okudum onlarda bir teşekkürü borç bilirim.
    Benimde aklıma düdüklü tencerede, parlama riskini de azaltmak için elektrikli ocakta kaynatmak geldi. Sanırım alkol kaybı böylece azalacak diye düşünüyorum. Tabi teoride. Bu yöntem metil ve diğer maddelerinde yok olmasını sağlarmı? Sizin fikrinizi almak isterim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Isı kaynağının ateş yada elektrikli ısıtıcı olmasının bir farkı yok. 68 derece ile 78 derece arasında metil uçar gider 78 derece ve üzerinden etil kalır. Elektrikli ısı kaynağı yada ısıtıcı, çay matik yada benzeri cihazlara yapılacak bir kaç değişiklikle işe yarar sonuçlar elde edilebilir. Burada amaç distilasyondan ziyade metil alkolü ortadan kaldırmak olduğu için cihaz farklı çok önemli değildir. Son olarak sizinde belirttiğiniz gibi güvenlik tedbiri açısından ateş mi yoksa elektrikli ısı kaynağı mı derseniz kesinlikle sizin düşüncenizden yanayım. Elektrikli ısı kaynağı. katkınız için çok teşekkür ederim.

    2. R korkmaz Cevapla

      Sevgili. Dostum ben x firmasından aldığım etil alkolü test ettim ve normal etil çıktı
      Nekadar etil ciksada bende karın ağrısı yapıyordu sıcak su ve karbon kömür uygulamama rağmen ve. Birgün çaycı kullandım saf alkolü on dakika kaynatın iki saat bekledim ve bir on dakika daha kaynatım sonrasında kitlerimi ekledim ertesi gün kuşlar gibi hafif uyandım saygılar.

          1. keyifleryerinde Yazar

            Etil alkol konusu artniyete açık olduğu için asla marka yada satıcı ismi veremem. Anlayışınızı rica ediyorum.

  7. Salih Cevapla

    Hocam iyi günler malum evde damıtma daire ortamında zor discilerin kullandigi şu damıtma cihazı var sürahi şeklinde 96 derece etil alkolü tekrar 2ci ve 3cu damıtmà yapabilirmiyim içindeki zararlı maddelerden temizlemek daha güvenle temizlemek için birde 96 derece etil alkol olabilirmi kullandığımız ürünler yani olctukten sonra

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Ev ortamında damıtma sistemi kurmak gerçekten çok kolay değil. Bu konuda size sonuna kadar katılıyorum. Sürahi şeklinde yada daha küçük ve basit damıtma sistemleride aynı işi görür sadece miktar olarak daha az işlem yapmanıza neden olur. Varsın olsun zaten bizlerde kendimize yetecek kadar yapıyoruz. Doğru düşünüyorsunuz, küçük boy sürahi şeklindeki cihazlarlada %96 alkole ulaşabilirsiniz.

  8. Tunsal Cevapla

    Selamlar, bilgilendirmer ve paylaşımlar için teşekkürler ederim. ben de evde kendi rakımı yapmaya karar verdim. Piyasada bilinen ve şimdiye kadar kulağıma gelmiş bir sıkıntısı olmayan bir markanın etil alkolünü almış olsamda hem içimin daha rahat etmesi hem de lezzetli olması amacıyla tekrar distile etmeye karar verdim. Bunun için düdüklü tencereye entegre bakır boru düzeneği ve soğutma tertibatı imal ettim. İlk distileyi yaptım. İkinci distilasyondan ve üç dört defa karbon filtre uygulamadından sonra karışımı yapıp üç hafta bekletmeyi planlıyorum. Yeterli başarıya ulaşabilirsem bir de meşe fıçı almayı düşünüyorum. Umarım sonuç iyi olur ve buradan paylaşırım.

  9. Burak Cevapla

    Merhaba. 1 lt etil alkole anasonu falan herşeyi ayarlayıp 1.2 lt su ekledim rakı hazır oldu ama sorum şu deneyimli bir arkadaş rakının ağzını açık bırak 24 saat içindeki kötü tatlar falan gitsin dedi bende alkol uçmaz mı dedim ben ölçtüm uçmuyor dedi, dediği gibi ağzı açık bıraktım ama 12 saat civarı ve rakı çok hafif olmuş içimi güzel. Acaba dediği mi doğru yoksa alkol mü uçmuş. Miktarda bi değişim olmamıştı hala 2.2 ydi.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Havayla temas eden alkol uçar. Alkolün miktarından ziyade alkol metreyle ölçülmesi daha doğru olur. Ağzını açık bırakmak yerine aktif karbondan geçirmenizi öneriyorum.

      1. Burak Cevapla

        Hocam etil olkol ağzı açık kalınca uçuyor evet ama yapan kişi rakı haline gelince uçmaz ölçtüm ben dedi baban çok inandırıcı gelmedi ama bende alkolmetre yok anlamamın başka ihtimali var mı

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Alkolmetre çok zor bulunan yada pahalı birşey değil. Etrafınızdakilerin telkini değil sizin şahsi deneyiminiz önemli. Etrafınız size metil alkol birşey yapmıyor dese sizde kullanırmısınız?

      2. Buraj Cevapla

        Bi arkadaş dolaba koy bir iki saat kalsın beyazlarsa üstüne etil alkol koy şeffaf oluncaya kadar dedi beyazlarsa böyle yapmam mantıklı mı

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Bu mantıkla yola çıkarsak, ucan alkolün yerine eklenen alkol içinde havalandırma yapmak gerekir ve elde edilen rakı yine beyazlar. Sonra beyazlayan alkole yine alkol eklenir ve bu kısır döngü sürer gider. Amaç alkollü içecekse neden alkolü kaybediyoruz diye düşünmek lazım.

  10. Ali Osman Cevapla

    Merhabalar hocam merak ettiğim bir kaç sorum vardı, cevaplarsanız sevinirim. Etil alkol 78 derecede kaynıyor. 5 lt. lik etil alkolün; etil veya metil olduğunu anlamamız için belli bir miktar yani örneğin 200 ml kaynatsak ve kaynama derecesi 78’i gösterdiğinde geri kalan 4.8 litreninde etil alkol olduğumu ortaya çıkar? Ya da 5 lt etil alkolü 78 dereceye kadar mı kaynatmamız gerekir? Ve bu termometreyi tam olarak nasıl kullanıp ölçüm yapabiliriz. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkol tek distile olduğu için içinde eser miktarda da olsa metil alkol bulunur ama bu miktar size zarar verecek boyutta değildir. Anladığım kadarıyla siz elinizdeki alkolün etim mi yoksa metil mi olduğunu anlamak istiyorsunuz ve metil alkol riskini bertaraf etmek istiyorsunuz. İlk örnekte verdiğiniz 200 ml lik alkolün 78 derecede kaynadığını görürseniz elbette bu risk ortdan kalkar ve kalan 4.800 ml yi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz ancak bu işlemi tüm alkole yaparsanız metil alkolden tamamen arındırmış olursunuz. Kaynatma konusu biraz daha imkanlarla alakalıdır. Eğer distilasyon üniteniz varsa önce 68 dereceye sonra 70 dereceye (termometrede sapmalar olabileceği varsayılarak ihityati olarak) getirilir. Son olarak kalan alkolün tamamı 78 derecede distile edilerek ikinci distilasyon yapılır son derece yumuşak bir içim elde edilir.

  11. Yusuf Saylık Cevapla

    Merhabalar hocam şimdi ben bir leğenin içine 10 lt kaynar su koyup içine 1 lt kavanozdaki etil alkolü koyup bir süre beklettikten sonra yan ürünler buharlaşırmı

  12. Yusuf Cevapla

    Hocam bir leğenin içine 10 lt kaymar su döküp içine bir kavonoza koydumuz 5 lt etil alkolu koysak aynı amaca ulaşmazmıyız.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Aynı sonuca ulaşamazsınız. Alkolün oda sıcaklığında yani yaklaşık olarak 22 derece olduğunu düşünelim kaynar suyunda 100 derecede olduğunu farzedelim. Alkol dolu kap ısı alırken kaynar su ısı verecek. Isı alış verisi her ikisininde ısıları eşitlenene kadar devam edecek ve bu arada kaynar su oda sıcaklığında ısı kaybetmeye devam edecek. Alkol dolu kap, metil alkolün kaynama noktası olan 68 dereceye ulaşamayacaktır. Isı beslemesi olmadan bu mümkün olmaz.

      1. Yusuf Saylık Cevapla

        Ama hocam su alkolün 2 katı hemde özısısı daha fazla alkolden
        Peki hocam 5 lt alkol yerine 1lt alkol koysak olur mu

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Termometre kullanarak test edin isterseniz, şahsen bunun gibi birkaç denemem oldu ama sonuç alamadım hatta su kabının ısısını daha uzun süre muhafaza etmek için akvaryum ısıtıcısı bile kullanmayı denemiştim. Eğer denemeniz başarılı olursa lütfen izlediğniz adımları bizlerle paylaşın. Belkide ben hatalı birşeyler yapmışımdır.

  13. Verchiel Cevapla

    Selamlar herkese. Yaklaşık 6 ay önce burada okuduklarımla evde içki yapmaya başladım. Bir kaç deneyimimi paylaşmak isterim müsadenizle. Öncelikle kimsenin ekonomik durumuna laf etmek istemem ama düzgün bir şeyler yapmak istiyorsanız yani “gerçek bir içiciyseniz” bir termometre ve özellikle alkolü kaynatmayı düşünüyorsanız kalan alkol miktarınız çok değişken olacağından bir alkolmetre almanız çok önemli.
    Ben önce alkole yüzde 10 su ekleyip derin bir tencerede kaynatıyorum, ilk bir kaç seferde bir sıkıntı yaşamadım ama sanırım 4. seferdi ve tencere alev aldı kapağını kapayıp söndürdüm. Tabi ki çok daha dikkatli olmaya başladım o günden sonra. Etil alkol şişesini derin bir tencerenin iyice dibine sokarak dökmeye başladım, suyu da aynı şekilde ekledim özetle hiç bir yere alkol sıçramamasını sağlamaya çalıştım. Yani DİKKAT KONUSU ÇOK ÖNEMLİ.
    Alkolü kaynatırken termometrenin derecesi 78 olunca ocağı kapatıyor ve karbon filtreden geçirmeye başlıyorum. Karbon filtre işleminde huninin üzerinde olmadığı şişenin kapağını her döküşümden sonra kapatıyorum alkol kaybını en aza indirmek için. Filtreleme işlemi bittikten sonra alkolün derecesini ölçüp yapacağım içki türüne göre seyreltiyorum. Sonra da karıştıracağım kiti ekliyorum tabi rakı için önce anasonu ekleyip sonra seyreltiyorum.
    Şimdiki planım proplu kablolu bir termometre alıp eski alüminyon bir tencere bulacağım ve termometrenin kablosunun geçeceği büyüklükte bir delik açıp kabloyu oradan tencerenin içine uzatıp alkolü tencerenin kapağı kapalıyken kaynatmak. Böylece hem riski hem de alkol kaybını azaltmayı umuyorum. Son bir şey ekleyeyim “Emek Olmadan Yemek Olmaz”!
    Eğer yazdıklarım ukalalık olarak anlaşıldıysa tüm dostlardan özür dilerim. Çevremdeki arkadaşlarıma da içki yapımıyla ilgili her şeyi bu sitede bulabileceklerini söylüyorum.
    Bu siteden çok şey öğrendim artık yeni yazı var mı diye okumak için bakıyorum fırsat buldukça. Bu bilgileri bizimle paylaşan adminimize (adını bilmiyorum hala üzgünüm) tüm kalbimle çok çok teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız.

  14. ÖZGÜN Cevapla

    Çok teşekkür ederim Hocam
    Distilasyon kısmınıda aktarırsanız sorumla ilgili minnettar kalırım.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkol tek distile alkoldür ve içinde istenmeyen partiküller ve koku bulunur. İstenmeyen partiküllerden ve kokudan kurtulmak için alkolün ditile edilmesi gerekir. Distilasyon sayısı ne kadar çok olursa içimide o kadar yumuşak olur. Mesela üç distile rakıyla iki distile rakı arasında içim ve lezet farkı vardır, bu farkın sebebi distilasyondur.

  15. ÖZGÜN Cevapla

    Tekrar Merhaba Hocam,
    Malesef Cevapla butonunu tıklayamadım bir türlü. Cevabınız için teşekkür ederim, içim rahat şekilde tüketebilirim bundan sonra. Anlamadığım durum şu idi, evet hacmen azalmasını anladım oksijenle temas ettiği için fakat alkol oranı neden hiç düşmüyor hani uçarken alkolün % olarak azalmasını düşünmüştüm. Ordaki mantığı anlayamadım. Son olarak sadece kaynatarak metil alkolden tamamen arındırabiliyorsak neden distilasyon ile uğraşılıyor. Müsaitliğinizde dönüş yapmanızı rica ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkolün %96 sı alkol %4 ü su olarak düşünülmelidir. Buharlaşan yada kayba uğrayan kısım alkol olduğu için alkolün saflık değerinde kayıp olmazken miktarında kayıp söz konusu oluyor.

  16. ÖZGÜN Cevapla

    Hocam Merhaba,
    Alkol fiyatlarının yüksekliği sebebiyle bir çok insan gibi bir kaç senedir ismi bilinen bir firmadan etil alkol tedarik etmekteyim. Son zamanlardaki zehirlenmelerden sonra haliyle içimi bir korku aldı ve sizin tencerede kaynatma yazınızı okuduktan sonra bu şekilde ilerledim ve gerçekten yaptığım votkanın yada cinin içiminin çok daha yumuşak o alkolün kötü kokusundan çok fazla derecede arınmış olduğunu gördüm. Size bir kaç sual sormak isterim. Öncelikli olarak kullandığım tencere 10 litre hacminde içine koyduğum etil alkol 2 litre yani alev alması nasıl söz konusu olabilir? (Taşma ihtimali yok o anlamda) İkinci sorum ne kadar kaynatırsam kaynatayım 75.3 dereceyi geçmiyor o sıcaklıkta sabitleniyor. (İçine hiç su koymuyorum).
    Son olarak ta 2 litre etil alkol kaynatma aşamasından sonra 1,6 litre hacme düşüyor fakat alkol oranı sabit %96, etil alkolüm hacmen azalıyor alkol oranı olarak değil bu durumu da anlayamadım. Müsait zamanınızda cevaplarsanız çok memnun olurum.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      10 litrelik tencerede 2 litre kaynatırsanız elbette taşma olmaz. Bu noktada düşüncenizi ihtiyatlı davranışınızı takdir ettim. Alevle temas etmediği sürece alev almaz ama bu riske ön ayak olmamak için yazımdan bu bölümü çıkardım.
      75.3 derecede metil alkol kalmaz ancak ısı sabit kalıyorsa termometrede bir sorun olabilir.
      Yaşadığınız kaybın sebebinin havayla temas olduğunu düşünüyorum.

  17. Ali Cevapla

    Evet ateşli ocakta kaynatmak çok tehlikeli ama elektrikli çaydanlıkta kaynatsak ne olur acaba ))) sonuçta ateş yok.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Ali bey bu benim aklıma gelmemişti açıkçası ama sonuçta alkol kolay alev alabiliyor. Ben yazımdan bu bölümü çıkardım. Kimsenin kendine zarar vermesini istemem.

  18. Ali Cevapla

    Selam, 1 litre alkolü kaynattım (alev aldı ama söndürdüm bir daha kaynatmıycam çok tehlikeli) sıcakken cam damacanaya koydum, aktar dan aldığım biovital marka anason yağından 4ml. koydum daha sonra 1200 ml kaynattığım suyu sıcak haliyle üzerine ekledim, sonuç karışım beyazladı soğumasını bekledim sonuç değişmedi. Başka bir yazınızdan aldığım fikirle, üzerine önce hiç bir işlem uygulamadığım etil alkolden 100 ml. sonra 100 ml. daha ama sonuç yine aynı sonra kalan 800 ml. de kattım sonuç aynı beyaz, bende baktım olmuyor 1100 ml. su kattım öyle duruyor. Bu karışımı şeffaf yada içilecek bir hale getirmenin bir yolu var mı acaba yada dökeyim mi? Teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yazındaki bu bölümü kaldıracağım. Sürekli kolay alev alabilir uyarısı yaptım ve gelen sorularda bunu vurguluyorum. Bu bölüm yanlış anlaşıldı.

      Alkol kaybınız kaynatmayla birlikte arttığı gibi kaynar su ekleyincede ayrıca alkol kaybı yaşadınız. Alkol metreyle ölçme imkanınız varsa %45 vol alkole ulaşacağınız alkol eklemeniz gerekiyor. Beyazlaması bence sorun değil. Bol buzla su eklemeden içebilirsiniz.

  19. Ali Cevapla

    Selamlar, yazdıklarınızla yeni tanışmış ve sık sık alkol tüketen biri olarak etil alkolden anasonu yağını karıştırarak “rakı benzeri” alkollü bir içki yapıyorum, sizin bu anlattıklarınızı okuduktan sonra tabi ki ister istemez kafamda ünlemler soru işaretleri oluştu.
    Bir öneriniz dikkatimi çok çekti “etil alkolü kaynatmak” peki bu alkolü 78 dereceye ulaştıktan sonra 1 litreden gramaj olarak ne kalır ve alkol derecesi olarak kaça düşer. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yaklaşık olarak %30 civarı kaybınız söz konusu olacaktır çünkü kaynatma ünitenizin yani tencerenin havayla teması çok fazladır. Yazımda verdiğim bu örneğin amacı sıcak su eklemek gibi bir düşüncenin ne kadar yanlış olduğunu vurgulamaktı. Eğer böyle bir işlem yapmayı düşünüyorsanız çok dikkatli olmalısınız çünkü alkol çok kolay alev alabilir.

  20. Berke Cevapla

    Cevabınız için teşekkür ederim. Benim aldığım etil alkolün 3 kere distile edildiği iddiası mevcut. Fakat yine de viski tadını güzelleştirdiğini iddia edenler olduğu için denemek istedim, kokusu varsa dayok etmek istedim.

    Yaklaşık 7-8 yazınızı okudum. Siz söyledikten sonra da kitsiz tarifler olarak arattım lakin sonuç bulamadım. Genellikle virago kitleri üzerinden ilerlemişsiniz. İlgili konunuza yönlendirirseniz sevinirim. Ek olarak size; şuruplarla kendi kitimizi oluşturmak konusunda bir yöntemi mail adresinize ilettim uzun süredir tecrübeniz olduğu için danışmak istedim. Müsait olduğunuzda bakarsanız çok sevinirim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkol üç defa distile edilirse artık tıbbi veya evsel etil alkol olmaktan çıkar gıda alkolü olur. Üç distile alkolde koku olmaz, içimi son derece yumuşaktır ve ticari olarak satılabilmesi için bandrol yapıştırılması gerekir.

      Kit olmadan viski için meşe fıçıda bekletmeniz gerekir. Bu konuda detaylı bilgiyi viski türleri yazımda bilebilirsiniz. Anason yağı yada aroma olmadan rakı yapmak için tane anasonla distile etmeniz gerekiyor. Cin için bu işlemi ardıç ve çeşitli baharatlarla yapmanız gerekiyor.

  21. Berke Cevapla

    Ben de yaklaşık 1 yıldır sıcak su yöntemiyle yapıyordum. Bir youtube kanalında öğrenerek bu hobiye başladığım için kendisi ne derse doğrudur mantığıyla yaklaştım. Fakat gördüğüm kadarıyla sıcak su yöntemini öneren 1-2 kişiyken aktif karbonu öneren 2 elin parmakalrını geçiyor. Bu yüzden hindistan cevizli aktif karbon siparişi verdim. En azından deneyerek bir karar vereceğim.

    1 lt etile 1.35 lt sıcak su koyuyordum. Aktif karbon sonrası su derecesini ne kadar oranda azaltmamı önerirsiniz?

    Sıcak su yöntemiyle daha yumuşak olması alkol miktarının azalmasından dolayı olabilir. Aktif karbon %2 oranı azaltırken sıcak su %5-8 arası alkolü uçurduğunu gözlemledim.(özellikle bu sıcak havalarda daha fazla ağzı açık kaldığı için fazladır.)

    Umarım aktif karbon önerildiği gibi içimi güzelleştirir. Değerli tavsiyeleriniz için eşekkürler. Ek olarak evde kit almadan kendi karakteristik viski, rom içeceklerimizi yapma konusunda deneyimleriniz varsa eğer bizimle paylaşırsanız çok seviirim. Kitler bir tık yapay geliyor bana.

    Değerli yazınız için teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Sıcak su alkol kaybına neden olur düşük alkollü içkide yumuşak gelir. Bu konu çok karmaşık değil zaten. Aktif karbondan da çok büyük beklentiniz olmasın çünkü aktif karbondan geçirilen alkolün sadece kötü kokusu azalır. Eğer alkolün içimini yumuşatmak istiyorsanız distile etmeniz gerekiyor. Alkol kaybı muhakkak olacaktır. Sözkonusu kayıp değerleri gayet normal. Eğer alkolü ikinci defa distile ederseniz ve distilasyon ünitenizde termostat yoksa kayıp dahada artacaktır. Son olarak kit olmadan içki yapmak konusunda diğer yazılarımı okumanızı öneriyorum. Bu konuda oldukça detaylı bilgiler verdim.

  22. Emre Cevapla

    Selamlar;
    Ben kendı yaptığım bakırdan pot imbikle kendi rakımı yapıyorum ancak zaman aldığı ve viski yapımımda cok gerek duymadığım için viski için hazır etil kullanıyorum size sorum pot imbikle 5littre %96 lık etili biraz su ekleyip damıtsam sizce çok alkol kaybım olur mu? Rakı için ilk distilede3-3 buçuk litre %50 civarı alkol alıyorum ikinci damıtmada ise %60 civarında 2-2buçuk litre alkol alıyorum teşekürler.

  23. Aykut Umaç Cevapla

    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sorum alkolü kaynatmakla alakalı. Şu kısmı netleştiremedim; alkolü tencerede suyla birlikte mi kaynatmalıyım?yalnızca alkolü kaynatsam olur mu?alkol kaybı ne kadar olur ortalama?Bir de bahsettiğiniz distilasyon cihazlarının ücreti nedir ortalama?çok teşekkürler tekrar, çok gereksiz bilgi dolaşıyo bu konularda, siz samimi geldiniz:)

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Başlangıç seviyesi distilasyon cihazları 1.000 TL civarında satılıyor. Bu cihazları edinemeyenlerin en azından metil alkolden kurtulmaları için alkolü tencerede kaynatmalarını öneriyorum. Etil alkol kolay alev alabilen bir yapıda olduğu için su eklenerek kaynatılması daha güvenlidir. Saf etil alkol en ufak bir ateş temasında büyük zararlar verebilecek kadar tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Tencerede kaynatılan etil alkolde yaklaşık olarak %20’ye kadar alkol kaybı olacağını göze almalısınız. Sizin uygulayacağınız işlemde hava teması daha düşük olursa yani tencere yerine güğüm kullanırsanız daha az alkol kaybı yaşarsınız.

  24. Volkan Cevapla

    Merhaba Üstadım. Bu şekilde yapıldığında alkol oranı yaklaşık %50 oluyor. Sulu alkolde anason çözülmesi nasıl oluyor? Ayrıca daha su eklemeye gerek de kalmıyor.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Sulu alkolde hatta votkada bile anason çözünür. Anason en kolay yüksek saflık değerindeki alkolde çözünür. Alkole su eklendikçe çözünme zorlaşır. Daha fazla çalkalamak gerekir hatta şişeyi sıcak suda bir müddet bekletmek anasonun çözünmesine yardımcı olur.

  25. Adnan Cevapla

    Öncelikle tebrik ve teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten çok değerli bilgiler veriyorsunuz. Ben de önerdiğiniz gibi elimdeki etil alkolleri mini su distile cihazı ile ikinci kez distile etmek istiyorum. İlk sorum, burada da ilk gelen 50 ml.’yi atmak gerekir mi? İkincisi ise kazanın içine bir miktar su koymanın bir sakıncası var mı? Alkol buharlaşıp bittiği zaman kazan kararsın istemiyorum o nedenle soruyorum. Teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Mini distile su cihazlarında ısı ayarı için ayrı bir aparat takıldığını gördüm. Hatta bloguda bir takipçide de bu cihaz vardı. Eğer böyle bir cihaz kullanmayacaksanız 50 ml alkolü dükün, en azından içiniz rahat eder. Kaynatma bölümüne kesinlikle su ilave edin çünkü su ilave etmezseniz hazne boş kalabilir ve kararmak bir yana eriyebilir.

  26. Sebahattin Cevapla

    Merhabalar,
    Basit usulde tencerede etil alkolu kaynatmak konusunda biraz ince detaylı bilgi verir misiniz rica etsem. Tüm yorumları okudum internet üzerinden araştırmada yaptım ama basit usulde tencerede kaynatmaya ilgili herhangi bir bilgiye maalesef ulaşamadım.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Böyle bir çalışmanın yapılmasını etil alkole kaynar su eklemek yerine yapılabilir diyorum. İşlemin mantığı çok basit. 1 litre etil alkole 500 ml su ekleyin ve tencereye koyun. İçine termometre koyun ve kaynatmaya başlayın. Termometre 68 dereceyi gösterince metil alkol buharlaşmaya başlayacaktır. 78 dereceye geldiğinde etil alkol buharlaşacaktır. 78 dereceye geldiğinde ocağı kapatın. Alın size metil alkolden kurtulmanın en basit yolu. Böyle bir işlem yaparken çok dikkatli olmalısınız çünkü alkol çok kolay alev alabilir. Sonuçları çok ağır olabilir. İşlem yapılırken yanınıza bir battaniye ve yangın söndürme tüpünü ihtiyat için muhakkak bulundurun. Kaynar su ilave etmektense bu yöntemle en azından metil alkolü ayrıştırmış olursunuz. Alkol kaybınızda biraz yüksek olacaktır.

      1. Sebahattin Cevapla

        Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için bu durumda karbondan geçirdikten sonra 1 litre etil alkole 1130 ml su idi şimdi 630 ml su ekleyeceğiz doğru mudur? Sizi de ugrastirdim affınıza siginiyorum ilk deneyimim olacak çok teşekkür ederin

        1. keyifleryerindee Cevapla

          630 ml olarak hesap yapmayın. Alkol kaybınız olacağı için kalan alkolün üzerine su ekleyerek seyreltmeniz gerekiyor. Eğer alkol kaybınız sıfır olursa sizin verdiğiniz miktar yani 630 ml doğru ancak alkol kaybınız %10 civarı olursa bu rakam değişecektir.

      2. Sebahattin Cevapla

        Teşekkür ederim ilginiz için. 1 litre etil ve 500 ml suyu 78 dereceye kadar kaynattıktan sonra biraz soğuması için bekledim. Daha sonra 5 defa karbon filtreden gecirdim. Alkol 54 dereceye düşmüştü.(içerisinde 500 mlde su bulunuyor tabi kaynatma esnasinda) anasonu ekledim ve 350 ml su daha ilave ettim . Şişeye doldurduktan sonra tekrar alkol oranını olctugumde %40 idi. Acaba bir yerlerde hata mı yaptım yoksa normal midir hocam. Ayrıca bir sorum daha olacak bu işlemlerden sonra zaman zaman havalandırmaya gerek var mı yoksa kapalı bir şekilde mi beklemeli?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Sondan başlayalım,
          Artık havalandırma yapmanıza gerek yok. Alkol havayla temas ettiğinde uçar yani alkol kaybı yaşarsınız

          Alkolün %40 seviyesinde olması aslında problem değil çünkü sonuçta rakı zaten sulandırılarak tüketiliyor, suyu biraz daha az eklerseniz istediğiniz alkol değerini yakalarsınız

          Alkol kaybı yaşamanız gayet normal çünkü kaynatma sonrası soğuması için beklerken yine hava teması söz konusu olmuş.

          Verdiğiniz emeği ve deneyiminizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

  27. Ahmet Cevapla

    Hızlı ısı kaybı konusu çözülmesi gereken bir şey evet fakat;
    1 litreye 1 litre eklenmiyor ki, istenilen dereceye göre 1.2 veya 1.4 ekleniyor burada elde edilecek ısıyı hesaplamanın bir formülü olmalı.
    Örnek 1 litre 20 derece etil + 1.3 litre 100 derece su = ???

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Isının sürekli olmaması durumunda, mevcut karışımın ısısı hızla ortam sıcaklığına düşmeye başlayacaktır. Isının beslenmemesi durumunda bir anlam ifade etmez ancak daha basit bir yöntem olarak tencerede kaynatılabilir. Sonuçta suyu kaynatmak için uğraşacağız, suyu kaynatmak yerine bir tencere içinde alkolü kaynatıp 78 dereceye kadar getirmemiz durumunda hem pratik hemde somut bir sonuç elde etmiş oluruz. Suyu 99 derecenin üzerine çıkardığınızda buharlaşır, eğer suyu 200 dereceye kadar ısıtabilirsek yada alkolü 50 derecede buharlaştırabilirsek su eklenmesi mantıklı olabilir ancak böyle bir şansımız olmadığı için bende tencerede kaynatmayı öneriyorum. Elbette distilasyon cihazında ikinci defa damıtmak en mantıklısı. Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim

  28. Murat Cevapla

    Hocam merhaaba,
    yazınızı okudum çok bilgilendirici bir yazı olmuş benim bir sorum olucak ama konu ile ne kadar alakalı bilemiyorum. bu etil alkolü ayırt etmek için testler satılıyo bunların doğruluk payı nedir gerçekten o testlerdeki sonuçlara göre hareket etmek ne kadar mantıklı bunu sormak istedim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Alkol testi olarak satılan setler turnusol kağıdı mantığıyla çalışan sistemler. Belirli bileşenlere karşı farklı renkler alıyor. Bence son derece mantıklı ürünler. Eğer satılan test setinde hile hurda yoksa alıp kullanmak bence son derece mantıklı. Ayrıca sorunuz konuyla direk alakalı ve benim atladığım bir konuya değindiniz. Katkınız için ayrıca teşekkür ederim.

  29. Aydın Cevapla

    Selamlar,

    Pratik önerileriniz için teşekkür ederiz. Aklıma işimizi daha pratik hale getirebilecek bir çözüm geldi. Madem distilasyon yerine tencerede kaynatmak bize kestirme bir yol sunuyor, tencerede kaynatmak yerine temin ettiğimiz etil alkolü termometre kontrollü bir şekilde kettle ısıtıcısında ısıtsak aynı sonucu alabilir miyiz acaba? Ağzı açık bir kettle ın sıcaklık derecesini proplu termometre ile kontrol edip 80 derecede durdurabiliriz mesela? Hatta kendinden termometreli su ısıtıcıları bile var.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Elbette herkes kendi pratik çözümünü geliştirebilir. Mesela sizin çözümünüz oldukça mantıklı ancak ısı ayarlı bir cihaza gerek var. Benim amacım en düşük maliyetle sonuç almak. Çay ısıtma cihazı yada caymatik dediğimiz cihazlar elbette küçük düzenlemelerle kullanılabilir. Yaratıcı fikriniz ve fikrinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim

  30. Selman Cevapla

    Üstat merhaba

    Yazınızı okudum ve çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Ben kaynar su eklediğimde daha yumuşak bir içimi oluyor ama kaynar su eklemeden sadece aktif karbondan geçirdiğimde çok sert oluyor. Bence kaynar su o kadar etkisiz değil yada kaynar su ekleyince neden daha yumuşak bir içim oluyor?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Daha yumuşak içim ancak alkolün disitile edilerek içindeki istenmeyen partiküllerin ayrıştırılmasıyla mümkündür. Eğer sadece sıcak su eklenerek etil alkol içindeki partiküllerden ve eser miktardaki metil alkolden kurtulma şansı olsaydı alkol üreten fabrikalar distilasyon maliyeti yerine sadece kaynar su eklemez miydi?

      1. ÖZGÜN Cevapla

        Hocam Merhaba,
        Bende hazır satın almış olduğum etil alkolu kaynatarak tüketiyorum fakat size bir sorum olucak ne kadar kaynatırsam kaynatayım hic bir sekilde alkolmetrem 75.5 dereceyi geçmedi. Bunun sebebi nedir sizce?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Termometrenizde bir sorun olduğunu düşünüyorum çünkü etil alkol 78 derecede kaynamaya başlar ve 78 dereceyi geçmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir