Evde Şarap Yapımı

Evde Şarap Yapımı konusunda bildiklerimi bu yazıda derledim. Evde Şarap Yapımı konusuna girmeden önce şarabında bira gibi fermente içki gurubunda olduğunu belirtmekte fayda var. Eve bira yapımı konusunda yazdığım yazıya bulinküzerinden ulaşabilirsiniz.

Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Evde şarap yapımı

Özetle şekeri mayala, alkol elde et, süzdür ve iç. Bu yazıda hobi amaçlı evde şarap yapımı hakkında bildiklerimi özetledim. Yazıdaki taktikler, evde kendi şarabını hazırlamak isteyenlerin çok işine yarayacaktır (umarım yarar).

Hobi amaçlı evde şarap yapımı için iki yöntemim var. Şarabın en bilinen yapım hammaddesi üzüm olsa da tüm meyvelerden şarap yapılabilir. Sonuçta tüm meyveler şeker içeriyor. Üzümden şarap yapımını birkaç defa denedim, üçüncüden sonra başarılı sonuçlar almaya başladım ama benim için şarap olmazsa olmaz bir içecek değil. Ben daha çok distile alkolle kokteyl yapmayı ya da anam babam usulü rakı yapmayı seviyorum.

Tüm malzemelerde hijyene dikkat edin!

Şarap konusunda da birada olduğu gibi enfeksiyon uyarısında bulunmam gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta fermantasyon dediğimiz işlem, bakterinin çoğalması ve alkolün ortaya çıkma süreci. Kullandığımız tüm malzemelerin hijyeninden emin olmak gerekiyor. Eğer hobi amaçlı böyle bir deneme yapacaksanız şişe, kap, süzgeç ve tüm ıvır zıvır malzemelerin temizliğine özen gösterin.

Uyarımı da yaptıktan sonra üzümden nasıl şarap yaptığımı anlatmaya başlıyorum. ..

Önce kaliteli üzüm…

Kaliteli şarap kaliteli üzümle başlar!

Öncelikle işe şaraplık üzüm bulmakla başlayın. Tüm üzümlerden şarap yapılır ama tüm üzümlerin içerdiği şeker oranı aynı olmadığı ve kabuğunda aynı düzeyde bakteri bulunmadığı için tüm üzümler şarap konusunda aynı sonucu vermez!

Üzümün ezilmesi aşaması

Şaraplık dediğimiz bu üzümlerin ezilmesi gerekiyor. Bazı tariflerde ve internetteki videolarda katı meyve sıkacağı ya da rondo kullanıldığını gördüm. Şarap yaparken üzüm püresi yapılmaz, üzümlerin ezilmesi yeterli. Paçaları sıvayıp ayaklarımla ezmiyorum tabi ki. Ben geniş bir leğen içinde üzümleri yumruklarımla ezmeyi tercih ediyorum.

İlk Fermentasyon Aşaması

Meyve şarapları yapılırken ikili fermantasyon süreci uygulanır. Fermantasyon sürecinde dışarıdan maya eklenmez çünkü meyve kabuklarındaki bakteriler maya görevi görür.

Evde Şarap Yaparken Kültür Mayası Kullanmayın!

Fransa gibi ülkelerde üzüm bağları 100 yaşının üzerinde olduğu için üzüm ırkı bozulmamıştır ve böylece üzüm tanesinin kabuklarındaki doğal maya, fermantasyon için yeterlidir. Oysa Türkiye’deki şarap üreticileri, fermantasyonun hızlanması, berraklığın artması ve tortuların dibe kolaylıkla çökmesi gibi nedenlerle kültür mayası kullanırlar. Evde şarap yapımında kültür mayası kullanmayın! Fransa’da şarap yaparken (endüstriyel veya bireysel) kültür mayası kullanmak, şaraba hakaret kabul edilir.

İlk denememde yaptıklarım aklıma geliyor şimdi. Nasıl vıcık vıcık yapışkan bir iş bilemezsiniz. Ezdiğimiz üzümleri kapağı sabitlenebilen bir kabın içine koyabilirsiniz. En pratik yöntem turşu bidonu kullanmak olabilir. Burada ezdiğimiz üzümün posası maya olacak, suyu da şarap olacak. Yani üzümleri ezip hem posa hem de suyunu turşu bidonuna aktarmamız lazım. Bunları turşu bidonunda yaklaşık olarak 15 gün kadar bekletiyoruz.

Bidonun ağzını çok sıkı kapatmayın, günde birkaç defa karıştırın. Burada amaç ezilmiş üzümün ve suyunun daha çok havayla temas etmesi ve bakterilerin daha rahat çoğalması. Zaten bidon ağzını sıkı kapatmama ve karışıma hafif hava aldırma sebebim de bu.

Evde şarap yapımı

İlk fermantasyon 15 gün sonra bitti, şimdi presleme aşaması

Presleme: 15 gün sonunda artık ilk fermantasyon bitmiştir. Elimizdeki ezilmiş üzümleri ve suyunu süzmemiz gerekiyor. Normalde şarap üreticileri bu işlemi pres aparatlarıyla yaparlar ama eve pres aparatı alacak halim yok. Bende büyük bir bez torbanın içine alıp bez torbayı sıkarak presleme yapmaya çalışıyorum. Bu esnada bir miktar kaybım oluyor ama benim amacım ticari olmadığı için bu kadar kayıp göz ardı edilebilir.

İkinci Fermantasyon Aşaması

Presleme yaptığımda üzüm posası ve çekirdeklerden arındırdığım maişeyi (manşe de deniyor) fermantasyon kabına almam gerekiyor. Eğer fermantasyon için imal edilmiş bir kap kullanacaksanız, hava kilidi satın aldığınız kabın üzerinde geliyor ama benim yaptığım gibi damacana su kabı kullanacaksanız hava kilidini kendinizin yapması gerekecek.

Fermantasyon kabına aldığım ve hava kilidi uyguladığım maişe (manşe) içine herhangi bir maya eklemiyorum. İkinci fermantasyon yaklaşık olarak iki hafta. Fermantasyon bittiğinde (hava kilidinde artık kabarcık çıkmadığında) sonraki aşamaya geçilebilir.

Hobi amaçlı evde şarap yapımı

Sona yaklaşıyoruz, Sifonlama aşaması

Sifonlama: Şarap yapımının şişelenmeden önceki son aşamasıdır ama ben tabi ki standart uygulamaları kendime göre modifiye ettim. Sifonlamadaki amaç dipte oluşan tortuyu almadan şarabı aktarmaktır. Madem dipteki tortudan kurtulmak istiyorum bende her zamanki vazgeçilmez materyalim olan bez süzgeci kullanırım diye düşündüm ve ilk denemede dahil olmak üzere bunu yaptım. Süt süzer gibi iki defa şarabı bez süzgeçten geçirdim. Renk biraz bulanık gibi olduğunda filtre kahve kağıdı kullandım. Sifonlama aşamasını da bu şekilde geçmiş oldum. Klasik yolla sifonlama yapmak istiyorum derseniz (ben önermiyorum) bir hortum kullanmanız gerekecek. Fermantasyon kabının dibine değmeyecek şekilde kaba bir hortum sallayın, benzin çeker gibi ağzınızla çekin ve şarabı başka bir kaba alın. Sifonlama yapmış olursunuz.

1 ayın sonunda şişeleme aşaması

Şişeleme: Benim favorim her zaman 75 lik cam su şişeleridir. Mantar, tirbuşon, yok hava aldı, yok yalıtım yap derdini sevmiyorum. Cam hem içime sinen bir malzeme hem vida kapaklı olduğu için rahatlıkla açılıp kapanıyor hem de yalıtımdan eminim. Ama siz derseniz ki ben bu işi hobi olarak yapıyorum o zaman tüm detaylar benim için önemli o zaman zücaciyenin yolunu tutun. Hem şarap şişesi hem de mantar tıpa alıp onları kullanın. Tercih sizin.

Hobi amaçlı evde şarap yapımı – Alternatif Yöntem

Meyve Suyundan Şarap Yapımı

Bu kısıma kadar olan bölüm, üzümle yaptığım şarapların kısa özetiydi. Ben her zamanki gibi işin daha pratik bir yolunu aradım. Şarap yaptığım zamanlarda beni en çok irrite eden aşama, üzümün ezilmesi aşaması oldu. Vıcık vıcık, yapış yapış bir iş. Bunun kolayını araştırdığımda internette bazı videolar gördüm. Meyve suyundan şarap yapımı için cesaretlendim. Acaba olur mu diye düşündüm. Sonuçta şekerli suya maya ekleyip fermente kabına alınca alkol çıkıyor. Neden olmasın dedim ve denemelere başladım. Başarılı sonuçlar aldıklarımda oldu, sirke tadı veren de. Bu farkın sebebi meyve suyundaki şeker oranıydı. Şeker takviyesi yapıldığında bu sorun ortadan kalkıyor.

Meyve suyundan şarap yapımı aslında oldukça basittir. Yeter ki verdiğim tarifi tam olarak uygulayın. Ben detaylara girerek net bilgi vermeye çalışıyorum. Yazının devamını okuduğunuzda ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. Şimdi gelelim marketten alınan meyve suyundan şarap yapımı tarifine

Meyve Suyu

Marketten 10 litre meyve suyu alarak işe başlıyoruz. Genellikle hafta sonu alım yapmanızı öneriyorum çünkü hafta sonu içeceklerde çok ciddi indirim ve promosyonlar yapılıyor. Bir defasında litresi bir liradan meyve suyu almıştım. Alacağınız meyve suyunun %100 doğal diye bir ibaresi olmasına dikkat edin. Eğer %100 doğal ibaresi yoksa zaten meyve suyu değildir. Suya aroma ve tatlandırıcı ekleyip meyve suyu diye satılan bir çok marka ve ürün var. Bu detaylara girip konuyu dağıtmak istemiyorum. Üzerinde %100 ibareli 10 litre meyve suyumuz varsa şarap yapmaya başlayabiliriz.

Şeker Takviyesi

İlk denemelerimde sirkeye yakın sonuçlarda aldığımı zaten söylemiştim. Bunun sebebi meyve suyunda yeterli şekerin olmaması. Her litre için 100 gr şeker ilave edilirse bu sorun ortadan kalkar. Burada litre başına standart bir oran belirledim ve bu oran üzerinden gidiyorum çünkü benim denememde yeterli oldu. Bu durumda 10 litre meyve suyu içinde 1 kg toz şeker eklemek yeterli olacak.

Tüm meyve sularını fermantasyon kabına doldurup üzerine 1 kg toz şeker ekleyin ve ağzını kapatıp şeker eriyene kadar çalkalayın. Şekerin tam olarak eridiğinden emin olduğunuzda bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Mayalama

Şarap yaparken mayalama belkide en kritik adım çünkü bu defa bildiğimiz ekmek mayası kullanılmıyor. Ekmek mayası %5 civarı alkol elde etmek için kullanılıyor. Eğer bira yapacaksak ya da distilasyon yapıp alkolü ayıracaksak ekmek mayası kullanılabilir ama şarap yapacaksak şarap mayası kullanmamız gerekiyor.

Şarap mayasını turbo mayayla karıştırmayın. Turbo mayanın amacı daha çok fermantasyon sürecini hızlandırmaktır. Şarap mayası piyasada ayrıca satılıyor. Mayalama işleminde şarap mayası kullanılıyor.

10 litrelik maişe (manşe) için maya hazırlayacağımda yarım litre ılık suya 4 gr şarap mayası ekleyip mayayı uyandırıyorum (mayanın uyandırılması: maya bakteri türevi olduğu için sıcak suya eklendiğinde harekete geçer ve küçük kabarcıklar çıkarır. Bu yaklaşık olarak 15 dk kadar sürer). Uyandırdığım mayayı maişe içine ekliyorum.

Fermantasyon

Mayalama yaptığım maişenin hava kilidini takıyorum. Oda sıcaklığında 15 gün kadar fermante olmasını bekliyorum. Hava kilidinde kabarcıklar durunca artık fermantasyon süreci bitmiş demektir. Eğer fermantasyon 15 günden uzun ya da kısa sürüyorsa burada ortam koşulları gözden geçirilmelidir. Ortam sıcaklığı çok yüksekse maya öldüğü için fermantasyon süreci erken bitebiliyor yada ortam sıcaklığı düşükse maya çalışmayabiliyor. İdeal fermantasyon koşulları için ayrıca bir yazı yazıp tüm detaylar hakkında bilgi vereceğim.

Sifonlama

Yaklaşık 15 gün sonunda biten fermatasyon sonrası artık şarabım hazır ama daha öncede söylediğim gibi fermantasyon kabının dibinde biriken tortuların şaraptan ayrılması gerekiyor. Bunun için sifonlama yapılıyor ama ben bu güne kadar hiç sifonlama yapmadım. Tülbentle, bez süt süzgeciyle ve filtre kahve kağıdıyla tortudan kurtuldum. Bu benim metodum. Siz kendi metodunuzu geliştirebilirsiniz ya da bilinen yöntemleri kullanabilirsiniz. Sonuçta burada ticari bir kaygı söz konusu değil.

Şişeleme

Bu yazıda pratik yöntemle evde şarap yapımını anlattığım için şişeleme kısmını da en pratik yöntemle anlatacağım. İleride yazacağım evde beyaz şarap yapımı yazımda şişelemenin tüm detaylarını anlatacağım. Meyve suyundan şarap yapıp mantar meşesinden yapılan mantarı kullanmak doğru olmaz. En pratik şişeleme yöntemi 75 cl lik kılavuz yani çevireli su şişesi kullanmak. Evde beyaz şarap yapımı yazımı yazdığımda güncelleme olarak bu yazının sonuna ekleyeceğim.

Afiyet olsun

Güncelleme: 15.03.2020

Evde şarap yapımı konusunda yeni bir denemem oldu. Tadı çok iyi olmayan ve yapım aşamasında hatalar yapılan 70 cl kırmızı 70 cl beyaz şaraba 1’er ml kuru üzüm aroması ekleyerek 15 gün boyunca endüstriyel mantar tıpaya temas edecek şekilde beklettim. Asla Fransız Bordo (Bordeaux) diyemem ama şarapları kurtardım. Daha sonra Denizli’den gelen şarabımdan 70 cl içinde 1 ml denedim. Yine aynı şekilde 15 gün boyunca endüstriyel mantar tıpaya temas edecek şekilde beklettim. Gerçekten harika bir sonuç aldım. Normalde kuru üzüm aromasını rakı yapımında kullanıyordum. Evde zaman bol olunca insan kendini yeni denemeler yapmaktan alamıyor ayrıca bu konuda deneme yapacağımı blogda gelen birkaç soruda cevaplamıştım. İlk fırsatta bu konuda detaylı bir yazı yazacağım. Kuru üzüm aromasıyla yaptığım rakı hakkında, blogumda yazdığım yazıya bulinküzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca evde rakı yapı konusu hakkında bilgi edinmek isterseniz bulinküerinden yazımı okuyabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

164 Yorum

  1. Mustafa Cevapla

    Selam. Geçen yıl elli litre şarap yaptım aradan geçen zamanda tadı daha da ekşidi. bir kaç kez pms attım bana mısın demedi. pms ye devam mı edeyim yoksa başka bir kükürt çeşidi mi deneyeyim?

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Merhaba, öncelikle 50 litrenin tamamı bir yada iki fıçıdaysa, tamamına uygulama yapmadan önce orta derinlikte bir litre kadar alıp buzdolabında iki – üç dinlendirin. Orta derinlikten alınmasına rağmen dipte biriken tortu miktarına göre hareket etmek gerekiyor. Eğer tortu miktarı çok fazlaysa kükürt uygulayın ama tortu miktarı düşükse elinizdeki tüm şarap için aynı işlemi yapıp filtreleyin. Tadın ekşimesinin diğer bir sebebi hava yalıtımının tam olarak sağlanamamasıdır. Bir yıl içinde sürekli olarak ekşi tat artmaya devam ediyorsa muhafaza koşullarınızı gözden geçirin.

  2. Eliz Cevapla

    Merhabalar ben üzümümü sıktım 2 fermantasyondan da geçirdim ve şuan şarabım hazır alkol oranı kokusu çok güzel fakat şeker eklemediğim için ekşi olmuş acaba fermantasyon bittikten sonra şeker eklenebilir mi?

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Şeker ilavesi yaparsanız su kullanmak zorunda kalacaksınız. Bunun yerine litre başına 1 ml kuru üzüm aroması ekleyin. Böylece hem şarabın içeriği bozulmaz hem ekşi tadı azalır hemde aroması güçlenir.

        1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

          Öncelikle elinizdeki şaraptan 1 litre kadar ayırıp küçük miktarlı bir deneme yaparak şeker + su oranını belirlemenizi öneriyorum. 50 ml (yarım çay bardağı) sıcak su içinde bir yemek kaşığı şekeri eritin ve soğutun. Soğuyan şekerli suyu ayırdığınız bir litre şaraba ilave ederek çalkalayın ve yarım saat dinlendirdikten sonra tadına bakın. Eğer sizin için yeterliyse elinizdeki kalan şaraplarada aynı uygulamayı yapın. Eğer sizin için yeteri kadar şekerli değilse kademeli olarak bu şekilde şeker ekleyin ve sizin için uygun olan seviyeyi belirleyin.

  3. selin Cevapla

    Merhabalar, geçen sene de tarifiniz üzerine şarap yapmayı denemiştim fakat yorumlara kadar okumamıştım, maya kullanmadan 2li fermantasyonla denemiştim geçen sene henüz hava kilidi aşamasında bir bidonumun üstü beyazladığı için atmıştım, diğerlerini de cam şişe ve metal kapaklarıyla kapatmıştım hiç kullanılmayan serin bir dolapta arada bir çalkalayarak bekletmiştim biraz dinlensinler diye fakat onlar da küflenmişlerdi, bu seferki denememde sorunun kapak olabileceğini düşündüm ve mantar ile kapatmaya çalıştım az önce fakat mantarı kapatmak öyle kolay değilmiş. 3 şişeyi mantarla kapattım hava almasin diye de sıcak silikonla mantarın etrafından biraz geçtim, 2 şişeyi de normal su şişesi kapağıyla kapattım. Şimdi bunlar tüketmek için ne zaman uygun olacaktır şişede beklemeli mı yoksa tüketim için hazır mı? Bir de bir sorum daha olacak serum hortumu ile hava kilidi yaptım belki evde olmadığımdan olabilir ama diğer şişeme giden hiçbir hava kabarcığı görmedim 15 gün kadar da bu aşamada beklettim sizce yeterli olmuş mudur?

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Selin Hanım merhaba, fermantasyon sürecinde hava yalıtımı çok önemlidir, eğer havayla temas olursa şarap sirkeye dönüşür. Serum hortumunyla yaptığınız hava kilidinde kabarcık çıkışı durduysa zaten fermantasyon bitmiş yani alkol oluşumu tamamlanmış demektir. Fermantasyon sonrasındaki sifonlama tortu ve mayadan ayırma işlemi olarakda düşünülebilir. Şişeleme adımına geldiğinizde hava yalıtımı tekrar önem kazanıyor. Klavuz kapaklı cam su şişesi en pratik yöntemdir ancak sizinde belirttiğiniz gibi hava temasının tam olarak kesildiğinden emin olmalısınız. Mantar tıpa kapatmakta zorlanıyorsanız mantarları sıcak suda bir müddet bekletin mantarlar yumuşayacaktır ve kolaylıkla şişeye takabilirsiniz. Dinlendirme aşamasında çalkalamanızın gereği yok. Dinlendirme süresine gelince, bu sizin sabrınıza kalıyor. Sonuçta elinizde genç bir şarap var.

  4. Güvenç Cevapla

    Merhaba
    Sorum şu; yaptığımız şaraptaki alkol derecesini alkolmetre ile öleçebilirmiyiz. Yada ne ile nasıl ölçebiliriz. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Merhaba,
      Şaraptaki alkol değerini etil alkol ölçümünde kullanılan alkolmetreyle ölçemeyiz. Şarabın içindeki alkol değerini ancak şarap için geliştirilmiş şarap hidrometresiyle (şarap alkolmetresiyle) ölçebiliriz.

  5. Erkan Demir Cevapla

    Merhabalar öncelikle sizin tariflerinizle yaptığım şaraplar çok güzel oldu şimdiden teşekkürler
    Fakat bir sorunla karşılaştım yıllanması için şişelediğim şarapların üst kısımlarında garib birşey oluştu kef gibi beyaz bir tabaka oluştu bunun nedeni ne olabilir veya bozulmuş olabilirmi 3 ay bekleyip tüketmeye başladıklarımda böyle sorun oluşmadı sadece gün geçtikçe sertleşti ve hoşuma gitti
    Kef ile ilgili bana yardımcı olabilir misiniz

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Şişelenen şarapta maya tam olarak ayrılmadıysa ve ortam ısısı 15 derecenin üzerine çıktıysa fermantasyon içten içe devam eder ve bu sorun yaşanabilir. İkinci olasılıkta şişe kapağının hava temasını tam olarak kesememesi ve ortam ısısından dolayı devam eden fermantasyon dolayısıyla şarap sirkeye dönüşebilir. Yapmanız gereken şişelerdeki şarabı sifonlayarak farklı şişelere almak ve buzdolabında dinlendirmek. Boylece ortam ısısı fermantasyona uygun olmayacak ve hâlâ içinde canlı maya varsa çalışma imkanı bulamayacak. Bu esnada bulanık bir görünüm alabilir. Bulanık görünüm almaması için çay kaşığının ucu kadar yumurta beyazı ekmeyip aynı anda durulama yaparsanız sorun çözülecektir. Bu arada kapakları açarken dikkatli olun fermentasyon devam edip kef olumasa bile şişeyi açarken volkan gibi fışkırabilir.

  6. Kerem Cevapla

    Merhaba. Tüm değerli bilgileriniz için minnettarım. Kaç litre meyve özüne ne kadar maya ve maya besini eklememiz gerektiğini gösteren bir tablo var mı? Örn; 2.5lt=6gr, 5lt=5gr, 10lt=4gr gibi.

    Teşekkürler.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Kerem bey merhaba, maalesef hazırda böyle bir tablom yok ama uyarınız sonrasında böyle bir tablo hazırlayıp şarap yazılarının altında güncelleme olarak paylaşacağım. Yapıcı yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim.

  7. Erkan demir Cevapla

    Merhabalar sizin öneriniz ile yaptığım şaraplar çok güzel oluyor şimdiden teşekkürler
    Benim sorum kırmızı misket üzümünden bu sene ilk defa şarap yapıyorum üzümleri ezip bidona ağzı hafif açık şekilde bıraktım şuan ilk aşama 7 gün oldu ne kadar daha bıraksam iyi olur birde ikinci aşama süresi ne kadar olmalı

    1. keyifleryerindee Cevapla

      İkinci aşama yani hava kilidiyle fermantasyon süresi ideal fermantasyon koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda yazdığım ideal fermantasyon koşulları yazımı okuyabilirsiniz. Bekleme süresi fermantasyon bitene kadar yani hava kilidinden kabarcık çıkması bitene kadar devam etmelidir. Ortam koşullarına göre bu süre değişiklik göstersede genellikle ikinci hafta sonunda fermantasyon bitmiş oluyor.

  8. Erkan Demir Cevapla

    Merhabalar ben daha önce sizin tariflerinizle şarap yaptım mükemmel oldu şimdi redglobe üzüm ile Sultaniye üzümü karişımından şarap yapımı güzel olurmu
    Şimdiden teşekkürler 🙏🙏🙏🙏

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Eğer üzüm tanesinin üzerinde yeteri kadar bakteri varsa ve güneş ışığını yeteri kadar alıp suyu azaldıysa elbette olur.

  9. Erkan Demir Cevapla

    Merhabalar sizin tavsiyelerinizle kırmızı üzüm Şiraz üzümden şarap yaptım mükemmel oldu
    Şimdi beyaz üzümden yapmak istiyorum özellikle Bornova misket üzümü kullanmak istiyorum
    Bana beyaz üzümden nasıl yapılır tarif atabilirmisiniz teşekkürler 🙏

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Beyaz üzümden şarap yapımı biraz daha farklı. Beyaz üzümün suyu sıkılıp çıkan üzüm suyuna maya eklenmesi gerekiyor. Kırmızı üzümde, meyvenin kabuğundaki bakteri maya görevi görüyor ama beyaz şarapta kabuktan ve posadan ayrıldığı için muhakkak maya eklenmesi gerekiyor. Kullanacağınız maya kültür mayası olduğu için şarap için geliştirilmiş özel mayaları kullanmanız gerekiyor.

  10. mustafa Cevapla

    selam 🙂

    evde standart hamur mayasıyla yaptığım şarabı içtiğimde felaket gaz yapıyor. acaba fermantasyon tamamen bitmediğinden midir? 6 hafta bekliyorum genelde. 2 gün önce kurdum ve tamamen bittikten 1 hafta sonra açmayı planlıyorum, yine de aynı sorunla karşılaşır mıyım? ölmeyen mayalar sindirim sistemimizde işleme devam ediyor olabilir mi? 🙂

    hocam bir de şarabın verdiği sarhoşluk çok kısa sürede geçiyor. acaba alkolü çok düşük olduğundan mıdır yoksa üretilen alkolün niteliği söz konusu mudur? ki bu ihtimal bana düşük geliyor. standart meyve suyu, toz şeker ve hamur mayası ile yapıyorum, bilginize.

    teşekkürler şimdiden 🙂

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Sadece gaz değil aynı zamanda mide yanması sorunuda yaşıyor olmalısınız. Bunun sebebi filtelemenin tam olarak mayayı ayıramamasından kaynaklanıyor. Filtre işleminizi tekrar gözden geçirmenizde fayda var.
      Şarabın alkol etkisinin kısa sürmesi şaraptan değil alkol miktarından kaynaklanır. Alkol alkoldür, yüksek miktarda alınırsa mitokondri zehirlenir yani akşamdan kalma etkisi görülür. Meyve suyu yada farklı bir taban üzerine şarap yapabilirsiniz ama sonuçta kültür mayası eklediğiniz için filtre işlemine dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer mayayı şaraptan tam olarak ayıramazsınız yine gaz ve mide yanması sorunu yaşayabilirsiniz.

  11. Batuhan Tuna Cevapla

    Selamlar elma suyundan yaklaşık 16 gün önce fermantasyon için şişeledim hala hava kabarcığı çıkıyor şişeden sorun nedir acaba yardımcı olursanız sevinirim. İyi günleriniz olsun.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Ideal saklama koşulları isimli yazımı gözden geçirmenizi öneririm. Eğer kabarcıklar devam ediyorsa alkol oluşumu devam ediyor demektir. Bitene kadar beklemekte fayda var.

  12. Ayhan Özdemir Cevapla

    Merhaba sitenizi büyük bir keyif ile takip ediyorum. Viski aromasını Virago’dan alıyorum. Gerçekten süper oluyor. Bu gün evde şarap yapımı yazınızı ve soru cevapları okudum. Çok içmemekle neden yapmayayım birayı bile ilk denemem de yaptığıma göre dedim. Zaten Ankara’nın Kalecik ilçesinde üzüm bağımız ve bolca Kalecik Karası üzümlerimiz var. Tabi ki kalecik karasından kaliteli bir şarap yapılabilir diye düşünüyorum. Ama yazı beklemem gerekecek. Yapım aşaması bana çok karışıkmış gibi gelirdi ama yazınızı okuduktan sonra çok sadeleştirdiğinizi gördüm. Şimdiden teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bu sene yaz sıcak geçecek gibi görünüyor. Şarap için iyi bir olacağını düşünüyorum.

  13. Uğur Cevapla

    Merhaba,

    Ben 10 litre fermentere 2.5 litre kadar red globe üzümü ile turbo maya kullanarak kurulum yaptım. Fermentasyon başladı ve herhangi bir bozulma belirtisi yok. Sizce fermenterdeki boşluğun çok olması sorun yaratır mı(Co2 oksijenden daha ağır olduğu için ilk olarak oksijen atılacaktır diye düşünüyorum)? Aynı şekilde mandalina şarabı da kurdum o da devam ediyor fermentasyona.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Hava boşluğundan ziyade önemli olan izalasyondur. Hava kilidinin, havayla teması tam olarak kestiginden eminseniz problem olmaz.

  14. Mert Cevapla

    Internette kırmızı üzüm şırası satılıyor. %100 üzüm suyu kullanmak yerine %100 üzüm şırası kullanmak, daha doğal bir üzüm suyu kullanmamız sebebiyle daha doğala yakın, katkısız bir şarap elde etmemizi sağlamaz mı? Üzüm şırası kullandığımız hallerde de şeker eklememiz gerekir mi?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Üzüm şırası aslında sıkma üzüm suyu gibi düşünülebilir. Eğer içindeki şeker miktarı alkol oluşumu için yeterliyse mayalayarak alkol elde edebilirsiniz. Burada önemli olan alacağınız şıranın içerdiği şeker miktarıdır. Şeker miktarını ölçebilirseniz elbette şeker ilavesi yapmanıza gerek yok ancak şeker miktarını ölçemezseniz en azından ihtiyat için yine şeker ilave etmeniz gerekir. Yada farklı bir açıdan bakalım; şırayı aldınız ve şeker ilave etmeden mayaladınız. İçindeki şeker miktarı yeterli gelmedi ve sonuçta alkol içeriği çok düşük bir şarap elde ettiniz. Böyle bir sonuç sizi ne kadar mutlu eder?

  15. Hüseyin Cevapla

    Sebze halinden iki farklı üzüm alıp deneme yaptım biri tatlı diğeri pek tatlı değildi, neyse 8 – 9 gün gaz çıkışı oldu. Tadına bakıyorum biraz ekşi ve galiba alkol oranı az oldu şeker koymadım exrta tabi. Şimdi bu ürüne şarap mayası ve şeker ilavesi yapsam tekrar fermantasyon gerçekleşir mi alkol oranını artırsam bu şekilde? Sonuçta %100 doğal meyve suyu değil mi :))

    Teşekkürler paylaşım için, internette bulduğum en sade ve anlaşılır anlatım olmuş.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Alkol oluşumu, oksijensiz otramda şeker ve mayanın birleşimiyle olur. Işlem başladıktan sonra eklenen şekerden ek alkol oluşmaz sadece şerbet okur. Şeker ilavesi yaparken maya ilavesi olmazsa olmaz derseniz işte o zaman kendi kalenize ikinci golü atarsınız. Bence mevcut haline razı olun. Şaraplık üzüm zaten sebze halinde satılmaz. Şaraplık üzümde su az, şeker çok olur ve hâl esnafı bunu alıp satmaz. Şaraplık üzümü kendi bağından alabilirsiniz. Sofralık üzümden şarap yapılmaz. Amacım size ders vermek değil sizin yaptığınız hatayı zamanında yaptığımı izah etmek. Lütfen alınmayın.

  16. Tuna Tuna Cevapla

    bir sorum daha olacak, kusura bakmayın iki farklı mesaj olarak yollamak zorunda kaldım, hali hazırda fermente aşamasındaki elma suyundan yapmaya ” çalıştığım ” elma şarabının hava kabarcıkları 18.günde durmuştu, ancak hava kilidini ve fermenter damacanayı hareket ettirince tekrar kabarcıklar çıkmaya başladı çılgınca, üç gündür bu böyle sürmekte… şarabıma sizce neler oluyor?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Az önceki cevabım bu durum içinde geçerli. Fermantasyon koşullarını gözden geçirmekte fayda var. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz ideal fermantasyon koşulları isimli yazımı okuyun.

  17. Tuna Tuna Cevapla

    Merhabalar, öncelikle paylaşımlarınız, bilgileriniz için gerçekten teşekkürler. daha önceleri %100 elma suyundan şarap denemeleri yaptım, kimi şekerli oldu, kiminin fermentesi tam bitmedi vs. deneye deneye gidiyorum, ancak şu anki sorunum bambaşka, bu sefer daha önceki şeker-maya besini-maya ölçüleriyle vişne suyundan şarap kurmaya kalkıştım(vişne suyundaki şeker oranına göre litre başı yaklaşık 150 gr toz şeker ekledim), üçüncü gün hava kilidinden birkaç kabarcık çıktı ama şarapta adeta kıpırtı bile yok, şu an 7.gün, sizce maya takviyesi yapmam nasıl bir sonuç verecektir?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Maya takviyesi yapmanızı önermem çünkü alkol oluşsa bile maya tüm tadı bozacaktır. Bence fermantasyon koşullarını gözden geçirin. Mayalanan vişne değil su bile olsa litre başına 150 gr şeker ve maya ile şu anda fermantasyon başlamış olmalıydı.

  18. Tarık Mert Cevapla

    Merhabalar yine ben tarık mert şey haftaya pazartesi şişelemeye geçeceğim ama bilmek istediğim şeyler var öncelikle sifonlama yöntemiyle şişelere teker teker aktarma yapacağım şaraplar ortalama olarak o şişede ne kadar sağlam durur bozulma olur mu olursa nasıl önleyebilirim tüm sorularıma yanıt verdiğinizden dolayı teşekkür ederim bu sorumunda cevabını verirseniz ne mutlu bana 🙂

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Dolum yapılan şişeyi kaliteli bir mantarla kapatıp şarabın mantara temas edecek şekilde yan yatırılması gerekiyor. Eğer üzüm kaliteliyse ve tüm aşamaları tam olarak geçtiyseniz yıllarca bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.

      1. Tarık Mert Cevapla

        şey ben paşabahçenin vidalı kapaklı 1,5 lt sürahiye bencer cam şişesini kullanacağım resmin linkini atıyorum bu şişeye dolum yapacağım ayrıntıyı vermeyi unutmuşum şimdi belirteyim resim olarak görmek için linke tıklayın (kopyalayıp yapıştırın yani) :

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Bu şekilde şişelerde hava almadan muhafaza edilmesi biraz zor olabilir. Kapağın içine silikondan conta yapmanızı öneriyorum. Anladığım kadarıyla siz zaten yıllandırmak istemediğiniz için herhangi bir problem olmaz.

  19. ferhat v Cevapla

    Selamlar , 100 litre kadar sofralık üzüm suyundan sarap yaptım , potasyum metabisülfit kullandım 10 gr kadar mayalama öncesinde maya besini ve sarap mayasını da ekleyip karıştırıp fermentasyona bıraktım ama üzerinden 3gün gcmesine ragmen fermentasyon baslamadı , ne yapmam gerekir ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Şarap yapımının en kritik noktası kullanılan üzümdür. Eğer manavdan alınabilen bilindik üzüm kullandıysanız şeker miktarı düşük ve üzüm tanesinde bakteri düşük bir üzüm ırkı kullandınız emektir. Eğer bunu yapmayıp atadan babadan kalma bir bağdaki üzümü kullanıp bu sorunu yaşadıysanız fermantasyon koşulları kontrol etmek lazım. Miktar büyük olduğu için bu konunun detayını bilerek cevap vermek istiyorum.

  20. Tarık Mert Cevapla

    Selamlar bugün tekrardan saat gece 10 civarları kabarcıklar artmaya başladı napayım sifonlamaya mı geçeyim yoksa dursun mu ben durmayı tercih ediyorum alkol fermente edilsin ama ısıyı sıcak tutmak için ne yapmalıyım. evde aslında kalorifer var ama sizin dediğiniz şu akvaryum ısıtıcısıyla ısıtma işlemi mi yapayım sağol keyifleryerinde (zırtpırt rahatsız ediyorum kusura bakma)

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Kusurluk bir şey yok, hepimiz keşfettikçe doğruyu bulup deneyimlerimizi buradan paylaşıyoruz. Bende kendimce deneyimlerimi kaleme alıp buradan aynen sizin gibi paylaşıyorum. Deneyimini paylaşmak bence kişisel özgüven göstergesidir. Bu noktada size hem kendi adıma hemde takipçilerim adına teşekkür ederim.

      Akvaryum ısıtıcısı en doğru iştir bunun tartışmaya açık bir noktası yok çünkü ısı stabil oluyor.

      Eğer fermantasyon belli belirsiz bir aralıkla bile olsa devam ediyorsa alkol oluşuyor demektir ve bu sürece ara vermek haksızlık olur. Fermantasyon bittikten sonra sifonlama yapılmalı ve şarap sislenmeli. Şu anda izlemeye devam etmelisiniz.

      1. Tarık Mert Cevapla

        merhabalar şarabın 15 günlük aşaması doldu başka bir kaba alıp 1 çay bardağı şeker ekleyip ikinci fermentasyonu başlattım şarap aktarımı sırasında gördüm ki şarap kaliteli olmuş bordeaux şarabına yakın bile denebilir bu yüzden mutluyum 10. gün sonunda siffonlayacağım bana verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederim. Sağolun şimdide elma şarabını deneyeceğim hazır meyve suyuyla birazda doğal memleketten gelen elmalardan birkaç tanesinin püresini meyve suyuna ekleyip fermente edeceğim önerilerinizi bekliyorum. Bu arada bira yapımında şişelerdeki gazlanma hakkında pek bir bilgim yok elma şarabını millet bira olarak görüyor (cider) gazlı içmek daha iyi oluyor aydınlatırsanız sevinirim

        1. Tarık Mert Cevapla

          bu arada şarap resmen bordo şarabı olmuş bu işleri bilen birine şarabı tattırdım (biraz tadımlık ayırmıştım aktarımda) süper dedi bu şarabı fransadan mı getirttin dedi harika olmuş şarap ilk deneme için çok başarılı oldu bu. Belki buradan yola çıkıp ileride damıtımevi felan kurarım 🙂 🙂

        2. keyifleryerindee Cevapla

          Size faydalı olabildiysem blogum amacına hizmet etmiş demektir. Elma şarabı dediğinde ucu en az şarap kadar açık çünkü hangi elmanın hangi şeker oranına göre ve elma şarabının nasıl fermente edileceğine kadar açık uçlu bir soru bu. Gümüşhane nın göbek elması mı yada Denizli nın grany smith elması mı? Gün ışığını ne kadar gördü, şeker miktarı ortalama tane miktarında % kaç? Ölçümlemesnin olmadığı yerde bana sonuç hakkında soru soruyorsunuz. Bu arada bu azimli tavrınız blogumu takip edenler açmasından

  21. Tarık Mert Cevapla

    bu arada o beyaz tabakanın ölü maya olabileceğini düşünüyorum o yüzden maya öldüğünden maya takviyesi yapayımmı dedim

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Beyaz tabaka sizinde ifade ettiğiniz gibi mayadır ancak daha önceki sorunuzda da izah ettiğim gibi bu noktadan sonra maya ilavesi yapmanızı önermiyorum.

  22. Tarık Mert Cevapla

    Merhabalar yeniden ben Tarık Mert Özberk. Fermenteri kurdum ilk 5 gün mayalar bayağı iyi kabarcık çıkardı ama sonra gitgide azaldı acaba şeker mi az dedim lakin şeker seviyesi 1100 olarak gösteriyordu yani sıkıntı orada olamaz bazen el feneriyle kabarık çıkmalarını fln izliyorum dediğim gibi kabarcıklar iyice azaldı ve dipte beyaz tabaka oluştu acaba karışıma hava aldırmadğımdan mı böyle hava aldırırsak sirkeye dönüşmez mi ne yapmam gerek acil yardımlarınızı bekliyorum. Mayalar öldüğünden tekrar maya takviyesi mi yapmalıyım manavdan aldığım üzümle yaptığımdan dışarıdan maya eklemiştim hemen cevap verip beni aydınlatırsanız çok memnun olurum. İyi günler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba,
      manavdan aldığınız üzüm muhtemelen şaraplık üzüm değildir, sizde zaten şeker takviyesi yapmışsınız. Fermantasyon yavaşlayarak bittiyse hava aldığını düşünmüyorum ama muhtemelen gece-gündüz arası ısı farkından sürekli dolayı oda sıcaklığında muhafaza edemediğiniz için fermantasyon bitmiş olabilir. 25 derece civarı ısının altındaki maya tam randımanlı çalışamaz. Bu noktadan sonra şeker yada maya ilavesi yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Eğer maya ilave ederseniz, maya kokusundan şarabı içemezsiniz yada şeker ilave ederseniz aşırı şekerli tadından dolayı şarabınız şerbet gibi olacaktır. Bundan sonra yapmanız gereken sifonlayıp şişelemek ve sonucu kabullenmek. Yinelemekte fayda görüyorum, fermantasyonun kısa sürmesi bence fermantasyon koşullarından kaynaklı. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz blogumdaki ideal fermantasyon koşulları isimli yazımı okumanızı öneriyorum.

  23. Süleyman Cevapla

    Merhabalar anlatımınız için çok teşekkürler. Evde nar şarabı yapmak istiyorum. Taze sıkılmış narlarda üzüm gibi kendiliğinden mayalanır mı yoksa maya eklemek zorunda mıyım

    1. Süleyman Cevapla

      Alttaki yorumlarda şimdi gördüm sorunun cevabını buldum teşekkür ederim miktarla ilgilide bilmediğinizi yazmışsınız sağolun

      1. Tarık Mert Cevapla

        bence eğer kararlıysan nar şarabında denemelisin sonuçta çokta bir maliyeti yok hobi bu bir bakmışsın süper bir bakmışsın çöpten beter. maya konusunda ise 1 çay kaşığı at çünkü narda maya yok diye biliyorum. Zaten olsa bile ve sen atsan bişi olmaz çünkü eninde sonunda alkolden mayalar dibe çöker. Mayayı israf etmiş olursun o kadar o da 1 çay kaşığı

  24. Cigdem Cevapla

    Merhabalar, uzumu sikmak vs biraz can sikivi ve zor geldiginden ben de sizin ikinci yontem olan %100 uzum suyunun 1 lt lik ambalajlarindan alip 10 lt sarap yaptim bugun actik siseledik ki inanilmaz tatli bir sarap olmus arastirirken sizin yazinizq denk geldim litre basi 200 g diyorken siz lt basi 100g diyorsunuz. Biz litreye 200g da seker ekledik 🙁 sanirim bu kadar sekerli olmasi bu nedenle. Bir oneriniz olabilir mi sarabi kurtarmak icin zira bu hali ile bol sekerli su kivaminda oldu 🙁 ki aslinda koku ve damakta biraktigi lezzet basarili. Yardimve yorumunuz icin cok cok tesekkurler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Burada şeker miktarı sadece tat için değil aynı zamanda alkol oluşumu için kullanılıyor. Şu anda elinizdeki şarabın miktarı çok fazla olmadığı için bence bu şekilde tüketmeye çalışın ve bundan sonraki denemelerinizde bu kadar çok şeker kullanmayın.

  25. Tarık Mert Cevapla

    Tamamdır keyifleryerinde teşekkür ederim bu arada şarabımı aktif karbondan geçirmek nasıl fikir yani içimi yumuşak olur mu şarabın? Aynı zamanda bu iş için tülbent aldım bir düzenek kurdum üstüste koyacağım 3 parça tülbentin aralarına aktif karbon koyacağım sonra 4 aet filtre kağıdından şarabımı geçireceğim uygun mudur? yardımlarınız için teşekkürler. Keyfim Yerinde 😀

  26. Tarık Mert Cevapla

    Teşekkür Ederim. 4lt şarap yapmak istiyordum gereken bilgileri verdiğiniz için sağolun keyifleryerinde. Bu arada fermantasyon bittiğinde şarabı durultma ve berraklaştırma için kullanılması gerekne bir takım kimyasallar varmış bu konuda olan bilgilerinizi bana aktarırsanız ayrıca sevinirim. İyi günler dilerim. Şarap için kolları sıvamaya başladım bile

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Daha berrak bir görünüm için farklı katkılar eklenebilir ancak bu katkıların kullanım miktarları göz kararı veya yaklaşık olarak kullanılırsa olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Mesela kükürt kullanılabilir ama şeker ve alkol miktarını net bilemezseniz olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Size önerim daha basit ve kimyasal eklemeden bu sorunu çözmenizdir. Bulanık görüntünün sebebi küçük boyutlu parçacıklardır. İç içe geçirilmiş filtre kahve kağıdından geçirirseniz sorun büyük ölçüde çözülecektir.

  27. Tarık Mert Cevapla

    Merhabalar benimde bu konu hakkında sorularım var öncelikle üzümümü manavdan alıcağım illaki kabuktaki mayayı kullanmam mı gerek çünkü hijyenden endişe ediyorum yani üzümleri yıkayıp içine şarap mayası atsam kötü mü olur iyi verim elde edebilir miyim aynı zamanda maya besini diye bi şi var onu kullanmak zorunlu mu eğer kabuktaki mayayı kullanmayacak osam ne yapmam gerektiğini yazarsanız iyi olur birde şöyle yapsam olur mu 10 lt marketten alacağım üzüm suyu yerine kendi ezip suyunu aldığım üzüm suyu ile market üzüm suyunu karışık olarak kullanırsam olur mu (anlayacağınız işe birazcık doğallık katmak istiyorum :)) Sorularıma en yakın zamanda cevaplarsanız çok memnun olurum bu arada şarap şişeleri satan bildiğiniz yerleri yazarsanız sevinirim. İYİ GÜNLER

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Manavdan alacağınız üzümde zaten aradığımız kabuk bakterisi olmaz çünkü manavlar genellikle şaraplık üzüm satmazlar. Manavdan alacağınız üzümden elde edeceğiniz şıranın şeker miktarını ölçmek için hidrometreniz yoksa meyve suyundan şarap yaptığınızı düşünerek hareket etmenizi öneririm. Alacağınız hazır üzüm suyu ve kendi yaptığınız şırayı karıştırmanızda herhangi bir sakınca yok. Karışıma maya eklemeniz bu durumda en mantıklı yöntem olacaktır. Kullanacağınız mayanın türü ve sınıfı tamamen sizin bütçenize ve tercihinize bağlıdır. Özel şarap mayasıda kullanabilirsiniz en ucuz ekmek mayasıda. Bu noktada tercih size kalıyor. Sizin elinizdeki imkanlara göre uzun sözün kısası; manavdan aldığınız üzümü yıkayın, ezin, suyunu marketten aldığınız üzüm suyuyla birleştirin, şeker ilave edin ve mayalayın. Kalan kısım fermantasyon koşullarıyla ilgili. Şişe konusunda maalesef bir satıcı ismi veremiyorum. İnternet üzerinden veya züccaciye dükkanlarından temin etmenizi öneriyorum.

  28. barış Cevapla

    selam . cappy vişne ile litre başına 1 gr dr ötker maya kullananarak , ve lirte başına 2 çay bardağı erimiş şeker ile şarabımı kurdum . fermantasyonun 5 gününde pette su ile eritiiğim 1 çay bardağı şekeri 5 litre içine kattım .. haliyle mayalar saldırdı. . fermantasyon sonunda bozulma olurmu . fermantasyon devam edrken şeker atarsak

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Fermantasyon başladıktan sonra yapacağınız her tür müdahale olumsuz sonuç verecektir. Bence hiç gidişi hiç bozmayın ve çıkana razı olun.

  29. ismail Cevapla

    İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Dün akşam tekrar kontrol ettim ve 5-6 dakikada bir kez hava çıkışı oldu, uzun aralarla olsa da kabarcıklar oldukça yoğun. 19 lt’lik damacanada 11-12 lt kadar üzüm suyu var yani kapak ile su arasında mesafe uzun, büyük ihtimalle gaz ilk önce damacana içindeki boşlukta birikip bir anda çıkıyor diye düşündüm..:) Bilmiyorum doğru mantık mı? ayrıca fermantasyon bitse bile en az bir ay beklemem gerekiyor değil mi?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Damacanadaki boşluk elbette hava çıkışı için bir etkendir. Fermantasyon bittikten sonra sifonlama yapılmalı ve şarap ayrılmalı.

  30. ismail Cevapla

    Mrb tamamen yazınıza dikkat ederek antep karası olarak bilinen üzümlerimizi el ile patlattıktan sonra 10 gün beklettim, her gün 3-4 kez karıştırdım, 10.gün akşamı 2 farklı süzgeç ile süzme işlemini yaptım, bulanık olmasına rağmen renk çok güzel çıktı, 19 lt plastik damacanaya şırayı koyarak serum hortumu ile hava kilidini yaptım 24 saat geçmesine rağmen, henüz herhangi bir hava çıkışı, kabarcık oluşmadı. damacana kesinlikle hava almıyor çünkü hortum girişini sıcak silikon ile tamamen kapattım. 2.fermantasyonu başlatmak ve ürünü kurtarmak için NE YAPMAM GEREKİYOR..

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Doğal maya kullanmak istemeniz kesinlikle çok güzel ancak üzüm tanesinin kabuğunda yeteri kadar bakteri olması gerekiyor. Iki üç gün kadar beklemeye devam edin. Hava kilidi sağlamsa sirke olma riski yok demektir. Üç gün sonunda hala fermantasyon başlamadıysa kültür mayası eklemeniz gerekiyor. Şarap hidrometreniz varsa şeker miktarını ölçüp ona göre maya ilavesi yapın.

    2. İBRAHİM EMRE Cevapla

      Merhaba, doğal maya ile yapmanın dışında kültür mayası bile ekleseniz 1. fermantasyon sürecinde tüm şeker fermante olmuş olabilir. Garanti olması için biraz bekleyip şişeleyebilirsiniz bu gibi durumlarda.

  31. ali ilha Cevapla

    Ufuk Bey iyi geceler ben manavgat ta yaşıyorum akseki bölgesinden gelen alfons cins üzümle ilk denememi doğal şarap olacak şekilde maya şeker vesair kullanmadan üzümleri patlatıp 7 gün beklettim , üzüm bu sene bol güneşli olması nedeni ilede şeker miktarı gayet iyi birinci fermantasyon bitti ikinciye başladım ama hava kilidinden henüz kabarcıklar gelmedi ,buralarda hava sıcaklığı ne kadar serin tutmaya çalışsak ta hala 31 /25 derece acaba yine kabarcıklar oluşmazsa daha neler yapabilirim ?
    saygılarımla

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Öncelikle üzümden emin olmak gerekiyor. Üzüm ırkı bu noktada belirleyici oluyor. Üzüm takasındaki bakteri yeterliyse fermantasyon geçte olsa başlar ve sonuç başarılı okur. Hava kilidi sağlamsa sirke olma ihtimali zaten yok, şeker miktarı yüksek ancak bakteri olmadığı için fermantasyon başlamadıysa o zaman maya ilave edilmesi gerekiyor. Acele etmeden beklemekte fayda var. Maya ilavesi son çare.

  32. Özgür Cevapla

    Merhaba, 19 litrelik damacanaya 10 litrelik kurdum. Fermentasyonun 5. günü kabarcıklar çıkmaya devam etmekte, şimdi yeni bir 5 litrelik şıra haziliyorum. Bu 5 litreyi üzerine eklesem sıkıntı olur mu? Yoksa ayrı mı kurmaliyim 5 litreyi. :/

  33. ibrahim halil yeğenoğlu Cevapla

    selamlar, şöyle bir sorum olacak, 1 hafta önce herhangi bir maya eklemeden şeker ekleyerek 1090 ölçüm alarak şarabımı kurdum. fermantasyonun erken durmasından endişeliyim. bu yüzden şaraba sonradan hava kilidi açılıp alkole ve şekere dayanıklı kültür mayası eklenip tekrar hava kilidi taklıp fermantasyona sağlanır mı? hava kilidi açıldığı için bozulma gerçekleşir mi. Önceki denememde 1115 ölçüm aldım ve tatlı şarap elde ettim. açıkçası tatlı olmasını istemiyorum.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Alkol ve maya eklenmesi kesinlikle yanlış çünkü fermantasyonun amacı oksijensiz ortamda mayanın şekeri alkole dönüşturmesidir. Elde edeceğiniz şaraba, alkol değerini yükseltip şekerli tadı azaltmak için alkol ekleme fikri bile daha mantıklı. Şarap yapımında ideal fermantasyon koşulları sağlandıktan sonra, tüm iş üzüm tanesinin kabuğunda bulunan bakteri yani doğal mayaya kalıyor. Fermantasyon sürecinde müdahale edilmesini doğru bulmuyorum.

  34. Ercan Cemaloğlu Cevapla

    Beyaz üzüm şırası ve vinomarketten aldığım mayayı kullarak ilk kez şarap yapımına giriştim. İlk üç gün çok yoğun olan gaz çıkışı bugün durmuş durumda. Ne yapmalıyım. Teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bu kadar kısa sürede fermantasyonun durması normal değil ama bundan sonra yapacağınız başka birşey yok. Adımları takip ederek sonuca doğru gidin. Ilk denemelerde bu tip sorunlar yaşanabilir.

  35. Mert Cevapla

    Çok güzel anlatmışsınız elinize sağlık. Ben de kendi yöntemlerim ile evde şarap yapabiliyorum fakat diğer alkollü içecekleri henüz yapamıyorum. Sitenizdeki yazılardan bakarak denemeye çalışacağım müsait bir zamanda diğer içkileri de

  36. barış Cevapla

    bir hafta önce iki çeşit üzüm türünden mayasız kurduğum şaraplardan birisinin fermantesi durdu durack.yeniden şarap mayası uygulanablirmi.hangi maya türü önerirsiniz.şimdiden teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Iki üzüm türü, aynı yöntem, aynı kullanıcı, aynı ortam koşulları ancak birinde fermantasyon durmak üzere. Bunun sebebi üzüm tanesinin kabuğunda bulunan bakteri yani doğal maya. Bu noktada kültür mayası eklenebilir ancak verimli olmayacaktır. Maya eklerken biraz doğaçlama yapmanız gerekecek. Şu anda okusan alkol miktarından haberimiz yok, şeker/su oranı belli değil,

  37. sedef Cevapla

    Merhabalar. İlk şarap deneyimim ve başlarken sizin yazınızdan da yardım almıştım. Şu anda 2. fermantasyon aşamasındayım ancak şarabım küf yaptı. Bu durumda ne yapabilirim şarabım geri döndürülebilir mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Ikinci fermantasyonda küf oluştuysa hava kilidinde sorun var demektir. Hava kilidini konrol ederek işe başlayın. Küf eğer çok kalınsa şarap sirkeye dönüşmüş olabilir.

  38. Ersin Cevapla

    15 gunde tamamlanan ilk fermantasyon’un tamamlandığını nasıl anliyorsunuz? densite mi olçüyorsunuz ya da gözle kontrol edilen bir durum mu var? yani 14 veya 16.gun degilde 15. günde bittiğini nasil anladiniz acaba?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      15 gün illa zorunluluk değil. dediğiniz gibi 14 veya 16 gün olabilir ancak deneyimle pekişen koku bile size ipucu verecektir. İlk fermantasyondaki amaç zaten bakterinin aktive olmasıdır. Maya besinin sıcak suda uyandırmak gibi düşünülebilir. Asıl alkolün oluşumunu sağlayan ikinci fermantasyondur.

  39. Rıza Cevapla

    Merhaba iyi akşamlar hocam evde şarap yapmaya başladım tabi acemilik olsa gerek marketten aldığım %100 elma meyve suyunu geceden dolaba attım ve sabah çıkarıp şarabı kurmaya başladım ancak fermantasyon işlemi başlamadı oda meyve suyunun soğuk olduğu için mayanın işlevini kaybetmesi söz konusu benim sorum şuan havalar sıcak olduğu için yaptığım şaraba sonradan yine maya ilave edebilirmiyim tabi kuru ekmek mayası kullanıyorum ve eski mayadan veya fazla mayadan her hangi bir zehirleme durumu oluşur mu

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Mayadan zehirlenme gibi bir durum olmaz ancak canlı bakteri olduğu için enfeksiyon riski vardır. Bira ve şarap yapımında bu risk sürekli vardır, hatta bu konuda hijyene önem verilmesi gerektiğine birçok defa değindim. Bu mevsim şarap yapımı için aslında çok uygun değil çünkü hava çok sıcak. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz ideal fermantasyon koşulları isimli yazımı okuyun.

  40. OKAN ŞİMŞEK Cevapla

    İyi günler hocam cevabınızı aldım.
    İlgili linkten önerdiğiniz yazıyı da okudum, teşekkür ederim.
    Bu yazınızda aklıma takılan şu soruyu sorma gereği duydum.
    İlk fermantasyonda hazır maya kullanmasak, üzümün kendi kendine mayalanmasını beklesek ilk fermantasyon için sürecimiz yine 15 gün mü sürecek ?
    ikinci olarak üzümden üzüme fermantasyon süresi değişiyor mu ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Doğal maya üzüm tanesinin kabuğundaki bakteridir. Üzümün şaraplık olması aslında birazda bunu ifade ediyor. Eğer kabukta yeteri kadar bakteri varsa ilk fermantasyon süreci için ortalama 15 gün yeterli olacaktır. Özellikle Fransa da şarap yapımında kültür mayası kullanılmaz, eğer üzümün ırkı bozulduysa kabuktaki bakteri etkisini kaybeder ve fermantasyon tam olarak gerçekleşmez. Bu durumda üzüm bağı terk edilir. Doğru şarap doğru üzümden yapılır.

  41. OKAN ŞİMŞEK Cevapla

    İyi günler,
    Ben evde şarap yapmayı ilk defa deneyeceğim.
    İşe girişmeden önce aklıma takılan bir kaç soru var.
    1.si şarabımın tabiri caizse köpek öldüren tadında bir şey olmasını istemiyorum.
    Gayet içilebilir lezzetli bir tat yakalama niyetiyle yola çıkıyorum.
    Tat konusunda belirli bir düzeyin üzerinde tat yakalayabilmek için nelere dikkat etmem lazım ?
    2. tatta ve kıvamda standardı yakalamak diye bir tanım var mı ev yapımı şaraplarda ?
    Yeni başlayan birine neler önerirsiniz ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yazımda sorduğunuz soruların genel hatlarıyla cevapları var. Size birkaç öneride bulunacak olursam;
      1- İlk deneme için beklentinizi fazla yüksek tutmayın, bu işler deneyim kazandıkça ve hata yaptıkça öğreniliyor
      2- Şaraplık üzüm kullanmaya özen gösterin, sıradan üzümlerden iyi şarap çıkmaz
      3- Fermantasyon koşullarına çok dikkat edin, bu konuda blogumda yazdığım ideal fermantasyon koşulları isimli yazıma göz atın (yazının linki: https://keyifleryerinde.com/hobilerim/evde-icki-yapimi/ideal-fermantasyon-kosullari/ )
      4- Standart tat diye bir şey var ama bunu tespit edebilmek için şarap eksperi olmak gerekiyor. Biz sadece kendimiz için hobi amaçlı birşeyler yaptığımız için bence ilk olarak içilebilir bir tada ulaşın daha sonra lezzete dokunuşlar yaparsınız.

  42. mustafa Cevapla

    merhabalar.

    ilk defa 23 nisanda kendi şarabımı yapmıştım ve sonuç beklediğimin aksine muhteşem oldu.

    şimdi ise bir kez daha 24 temmuzda marketten aldığım 8 litre üzüm suyuyla şarabımı kurdum. 24 saatin dolduğu sıralarda çıkan kabarcıklar ardı kesilmez bir şekilde çıkıyordu. iyi hoş bu fakat 3. gün, 4. gün derken yavaş yavaş azaldı. şimdilerde 2 saniyede bir 10-12 kabarcık şeklinde çıkıyor. normal seyri belki fakat ilk tecrübeme göre, 7. günde kabarcıklar zirveye ulaşması gerekirdi. sorunun havaların sıcak olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. zira şu sıralar havalar 32-35 civarında seyrediyor. termometrem yok, bildiğiniz kara düzen gidiyorum. sıvının ısısı da 30 derece üstünü görmüş müdür? ısıyı düşürmek için şişeyi tam sığacağı bir tencereye oturttum ve tencere de bir leğenin içinde, leğende soğuk su var ve değişimli olarak içine buz tutmuş ufak bir adet şişe atıyorum. bu suyu 25 ya da 20 derece altına düşürebilir mi bu sıcaklarda? ya da bu kötü etkiler mi süreci?

    şimdiden teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yazın sıcaklarda bu sorun çok sık yaşanıyor. 35 derecenin üzerini yaşıyoruz, eğer kış mevsiminde olsak ve ısıyı standart halde sabitlemek istesek akvaryum maişeyi su dolu bir kaba oturtup içine akvaryum ısıtıcısı koyup bu sorunu çözebiliriz ama yazın buz ilavesiyle suyun sıcaklığını sabitlemek zor. Mantığınız doğru ama çok hengamesi olan bir sistem. Bence olduğu gibi kabul edip diğer aşamalara geçmek lazım.

      1. mustafa Cevapla

        öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim, bu kadar çabuk yanıt geleceğini tahmin etmemiştim 🙂

        hocam aslında zor bir iş değil soğutma işi, belli bir seviyede kalıyordu zaten leğendeki suyun ısısı. fakat dün anlamsız olduğuna karar verdim bu kurtarma operasyonunun. zira içine buzlu su şişesi koymadan gün boyu beklettim, suyu ılımadı bir türlü. hava sıcak da olsa suyun ısısı birkaç derece altında kaldığına kanaat getirdim. bu yüzden soğutma işine son verdim. kendi haline bıraktım maişeyi. hava şu sıralar 20-30 civarında. maişe de en fazla 26-27dir diye tahmin ediyorum.

        tekrardan teşekkürler 🙂

      2. mustafa Cevapla

        ayrı bir sorum daha olacak hocam.

        kışın nar mevsimi gelince nar şarabı yapmayı düşünüyorum. fakat kafamı kurcalayan bir sorunsal var…

        hazır satılan meyve suyuyla yaparken litre başına bir su bardağı toz şeker attım. fakat bu kendi ellerimle sıktığım gerçek meyve suyundan olacağı için acaba şekere ihtiyaç olur mu diye düşünüyorum. hazır meyve suyuyla yaptığımda şeker oranı fazla olduğundan ve hamur mayasıyla yaptığımdan, şekerin tamamı maya tarafından yok edilemiyor ve tatlı bir şarap çıkıyor ortaya. hatta biz ona içine alkol olan meyve suyu diyelim 🙂 zira şarabı ile yapmak için aldığım meyve suyunun tadını kıyasladığımda aynı tadı veriyor. ben bu sonucu nardan da almak istiyorum. yani narın tadı kaçmasın diye şekeri aynı düzeyde koysam çok bozar mıyım? mesela, normalde 8 litreye 8 bardak şeker koyarken, 8 litre nar suyuna 6 ya da 7 bardak şeker koysam bakteriler narın şekerine de göz dikerler mi? 🙂 evet şaka gibi, ben buna takıldım. sonucun muhteşem olması gerek zira 50 kilo nar çöp olmasın istiyorum.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Eevvet, Mustafa bey de nihayet şarap paradokslarındaki aşamaları geçip nihayet nar şarabı konusuna geldi (amacım sizi hakir görmek değil, eğer bu hisse kapılmanıza neden olduysam peşin peşin özür dilerim). Evde şarap yapımına karar veren herkes gibi sizde dilde kalan buruk nar tadını şarabın buruk tadına yakın görmüş olabilirsiniz ama şahsen nar şarabı yapımını önermiyorum çünkü çıkan şarap öksürük şurubu gibi oluyor. Benim telkinlerime inat nar şarabı yapıp deneyimlerini paylaşanlar oldu. Bu arada deneyimini paylaşan herkese sonsuz minnetlerimi hem kendi adıma hemde blogumu takip edenler adıma tekrar dile getirmek istiyorum.

          1. mustafa

            🙂 🙂 demekki iyi olmuyor denemenize göre. inat edip kilolarca narın bir de zamanın çöp olması riskini göze almayacağım 🙂

            teşekkür ederim yanıtlarınız için, iyi akşamlar 🙂

          2. keyifleryerindee

            Takdir elbette sizin ama blogun takipçileri sizden bu cevabı beklemezdi.Sizin kızılderili gibi nar mevsimini bekleyip bu yorumun altına nar şarabında yaşadığınız deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyordu ama sizin takdiriniz…

            Not: Sakın sizi nar şarabına yönlendirdiğimizi sanmayın, deneyip emek verip olumsuz sonuç ben dahil birçok kişiyiz. Tekrarlıyorum, nardan şarap yapmayın.

  43. Ozgur Cevapla

    Merhabalar, hemen hemen bütün yazılarınızı okudum ve ilk denemem için 100% kırmızı meyve suyuyla 4lt şarabı 400gr şeker ve hazır kapak kilidiyle mmayaladım..
    İlk 4 gün coşarak devam eden gaz çıkışı son 3 gündür yavaşladı. 5 saniye bekleyip 3-4 balon çıkışı oluyor.. birkaç günde bitecek gibi. Ortam sıcaklığı 26-27 derece.
    fermeantasyon 8. ya da 9. Gün civarı durursa, filtre ve şişelemeye geçebilir miyğm? Şarabın tadı bozuk ya da düşük alkollümi olur. Fikriniz ya da öneriniz var mıdır? Teşekkürler..

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yaz günlerinde 26 derece civarı ısıyı sağlamak çok kolay değil. Bu başarılı bir uygulama. Fermantasyon erken bitmiş olabilir, bence sorun değil. Normal işlem sırasını takip edin.

  44. Doğan Cevapla

    Merhaba,
    Ben Bim’den aldığım %100 elma suyu ile 5 lt’lik 2 set kurdum. Maya olarak yine Bim Markette satılan kuru maya kullandım. 1 hafta kadar oldu, biraz tadım yaptım alkolü yüksek tadı fena değil, zamanla oturacak gibi. Şimdi benim merak ettiğim konu şarap mayası yerine ekmek mayası kullanırsak mayanın alkol dayanımı haricinde bir sıkıntımız olur mu? Elimde hidrometre olmadığı için tam ölçüm yapamadım ama kesin olarak %10 dan daha fazla alkol olduğunu tadımdan anladım. Şarap mayası kullanmak şarabın tad olarak kalitesinde bir iyileşme sağlar mı? Bir de şişeleme yaparken kükürtleme işlemi ile çöktürmek için iki ayrı kimyasal kullanıldığını gördüm, bu konuda ki fikriniz nedir? Ben sifonlama yapıp kahve filtresinden geçirsem berraklık sağlar mıyım? Vakit ayırdığınız için teşekkürer.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Filtreleme işlemi size berrak bir görüntü için en iyi seçenektir. Kükürt ve çökertme derseniz bence çökertme işlemini yapıp tekrar filtre yapın. En berrak görünümü bu şekilde alırsınız. Hidrometre 50 TL civarında, bir tane edinin derim. Deneyiminizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Bu arada şarap mayası alkolü biraz daha arttırır ama bizim amacımız günlük hayattaki yani sizin yaptığınız gibi malzemeleri kullanarak birşeyler yapmak. Karmaşık tariflerler ve erişimi zor malzemeler bu işi sadece daha zor hale getiriyor. Bundan sonraki denemeleriniz emin olun daha başarılı olacak.

  45. Hasan Tanrıverdi Cevapla

    Merhaba ben çilek şarabı yaptım fakat sanki fazla şeker koydum alkol oranı düşük gibi çok tatlı oldu ne yapabilirim

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Hasan bey aslında bu sorun bile değil çünkü genelde aldığım sorular tamda sizin sorunuzun tersi oluyor. Alkol yüksek şekerli tat eksik yönünde sorular alıyorum. Sizin yapmanız gereken elinizdeki karışıma votka eklemek. Bence küçük miktarlı birkaç deneme yapıp damak tadınıza göre oranı belirleyin tüm karışıma bunu uygulayın.

  46. HAKTAN Cevapla

    MERHABA HAZIR MEYVE SUYUNDAN ŞARAP MAYASIYLA YAPMIŞTIM BİR AYI GEÇTİ BELKİ İKİ AY OLACAK KABARCIKLAR ÇIKIYOR BEKLEMELİMİYİM KABARCIKLAR ÇIKMAYANA KADAR BİRDE FERMANTASYON BİTTİKTEN SONRA İÇİLEBİLİRMİ BEKLETMEMİZE GEREK VARMI İLK DENEYİŞİM CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Şarap mayası kullandığınız için daha yüksek bir verim alacaksınız. Şu anda kabarcıkların çıkması demek, karışımdaki şekerin alkole dönüşmesi anlamına geliyor. Fermantasyona devam edin. Kabarcıklar yavaşladığında maişenizi açın. Süzme ve filtre işlemi sonrasında içebilirsiniz ancak yinede birkaç gün dinlendirmekte fayda var. En azından dibe tortu çökmesi ihtimaline yada maya parçacıklarının süzülmeme ihtimalini gözardı etmemiş olursunuz.

  47. Önder KORUCU Cevapla

    Trabzon hurmasından sarabi ben yaptım. Şu an içiyorum. Aslında meyvenin kendi suyundan çok kendi kattığım suyu mayalamış gibi oldum. Çok lifli bir meyve olduğundan olduğu gibi dibe çöktü. Geriye benim kattığım su kaldı sadece. Çok hafif belli belirsiz bir renk kaldı. Tadı da hiç denemeye değecek kadar güzel degil. Beyaz sarap niyetine içilebilir. Hurma tadından eser yok. Kivi daha güzel oldu. Onu tavsiye edebilirim.

  48. Yaşar Dinçer Cevapla

    Bu detaylı paylaşım için çok teşekkür ederim. Yaklaşık 20 gün önce kurduğum meyve suyu bazlı sistemde hava çıkışı durmak üzere. Bu aşamada sifonlama vrya süzme yaparken kaç gün sürem olabilir? Yani açtığınız şarabı havasını çekip en fazla 3 gün içşnde tüketirsiniz. İşte düzeneğin kapağını açtıktan sonra şişelemeye kadar nekadar bir sürem var? Kaç gün içinde şişelemeliyim ve şişede ne kadar bekleyebilir? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Fermantasyon durduğunda mayadan ayırıp hava temasını kesmelisiniz. Aynı gün şişelemenizi öneriyorum çünkü havayla temas eden şarap derhal mayadan ayrılmalıdır aksi takdirde maya, şarabı ekşitebilir. Kısacası hiç bekletmeden aynı gün şişeleyin. Şişede bekletme süresi şarabınıza ve sizin beklentinize göre dinlendirilir. Şarabı dinlendirirken eğer uzun süre bekletecekseniz şarap mantarı seçimini doğru yapmalısınız. Eğer uzun süre bekletmeyi düşünmüyorsanız şarap şişesine bile gerek yok cam su şişelerini bile kullanabilirsiniz.

  49. Onur Cevapla

    Evde denemis oldugum saraplar
    Elma püre ve elma suyu ile %100 elma suyu muhteşem ama acılaşma oldu
    Üzüm bildigimiz sarap lezzeti yolunda icilebilir ama vasat.
    Gül şarabı nasıl tutturdum bilmiyorum ama muhtesem bise cikti ortaya.
    Yaban mersini (dagdan bayirdan topladim) sirincedekilerle alakasi yok ama uzum kirmizi sarapla meyve sarabi arasinda ara ara yaban mersini kendisi i hatirlatiyor.
    Suan portalal ve gul elma karisimi deniuorum.

    Benim sorum olacak;
    Hijyen ok onemli sagliyorum.
    Işık ve oksijen ile temas hangi aşamada nekadar olacak fikir verebilir misiniz ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Deneyiminizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Işık ve oksijen teması ilk fermantasyon sürecinde gerçekleşiyor. Bu konuya yazımda yer verdim.Eğer sorunuzu yanlış anladıysam lütfen daha detaylı bir şekilde tekrar sorun, elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Çok emek verdiğiniz belli, belki benimde bir katkım olur.
      Size önerilerim;
      1- Elma şarabında muhtemelen maya kaldı ve havayla temas ettiği için ekşimsi bir hal almış olmalı. Kaba tabirle şarap yine fermente olmaya devam ediyor ve hava kilidi olmadığı için sirke benzeri bir tat alıyor.
      2- Gül şarabı dediğiniz rose olarak bildiğimiz kırmızı ve beyaz üzüm karışımı mı yoksa gerçekten gül şarabımı?
      3- Yaban mersini gerçekten sıra dışı bir deneyim olmuş, bende çok merak ettim. Yapım aşamalarını muhakkak kayıt altına alın. Tarifte belki küçük dokunuşlarla yeni lezzetler ortaya çıkabilir.
      4- Bu sene üzüm şarabından bende çok verim alamadım ama kuru üzüm aroması ekleyip kurtardım. Deneyimimi yazımın sonunda güncelleme olarak paylaştım. Göz atmanızı öneririm, belki işinize yarar.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Kuru üzümden şarap yapmanızı önermem çünkü şaraplık kuru üzümün dalında kurumuş olması gerekiyor. Marketlerde satılan kuru üzümlerden yapacağınız maişe başarılı olabilir ama şarap derseniz bence başarılı olmaz. Üzümleri ıslatıp biraz su çektirmeniz ve daha sonra kesmeniz gerekecek. Kullanacağınız üzümün ihtiva ettiği şeker miktarına göre şeker ilave etmenizde gerekebilir. Kullanacağınız üzümün şeker içeriğini bilmeden verilecek kullanım miktarları hatalı olacaktır.

  50. emrah Cevapla

    Merhabalar… Evde şarap yapımı ile ilgili gördüğüm en keyifli, bilgi dolu net yazılardan biri. Çok teşekkürler emekleriniz ve anlatımınız için. Ben bir süredir bira yapıyordum( hazır kitlerle ) Şimdi şarap yapmak istiyorum. Size sormak istediğim sizce tat olarak hangi yolu tercih ederdiniz? Üzüm alıp ezerekmi ( ki bende sanırım o ezme aşamasını tercih etmeyeceğim) yada yine piyasada satılan hazır kitlerle mi ? Şu an zaten türkiyeden alınabilecek az bir hazır kit mevcut ve fiyatlarda kur daki dalgalanmalar sebebiye yüksek. yoksa bu anlattığınız %100 üzüm suyuyla mı ? Birde lezzet olarak piyasadaki hangi kalitedeki şaraplara benziyor son yaptığınız. Teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Hazır kitlere çok güvenmiyorum açıkçası. Şarap ve birada kendim işi temelinden yapmak istiyorum. Son yaptığım şarap açıkçası çok başarılı olmadı ve kurtarmak için kuru üzüm aroması eklemek zorunda kaldım. Denizli den bir arkadaşımın bana hediye gönderdiği bir miktar şarabım var, şimdilik onu içiyorum. Bittikten sonra üzüm özü kullanarak şarap yapmayı düşünüyorum. Meyve suyundan şarap yapmak yerine bu defa üzüm özü deneyeceğim. Sonuçlarına göre bir yazı yazmayı planlıyorum. Siz eğer kit kullanarak yapacaksanız deneyiminizi blogumdan paylaşırsanız çok sevinirim.

    2. Yiğit Bilgiç Cevapla

      Selamlar, sitenizi tesadüf üzere buldum yorumlarda da kit ile ilgili yazmak istedim cevaben. Arkadaşın bahsettiği kit zaten üzüm konsantresi yani sizin de bahsettiğiniz özütü içeriyor. Youtube da birkaç video gördüm tozla yapılan lakin sanırım o da şuan benim kurduğum kitten bahsediyor. içerisinden 8 litre kadar üzüm konsantresi çıkıyor yani suyu alınmış üzüm özütü. Maya vs aşamaları takip ederek kurdum. İlk 40 saatte mayalanma belirtisi olmadı sonra başladı şuan 5. Gün mayalanma çıldırdı mayalanma başladığından beri ekşi bir koku var temizliğe çok dikkat ettim umarım bir sorun çıkmaz ilk defa şarap yaptığımdan bu koku normal mi onu da bilmiyorum lakin unutmazsam sonucu buraya yazarım. 7 gün sonra ya da baloncuk kesildiğinde aktarma yapıcam 20 dk kadar karıştırıp içindeki co2 yu çıkarıp bir 7 gün daha bekleyip 995 değerine kadar indiğimde yine bir aktarma ile arındırmaya geçmeyi düşünüyorum.

        1. Yiğit Bilgiç Cevapla

          Ben teşekkür ederim bir yazılımcı olarak sitenin font’una bayıldım. Rica etsem paylaşabilir misiniz. Çok estetik.

          1. keyifleryerindee

            Beğendiğinize sevindim ancak sitenin üzerinde benim bir etkim olmadı. Hazır kalıp aldım kullanıyorum. Resimlerin biri büyük biri küçük, yazıların sıralanmasını beceremiyorum. Son girdiğim güncel yazılar blogun ortasında bir yerlerde çıkıyor. Bu dönem evde çok fazla zaman geçirdiğim için biraz daha kurcalayıp çözmeyi planlıyorum.

        2. Saba gülhan Cevapla

          Merhabalar; emek verip paylaştığınız tüm bilgiler imbikten süzülmüşcesine çok kıymetli..Ben de hobi olarak evde taze meyvelerden yada özütlerinden şarap yapmaya çalışıyorum ..bugüne kadar yaptığım en lezzetli şarap vişneden yaptığım oldu..merak ettiğim konu şu; kezzeti bir üst seviyeye çıkartmak için sifonlama süzme meyve şarspları için kaç defa yapılmalı..teşekkür ediyorum..

          1. keyifleryerindee

            En az bir sifonlama yapılması şart. Filtre işlemi, filtrenin boyutuyla ilgikur. Eğer 0.5 micron filtre kullanırsanız tek sefer yeterli olacaktır çünkü maya partikülü ancak bu aralıkta ayrışabilir. Kum elediginizi düşünün, kullandığınız eleğin delikleri büyük olursa ince kum elde edemezsiniz. Şarap yapımında mayadan ayırma işlemi için sifonlama ve filtreleme yapılır. Filtre işleminde 0.5 micron üzerinde bir malzeme kullanırsanız o kaliteyi yakalamanız biraz zor olacaktır. Aktif karbon filtre tarifimde kullandığım filtre kahve kağıdı sizin işinizi görecektir.

  51. Ozgur Cevapla

    Üzümden şarap üretirken hiç metil alkol ortaya çıkmaz mı? İlk Fermantasyon aşamasının sonundaki sıvıda alkol var mıdır? Varsa metil alkol olma olasılığı nedir? İkinci yapılan kapalı fermantasyondan sonraki şarapta metil alkol oluşma olasılığı var mıdır? Asıl sorum ve sorun şu ki bütün bu işlemleri söylendiği şekilde uygulayınca ortaya çıkan sıvıyı yani şarabı gönül rahatlığıyla içebilir miyiz?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      doğal maya yani üzüm tanesinin kabuğunda bulunan bakteriden oluşan maya kullanıldığında metil alkol oluşmaz. kültür mayası kullanılması durumunda da ancak eser miktarda metil alkol oluşabilir ancak bu miktarda zarar verecek düzeyde değildir.

  52. Enver Boyar Cevapla

    Merhaba,
    Elimde, 4 kez sifonlama yapılmış, şişelenmeye hazır durumda 120 litre Kalecik Karası şarabı var. Bildiğiniz gibi Kalecik Karası şarabı biraz sek oluyor.
    1. Bu aşamada, yani şişelemeden önce, şarabı daha tatlandırmak için ne yapmalıyım? Şişelemeyi geciktirip bir ay arayla birkaç sifonlama daha mı yapmalıyım?
    2. Bu şaraba hoş bir koku kazandırmak için biraz aroma katmak mümkün müdür? Siz ne aroması tavsiye edersiniz ve 120 litre şarap için ne miktarda kullanmalıyım?
    Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler, saygılar.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Emek verildiği belli olan bir çalışma. Olabildiğince özen göstermek elbette kaliteyi arttıracak, bunun bilincinde olan biri olduğunuz belli. Size önerim şişeleme öncesi mantar seçimini doğru yapmanız. Eğer yaptığınız şarabı yıllandıracaksanız twintop mantar tıpa veya naturel tıpa kullanmanızı öneriyorum. Eğer yıllandırmadan tüketecekseniz bu noktada tıpa yerine kuru üzüm aroması kullanmanızı öneriyorum. Şu anda elimde birkaç numune ürün var ve henüz inceleme aşamasında olduğu için direk olarak isim vermek istemiyorum. Sözünü ettiğim kuru üzüm aroması rakı yapımında çok başarılı, rakıda test ettim. Denizli de eski bir arkadaşımın yapıp bana gönderdiği iki şarabım var. Şişelerin bir kısmını ayırıp kuru üzüm aroması ekledim. Neredeyse iki haftadır dinleniyor. Bir ay sonunda açıp test edeceğim. Aynı şarabı aromalı ve aromasız olarak karşılaştıracağım. Sonucuna göre zaten inceleme yazısı yazacağım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Evet ama şarapta yaptığım denemeyi henüz test etmedim. Rakıda oldukça başarılı oldu ama şarap konusunda yorum yapmak için biraz erken.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Ayva şarabı denemem hiç olmadı. Bu konuda bilgim yok. Eğer sizin böyle bir çalışmanız olursa ve bizlerle paylaşmak isterseniz çok memnun olurum.

  53. Mustafa Cevapla

    Merhaba

    Yazılarınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Birkaç şarap denemesi yaptım tariflerinize göre başaralı sonuçlar aldım. Bu hobiyi sevdim , sağolun varolun.

    Malum bu mevsimde uzum bulmak zor, Pekmezden (üzüm) şarap yapmayi düşünüyorum. Uygun oranda seyreltebilirsem şeker ilavesi gerekmiyecek. Bu konuda yorumunuzu alabilir miyim. Tatta sıkıntı olur mu . Teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Pekmezden alkol elde edebilirsiniz ancak direk şarap kıvamında ve lezzetinde olmayacaktır çünkü pekmez üretiminde üzüm, üzüm olmaktan çıkıyor ve ticari bir ürün olduğu için bir çok işlemden geçiyor ve koruyucular ekleniyor, eğer kendi yaptığınız pekmez varsa o başka. Eğer üzüm olmadan şarap yapmak isterseniz üzüm özü kullanmanızı öneriyorum. Üzüm özü pekmezden farklı olarak içine şeker ilave edilmeden ve üretim sürecinde, üzümün suyundan arındırılarak elde ediliyor. Maliyeti çok az daha yüksek olsada bence bu fark kabuledilebilir bir farktır. Üzüm özü yada pekmez kullanarak yapacağınız şarap, üzüm kabuğundaki maya olmayacağı için mevsiminde yapılan şarap kadar lezzetli olmayacaktır. Aradaki tat farkını bilerek deneme yapın. Amacım sizi fikrinizden caydırmak değil sadece yüklü miktarda deneme yapmanızı istemem. Küçük bir deneme yaparak sonuçları blogumdan bizlerle paylaşırsanız çok sevinirim.

      1. Mustafa Cevapla

        Şarap mayası ile pekmezin şekerini 1100 değerine gelinceye kadar seyrelterek 2 lt civarında şarap yaptım. Pek sevimli bir şarap olmadı. Tadinda pekmezdeki karamel tadı kaldı. Belki bu tadı beğenen Ler olabilir. Şarap değil alkolü başka bir içki oldu. Meyve suyundan yapilanini tercih ederim. Denemek istiyenlere küçük bir bilgi…

  54. Dinçer Çeliker Cevapla

    Merhaba,

    Manavdan alacağımız üzüm veya meyvelerdeki tarım ilaçları ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir.

    Vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür ederim

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Normalde hem üzüm hemde diğer meyvelerde doğal maya, meyve tanesinin üzerindeki kabukta bulunur. Yıkanması durumunda bir miktar kayıp olabilir. Sizin söylediğiniz tarım ilaçları öncelike bitkiyi haşerelerden korumak için uygulandığı için muhakak arındırılmalı. Eğer kendi uretiminiz değilse kullanılan tarım ilacını bilemeyeceğiniz için arındırılmalı.

  55. Çiko Cevapla

    Merhabalar,

    Şarap konusunda aklıma takılan bazı noktalar mevcut , cahilliğimi mazur görüp bilgilendirirseniz çok sevinirim 🙂

    1.Hazır şarap kitlerinde üzüm konsantreleri var , örneğin x sitede satılan kitte çeşitli isim ve farklı tatlarda kitler bulunup 7 Kg’lık üzüm konsantreleri mevcut. Bu 7 kg lik konsantreyi , üzümü klasik yöntemlerle suyunu çıkararak elde etmek istesek kaç kg üzüm kullanmamız gerekir ? 7 kg konsantrenin seyreltilmiş yani normal üzüm suyu haline geldiğinde toplam hacmi kaç kg olur ?
    2. Bildiğiniz üzere süpermarketlerde birçok çeşit meyvenin konsantresi satılıyor , yukarıda belirttiğim üzüm konsantresi gibi bu karışımları şarap yapımında kullanabilir miyiz ? (Nar konsantresi – elma konsantresi vb .)
    3.Eğer kullanabiliyor isek bu konsantrelere şeker ilavesi yapmamız gerekir mi ? ( tahminimce içerisindeki şeker oranı burada önemli rol oynuyor)
    4.Sizinle bu konuda daha detaylı iletişime geçebilmek adına mail adresiniz vb. iletişim adresiniz var ise tarafımla paylaşabilir misiniz ? Zira şarap konusunu kafaya takmış durumdayım 🙂

    yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Sorularınıza sırasıyla cevap vermeye çalışacağım;

      1- Üzüm meyvesinin yaklaşık olarak %80’i sudur. Konsantre üzüm dediğimizde içindeki suyun ayrıştırılması gerekiyor. Ayrıştırmanın normalde güneş altında yapılması makbuldür çünkü kaynatıldığında yüksek ısıya maruz kalıyor ve tat kaybı söz konusu oluyor. Suyun tamamı eğer üzümden ayrılırsa akışkan olmayan pencere macunu kıvamında koyu renkli ve çok lezzetli bir sonuç elde ediyorsunuz (annemden yaptığı için iyi biliyorum). Sizin sorunuzun cevabı elde ettiğiniz konsantrasyon içindeki su miktarıyla doğru orantılıdır. En iyi koşullarda üretimin söz konusu olduğunu düşünsek dahi konsantre üzüm dediğimizde yine akışkan bir ürün satın alacaksınız. Bu durumda ancak su miktarını tahminen söyleyebilirim, muhtemelen bu akışkanlık için %30 oranında su içeriyor olmalı yani 7 kg konsantre üzüme 7 kg su eklerseniz başa dönmüş olursunuz.
      2- Markette satılan meyve sularının konsantre olduğunu düşünmüyorum çünkü satış fiyatları yaklaşık olarak taze meyvenin kg fiyatı civarında ve 1 litre için 1 kg dan fazla meyve kullanılması gerekiyor. Bu meyve suları şarap yapımında kullanılabilir.
      3- Marketten aldığınız meyve sularıyla şarap yapmak isterseniz şeker ilavesi ve maya kullanmanız gerekir. Burada kullanılacak meyvenin içerdiği şekere göre şeker takviyesi yapılmalı ancak her meyve için bunu tespit etme olanağım olmadığı için benim önerim litre başına 100 gr şeker kullanılması. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi burada şeker gerçekten önemli rol oynuyor.
      4- keyifleryerindee@gmail.com üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  56. cihan şen Cevapla

    Merhaba

    Şarap mayasını nerden temin edebiliriz ? internette satan bi yer bulamadım , elden almak istesek nerelerde bulunur ? Bulamaz isek alternatif önerebileceğiniz bi ürün var mı ? Bira mayası kullanabilir miyiz ?

    Yorumlarınızı rica ederim

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Sorunuzu okuduğumda hemen internetten küçük bir araştırma yaptım ve birçok satıcının şarap mayası sattığını gördüm. İnternet üzerinden gayet rahat bulunabiliyor. Bütçenize göre farklı miktarda ve markalarda şarap mayası bulabilirsiniz.

      1. cihan şen Cevapla

        Teşekkür ederim , anladığım kadarıyla üzümle yaptığımızda dışarıdan herhangi bir maya takviyesi yapmıyoruz , meyve suyundan yapmak istediğimiz şaraplarda ise posa ve kabuk ( mayalama görevi görecek ) olmadığı için dışarıdan şarap mayası ilave etmemiz gerekiyor , doğru mu anladım ?
        Yanlışım varsa lütfen düzeltiniz. , şimdiden teşekkürler.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Doğru anladiniz yalnızca kullanılacak üzüm tanesinin kabuğundaki bakteri miktarının yeterli olması gerekiyor aksı takdirde yine maya takviyesi gerekebilir.

  57. Cumali Cevapla

    Öncelikle bu kadar sabırlı ve detaylı bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.
    Ben ;şekeri oldukça yüksek olan “Trabzon hurması” meyvesinden şarap yapılıp yapılmayacağını öğrenmek istiyorum.Teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Trabzon hurması şeker ve c vitamini açısından çok yüksek bir meyve. “Şerrefsizim bu benim aklıma gelmişti” demek isterdim ama maalesef benim aklıma gelmedi. Kesinlikle çok kıymetli bir meyve şarabı olur. Hatta sizin fikr8nizden çalarak bende deneyip blogda bir yazı dahi yazmayı düşünüyorum. Kendine özgü baharatlı ve çok şekerli olan bir meyve. Belki inanmazsınız oğluma özellikle geçirdiğim bir meyve. Tam da vevsimi. Birlikte deneme yapıp deneyimimizi paylaşalım. Kim daha iyi yaptıdan ziyade aşamaları kıyaslayalım. Sizinki daha iyi olursa sizin deneyiminizi paylaşalım. Bu fikir için ayrıca teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Umarım elinizde çok fazla yoktur çünkü karışım içindeki bileşenlerden birini çıkarmak çok mümkün değildir.

  58. murat Cevapla

    Üzümden şarap yaparken maya eklersek ne zaman eklemeliyiz? en başta mı yoksa 1 hafta sonunda cibre üzüm suyundan süzüldükten sonra hava kilidi takarken mi? Teşekkürler

  59. Fethiye Cevapla

    Merhaba, sizin tarifinizi uygulamaya çalıştım. Bugün bez torbada süzerek ayrı kaba aldım ve sizin hava sisteminizden yaptım. Tadına şöyle bir baktığımda içinde limon tuzu varmış gibi çok ekşi geldi. Bu normal mi? Tadı sonra düzelir mi?
    Teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Anladığım kadarıyla siz birinci fermantasyon sonrası süzmeyi yaptınız ve ikinci fermantasyona geçtiniz. Arada birde tadına baktınız ve size ekşi bir tat geldi. Bu ekşi tadın gelmesi gayet normal daha sonra ikinci fermantasyonda bu ekşi tat geri plana doğru itilecektir ancak bu tadın yumuşaması ve daha lezzetli bir hal alması kullandığınız üzüme bağlıdır.

  60. Hamza Cevapla

    Bende meyve suyundan yapmıstım 10. gün oldu ve bugün meraktan 2 bardaklık cıkarttım. Şarap asitli gözüküyor. Balondan iyi gaz çıkışı olmadı mı acaba?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Elinizdeki üzümün şeker oranı hakkında kesin bir bilgi olmadan bu soruya net bir yanıt vermek zor. Aslında üzümün ırkı ve üzüm tanesinin kabuğundaki bakterinin de çok büyük etkisi var. Size önerim doğaçlama yapmanız.

  61. Kemal Çiçek Cevapla

    Nar șarabi Nasil Yapılir Gereken Melzemeleri Nerde ve Nasil Buluruz Biz Nar suynu sıktık biraktik sarap mayasini bulamadik koymasak olurmu nar suyu duruyor ne yapmamiz gerekiyor bilmiyoruz fikir verirmisiniz

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Şeker içeren tüm meyvelerden şarap yapılabilir. Şahsen nâr şarabı yapmanızı önermem çünkü ne yaparsanız yapın tadı öksürük şurubu gibi olacaktır. Bu benim şahsi görüşümdür belkide siz çok severek tüketiyorsunuzdur.

      Üzümdeki maya mantığı, üzüm tanesinin kabuğundaki bakterinin maya görevi görmesi ve maya kullanımına gerek kalmamasıdır. Nar için aynı durum söz konusu değildir. Nar bütün halde diş kabukla sıkılıp fermente edilemeyeceği için maya kullanmanız gerekiyor.

      Kullandığınız narın ihtiva ettiği şeker miktarı hakkında bilgim olmadığı için maya türü ve miktarı hakkında yorum yapamak yanlış olacaktır.

      1. Galip Cevapla

        Merhaba nardan yaptım 5 litre kadar su cıktı içine 1kg yakın seker attım. Maya olarak hamur mayası kullandım. Tadı öksürük şurubu gibi değil aslında fakat biraz buruk bir tadi var. Her damak tadina uyarmi bilmem Alkolü çok iyi ama %14 civarı

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Galip bey deneyiminizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Nar şarabı bir kaç defa blogda konuşuldu ama net olarak damak tadı tarifi sizden geldi.

  62. saliha Cevapla

    Merhaba bende deneme amacli hem hazir meyve suyundan hemde uzumden sarap yapmaya calistim.her asamayi sizin tariflerinize gore uyguladim.her ikisinide ayri damacanalarda serum hortumundan hava kilidi uygulayarak beklemeye aldim.meyve suyundan yaptigimda herhangi bir sorun gorunmuyor.hava kabarciklari gayet iyi seviyede.yalniz uzumden yaptigimda neredeyse 24saat gectigi halde hic hava kabarcigi olusmadi.sizce nerde yanlis yapmis olabilirim ve de ters giden birseyler varsa yapmam gerekenler nedir.bu arada hidrometrem yok.olcum yapamadim.simdiden tesekkur ederim

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Öncelikle hava kilidinin yalıtımından emin olun. Sızdırma olması durumunda oksijen kaptan içeri girer ve elinizdeki sirkeye dönüşür. Bunun olmadığını farzederek devam edelim. Üzümün kabuğundaki bakteri ve içerdiği şeker miktarı alkol oranını yani alacağınız verimi belirler. Eğer kullandığınız üzüm ırkı bozulmuş veya çok genç bir kökten geliyorsa verim almanız biraz zor olacağı için maya takviyesi gerekebilir. Maya takviyesinden önce ortam sıcaklığını kontrol edin. Ideal ısının altındaysa ( 25 derece ideal ısıdır) fermantasyon başlamamış olabilir. Daha sıcak bir ortama alıp bir gün daha bekleyin,eğer hala çalışmadıysa maya takviyesi yapın. Kullanacağınız maya miktarıda yine üzümün içerdiği şeker ve kabuktaki bakteriye bağlı olduğu için ve elimizde net bir bilgi olmadığı için biraz doğaçlama yapmanız gerekecek. Üzüm hakkında çok net bilgi alamadığım için ancak bu kadar bilgi verebiliyorum. Umarım yardımım dokunmuştur ve başarılı bir sonuç alırsınız.

  63. ufuk Cevapla

    Merhaba,

    Evde hobi amaçlı şarap yapımı ile ilgileniyorum kısa yoldan. Yani marketten alıp yaptığınız %100 meyve suyundan yapılan meyve şarabı ilgimi çekti.
    1- Marketten alınan hangi %100 meyve suyunun şarabı daha güzel olur?
    2-Fermentasyon kabı cam kap olması avantaj mıdır yada hangi kap sağlıklıdır ?
    3-Şarap mayaları nerelerde satılıyor, kalite farkı var mı, varsa link verebilir misiniz?
    4-Hava kilidi nedir, nasıl uygulanır, nerede satılır, link verebilir misiniz?
    5-İdeal fermentasyon süreci nasıl olmalıdır, nelere dikkat edelim.
    6-Meyve suyundan şarap yapımında fermentasyon aşamasında ve sonrasında alkol yönünden bir tehlike oluşur mu? Yani, %100 etil alkol mu oluşur yoksa zararlı olan metil alkol de oluşur mu?
    7-Bu konularda başka önerileriniz de var mı?

    Şimdiden cevaplara teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba Ufuk Bey sırasıyla sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım,

      1- Marketten alınan meyve sularındaki %100 ibarelilerin hemen hemen hepsi aynıdır çünkü Türk Gıda Kodeksi standartları uygulanır. Şahsen benim tercihim tamek meyve sularından yana diğerleri de olur.
      2-Kullanılacak fermantasyon kabının cam olmasının herhangi bir avantajı ya da dezavantajı yoktur. Önemli olan temizliğine özen göstermektir. Benim şahsi tercihim her zaman plastik su damacanalarından yanadır çünkü tek sefer kullanıp atarım. Böylece temizliğini düşünmem. Cam kullanırsanız tekrar kullanmak istediğinizde, bir önceki mayalamadan dolayı içindeki bakterilerden kurtulmaya çalışırsınız. Ben şahsen uğraşmam ama siz illa cam kullanmak istiyorum derseniz hijyenine çok özen gösterin.
      3-Şarap mayaları internet üzerinden satılıyor, son satın aldığım siteye şu anda ulaşamıyorum. Muhtemelen kapanmış, biraz araştırma yaparsanız kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
      4. ve 5. sorularınızın detaylı cevabını daha önce yayınladığım ideal fermantasyon koşulları yazımda bulabilirsiniz. https://keyifleryerinde.com/hobilerim/ideal-fermantasyon-kosullari/
      6-Fermantasyon sonrasında %100 etil alkole ulaşma şansınız yok. İlk denemeniz olduğu için muhtemelen %10 civarında bir alkol edeceksiniz. Metil alkol elde etme şansınız bu noktada zaten yok. Sizin söylediğiniz miktarlarda etil alkol elde etmek için fermantasyon sonrasında distilasyon işlemi uygulamanız gerekiyor.
      7-Fermente içkilerde her zaman hijyeni ön planda tutun. Hijyen açısından kesinlikle risk almayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir