Filtreleme Hakkında Detaylar

Filtreleme hakkında detaylar, evde hobi olarak içki yapan herkesin vakıf olması gereken bir konudur. Hobi olarak evinde kendi içkisini yapanların en büyük problemlerinden biride alkolün kokusudur. Filtreleme yapıldığında bu kokular azalır ve yapacağınız içki sizi irite etmez. Mesela Evde Rakı Yapımı yazımda, rakı yapımı tarifinden önce filtre yapılması gerektiğini özellikle vurguladım. Bu arada rakı yapımı hakkındaki tüm detaylara blogumdaki Evde Rakı Yapımı yazımdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Aktif Karbon Filtre konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Filtreleme Hakkında Detaylar

Hobi olarak evde içki yapımındaki adımlardan biride filtreleme işlemidir. Distile alkollerde karbon filtre kullanıyorum, fermente içkilerde ise kâğıt filtreleme ya da çökertme yöntemlerini uyguluyorum. Yazımda kağıt filtre ve karbon filtre hakkında detaylı bilgiler verdim. Umarım araştıranların işine yarar.

Neden Filtreleme İşlemi Yapıyorum?

Etil alkolün içindeki istenmeyen koku, renk ve partiküllerden kurtulmak istediğim için filtreleme işlemi yapıyorum. Örneğin marketten aldığımız hazır etil alkolü direk seyreltip kullanırsak sert ve acımsı bir tadı olur. Bunun nedeni etil alkolün tek distile olması ve filtre işleminden geçirilmeden direk olarak şişelenmesidir. Karbon filtre uygulandığında bu koku ve acımsı tat yavaş yavaş kaybolur ve ürün kullanıma uygun hale gelir.

Karbon filtreleme işlemi ne kadar çok yapılırsa eldeki alkolün içimi o kadar yumuşak olur. Aslında pahalı votkaların ucuz votkalardan farkı, pahalı votkalarda daha fazla distilasyon ve filtre işlemi uygulanmış olmasıdır.

Aynı durum fermente içkiler için de geçerlidir. Fermente içkilerde tortu daha fazla olduğu için daha farklı işlemler ve filtreleme yöntemleri uygulanır.

Uyguladığım Filtreleme Türleri Neler?

Karbon Filtre

Karbon herkesin bildiği gibi kömür demektir. Alkolün geçirildiği karbon ise, bizim bildiğimiz kömür değil, aktif karbon olarak bilinen bir malzemedir.

Aktif karbon, silindirik bir yapıdadır. Temin etmek oldukça kolaydır. Akvaryumcularda yarım kilosu 10 TL – 15 TL aralığında bulabiliyorum. Distile alkol için kullanıyorum.

Kağıt Filtre

Filtreleme işlemi için kağıt filtre de kullanıyorum. Mesela filtre kahve kâğıdı, kağıt filtre için en bilindik örnektir. Kağıt filtreyi elek gibi düşünebiliriz. Nasıl ki eleklerin farklı gözenek (delik) büyüklükleri varsa, kağıt filtrelerinde kullanım amacına göre farklı gözenek büyüklüğü vardır. Bu gözenek büyüklüğüne mikron diyoruz. Örneğin bir mikron gözenek boyutuna sahip filtre kağıdından, bir mikronun altındaki partiküller geçerken daha büyük olanları filtrede takılıp kalır.

.

Filtre Nasıl Yapılır?

Ana konumuz alkollü içecekler olduğu için hem karbon filtre hem de kağıt filtrenin yapımını anlatacağım. Ben burada kendi yöntemlerimi anlatıyorum eğer kendi yöntemini anlatıp katkı sağlamak isteyen olursa burada paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Karbon Filtre: İlk denemem rezaletti. Marketten aldığım etil alkol bildiğin siyahlaştı, dibinde resmen kömür tozu birikti. Tozu ve rengi gideremedim, etil alkolü atmaya da kıyamadım, içmeye de cesaret edemedim. Uzun süre bir kenarda beklettim doğru metodu bulunca da kurtardım. Kendimi, Zafer kazanmış gibi hissettim. Şimdi kişisel deneyimlerime dayanarak evde basit bir şekilde karbon filtrenin nasıl yapıldığını anlayacağım.

  • Akvaryumcudan ya da farklı bir yerden aktif karbon alın
  • Kutudaki aktif karbon genellikle bir file içinde bulur. Eğer aktif karbon file içinde ambalajlanmışsa, malzemeyi fileyle birlikte suyun altına tutup birkaç dakika kadar musluk suyuyla yıkayın. Böylece içindeki tozlardan kurtuluyoruz. Eğer file içinde değilse hiç önemli değil. Malzemeyi bir ince kadın çorabına koyup musluk suyuyla yıkayın.
  • Orta boy bir huni alın ve içine filtre kahve kağıdı yerleştirin
  • Hunideki filtre kağıdının içine yıkadığınız aktif karbonları doldurun

Karbon filtre kullanıma hazır

Kağıt Filtre: Huni içine filtre kahve kağıdını koyuyoruz ama bu defa içine aktif karbon koymuyoruz. Kağıt filtre bu kadar. Sıvı, kağıdın içinden geçerken istenmeyen partiküller filtre kağıdında kalacak.    

Filtreleme işlemini hangi aşamada yapıyorum?

Karbon Filtre: Distile içki yapılırken filtreleme işlemi aromalandırma yapmadan önce uygulanmalıdır. Örneğin rakı yapıyoruz, anasonu ekledikten sonra karbon filtreden geçirirsek anasonun tadını ve kokusunu alamadığımız gibi su ekleyince beyazlamaz, tekrar başa döneriz. Karbon filtreyi distile alkollü içkilerde kullanıyorum ve aromalandırma işleminden önce yapıyorum.

Kağıt Filtre: Fermente içki yapımında kullanıyorum ve fermantasyon bittikten sonra uyguluyorum. Fermantasyondan elde ettiğim içkiyi iki ayrı filtreden geçiriyorum. İlk filtrelemeyi 0,30 mm kalınlığında ve 12-15 mikron aralığında filtre kağıdında yaptıktan sonra ikinci filtrelemede sıvıyı 0,80 mm kalınlığındaki 6 mikron filtre kağıdından geçiriyorum.

Filtreleme Hakkında Detaylar

Filtreleme hakkında detaylar dan biride her bir litrede filtre kağıdı değiştirilmelidir. Kağıt filtreyi özellikle bira yapımında kullanıyorum. Bira benim şahsen çok fazla yapıp tükettiğim bir içecek değil ama yaptığımda bu şekilde filtreleme yapıyorum.

Kağıt filtre yerine benzeri mikron büyüklüğünde metal filtreler de kullanabilirsiniz. Metal filtreyi tercih etmeme nedenim, temizliğinin zor olması ve kullan – at filtre kağıtlarının hijyen açısından daha çok içime sinmesi. Sürekli söylediğim gibi, özellikle fermente içkilerde bakteriyle uğraşıyoruz. Hijyeni sağlarım diyorsanız öyle kullanın. Metal filtreleri sirkeli suda bekletip derin temizlik yapmanız gerekiyor. Ben bunlarla uğraşmak istemiyorum açıkçası.

Filtreleme Hakkında Detaylar

Aktif Karbon Filtre

Aktif karbon filtre alkolü distile etmez. Alkoldeki istenmeyen kokuları azaltır. Bu konuda yazdığım Aktif Karbon Filtre yazımı okumanızı öneriyorum. Aktif karbon hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz internet üzerinden de araştırma yapabilirsiniz.

Burada benim anlattıklarım benim kişisel deneyimlerimden elde ettiğim sonuçlar ve uyguladığım yöntemlerdir. Eğer farklı teknik ve yöntemleri kullanıp bu bilgiyi paylaşmak isteyen olursa kendi makalesini kaleme alıp bana gönderebilir. Burada yayınlamaktan mutluluk duyarım.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

139 Yorum

  1. ONUR Cevapla

    merhaba, karbon filtreleme hakkında merak ettiğim bazı hususlar var.
    ben kendi rakımı , viskimi ve likörümü yeni yapmaya başladım. ancak hala kullandığım etil alkoldeki koyuyu gidermeye çalışsam da çok başarılı olamadım sanırım. acımsı tat devam ediyor. bitmiş ürünü de karbon filtreden geçirsem acımsı tat gider mi?? ya da bitmiş bir üründe herhangi bir değişiklik olur mu? rakıyı viskiyi ziyan etmeden bu acımsı tadı gidermek istiyorum. yardımcı olursanız çok memnun olurum.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Merhaba,
      Temelde aktif karbon filtre alkoldeki kokuyu almak için yapılması gereken bir işlemdir. Filtre sayısı arttıkça kokuya bağlı olarak tatta da bir yumuşama söz konusu olur. Alkoldeki irite eden kokuyu ve acımsı tadı tamamen ortadan kaldırmanın yolu alkolü tekrar distile etmektir. Bitmiş ürünü aktif karbon filtreden geçirirseniz elinizdeki içkiyi bozarsınız. Mesela rakıyı aktif karbon filtreden geçirirseniz, rakının içindeki anasonu büyük ölçüde ayırmış olursunuz. Cüzi miktarlı anasonlu bir rakı olur yada viskiyi aktif karbondan geçirirseniz aromasını büyük ölçüde kaybeder. Eğer distilasyon imkanınız yoksa size önderim kullandığınız anasonu ve diğer aromaları ileri konsantre olarak tercih edin. İleri konsantre aromalar bu kokuyu büyük ölçüde baskılar.

  2. Metin Cevapla

    Merhaba yazılarınızı keyifle okudum teşekkürler. Evde bira kitiyle bira yapmayı düşünüyorum ama arkadaşlarımdan deneyimlediğim kadarıyla şişe dibindeki tortular ve koyu rengi içenlere pek haz vermiyor bu sorunun çözümünü bulmadan yapmak istemiyorum. Bunun için sizin önerileriniz nelerdir birde bazı sitelerde sayılan musluk aparatı gibi bira filitreleri var kullanımını tam anlayamadım şişelere doldurmadan öncemi kullanılıyor aydınlatırsanız sevinirim.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Evde bira yapımı yazımda bu konuya kısaca yer vermiştim. Birayı ister bira kitiyle isterseniz kitsiz yapın ama muhakkak filtreleme işlemi yapmanız gerekiyor aksi takdirde sizinde belirttiğiniz gibi dipte tortu olacağı gibi bulanık bir görüntüde oluşacaktır. Bira, aynen şarap gibi fermente içki grubundadır. filtreleme işlemi özellikle fermente içkilerde tat ve görüntü açısından çok önemlidir. Evde bira yapımı yazımda, biranın filtreleme işlemini için iki adımlı bir sisteme yer verdim. İlk adımda tülbent veya bezle yapılan kaba filtreleme daha sonrasında filtre kahve kağıdı yada 0,5 mikrona kadar süzme yapabilen filtre kağıtları kullanılabilir. Kaba filtreleme işlemi sonrası biranızı şişelerseniz bu durumda filtresiz olarak bilinen bira yapmış olursunuz ancak daha sonra aynı birayı filtre kahve kağıdından geçirirseniz tortu veya görsel olarak bulanıklık söz konusu olmaz. Bu arada kullanacağınız bira kitine göre rengin koyuluğu değişebilir. Biranın rengindeki açıklık yada koyuluk kullanılan maltın türüne bağlıdır. Evde bira yapımı yazımın linkini bırakıyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. https://keyifleryerinde.com/hobilerim/hobi-olarak-evde-bira-yapimi/

  3. Alper Cevapla

    Merhaba, soru cevaplarınız çok başarılı teşekkür ediyorum. Hindistancevizi bazlı aktif karbon ve filtre kağıdı ile 4 kez filtreleme sonrası ürün sarı rente oldu. Acaba bir sorun mu var? (etil metil alkol açısından test kiti almıştım etil alkol olduğunu belirtiyor, aldığım ürün üzerinde marka olan bir alkol) Sevgiler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba, muhtemelen sizin kullandığınız aktif karbon tam olarak temizlenmediği için bu sorunu yaşadınız. Aslında çok büyük bir problem değil. Aktif karbonu yıkayıp alkolü tekrar geçirirseniz sorun çözülecektir.

  4. Ahmet Varol Cevapla

    Üstadım selamlar. Bloğunuzu henüz takip etmeye başladım. Hobiciler için son derece faydalı bulduğum bilgilere rastladım ilgi ile de okudum.Gerçekten meşakkatli bir iş bu yüzden emeğinize sağlık.
    Size Şöyle bir sorum olacak .
    Alkolün anasonlanmasının ardından inceltilmesinin hemen akabinde rakıda bir bulanıklık oluyor oysa ki berrak olması gerekiyor. En fazla 4 defa karbondan geçiriyorum. Sorunun ne olduğunu bulmaya çalışıyorum. Her türlü olumsuzluk üzerinde kafa yordum ancak bulanıklığı gideremedim. Sorun nerede sizce?
    Şimdiden tesekkür ederim. Kalın sağlıcakla.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba, aslında yaşadığınız çok büyük bir problem değil. Aktif karbon filtreden geçirdiğinizde alkol havayla temas eder ve hava temasına maruz kalan alkolde kayıp yaşanır. Siz alkolü %96 vol. olarak hesaplayıp seyreltme işlemini bu değere göre yaptığınız için elde ettiğiniz rakı hafif bulanık belkide biraz puslu bir renk alır. Yapmanız gereken elinizdeki bulanık veya hafif puslu rakının içine alkol eklemektir. Alkol kaybınızı ölçmek için alkolmetre kullanıp eksik miktar kadar alkol eklerseniz sorun çözülecektir. Eğer alkolmetreniz yoksa, elinizdeki bulanık rakıya 100 ml kadar yani bir çay bardağı kadar alkol ekleyin, renk berraklaşacaktır. Eğer tam olarak şeffaf görünüm almazsa, şeffaf görünüm alana kadar üzerine alkol ekleyin. Sorununuz çözülecektir.

  5. mehmet Cevapla

    selamlar sitenizi yeni okumaya başladım , bir süredir kendi rakımı kendim yapıyorum. Sorum : Karbon filtreyi kaç lt etil alkol için kullanabiliriz ? örneğin yarım kg karbon filtre ile kaç lt etil alkol filtreleyebiliriz ?

    Bir de ben filtre işleminde kahve filtresinin altına (huni yada şişenin ağzina) makyaj temizleme pamuğu koyuyorum ki filtrenin üstünden kaçan tozlar orada takılıyor ve genelde cıkardığımda pamuk biraz kirlenmiş oluyor.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba. Şahsen pamuk kullandığımda çok olumlu sonuçlar alamadım, pamuğun parçaları ne yaparsam yapayım az yada çok şişenin içine kaçıyor. Bende bazen iki tane filtre kahve kağıdı kullanıyorum. Eğer siz başarılı sonuç alıyorsanız elbette kullanmaya devam edin.
      Bu soruyu farklı şekillerde birçok defa aldım, genelde kullanım sayısı yada sizin sorduğunuz gibi kullanım sınırı soruluyor. Aktif karbonun kullanım sınırı yada sayısı yoktur. Kullanmadan önce ve kullandıktan sonra bol suyla temizlemeniz yeterli olacaktır.

  6. Faris Cevapla

    Merhaba,

    Benim herhangi bir sorum yok. Merakli ortalama bir internet kullanicisi olarak, her soruya verdiginiz detayli cevaplari hayranlikla okudum. Sadece tesekkur etmek istedim. 🙂

  7. Ahmet Cevapla

    Merhaba, etil alkolü aktif karbondan süzmek yerine içinde bekletmemiz daha kolay oluyor. Bu şekilde yapsak bir sıkıntı olur mu? teşekkürler.

  8. mesut Cevapla

    merhaba,
    2,2 lt olarak virego malt’ları ile yapmış olduğum viskilerin alkol dereceleri filtreleme esnasında hava ile temasından dolayı düştü ise 40 derceyi tutturabilmek için ne yapılması gerekir?
    selamlar, kolay gelsin…

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Öncelikle net kaybınızı tespit etmeniz gerekiyor. En kolay ve pratik yöntem alkolmetreyle ölçmektir. Daha sonra alkol hesaplama cetvelleriyle hesaplama yapıp alkol ilave ederek istediğiniz alkol değerine getirebilirsiniz.

  9. mesut Cevapla

    merhaba,
    verdiğiniz tarif üzerine virego markanın 4 farklı malt ı ile viski yaptım(aktif karbondan 3 kez geçirdim. artı 2 çeşidini de ayrıca 70 derece sıcak su ile yaptım.) bunlara gliserin ve bal eklememi yada başka bir şey önerirmisiniz?
    gliserin ne farklılık yaratır?
    selamlar, kolay gelsin…

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Aroma sadece tadı belirlemede yardımcı olur kalan işlemler asıl uygulamanın sonucunu belirler. Alkole sıcak su ilave etmek çok yanlıştır çünkü suyun kaynama noktası alkolün kaynama noktasından yüksek olduğu için çok ciddi alkol kaybı yaşarsınız. Birde karbon filtre işlemiyle yaşadığınız kaybı hesaba katarsak elinizdeki viskinin alkol değeri %30 lara gelmiş olmalı. Gliserin ve bal eklenebilir ancak bu göreceli bir karardır. Şahsen ben eklemiyorum. Glisein eklediğinizde şekerli tadı ve yoğunluğu artar.

  10. Hürseyit ÖZTÜRK Cevapla

    Sitenizle yeni tanıştım. Hep KRK Anason Aroması ile ile rakı yaptım. Anason yağı ile hiç denemedim. Aktif karbon da hiç kullanmadım. Ancak aktif karbon kullanımının içim keyfini artıracağına kanaat getirdim ve kullanacağım. Anason araması mı? yoksa Anason Yağı mı? ne önerirsiniz? Bir de 1 litre alkole; kaç litre su ve kaç mililitre (ml) anason yağı katacağım? İlginize şimdiden teşekkür ederim üstad. Esen kalın

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Anason yağı yada aroması farkı olmadan öncelik denetimli üründür. Gıda bakanlığı işletme numaralı bir yerden alınan ürün olmalı. Benim şahsi tercihim rakı için saf anason yağıdır. Bunu tüm yazılarımda sürekli belirttim. Aktif karbon sadece asetat kokusunu ayırır ama asla distilasyon prosesi değildir. 1 LT etil alkole 4 ml anason yağı ekleyip çalkalayın sonra üzerine 1 LT su ekleyip tekrar çalkalayın. Böylece klasik 47 derece rakınız olur. Öncesinde alkolü karbondan geçirince yaşanacak alkol kaybını bertaraf edersiniz. Elinizdeki klasik rakıya ekleyeceğiniz aromalara göre yaş üzüm, kuru üzüm, damla sakızı veya hindistan cevizi ekleyerek tatlanırın. Anason yağı arayışın hala devam ediyor. Belgeli, faturalı ve resmi satış izinli bir yer bulduğumda blogumdan duyuracağım.

      1. Umut Cevapla

        Merhaba, oncelikle bilgilendirmeleriniz icin cok tesekkur ederim.Sanirim daha once etil alkole anason ve su ekledikten sonra aktif karbondan gecirme secenegini anlatmamistiniz. Aktif karbon aldim ancak alkolmetrem olmadigi icin alkol kaybi konusunda emin olamayagimdan flitre islemini yapmayi dusunmuyordum. Bu durumda 1 lt etil alkole 4 ml anason yagi,calkala,1 lt erikli su ekle ve aktif karbondan gecir ardindan istenilen aromayi ekle. Yanlis anladiysam beni duzeltebilir misiniz?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Bu sıralamayla yaparsanız anasonu karışımın içinden çıkarırsınız. Aktif karbon işlemi karışım yapmadan önce uygulanmalıdır. Sırlama;
          1- Alkolü aktif karbondan geçirin
          2- Anason ekleyip çalkalayın
          3- Su ekleyerek seyreltin

        2. Ali Şahin Cevapla

          Üstad” Selâmlar. Keyifler yerinde Ailesi olarak her daim Paylaşım ve açıklamalarınızın takipçisiyim doğru ve güzel okuyup anladığınızda hele birde doğru etil bulduğunuzda ürünün keyfine duyulmuyor. Bilgileriniz hazine değerinde ders olarak okuyabildigince oku. Vermiş olduğumuz bilgiler için Teşekkür eder Sağlıklar Dilerim. Ali Şahin.

  11. Birtan ülger Cevapla

    Merhabalar
    Yaklaşık 4-5 kullanımdan sonra kullandığım karbonda bir koku oluştu
    Sizde dahil olmak üzere coğu yerde kullanım sayısı sınırsız dendiği için kullanmaya devam ettim fakat son yaptığım rakıya bikaç sefer sudan geçirmeme rağmen kokusu geçti
    Bunu sorunu nasıl çözebilirim
    Şimdiden teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Koku olması normal değil çünkü iletişimde olduğu saf etil alkol. Saf etil alkol yağı dahi parçalayıp her tür kokuyu ortadan kaldırıyor. Karbonu muhafaza ettiğiniz yeri kontrol edin. Bol suyla yıkayın, sorun ortadan kalkacaktır. Alkol gibi yüksek çözücü bir bileşen kokuya sebep oluyorsa kullandığınız alkolü gözden geçirin.

      1. Birtan ülger Cevapla

        Kullandığım alkol başından beri kullandığım alkol
        Muhafazayıda hep aynı şekilde yapıyorum
        İlk defa böyle birşey oldu
        Yaptığım rakıdan kokuyu yok etmek için herhangi bir işlem yapılamaz heralde

        Geri dönüşünüz için teşekkürler

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Kokuyu önlemek için yapılması gereken ancak işlenmemiş etil alkolü karbon filtreden geçirmektir. Eğer koku çok rahatsız ediciyse yeni favorim kuru üzüm aroması veya yaş üzüm aroması gibi birşeyler eklenebilir.

          1. Birtan ülger

            Benim açımdan mide bulandırıcı bir koku ve tat oldu
            Çöp olacak büyük ihtimalle
            İlginize teşekkürler

  12. erdem Cevapla

    internetten herzaman aldğımız siteden etil alkol aldık bu seferkinde kötü bir yumurta gibi bir koku var neden olur nasıl giderelim sizce zararlımıdır yada derinden tadı kötüyapan bir koku var

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Alkolden böyle bir koku gelmesi normal değil. Alkolden gelecek koku en fazla asetat kokusu olur, asetat kokusundan kurtulmak için Aktif karbon filtreden geçirilir. Bozuk yumurta kokusu gibi sıra dışı bir kokunun olduğu ben kullanmam. Alkol konusuna her zaman temkinli yaklaştığımı biliyorsunuz. Alkol konusunun şakası yok. Elinizdeki alkolü kullanmayın. Iade etme imkanınız varsa iade edin, yoksa çöpe atın.

  13. gani Cevapla

    Merhaba hocam, zero water diye bir filtreleme sürahisi var. bu sürahi diğer sürahilere göre çok daha verimli çalışıyor ve suyun içerisindeki bütün metalleri ayrıştırarak suyun tds sini 0 yapıyor. bununla etil alkol filtrelesem etil alkolü fazla mı filtrelemiş olurum acaba.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba, takipçilerimizden biri farklı marka su sürahisinden geçen alkolde %30 civarı alkol yaşadığını paylaşmıştı. Şahsen benim bu tip deneyimim olmadı. Her tür filtre işleminin yaralı olacağını düşünüyorum ama sizin söylediğiniz su sürahisi hakkında bilgim yok. Eğer bu sürahiyi kullanıp alkol değerini ölçme imkanınız varsa bizimle lütfen paylaşın. Ayrıca filtre sonrası tadı hakkında da yorum yaparsanız büyük katkı sağlamış olursunuz. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

      1. gani Cevapla

        zero water su filtrelemek için en iyi marka olarak adlandırılıyor ancak alkol filtrelediğinizde geriye çok az alkol bıraktığı için tercih edilmiyormuş hatta bir kaç videoda filtrelenen vodka ve şarabın tadını su diye nitelendirdiler. markanın da iddiası o yönde. o yüzden etil alkol filtrelemek için orta kalitede su filtreleyen btw ya da brita gibi markaların kullanılması tavsiye ediliyor. 2 defa filtrelemek yeterliymiş

  14. Ahmet dinç Cevapla

    Merhaba elimde 10 litre kadar yüzde 42 oranlı votka mevcut fakat hiç bir işlem yapmadım. Bu yüzden sert bir kokusu var tavsiyeniz ne olur karbon ve filtre kağıdı kullanarak kokuyu bir nebze giderebilirmiyim. Koku gideremezsem viski kiti ekleyerek viskiye çevirsem koku azalır sanırım

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Karbon filtre uygulamasıyla kokudan büyük ölçüde kurtulabilirsiniz, seyreltilmiş olduğu için miktar biraz yüksek olduğu için karbon filtre işlemi epeyce vaktinizi alacaktır. Viski kiti eklerseniz aromanın kokusu da bir nebze alkolün kokusunu bastıracaktır. Probleminiz çok büyük değil.

  15. Hasan Gül Cevapla

    Merhaba. Yorum yapan arkadaşlar hep etil üzerine yapmışlar, benim sorum farklı olacak. Ben şarap yaparken hava kilidindeki suyu bidona kaçırdım. Suyun temizliğinden pek emin değilim. Fermentasyon hala devam ediyor, bittikten sonra aktif karbondan geçirsem hijyen sağlanırmı? Sağlıkla kalın.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Hava kilidinden fermantasyon kabına giden su miktarına göre değerlendirmek gerekiyor. Diğer taraftan fermente içkilerde ( şarap, bira, kımız gibi) distilasyon yapılmadığı için zaten bakteriden enfeksiyon riski herzaman vardır. Eğer elde ettiğiniz şarabı distile ederseniz zaten aktif karbon kullanmalısınız ancak şarabı distile etmeyecekseniz ve fermantasyon kabına giden su miktarı toplam karışımın içinde düşük miktardaysa ( binde 1 in altındaysa) bence herhangi bir problem olmaz.

  16. Batuhan Cevapla

    İyi günler ben reflüx sistemle etil alkolümü kendim yapıyorum; tek distile sonucunda ortalama 88-90 abv civarında etil alıyorum. Bunu filtre edince 85-87 gibi sonuca düşüyor aslında sistemden oldukça memnunum ama smirnoff gibi votkalarda okuduğum 2 yada 3 distile konusunu çok merak ediyorum. Bunun için elimdeki alkolü biriktirip seyrelterek 2. kez distile edersem daha iyi bir sonuca daha yumuşak bir tada ulaşabilirmiyim. (yani kısacası absolute sertliğinden smirnoff yumuşaklığına geçermiyim)

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Kendi distilasyon imkanınız olduğu için çok şanslısınız. Umarım bu şekilde devam edebilirsiniz. Sizinde söylediğiniz gibi pahalı ve bilinen votka markalarının farkı distilasyon sayısı ve filtre işlemleri. Şahsen size önerilerim;

      1. Distilasyon sayısını aynen söylediğiniz gibi arttırın. Eğer 4 defa distile ederseniz sizin beklentinizin dahi üzerine çıkar.
      2. Her distilasyonda aktif karbon filtre uygulayın.
      3. Seyreltme yaparken distile su kullanın

      1. batuhan Cevapla

        Distile sudan kastınız; aldığımız marka adı vermek istemiyorum ama ph seviyesi yüksek damacana sular mıdır? Yoksa başka birşey den mi bahsediyorsunuz?

        Ben fermentasyon yaparken bulabildiğim ph seviyesi en düşük olan suyu kullanıyorum “sebebi düşük ph da daha iyi fermentasyon olduğunu okumam” ama 1. distile sonrasıda tam tersi en yüksek ph evde kendim içtiğim en kaliteli olduğunu düşündüğüm suyu kullanıyorum ama 2. ve sonrasındaki distilasyonlarda yüksek ph lı su kullanma konusunda kararsızım.

        Birde kolonum bakır olduğu için ve ayrılabilir olmadığı için temizlik konusunda çok düşünceliyim öncelerde sirkeli su kaynattım ama sirkede asitik bir sıvı ve sonrasında alkolüme acı tat verebileceğini düşünüyorum. Bu yüzden distilasyon öncesinde saf damacana suyuyla reflüxü çalıştırmadan 1 1,5 saat kaytarak buharı dışarı atıp içinin temizlenmesini umuyorum fakat temizlik konusunda emin değilim.

        Son olarak elimde daha öncelerde deneyip yanıldığım rakılar var yanlış anason yağı yada fazla şeker koyduğum yada tadı acı olan ilk denemeler falan bunları aktif karbondan çok defa (10 gibi) geçirerek öncesinde temizleyip sonra tekrar distile edersem herhangi bir sıkıntı ile karşılaşırmıyım.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Distile sudan kastım sizin elinizdeki damıtma cihazından suyu tek başına distile etmeniz. Böylece suyun içindeki kireç ve benzeri gözle görünmeyen bir çok bileşeni ayırmış olursunuz. Alkol için 78 derecen başlayan damıtma işlemini su için 100 derecede alırsınız ve distile su elde etmiş olursunuz. Temizlik konusunda bende sirke kullanmıştım ama kaynatmamıştım. Size önerim kaynatmadan sirkeli su kullanmanız.
          Daha önceki beyenmediğiniz içkilerin tamamını tekrar distile ederek karbon filtreden geçirirseniz yüksek değerli ve hafif aromalı bir alkol edersiniz ve daha sonra kendi istediğinize göre anasonlama yaparsanız çok daha lezzetli yumuşak içimli bir rakı elde edersiniz. Yapılacak bu işlerin tamamına çok ciddi emek ve zaman harcamanız gerekiyor. Bence nekadar çok emek ve zaman harcarsanız o kadar başarılı sonuçlar elde edersiniz.

      2. Mert Cevapla

        Merhaba benim elimde huni olmadigi icin su ana kadar sargi bezini sisenin ustune gerdim ustune karbonu koyup alkolu dokerek filtreledim sizce bi fark olur mu sizin yaptiginiz gibi yapmam daha mi randımanli olur?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Kendi imkânlarınızla çözüm bulmanız çok yaratıcı ve en doğrusu. Önemli olan eldeki imkanlarla birşeyleri yapabilmek. Benim yöntemimde alkolün karbona teması daha fazla olduğu için sizin yönteminize göre biraz daha verimlidir diye düşünüyorum. Size küçük bir öneride bulunmak istiyorum;
          Plastik su şişesi, plastik kola şişesini ortadan ikiye kesin, alın size huni. Elbette takdir tamammen sizin.

  17. Yavuz Pars Cevapla

    Brita sürahi için yorumunuz ne olur. Akvaryumcudan alınan karbona göre daha risksiz bir yöntem olur mu acaba

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Filtrelemenin her türü yararlıdır ancak akvaryumcudan alınan aktif karbonda herhangi bir risk söz konusu olmaz. Asıl risk etil alkol yerine metil alkol kullanılmasıdır.

  18. Yağız Cevapla

    vodkayı yaptıktan sonra buzdolabında saklıyorum bir sıkıntı olurmu yaklaşık 2 hafta falan durdu dolapta

  19. VELİ Cevapla

    ABİLERİN GÜLÜ MERHABA ARPADAN ETİL ALKOL YAPMAK İSTİYORUM ARPAYI NASIL HAZIRLAMALIYIM? DAMITTIĞIM ETİL ALKOLDEN WİSKİ YAPICAM

  20. yüksel Cevapla

    değerli fikirlerinizden istifade ediyorum. teşekkürler.
    sorum şu: satın aldığımız %96’lık etil alkolü karbon filitre yerine, genellikle diş hekimlerinin kullandığı
    su arıtma cihazıyla damıtma yapılsa bu işlem bizi karbon filitreden kurtarır mı?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Elbette kurtarır hemde en sağlıklı işlemi yapmış olursunuz çünkü etil alkol tek distiledir ve siz ikinci distilasyonu yapmış olursunuz.

      1. keyifleryerindee Cevapla

        Uzun süre olmamak koşuluyla öneririm. Yaklaşık olarak bir saatlik havalandırma yeterli olur diye düşünüyorum çünkü daha uzun süre alkol havayla temas ederse uçar.

  21. gnr Cevapla

    selamlar ben dun aktif karbon yaparak filitreledigim alkolle votka yaptım ama votkada bir pilastik kokusu kaldı şimdi benim votkam mındar oldu gibime geliyor bunu düzeltmemin bir yolu varmı acaba şimdiden teşekkürler..

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Votka asla mındar olmaz. Iciniz rahat olsun öncelikle. Votkaya agave katarsanız tekila olur, ardıç eklerseniz cin olur, kit eklerseniz viski olur, anason ekleyince rakı olur ama asla mındar olmaz.

      Sizin aldığınız plastik kokusundan ziyade bence alkolün içindeki asetat olabilir. Bir sonraki denemede aktif karbondan geçirme sayısını arttırın yada etil alkolü değiştirin çünkü yaşadığınız sorun etil alkolden kaynaklanıyor.

      1. Kemal Cevapla

        Hocam ben filtreleme yapmadığım halde yaptığım içkiler votka rakı viski bunların hiç birinde keskinlik olmuyor alkol dereceleri tam alkolmetrem sağlam ayrıca havaylada fazla temas etmiyorum nedense içimi su gibi içerken bi yakma bile olmuyor yardımcı olursanız sevinirim

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Bu konuda size yardımcı olabileceğim bir konu yok çünkü ortada problem yok. Bir şey iyi gidiyorsa bozmanın gereği de yok. Her ne yapıyorsanız aynen devam edin.

      2. Yusuf Cevapla

        Merhabalar etil alkolümü 5 saat falan havalandırdım kaynattığım sonra ılık hale gelen suyu ekledim viski aroması meşe aroması ve karamel boyasından gereken miktarlarda ekleyip oda sıcaklığına gelene kadar çalkalayarak şişede yine havalandırdım ama içinde hala acımsı sert bir tat geliyor bu tattan nasıl kurtulabilirim.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Bu tadın alkolden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu tip irite eden tatların aromayla kaybolması gerekir ama bu tip sorunlar sizi yıldırmasın. Muhtemelen birkaçgün daha beklerseniz sorun kendiliğinden çözülecektir.

  22. Hakan Cevapla

    Bilgiler için teşekkürler tek sorum olacak aktif karbon filtreden sadece alkolümü yoksa alkol+suyumu geçireceğiz ?

  23. Tayfun Cevapla

    Merhaba, öncelikle aktif karbon kullanırken aşağıya siyah toz geçmemesi için süzme sırasında karbonları hareketsiz tutmalısınız.. Hareket ettikçe ufalanan bir malzeme.. Soruma gelince, akvaryumcudan aldığım aktif karbon, naylon tülbent gibi bir kesenin içinde geldi. Keseden çıkartmadan ve en alta makyaj pamuğu koyarak etil alkolü 5-6 kere filtreledim. Sonra gold kit denilen , içinde iki ahşap çubuk olan kit kullanarak rakı yaptım. 4-5 gün sonra denediğimde çok kötü bir tadı vardı. Benzin içmişim gibi kötü tat saatlerce ağzımda kaldı.. Kese yada pamuk salınım yapmış olabilir mi?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Pamuk tat yada kokuya etki etmez. Makyaj pamuğuyla kötü deneyimlerim oldu. Size önerim gold kit dediğiniz rakı yapım kitini ve kullanımını gözden geçirin. Filesiz aktif karbon için iki adet iç içe filtre kahve kağıdı yeterli oluyor.

  24. KAAN Cevapla

    Merhaba ben bu filtreleme işlemi yapmadan viski yaptım ve içimi biraz sert oldu bunu yumuşatmak için ne yapmam gerekiyor

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Alkolü kullanmadan önce filtreden geçirmek gerekiyor. Şu anda elinizdeki viskiyi karbon filtreden geçirirseniz tadını, rengini kokusunu bozarsınız. Size önerim bu haliyle tüketmeye çalışmanız.

  25. Bülent Cevapla

    Merhaba. Yazdıklarınızı okudum. Teşekkürler.
    Soru ise bu etil alkol filtreleme işlemini piyasada satılan 10 kademe 11 kademe su arıtma cihazı ile yapsak sizce sonuç ne olur.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Su arıtma cihazından geçirmek için elinizde yüklü miktarda etil alkol bulunması gerekiyor. Su arıtma cihazından şahsen geçirmedim ama işe yarayacağını düşünüyorum.

  26. Hamit Cevapla

    Üstadım bilgiler için çok teşekkür ederim. Blogunuza filtreleme aramalarım sırasında googledan ulaştım.
    Tüm yorumları ve cevaplarınızı okudum.
    ilk yorum ve cevaplarınızdan (Ekim 10, 2018, 7:00 pm)

    “…Karbon filtre için konusunu netleştirmek için size bir örnek vereceğim.

    Diyelim ki elinizde 40 derece alkollü bir votka var. Votka, etil alkol ve su karışımıdır. Damıtma yapmadan su miktarını azaltıp alkol miktarını arttırmak istediğimizi düşünelim. Votkayı, ozalit ve aktif karbondan gecirirsek su miktari düşerken alkol miktarı sabit kalacaktır…” diye devam eden bir açıklamanız var.

    Seyrelttikten sonra yani votka olduktan sonra, 5 kere filtre ettim ( karbon / pamuk / çift kat tülbent). Tadı, filtrasyon öncesiyle kesnlikle kıyaslanamaz. 5-6 gün dinlenmeye bıraktım ve 5 kere daha filtre etmek istiyordum ve bunun etkisinin ne olacağını araştırırken işte blogunuzu ve de yukarıda belirttiğim cevabınızı gördüm.
    Şimdi nacizane sorum şu: yukarıdaki açıklamanıza göre filtrasyon sayısı arttıkça tutulan su miktarı da fazlalaştığından ( yani votkadan çekildiğinden) elimdeki filtre edilmiş sıvının içerisindeki alkol miktarı hacmen artar anlamına mı geliyor? Kafam burada karışıyor. Ve eğer böyle ise filtrasyon sayısının artması votkayı daha yumuşak yerine daha sert içimli hale getirmiyor mu? Sizin açıklamanıza göre filtrasyonda su miktarı (karbon tarafından tutulduğundan) azalıyorsa ve alkol miktarı sabit kalıyorsa elde edilen votkanın daha sert içimli olması beklenmez mi? gibi deli sorularla baş edemiyorum ..

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Alkolün saflığını arttırmak için, toplam karışımdaki su miktarını düşürmem gereken bir denemem olmuştu. Filtrelemeyi aktif karbon yerine ozalit ile yaparsanız bu durum söz konusu olur. Aktif karbonun su tutma özelliği olmadı için böyle bir durum söz konusu olmaz.

      Aktif karbon filtre kullanarak etil alkolün içimi yumuşamaz yalnızca alkolün içindeki koku azalır. Hem kokuyu azaltmak hemde içimi yumuşatmak istiyorsanız distile etmeniz gerekir.

      Etil alkol tek distile alkoldür. Hazır votkalar, standart rakılar yada farklı içkilerde kullanılan alkoller en az iki distiledir. Tek distile etil alkolü basit bir filtreden geçirip en az iki distile içkilerle kıyaslamak zaten hata olur. Eğer filtrelemeden istediğiniz sonucu alamıyorsanız distilasyon yapın ve bu deli soruları kafanızdan kalıcı olarak atın.

      1. hamit Cevapla

        cevabınız için teşekkür ederim.
        Malesef henüz distilasyon düzeneğim olmadığı için evde marketten temin ettiğim etil alkol ve karbon filtreleme ile devam ediyorum.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Votka kiti yada votka aroması diye bir ürün yok. Votkanın içeriği; %60 su %40 etil alkoldür, içinde başka birşey bulunmaz. Şekeri ne için attıklarını bende bilmiyorum. Şehir efsanesi olduğunu düşünüyorum.

  27. ali Cevapla

    Etil alkollerin içindeki acılaştırıcı maddeyi ayrıştırmanın bir yolunu buldunuz mu etil alkol bulamaz olduk.
    Yardımcı olursanız sevinirim.

  28. Uğur Cevapla

    1- Her filtreleme işleminde kağıdı ve aktif karbonu değiştirmek gerekiyor mu?

    2- Viski yapacağım. İçimi güzel yumuşak ve chivas kıvamında olması için kaç kez filtreleme yapmam gerekir?

    Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim üstad.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      1. Her filtreleme işleminden sonra filtre kağıdını değiştirmelisiniz ancak aktif karbonda kullanım süresi veya sayı sınırı yoktur. Kullanmadan önce ve sonra yıkanmalı ve hijyene dikkat edilmelidir bunun için kullanmadan önce ve sonra yıkanmalıdır.
      2. Ben en az dört defa filtreleme işlemi yapıyorum. Size önerim sizinde en az dört defa filtreleme işlemi yapmanız.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Ağır kokulu etili aktif karbondan birkaç defa geçirirseniz ağır kokudan kurtulabilirsiniz. Birde şıranın içine eğer maya eklediyseniz kokunun sebebi ayrışmayan maya olabilir. Aktif karbondan geçirmeden önce filtre kahve kağıdından geçirirseniz maya kalıntısı kalmaz, sonrasında aktif karbondan geçirirseniz koku problemini tamamen ortadan kaldırabilirsiniz diye düşünüyorum.

  29. Serdar Cevapla

    Merhaba,

    Bugün akvaryumcudan aldığım aktif karbonu eve gelip açtığımda, internette gördüğüm silindirik siyah aktif karbon değil de, daha ufak parçalar halinde ve doğal zeloit taşı ile karışık bir ürün çıktı. Kısaca, bu ufak partiküllü aktif karbon + doğal zeloit taşı karışımını kullanabilirmiyim?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Zeolit olduğundan eminseniz kullanmayın. Zeolit alkolün içindeki su miktarını azaltır. %96 lik etil alkol zeolite maruz kalınca %4 lük su miktarı dahada azalır ve çok ciddi alkol kaybı yaşarsınız.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Kokunun kaynağı karbon değildir, muhtemelen sizin elinizdeki karbon farklı birşeyle temas edip onun kokusunu almıştır.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          1-Kullandığınız kömürün aktif karbon olduğundan emin olun
          2-Aktif karbonu iyice yıkayın
          3-Filtre kahve kağıdı kullanın

          Kömür kokusu diye bir koku yok. Kullandığınız sonuçta mangal kömürü değil aktif karbon. Aldığınız koku kesinlikle normal değil.

          1. Onur

            Aynı sorunu bende yaşıyorum filtre kağıdı makyaj pamuğu herşeyi denedim.cok fazla toz çıkıyor ve eğilim tadına kömür/toprak tadı bırakıyor.😔

          2. keyifleryerindee

            Filtre kahve kağıdından kömür tozu geçmez ancak sizin filtre kahve kağıdınızın birleştiği yerde bir açıklık olabilir. Makyaj pamuğu zaten kullanmayın çünkü sürekli bir akış olduğunda küçük parçalar halinde illaki pamuk kopmaları olacaktır.

  30. İrfan Cevapla

    Merhabalar; tüm soruları ve sizin cevaplarınızı okuduktan sonra, karbon filtreyi 4-5 dakika musluk suyunda yıkadıktan sonra bir 10 dakika bekledim. huni içerisine iki adet kahve filtresi ve üzerine karbon filtreyi koydum. 8-10 defa bu işlemi yaptım ama kullandığım alkol siyah renkten bir türlü kurtulamadı. 15 – 20 dakika bekledikten sonra alkol dolu kavanozun dibine siyah tortular düşmeye başladı. Her ne olursa olsun siyah renkten bir türlü kurtulamadım. Siyah renk oluşmaması için öneriniz nedir?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yaptığınız işlem doğru, herhangi bir hatanız yok. Bu problemi daha önce bende yaşamıştım. Bunun sebebi filtre kahve kağıdının delik olması diye düşünüyorum. Size önerim son olarak karbon olmadan yalnızca filtre kahve kağıdından geçirmeniz olacak. Filtre kahve kağıdının hasarlı yada delik olmamasına dikkat edin. Siyah kömür tortuları sürülecektir.

    2. Hülya Cevapla

      Aktif Karbonu hindistan cevizi kabuğundan yapılmış olandan almanızı tavsiye ederim. Bulgur tanesi gibi olan.. bir kere sudan geçirmeniz yeterli oluyor.. aktif karbonu koydunuz süzgeçli kaptan suyu bir süre akıtın. Sonra alkolü filtreleme işlemi yapın bildiğiniz şekilde. (n11.com da var)

  31. ALİ Cevapla

    Merhabalar..
    Evde votka yapmak için tam anlamıyla hangi malzemeleri bulundurmalıyız ve bunun tam kıvamında karışım ölçüsünü filan yazarsanız sevinirim. elimde hiç biri yok fakat tedarik edip bunu gerçekleştirmek istiyorum. kaliteli bi votka yapmak için size zahmet gerekli malzemeler ile ölçüsünü tarifini yazarsanız çok memnun olurum.
    İlginize Teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Karbon filtreden geçirilmiş etil alkol ve su dışında herhangi bir malzemeye ihtiyacınız yok. Karbon filtreden geçirilmiş 400 ml etil alkole 600 ml damacana suyu ekleyip çalkalayın. Votkanız hazır.

  32. Hakan Cevapla

    Hocam, biraz etil alkol stoklamıştım. Stokta duran alkolleri aktif karbondan geçirip öyle stokta bekletsem sorun olur mu? Kısaca aktif karbondan 8-10 kere geçirilmiş alkolü ne kadar saklayabiliriz. Bir de en iyi lezzeti kazanabilmek için kaç defa aktif karbondan geçirmeliyiz. Her yorumda ne kadar çok geçirilirse o kadar iyi deniyor ama bu rakam 10 mu 20 mi daha fazla mı? Teşekkür ediyorum.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Aktif karbon sonrası istediğiniz kadar bekletebilirsiniz, aktif karbondan geçirme sayısında sizinde belirttiğiniz gibi ne kadar çok geçirseniz o kadar iyi olur. Ben şahsen 7 veya 8 defa geçiriyorum anladığım kadarıyla sizde yaklaşık olarak bu sayıda uygulama yapıyorsunuz.

      Aktif karbondan geçirdiğiniz alkolden özellikle viski yapmak isterseniz bekleme süresi sizin için daha verimli olur. 10 yıl ve üzeri bekleme süresi olan viskiler var. Eğer elinizde stok varsa, karbondan 10 defa geçirip birde uzun süre bekletme imkanınız varsa bence bu fırsatı değerlendirin. Eminim çok başarılı sonuçlar alacaksınız.

  33. hakan Cevapla

    Merhaba,
    üzüm damıtarak elde ettiğim rakıdaki boğma üzüm kokusunu gidermek için aktif karbon kullandım.İlk denemede arıtma cihazlarında kullanılanı denedim ancak rakıda sararma oldu.Daha sonra akvaryumcudan alıp tekrar filtreledim ancak sararmayı bir türlü gideremedim.250 g karbon ve 0,50 l pet şişede denedim.Sorunun kaynağı ne olabilir acaba?sararmayı giderebilirmiyim.Tşkler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bu aslında sorun değil. Elde ettiğiniz sarı irin renginde olmalı, bundan kurtulmak bir yana bu kıvamı tutturmak çok zordur. İkinci olarak karbon filtre için 500 gram civarında kullanırsanız istediğiniz olur ama bence yapmayın.

  34. Umut Güner Cevapla

    Merhaba. Aktif karbon+kagit filtreden gecirme islemi sonrasi alkol seviyesi ne kadar dusuyor. Ona gore bastan bir hesap yaparak su miktarini ayarlamak istiyorum. Fitre islemi sonrasi hic olcum aldiniz mi?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Söz konusu işlem sonrası pek bir kaybınız olmaz. Bana kalırsa %96 gibi düşünerek hareket edin. Sizin kaybınız %1 civarında olur ki bu oran gözardı edilebilir diye düşünüyorum. Sonuçta bizler kendimiz için yapıyoruz, hiçbirimizin herhangi bir ticari kaygısı yok.

  35. Kadir Cevapla

    Selamlar, detaylı bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum öncelikle. Bugün ilk kez kendi rakımı yapmak istedim, sizin önerileriniz ve reçeteleriniz ile. İsmini verdiğiniz virago kimyayı araştırdım, birde baktım bizim burada Konak’taymış, hemen aradım illa internetten mi almamız gerekiyor? Gelip alamazmıyım, boşuna beklemeyelim diye. Tabi buyurun gelin dediler, bende hemen gittim 1 adet anason ve 1 adet yeşil üzüm rakı aroması aldım. NEVA marka etil alkolümü aldım, erikli suyumu aldım, sonra filtre kahve kağıdını aldım ve en sonunda da akvaryumcudan gidip aktif karbon aldım. Eve geldim, mutlu mutlu aktif karbonun kutusunu açtım, file gibi bir şeyin içerisinde duruyordu, o fileyi hiç çıkarmadan direk suyun altına götürdüm ve yıkamaya başladım, ancak sürekli siyah su çıkarıyor, bir türlü berrak su haline dönmedi. filtreyi de söküp yıkamayı denemedim çünkü yarın değiştirmeye gitmeyi düşünüyorum. Sanırım kaliteli bir şey değil :S markasını da yazayım, biliyorsanız sizde bir yorum yapın veya ben mi bu işi yapamadım anlamadım ki , yardım lütfen . EuroStar diye bir aktif karbon.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Önemli olan aktif karbonun ilk tozunu ayırmaktır. Siz suyun altında tuttuğunuz müddetçe siyah renk vermeye devam eder. Daha fazla yapmanıza gerek yok. Filtreleme işlemine başlayabilirsiniz. Filtre kahve kağıdı zaten siyah rengi veren partikülleride tutacağı için herhangi bir sorun yaşamazsınız.

      1. Kadir Cevapla

        Hocam, şimdi suyun altından çıkardıktan sonra filtreleme işlemine geçmeyi test etmek için, normal suyu filtreden geçirdim, çeşmeden koyduğum su filtreden geçen sudan daha berrak ve temiz görünüyor 🙂 acaba karbonun kurumasını mı beklemem gerekiyor? yani alkolü geçirirsem filtreden sanki hafif gri olacakmış gibi geliyor bana.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Size önerim iki küçük deneme yapmanız. 100 ml lik 2 deneme yapın. Ilk 100 ml yi karbondan geçirin, ikinci 100 ml yi karbondan geçirmeden yapın. 100 ml etil alkole 0,4 ml anason yağı ekleyip çalkalayın sonra üzerine 100 ml su ekleyip seyreltin. Elinizde toplamda iki adet 200 ml rakı olur. Böylece risk almamış olursunuz.

          1. Kadir

            Üstat günaydın, az önce dün akşam yıkayıp kuruması için kenara koyduğum aktif karbonları file içinden çıkarıp huni içerisine filtre kağıdına boşalttım. Süzme işlemini de başarılı bir şekilde yaptım tam 4 kez filtre uyguladım. Sonrasında 500 ml alkol 500 ml su ve 1.5 ml anason yağı koydum ve şu an yudumluyorum. Tadı dün akşam yaptığımdan çok daha güzel ve içimi daha lezzetli oldu.

            Şimdi elimde 1 litre filltre edilmemiş alkolden , yaş üzüm aromalı rakım,
            0.5 litre filtre edilmiş alkolden, aromasız rakım,
            0.5 litre filtre edilmiş alkolden, 0.5 ml yaş üzüm aromalı rakım mevcut. 🙂

            İlk denemem de ki rakımın lezzetini ikinci yaptığıma nasıl benzetebilirim? Sanırım anasonu biraz fazla geldi onun, içerisine alkol mü katmam lazım? Veya elimde ki 0.5 litre aromasız olan rakımı bunun ile karıştırsam ne elde ederim acaba?

            Bu arada yardımseverliğin ve bilgilerini paylaşmaktan çekinmediğin için teşekkür ederim.

          2. keyifleryerindee

            İşin açıkçası şu anda damak tadınıza uygun iki adet bitmiş rakınız, bir adet damak tadınıza uygun olmayan rakınız var. İlk deneme için son derece başarılı sonuçlar almışsınız. Beğendiğiniz iki adet bitmiş rakıyı bence herhangi bir şekilde bozmayın. Beğenmediğinize %45 alkol içeren etil alkol ekleyip anason miktarını düşürün yada hiç risk almayın ilk denemenin günahı olmaz deyip çöpe atın.

  36. levent Cevapla

    merhaba.
    -ustad; erzincanda filtre kahve kâğıdı bulmak zor.alternatif ne ile ve nasıl olabilir?
    -diğer sorum ise aktif karbon.her filtrelemede karbonu suya tutmak,filtre kahve kâğıdını değiştirmek gereklimidir? yoksa 5 defa filtrelemeyide ayni kâğıt ve karbonla yapabilirmiyim ? (ki 3 gündür siteyi epeyi bi ezberledim ve 8-9 defa filtreleme yapmayi düşünüyorum)

    kusura bakmayin ama bu işin içinden çıkana kadar ara ara sorularımla bunaltacağım sizi 🙂

    1. levent Cevapla

      çok şey istiyorum ama.keşke adım adım resimli anlatım yada sıfırdan bitişe kadar her aşamayı gösteren küçük bir video olsaydı.
      bu yorumuma ek olarak bi soru daha sıkıştırıyim araya.
      -aktif karbonu huninin içine file içindemi koyuyoruz yoksa filtre kahve kâğıdının üzerinemi döküyoruz temizledikten sonra?

      1. keyifleryerindee Cevapla

        Yorumunuzu dikkate alacağım, her adımı anlatan resimli bir çalışma yapmak, anlaşılırlık açısından bence de mantıklı ancak video çekmeyi kesinlikle düşünmüyorum. Video konusunda daha öncede talepler aldım ancak neden video çekmediğim konusunda detaylı bir açıklama yazısı yazdım bu link https://keyifleryerinde.com/gundemim/neden-video-cekmiyorum/ üzerinden yazıya ulaşabilirsiniz. Kısacası bu blog benim hobi amaçlı olarak gündemimi ve tariflerimi bilgi amaçlı paylaştığım kişisel platformum. Amacım hit almak, para kazanmak yada youtube gibi mecralarda tanınmak değil.

        İkinci olarak aktif karbonu temizledikten sonra fileden çıkarıp filtre kağıdını yerleştirdiğim huninin içine koyuyorum.

    2. keyifleryerindee Cevapla

      gitti gidiyor, hepsi burada, n11 gibi sitelerden filtre kahve kağıdı sipariş edebilirsiniz. Birkaç gün içinde elinize ulaşır. İlk denemelerimde pamuk, sünger, tülbent ve bunlar gibi çok alternatif denedim ama en verimli sonucu filtre kahve kağıdından aldım. Bir kutu sipariş etseniz 40 adet filtre kahve kağıdınız olur.

      İkinci olarak, eğer peş peşe filtreleme yapacaksanız 8 – 9 defa filtrelemeyi yapabilirsiniz herhangi bir sorun olmaz.

  37. ufuk Cevapla

    Merhaba,

    Değişik kaynaklardan araştırdığımda akvaryumcularda satılan aktif karbon yerine su arıtma yerlerinde satılan toz şeker kıvamında olan siyah karbonun kullanılması gerektiğini okudum ve duydum. Su arıtma yerlerinde paketler içerisinde satılan aktif karbonların daha sağlıklı imiş. Sizin bu konudaki görüşleriniz, deneyimleriniz veya araştırmalarınız var mı?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Daha önce su arıtma cihazının filtresini kullanarak bir filtre yaptım. Toz formundaki karbonu da kullanmışlığım var. Toz formundaki yani su arıtma cihazlarında kullanılan karbon muhafaza ve defalarca kullanım açısından çok başarılı gelmedi bana. Akvaryumcuda satılan karbon toz formunda olmadığı için kullanım başına miktar kaybı söz konusu olmuyor. Daha sağlıklı olduğu yönünde bilimsel bir makale ya da yayınla karşılaşmadım. Karbon ayrıca sigara filtresinden tutunda bir çok alanda filtre katmanı olarak kullanılıyor. Su arıtma cihazlarında da karbon filtre katmanlarından yalnızca bir tanesi. Eğer, toz formundaki karbonun akvaryumcularda satılan silindirik karbona göre daha sağlıklı olduğu yönünde sizin ulaştığınız herhangi bir bilimsel yayın ya da kaynak olursa paylaşmanızı rica ediyorum. Vereceğiniz kaynaktan yola çıkarak bende bir yazı yayınlayabilirim.

  38. hasan Cevapla

    merhaba aktif karbon alarak test etmek istedim anlattığınız gibi işleme soktum fakat gelen alkol hafif bulanik çıkıyor yanlis birsey mi yaptim sizce tadında bir değişiklik yok iyice de yıkadım aktif karbonu ama hafif bir bulanik içersem sorun olurmu ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      1.Aktif karbon kullanmadan önce suyun altında iyice yıkanıp tozundan arındırılmalı
      2.huni içine filtre kahve kağıdı ve filtre kahve kağıdı içine yıkanan aktif karbon koyulmalı

      Işlemi bu şekilde tekrarlayın bulanıklık ortadan kalkacaktır. Bulanık halinde tüketmenizi önermem.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba,

      Filtre bunu malesef ayıramıyor. Acı madde 1900 lü yıllarda USA da kullanılıyordu, şu anda bizde gündeme geldi. Dinamikler aynı değil kabul ediyorum ama bunu hobiciler haketmiyor. Bizler kaçakçı değiliz, devlet bir noktada haklı çünkü kim hobici kim kaçakçı ayıramıyor. Bence bu işin çözümü kimlik numarasıyla sınır koyulan bir sistem düzenlenmesi. Biz kendi damak tarımızın peşindeyiz, kaçakçılar bundan para kazanma peşinde. Sapla saman birbirine karışınca yaşla kuru böyle bir arada yanıyor. Maalesef bize yazık oluyor.

          1. keyifleryerindee

            Alkolün buharlaşma (kaynama) noktası üzerinde buharlaşma (kaynama) noktasına sahip olduğu için olmaz. Eğer alkol 115 derecede buharlaşsaydı olabilirdi ama malesef 78 derecede buharlaşıyor. Üçlü damıtma dediğimiz gliserin + alkol + acı madde kombinasyonunda dahi bu durum söz konusu olmuyor. Dost acı söyler. Gündemimizdeki acı madde 1920 li yıllarda USD de kullanılmış bir bileşen bu gün bizde kullanılıyor. Bir açıdan doğru çünkü kim kaçakçı kim hobici belli değil. Hobiciler için bir sınır koyulmalı ve TC kimlik numarasıyla bu sınırda etil alkol satılmalı. Adam meyhane işletiyor bize bandrollü fiyatının beş katına hobici maliyetiyle getirmemeli. Bu noktada bir kısıtlama bencede olmalı ama abartı olduğunda biz hobiciler kaçakçı muamelesi görmemeliyiz.

          2. Toprak Eren

            Hocam anlamadım basit damıtma ile neden ayrışmasın alkolün daha erken kaynaması işimizi kolaylaştırmaz mı

          3. keyifleryerindee

            Ters mantıkla düşünün. Etil alkolün içinde, alkolün kaynama noktasının üzerinde partiküller bulunur. Bu partiküllerden kurtulmak için karbon filtre kullanıyoruz. Her damıtmada alkol içindeki istenmeyen partiküllerin miktarı azalır ancak tamamen ayrışmaz. İsterseniz şöyle yapalım; içine acı madde eklenmiş bir litre etil alkol alıp basit bir damıtma yapın. Sonuçları buradan bizimle paylaşın. Hatta daha detaylı olarak çalışmanızı kaleme alırsanız blogumda yayınlamaktan mutluluk duyarım.

          4. Toprak

            Hocam zaten basit damıtma ile ayrışmaz lakin ayrımsal damıtma ile saf bir alkol edebiliriz alkol daha düşük sıcaklıkta kaynadığı için alkol buharına yapışan kaynama noktasına gelmeyen partiküller fraksiyon kolonundan geri döner yanlışım varsa söyleyin

          5. keyifleryerindee

            İçerisine acı madde eklenmiş olan etil alkolden acı maddeyi (denatonyum benzoat) ayrımsal damıtma yöntemiyle ayrıştırmak için kaynatma haznesine 168 derecenin üzerinde kaynama noktasına sahip bir bileşen daha eklemeniz gerekiyor. Size anlatmaya çalıştığım ters mantık bu. Acı madde etil alkol üzerinde taşınıyor ve kaynama noktası daha yüksek bir bileşen ekleyerek ayrımsal damıtmayı deneyin derim. Sonuçları merakla bekliyorum. Yapacağınız çalışmayı blogumda yayınlamaktan mutluluk duyarım. Bu katkınızdan dolayıda ayrıca teşekkür ediyorum.

        1. Toprak Eren Cevapla

          Anladım hocam teşekkür ederim. İleriki günlerde denemeyi düşünüyorum zaten denediğimde size ulaşırım

  39. Tanla Hatungil Cevapla

    Selamlar, sizin tarifinizden yola çıkarak yaptığımız karbon filtrenin aktif karbonları yaklaşık kaç kullanımlıktır? Mesela 10 litre etil alkolü 4 kez filtre ettikten sonra aktif karbonları yenilemek gerekir mi?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba,
      Aktif karbonun kullanım sayısı yada süresi yoktur. İstediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta temizliğidir. Kullanmadan önce ve kullandıktan sonra muhakkak yıkayın. Aktif karbon yalnızca işlenmiş kömürdür, bizde bu kömür türevini süzgeç olarak kullanıyoruz. Evimizdeki kullandığımız makarna yada çay süzgeci gibi düşünün. Temizledikten sonra defalarca kullanabilirsiniz.

  40. Yücel Öztaş Cevapla

    Merhabalar,
    Benim de elimde hindistan cevizinden yapılma aktif karbon var ve yasak gelmezden önce marketten alınmış şeker pancarından yapılmış %96’lık saf etil alkolü keskin kokusundan kurtulmak için aktif karbondan birkaç sefer geçirince alkol derecesi %84-85’e düştü. Bu normal midir? Bilginiz var mı bununla ilgili? Alkol derecesinde düşüş olmasa gerek diye biliyordum. Aktif karbonu tozundan kurtulmak için yıkadım önceden çeşmede ve kalan karbon tozu varsa alkolü kirletmesin diye onu yakalamak için en dibe pamuk koymuştum.
    Saygılar,
    Yücel Öztaş

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yücel Bey merhaba,

      Karbon filtre kullanımında hindistan cevizinden imal edilmiş karbonlar son günlerde çok konuşuluyor ama ben hiç kullanmadım, kullanmayı da düşünmüyorum çünkü Akvaryumcudan aldığım aktif karbondan gayet memnunum. Eğer iyi giden birşey varsa tekere çomak sokmanin bir anlamı yok diye düşünüyorum.

      Karbon filtreden geçirme işleminde bir miktar alkol kaybı söz konusu olabilir ancak sizin ifade ettiğiniz kayıp miktarı çok yüksek. Muhtemelen yalnızca filtreleme sürecinde değil daha öncesi veya sonrasında farkında olmadan havayla temas süresi artmış olabilir.

      Filtreleme esnasında pamuk hatasını iki yıl kadar önce bende bende yaptım. Filtreleme konusunun geçtiği tüm yazılarımda filtre kahve kağıdı kullanılmasını öneriyorum çünkü 0,5 mikron altı bir süzgeç elde etmiş oluyorum. Sizn yaptığınız işlemler doğru ancak pamuk yerine filtre kahve kağıdı kullanırsanız kömür tozundan eser kalmaz. Küçük bir detay ancak sizin çözümünüz bence bu. Migrostan paketini 15 TL civarında alabilirsiniz.

  41. Arif Cevapla

    Merhabalar,
    Ben de evde yaptığım distile içkilerde aktif karbon olarak coconut aktif karbon( Hindistan cevizinin kabuğundan elde edilmiş) kullanıyorum, çeşitli sitelerde bu karbonu bulmak mümkün, araştırmalarımda bu cins aktif karbonun nano düzeyde yüzeyinin daha geniş ve daha küçük gözenekli olup diğer kömür ve odun temelli aktif karbonlara göre etkili bir filtre görevi gördüğünü okudum. Kullanımda da bir kez Sudan geçirdiğimde hiç bir tozlaşma veya siyahlaşma ile karşılaşmadım. Siz hiç denediniz mi ve coconut aktif karbon için görüşleriniz nelerdir merak ettim…

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Arif Bey tekrar merhaba,

      Karbon filtre için konusunu netleştirmek için size bir örnek vereceğim.

      Diyelim ki elinizde 40 derece alkollü bir votka var. Votka, etil alkol ve su karışımıdır. Damıtma yapmadan su miktarını azaltıp alkol miktarını arttırmak istediğimizi düşünelim. Votkayı, ozalit ve aktif karbondan gecirirsek su miktari düşerken alkol miktarı sabit kalacaktır. Buradaki mantık suyu tutan ve alkolü geçiren bir elek gibi düşünülebilir. Silindir formdaki aktif karbon bu işlem için oldukça uygundur.

      Hindistan cevizi kabuğundan elde edilmiş karbonu daha önce hiç kullanmadım. Akvaryumcudan aldığım aktif karbonu kullanıyorum. Oldukça memnunum, değiştirmeyi düşünmüyorum. Filtre kahve kağıdını küçük bir huni içine yerleştiriyorum, yıkadığım aktif karbonu da içine koyuyorum. Karbon filtre konusunu benim için kapanmış oluyor. Size de önerim 10 TL verip aktif karbon alın ve kullanın.

      1. Arif Cevapla

        Yanıtınız ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.. elimdeki coconut bitince önerinize geçeceğim.. bu arada sayenizde virago kimya ile tanıştığım için de çok memnunum. İlk rakı denememde sizi rehber edindim ve sonuçtan çok memnun kaldım şimdi viski yapıyorum gene sizi rehber edinerek.. ben tariflerde etil alkol kullanıyorum.. coconut veya başka aktif karbon benim asıl şimdi merak ettiğim etil alkolü seyreltip mi filtreden geçirelim yoksa seyreltmeden mi? Bu konudaki deneyiminizi de paylaşırsanız sevinirim… teşekkürler… selamlar…

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Seryreltme yapmadan ÖNCE aktif karbondan geçirilmeli çünkü etil alkolün içinde farklı bileşenlerde bulunur. Su ekleyerek seyrelttiğinizde bu partiküllerin karbon filtrede süzülmesi daha zor olacaktır. Seyreltmede kullandığınız suyun kireç oranı, sertliği PH değeri toplam karışım içinde değişime neden olacaktır. Etil alkol en saf halindeyken aktif karbondan geçirilirse içinde su en düşük seviyede olacağı için seyreltme suyunun içinde ihtiva eden diğer bileşenler ve suyun kendine has özellikleri gibi değişkenlerden etkilenmez.

          1. Oğuz Kaan

            Merhabalar dediğini yöntemle aktif karbondan 4 defa etil alkolümü geçirip suyu ekleyip virago viski kitimi ekledim, ancak içimi biraz sert oldu sanırım karbondan geçirme işlemini biraz hızlı yaptım. 2-2 Ayrı 4 litre viskim mevcut yumuşatmak için içimi ne yapabilirim

          2. keyifleryerindee

            Bol buz kullanın, eriyen buz ister istemez viskiyi seyreltecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir