Evde Kolonya Yapımı

Evde kolonya yapımı özellikle son dönemlerde gündeme geldi. Kolonya yanlış kullanıldığında çok büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yazımda doğru kolonyanın nasıl olması gerektiği ve evde nasıl yapılabileceği konusunda kendimce bilgiler vermek istiyorum. Umarım yardımcı olabilirim.

Alınacak en büyük tedbir ellerin uzun süreli ve sıklıkla yıkanmasıdır ancak her an el yıkama imkanımız olmadığı için çok hızlı bir dezenfekte yolu olan kolonya kullanıyoruz. Bu noktada kolonya doğru bir tercih ancak uzun süreli ve sık kullanılan kolonya cilde çok ciddi hasarlar verebilir.

Kolonyanın Verdiği Hasar

Uzun süreli ve sık kullanılan kolonya, içinde ihtiva eden alkol sebebiyle cildin nem kaybetmesine sebep olur ve cildi kurutur. Kuruyan cildin nemlendirilmesi gerekir aksi takdirde kuruluğa bağlı cilt sorunlarının yaşanması muhtemeldir. Uluslararası platformlarda Türk insanının virüslere karşı gizli silahı olarak adlandırılan kolonya aslında o kadar da masum değil. Bir de nerede ve nasıl yapıldığı belli olmayan dezenfektan ve kolonyalar daha da tehlikeli. Tariş perakende satış mağazalarının önünde sadece kolonya almak için her gün uzun kuyruklar oluyor. İnsanlara bu noktada hak vermek lazım, ne de olsa güvenilir bir yerden kolonya almak istiyorlar ancak Tariş’in kolonya stokları tükenmek üzere hatta bazı kolonyaların bittiğini mağazaların camlarına yazıyorlar.

Artık her yerde kolonya satılıyor ama nereden geldiği belli olmayan kolonyalar sağlığımızı tehdit edebilir. Tariş kolonyası bile ciltteki nemi alıp ciddi hasarlar verebiliyorsa kökeni belli olmayan kolonyaların neler yapabileceğini bir düşünün.

Evde Kolonya Yapımı

Evde kendi kokteyllerini hazırlayanlar için ellerindeki malzemeleri kullanarak evde kolonya yapımı oldukça basittir. Bu yazımda kendim için yaptığım ve yakın çevreme verdiğim kolonyanın tarifini paylaşacağım.

Evde Kolonya Yapımı İçin Malzemeler

1 litre %96 vol etil alkol

200 ml kaynatılmış ve soğutulmuş su

20 ml Bitkisel gliserin (min %98 saflıkta)

10 ml Aroma veya esans

Hazırlanması

Malzemelerden de anlamışsınızdır, hazırlanması çok kolay bir tarif. 1 litre %96 vol etil alkol içine 200 ml su ekleyip iyice çalkalıyoruz. Elimizdeki alkolün derecesi %80 vol değerine geliyor. 20 ml bitkisel gliserin ve eriyip homojen olarak karışana kadar iyice çalkalıyoruz. Son olarak toplam karışıma 10 ml aroma veya esans ekliyoruz ve tekrar çalkalıyoruz. Kolonyamız hazır.

Malzemelerin Gerekçeleri

Etil Alkol

Etil alkolü bakteri öldürücü ve dezenfekte edici özelliği sebebiyle kullandım. Elimde etil alkol olduğu için metil alkol yada farklı bir alkol türevi arayışına girmedim.

Bitkisel Gliserin

Bitkisel gliserin nemlendirici kremlerin ve cilt losyonlarının bileşenlerinden biridir. Aynı zamanda sıvı sabunda da kullanılır. Burada gliserin eklenmesinin sebebi, alkol sebebiyle kuruyan cildi nemlendirmek ve gliserinin nem tutma özelliğiyle cildin nemli kalmasını sağlamak. Benzeri bir tarif Dünya Sağlık Örgütü tarafından da paylaşıldı. Eğer incelemek isterseniz bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yayınında kullanılması gereken gliserinin en az %98 saflık değerinde olması gerektiği yazıyor. Benim kullandığım gliserinin saflık değeri %99,8. Eğer sizde araştırmak isterseniz “pharma bitkisel gliserin” olarak arama yapabilirsiniz.

Kaynatılmış ve Soğutulmuş Su

Kaynatılmış ve soğutulmuş su kullanılması gerektiği yine Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği tarif içinde yer alıyor ve kaynatılan suyun içinde herhangi bir bakteri varsa böylelikle bakteriler ölmüş olacak. Aslında %96 lık etil alkol içinde bakteri yaşama olasılığı yok ama madem evde kolonya yapımı konusuna el attık o zaman tüm detayları göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Aroma veya Esans

Tarifi okuduğunuzda sadece koku vermesi için eklendiğini düşünebilirsiniz ama aroma ve esanslar yüksek miktarda propilen glikol içerir. Propilen glikol de bitkisel gliserin gibi bir çok alanda kullanılabilir. Çok ciddi bir bakteri önleyicidir ve bitkisel gliserin gibi nem tutma özelliğine sahiptir. Konu kokulara gelmişken bir şehir efsanesini daha çürütmek istiyorum. Herkes limon kolonyasının bakteri ve virüslere karşı daha etkili olduğunu sanıyor ancak dezenfektanlarda asıl etkili olan alkoldür. Alkol değeri %80 vol ve üzerinde olan dezenfektanlarda kokunun ne olduğu çok önemli değildir. Ben şahsen elimde bol miktarda bulunan ve cin yapımında kullandığım virago kimya nın ardıç aromasını kullanıyorum. Ardıç aromasının kokusu limon kokusundan daha ferah.

Virüslere Karşı Alınması Gereken Önlemler

Evde kolonya yapımı ve doğru şekilde kullanılması hijyen tedbirlerinden sadece bir tanesi. Evimizde kalıp kendimizi izole edersek ve gerekli tedbirleri alırsak en azından yayılmasının önüne geçeriz. Umarım bu sıkıntılı günleri en kısa zamanda atlatıp rahat bir nefes alırız ve gündemimize kaldığımız yerden devam ederi. Kendinize ve ailenize dikkat edin, bu süreçte elinizden geleni yapın ve toplum olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirelim. Bu sıkıntılı günler elbet bitecek. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir