Evde Bira Yapımı – İki Yöntem Bira Kiti ile ve Kitsiz

Evde bira yapımı hem bira kiti kullanarak hemde kitsiz mümkündür. Bira kiti kullanıldığında işimiz daha kolay ve pratik olacaktır ancak bira kiti kullanmadan da evde bira yapılabilir. Yazımda her iki yöntemle bira yapımını detaylıca anlattım. Bu yazıyı sonuna kadar okursanız hem bira kiti kullanarak hemde kitsiz bira yapabilmeniz için gerekli tüm bilgileri edinebilirsiniz.

Yazıda geçen MAİŞE, dilimize tahminen Arapça’dan giren manşe kelimesi ile dönüşümlü olarak kullanılmaktadır. Ben doğru telaffuzu yazmak adına MAİŞE kelimesini kullandım. 

Maişe; fermentasyonu oluşturduğumuz sıvıdır. Bira, fermentasyonla üretilen bir içki olduğundan biranın mayalanma ortamını maişe olarak düşünebilirsiniz.

Hobi olarak evde kendi biramızı kendimiz yapabiliriz. Alkollü içecekler hakkındaki ilk yazımda iki tip alkollü içki türü olduğunu; bunların fermente ve distile alkol olduğunu söylemiştim. Aralarındaki fark ise damıtma yani distilasyon işleminin yapılıp yapılmamasıdır

Şekerli suya ekmek mayası ekleyip uygun koşulları sağlarsak alkol elde ederiz, elde ettiğimiz alkollü sıvıyı süzerek tüketirsek fermante içki, fermante içkiyi damıtırsak distile içki elde ederiz. Fermantasyonun daha detaylı tanımına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Hobi Olarak Evde Bira Yapımı

Bira fermente içki grubunda..

Bira fermente içki grubunda yer aldığı için rakı, votka, cin, viski yada benzeri içkilerden daha kolay yapılıyor. Kitsiz bira yapımı karmaşık değildir, gözünüzde büyütmeyin. Poşet çay yaptığınızı düşünün. Neden poşet çay dediğimi tarifi verdiğimde daha net anlayacaksınız. Poşet çayda yaptığımız sıcak suya poşet çayı daldırıyoruz, demin çıkmasını bekliyoruz sonra şeker atıp karıştırıyoruz. Bira da bu düz mantıkla yapılıyor. Lafı daha fazla uzatmadan tarife geçelim.

Birayı genellikle 10 litrelik yapıyorum, bu nedenle aşağıdaki tarifi 10 litre için veriyorum. Siz daha fazla yada daha az yapmak isterseniz miktarları oranlayarak hesaplamanız yeterli olacaktır. 

Kitsiz Bira Yapımı

Kitsiz bira yapımı için öncelikle arpalardaki şeker ve nişastayı kaynatarak alıyoruz, şerbetçi otu ekleyerek aromalandırıyoruz, maya ilave edip 15 gün fermente ediyoruz böylece alkol oluşuyor. Fermantasyon sonrası filtreleyip şeker ilave ediyoruz ve şişeliyoruz. 15 gün dinlendirdikten sonra gazlanan biramız içime hazır oluyor. Kitsiz bira yapımı aslında bu kadar basit. Şimdi evde kitsiz bira yapımının tüm adımlarını teker teker açıklama zamanı geld.

10 Litre Bira Kitsiz Bira Yapımı Tarifi

Kitsiz bira tarifini adım adım anlatacağım. Her adımda elimden geldiği kadar detaylı bilgi verip işlemlerin nedenlerine değineceğim. Başlıyoruz….

1. ÖNCE 2 KG KIRIK ARPA MALTI ALIN VEYA NORMAL ARPA MALTINI KENDİ DEĞİRMENİNİZDE ÇEKİN

  • Arpa Maltı: Arpa değirmende bir defa çekildiğinde kırık arpa elde edilir. Daha fazla çekilirse un elde edilir. Kırık malt arpayı hububat satılan yerlerden rahatlıkla alabiliriz ya da evde kendi değirmenimiz varsa kendimiz de çekebiliriz. Değirmen dediysem öyle karmaşık bir cihaz değil. Zücaciye mağazalarında 50 TL gibi fiyatlara bulunabiliyor. Eğer kendi değirmeninizi kullanacaksanız kırık arpa almanıza gerek yok.
  • 10 litre bira için 2 kg kırık arpa yeterli olacaktır.

2. KIRIK MALT ARPALARI BEZ TORBAYA KOYUP AĞZINI BAĞLAYIN, 80 DERECE SUDA 1 SAAT BEKLETİN

  • Kaynatma: Poşet çayımızın ilk aşamasındayız. Süt süzgeci olarak kullanılan bez bir torbanın içine kırık malt arpaları koyup poşet çay gibi ağzını bağlıyoruz. Bunun için süzme yoğurt torbası da kullanılabilir. 15 litrelik bir tencere içine 10 litre su koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suyun altını söndürüp 80 dereceye kadar soğumasını bekliyoruz. Basit bir şiş termometreyle suyun sıcaklığını ölçebiliriz. 80 derecelik suyumuzun içine poşet çayımızı yani içinde kırık malt arpa olan bez torbayı atıyoruz. Yaklaşık bir saat kadar bekliyoruz. Bu bir saatlik sürenin sonunda kırık arpanın içindeki şeker ve aroma suyun içine geçmiş oluyor. Torbayı kaptan çıkarıyoruz.

3. ARTIK MAİŞE (MANŞE) HAZIR, MAİŞEYİ DE KAYNATALIM

  • Maişe (manşe de deniyor): Şu anda elde ettiğimiz şekerli ve aromalı su yani maişe tekrar kaynatılacak. Kaynamaya ve fokurdamaya başladığında ikinci süreç başlamış oluyor.

4. MAİŞE KAYNADI, İÇİNE 50 GR ŞERBETÇİ OTUNU PAKETLEDİĞİMİZ BEZ TORBAYA ATMA ZAMANI, 1 SAAT DAHA KAYNATIN

  • Şerbetçi Otu: 10 litre bira için 50 gr şerbetçi otu yeterli oluyor. Yine poşet çay yapacağız ama bu sefer bez torbanın içinde şerbetçi otu olacak. Kaynamaya başlayan maişenin içine şerbetçi otu torbasını atacağız ve bir saat daha kaynatacağız.

5. Veee NİHAYET FERMENTASYON BAŞLASIN!!  

  • Fermantasyon: Bir saatte şerbetçi otuyla birlikte kaynayan maişenin 20 – 25 dereceye kadar soğumasını bekliyoruz ve fermantasyon kabına alıyoruz ve içine bir paket markette satılan ekmek mayası veya bira mayası ekleyip kabı kapatıyoruz. Kabı kapattıktan sonra hava kilidini takıp 15 gün fermantasyon için bekliyoruz. Fermantasyon kabı olarak hazır satılan kaplar var. Bu tip bir kap kullanılabilir ya da benim yaptığım gibi damacana su şişesi kullanılabilir. Eğer benim kullandığım gibi damacana su şişesi kullanacaksanız hava kilidi yapmanız gerekecek. Hazır kap kullanacaksanız bu kaplarda hava kilidi yanında geliyor.

6. FERMENTASYONDA HAVA KİLİDİ NASIL YAPILIR?

  • Hava Kilidi: Su damacanasının mavi kapağını delip akvaryum hortumu benzeri bir hortumu kapağa geçirin. Hortumun etrafına pencere macunu veya silikon çekin. Amaç hortumla kapak arasında hava kaçağının olmaması. Damacana su şişesinin içine maişeyi (manşeyi) koyun ve hortumlu kapakla kapatın. Hortumun ucunu içi su dolu bir şişenin içine koyun. Buradaki amaç kap içindeki havanın çıkış yaparken içeriye hava girmemesidir. Eğer içeriye hava girerse maişe bozulur.

7. FERMENTE ETTİKTEN SONRA SÜZME VE FİLTRELEME İŞLEMİ

  • Süzme ve Filtre: 15 gün sonunda fermente olan biranın, oluşan partiküllerden ayrılması yani süzülmesi gerekiyor. Süzme işlemi süt süzmek için kullanılan bir bezle yapılabilir. Bu işlem sonrasında elde edilen bira filtresiz bira olur.

Son zamanlarda birde böyle bir pazarlama taktiği var. Filtreli bira filtresiz bira diye. Biz filtreli bira yapacağımız için 3 – 4 mikronluk elek yada filtre kağıdı kullanacağız . 3 – 4 mikronluk filtre kağıtları piyasada 5 – 10 liraya satılıyor ya da filtre kahve için kullanılan filtre kağıdı da olabilir. Filtre kahve kağıtları 10 ile 20 mikron arasıdır. Fermantasyon sonunda maişe (manşe) filtre kağıdından geçerse bu da filtre edilmiş bira oluyor.

8. SÜZME VE FİLTRELEMEDEN SONRA ÇAYA ŞEKER ATMA ZAMANI

  • Şekerleme: Çay mantığı devam ediyor. Herkes çayına şeker atmıyor ama çay mantığı konuyu somutlaştırsın diye durmadan tekrarlıyorum. Amaç olayın basitliğini göstermek. Filtre edilen ya da süzülen maişe bir kabın içine alınır. 500 ml su kaynatılır ve su kaynarken içine 70 gr şeker atılır. Şeker suyun içinde iyice eriyip gittiğinde çaya şeker atmanın zamanı gelmiş demektir. Elimizdeki şekerli suyu maişenin içine atıp karıştırıyoruz. Çaya şeker atınca karıştırır gibi.

9. ŞİŞELEME – ŞİŞELERDE BOŞLUK BIRAKMAYI UNUTMAYIN!

  • Şişeleme: Artık neredeyse işin sonu geldi. Şişeleme. Eğer bira şişesi kullanılacaksa şişe kapatma aparatı ve kapak edinmek gerekiyor. Maliyeti çok yüksek değil 50 TL civarında züccaciyelerde bulunuyor. Plastik şişe kullanımını çok önermiyorum ama şişe kapatma aparatı, yanında kapak, sonrasında kapak oturdu mu yok olmadı mı da demek istemiyorum. Ben şişelemeyi kılavuz kapaklı kehribar cam su şişelere veya 750 ml cam su şişelerine yapıyorum. Hem cam olduğu için içime siniyor hem de kılavuzlu kapakları var. Aparatlarla falan uğraşmıyorum.
  • Biraları doldururken, şişeleri ağzına kadar kesinlikle doldurmayın. Aynen marketten alınan bira kadar bir boşluk olmalı.
  • Final: Şişelenen biralar 15 gün bekledikten sonra soğutulup afiyetle içilir.

Bu tarifi verdiğim arkadaşlarım hemen bana “bu biranın içinde asit oluyor mu? “ ya da “köpük için asit sonradan mı ekleniyor ? “ diye soruyor. “Biranın içine asit eklenmiyor, yaptığımız bira zaten köpüklü oluyor” dediğimde şaşkın şaşkın bakışlar alıyorum.

Kitsiz Bira Yapımında Hijyenin Önemi

Hobi olarak evde bira yapımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hijyendir. İster bira kiti kullanarak bira yapımı olsun ister kitsiz bira yapımı olsun hiç fark etmez. Sonuçta uğraştığımız şey canlı bakteri. Fermentasyon bakterinin üremesi demektir. Enfeksiyon riski çok yüksektir. Kullanılan tüm malzemelerin steril olduğundan emin olunmalı. Kullanılacak şişe, kap, tencere ya da her türlü malzeme bulaşık makinesinde uzun programda yüksek ısıda yıkanmalı ve %96 lık etil alkolden geçirilmelidir. Bira yaparken kullanılan sarf malzemelerin hijyeni için farklı malzemeler ve kimyasallar olsa da şahsen %96 lık etil alkolden daha güçlü bakteri önleyici olduğunu düşünmüyorum.

Kullanılacak bez torbalar (bez süzgeçler) muhakkak kaynatıldıktan sonra ütülenmelidir. Buradaki amaç kırışıklık düzeltmek değil bakterileri öldürmektir. Nasıl ki bebek kıyafetleri hijyen için her seferinde ütüleniyorsa biz de süzgeç olarak kullandığımız bezleri kaynattıktan sonra ütüleyerek bakterilere karşı önlem alabiliriz. 

Güncelleme: Kitsiz bira yapımı için maltlama konusu 08.12.2018

Hobi olarak evde bira yapımı içindeki maltlama konusunda çok fazla eleştiri, yorum ve mail aldığım için bu güncellemeyi yapma ihtiyacı duydum. “Hububatçıdan alınan arpadan bira yapılmaz” şeklinde gelen yorumlara cevap verme ihtiyacı duydum. Bira yapımı için hububatçılar malt arpa satıyor. Maltlama dediğimiz işlem zaten çok karmaşık değil. Arpa, hafif nemlendiriliyor böylece hafif çimleniyor ve ardından fırınlanıyor. Al sana maltlama işlemi. Arpanın içinde ihtiva eden nişasta miktarı da alkolün oranı yani alınan verimi belirliyor. Basit mantıkla fermantasyonda kullanılan şeker – maya etkileşimi. Verdiğim tarifte hata olsa, yanlış bir sıralama yada oran olsa kesinlikle bir özür yazısı yazardım ama benim amacım maltlama işlemiyle uğraşmak yerine bu işlemin yapıldığı arpayı almayı önermek. Amacım her zamana pratik ve düşük maliyetli tarifler vermek. Eğer tariflerimde herhangi bir hata görürseniz muhakkak uyarın, eğer bilgi paylaşımı adına destekte bulunmak isterseniz yorum bölümünden paylaşın ya da daha detaylı bir çalışma yapmak isterseniz kendi adınıza yayınlanmak üzere bir yazı yazın.

Evde Bira Yapımı 2 – Bira Kiti ile Evde Bira Yapımı

Evde bira yapımı hem bira kitiyle hem de bira kiti olmadan mümkün olduğunu yazımın başında belirtmiştim. Yazımın bu kısmında bira kiti kullanarak evde bira yapımı hakkında bilgi vermek istiyorum.

Bira Kiti

Bira kiti, malt özü ile kaynatılmış şerbetçi otu suyunun karışımıdır. İsterseniz evinizde kendi bira kitinizi yapabilirsiniz. Bira kitinizi ister kendiniz yapın isterseniz dışardan hazır alın. Her iki durumda da kendi biranızı yapmak için kullanabilirsiniz. Bira kiti konusunda daha detaylı bilgi edinmek ve kendi bira kitinizi nasıl yapacağınızı öğrenmek isterseniz Bira Kiti – Bira Mayasının Ateşlediği Yakıt başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Bira Kiti Kullanarak Evde Bira Yapımı

Bira kiti kullanarak evde bira yapımı oldukça basit ve pratiktir. Evde bira yapımı için bira kitini suda çözüp şeker ve su ilave ederek fermantasyon kabına alıyoruz ve üzerine maya ekleyerek iki hafta fermente ediyoruz. Fermantasyon bittikten sonra filtreleyip şişeliyoruz. Şişeleri kapatmadan önce bir tatlı kaşığı şeker ilave ederek kapatıyoruz. İki hafta kadar olgunlaşmasını bekledikten sonra soğutup içiyoruz. Böylece bira kiti kullanarak evde bira yapımı konusunu özetlemiş oluyoruz.

Bira kiti kullanarak evde bira yapımı temelde bu kadar basit ama dikkat edilmesi gereken birçok detay ve yapım aşamasında uygulayabileceğimiz birçok pratik yöntem var. Yazımın devamında elimden geldiğince bu detayları vermeye çalıştım. Umarım işinize yarar.

Bira kiti kullanarak evde bira yapımına geçmeden önce yapacağımız biranın türüne karar vermemiz gerekiyor çünkü biranın türüne göre bira kiti ve maya tercihimiz değişiklik gösterir. Ben Pilsner örneği üzerinden gitmek istiyorum çünkü ülkemizde en çok bilinen bira türü pilsner. Pilsner bira açık renkli lager türü bir biradır.   

Evde Bira Yapımı için Gerekli Malzemeler

  1. Bira kiti ve maya
  2. 1 kg Toz şeker
  3. Fermantasyon kabı
  4. Hava kilidi
  5. İyi kalite su
  6. Bira şişesi
  7. Filtrelemek için 3 – 4 mikron elek ya da filtre kahve kağıdı
  8. Sifonlama için hortum
  9. Hortumu sabitlemek için çubuk

Evde Bira Yapımı Aşamaları

Malzemelerimiz hazırsa artık bira yapımı aşamalarına geçebiliriz. Toplam 9 aşamada bira yapımını anlatacağım. Şimdi sırasıyla aşamalara geçiyoruz.

Evde Bira Yapımı Aşama 1 – Bira Kitinin Hazırlanması

Bira kiti malt özü ve şerbetçi otonun birleşimidir ve akışkan olmayan bir yapıya sahiptir. İlk aşama, bira kitinin akışkan hale getirilmesidir. Bira kitini akışkan hale getirmek için 10 dakika kadar kaynar su içinde bekletmemiz gerekiyor. Kitimiz akışkan hele geldiğinde fermantasyon kabının içine boşaltıyoruz. İlk aşamayı geçtik şimdi sırada şeker ilavesi var.

Aşama 2 Şeker İlavesi

1 litre sıcak su içinde 1 kg toz şekeri eritiyoruz. Şerbet kıvamına geldiğinden ve tüm şekerin eridiğine emin oluyoruz. Bu işlemi hızlandırmak için ocağın üzerinde kaynatarak yapmanızı öneriyorum. Hazırladığımız şerbetimizi soğumaya alıyoruz. Şerbetimiz 35 – 40 derece civarına geldiğinde kitimizi koyduğumuz fermantasyon kabımızın üzerine ilave edip çalkalıyoruz. Ben fermantasyon kabı olarak bidon kullandığım için bidonun ağzını kapatıp çalkalamak daha pratik oluyor. Eğer siz fermantasyon kovası kullanacaksanız büyük bir kaşıkla karıştırmanız gerekecek.

Şeker yerine 1 kg malt özü kullanırsanız %100 malt bira yapmış olursunuz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir durum. Her durumda alkol oluşumu için ilave şeker ya da şeker benzeri bir bileşen eklemek zorundayız. Bu arada şeker ve maya miktarını arttırırsanız daha yüksek alkol değerinde bira yapmış olursunuz. İlk denemelerinizde bunu yapmanızı önermem ama sonraki denemelerinizde yine tercihinize bağlı olarak yapabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi yine işin yapılabilir olduğunu görmenizi daha sonra farklı denemeler yapmanızı öneriyorum.

Aşama 3 – Su İlavesi

Bu aşamadan sonra su ilave etmemiz gerekiyor. Fermantasyon kabına 19 litrelik su damacanasının tamamını boşaltın ve bir dakika kadar çalkalayın. Eğer bidon yerine fermantasyon kovası kullanacaksanız büyük bir kepçeyle en az iki – üç dakika kadar karıştırın. Fermantasyon kabında 20 litrenin üzerinde bir maişeniz olacak.

Aşama 4 – Mayalama

Artık maya ekleme zamanı geldi. Fermantasyon kabına kitle beraber gelen mayayı yada kendi tercihinize göre farklı bir mayayı eklemeniz gerekiyor. Bu aşamada mayayı direk olarak maişenin üzerine serpiştirmeyin. Önce mayayı uyandırın. Mayayı uyandırmak için 20 derece sıcaklığında 200 ml su içinde bir iki dakika kadar bekletin. Küçük hareketlerle mayanın suyun içinde homojen dağılımını sağlayın. Bu işlem sonrasında mayanız ilave edilmeye hazır demektir. Mayayı ilave etmeden önce maişenin ısısının 20 dereceye düşmesini bekleyin. Daha yüksek ısıda maya tam randımanlı çalışmaz. Mayanın çalışabildiği ideal ısı aralığı 20 – 25 derece civarındadır. Farklı ısılarda çalışabilen mayalar elbette var ama ben standart aralıkları veriyorum. Maişeniz 20 derece civarına gelince uyandırdığınız mayayı ilave edin.

Evde Bira Yapımı Aşama 5 – Hava Kilidi

Maya ilave ettiğiniz maişenizin ağzını kapatıp hava kilidini takın. Fermantasyon kovası yerine bidon tercih etmemdeki en büyük etken hava yalıtımının bidonda daha iyi sağlanmasıdır. Artık bekleme zamanı. İki hafta kadar fermantasyon için bekleyeceğiz. İlk birkaç gün çok güçlü hava çıkışı olacaktır. İzleyen günlerde hava çıkışı yavaşlayabilir hatta durabilir ama siz kesinlikle iki haftadan önce fermantasyon kabını açmayın. Fermantasyon sürecinde ideal fermantasyon koşullarını sağladığınızdan emin olun. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Ağustos 2018 de yazdığım İdeal Fermantasyon Koşulları başlıklı yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı Aşama 6 – Sifonlama

İki hafta sonunda, ideal fermantasyon koşullarını sağladıysanız maişenizin içinde alkol oluşumu tamamlanmış demektir. Fermantasyon kabınızı artık açabilirsiniz. Bu aşamada filtre işlemi yapmadan kesinlikle direk şişelemeye geçmeyin çünkü filtre işlemi yapmazsanız çok fazla tortu, kalıntı ve berrak görünümde olmayan bir bira elde edersiniz.

Çubukla hortumu birbirine bağlayın, çubuk hortumdan 2 – 3 cm kadar daha ilerde olsun. Amacımız hortumun dibe temas etmemesi. Eğer hortum dibe temas ederse dipteki biriken maya ve tortuyu alırız, filtreleme işlemimiz daha zor olur. Aslında yaptığımız işlem şarap yapımındaki sifonlama işlemi. Biramızı hortum yardımıyla, dipteki tortuyu almadan farklı bir kaba aktarıyoruz.

Aşama 7 – Filtreleme

Sıra geldi filtreleme aşamasına. Huni içine filtre kahve kağıdı yada 3 – 4 mikron aralıklı eleğimizi yerleştiriyoruz. Yaptığımız filtreden biramızı süzüyoruz. Bu aşamada eğer filtre kahve kağıdı kullanacaksanız 7 – 8 tane kadar kağıt değiştirmeniz gerekecek ancak 3 – 4 mikron elek kullanırsanız gözenekler dolduğunda tersinden yıkamanız yeterli olacaktır.

Aşama 8 – Şişeleme

Filtre aşamasından sonra şişelemeye geçiyoruz. Şahsen kullandığım şişeler standart bira şişeleri değil. Bu konuya kitsiz bira yapımı bölümünde de değinmiştim. 500 ml kehribar rengi, kılavuz kapaklı şişe kullanıyorum. Eğer 500 ml lik kehribar şişelerim yetmezse 750 ml lik cam su şişesi kullanıyorum. Kapakların içinde kendi tıpaları var. Son derece sağlam ve defalarca kullanabiliyorum. Ne şişe kapatma aparatıyla uğraşıyorum, ne kapakla uğraşıyorum nede kapak kapandı mı kapanmadı mı diye düşünüyorum. Görünüm olarak bira şişesini aratmıyor.

Evde Rakı Yapımı
evde bira yapımı

Biramı şişelere doldururken bir miktar hava boşluğu bırakıyorum ve kapatmadan önce her şişeye bir tatlı kaşığı toz şeker ilave ediyorum. Kapakları kapattıktan sonra şekerin erimesi için çalkalıyorum ve dinlendirmeye alıyorum.

Evde Bira Yapımı Aşama 9 – Dinlendirme ve Tadım Testi

Şişelediğimiz biralarımızı on gün oda sıcaklığında (20 – 25 derece) dinlendiriyoruz. Bu süreçte gaz oluşumu tamamlanıyor. Beş günde buzdolabında dinlendiriyoruz. İkinci dinlendirmeyi buzdolabında yapma sebebimiz hem çökertme hem de eğer devam ediyorsa fermantasyonu durdurmak. Böylece evde yapılan biranın şişeleme sonrası dinlendirme süresi toplam onbeş gün oluyor.

Evde bira yapımı konusu bu kadar. Bundan sonrasında yaptığımız birayı afiyetle içiyoruz. Yaptığımız bira sarı renkte, bol köpüklü ve yumuşak içimli oluyor. Şahsen kendi yaptığım biraları hazır biralardan daha çok seviyorum.

Evde Bira Yapımı – Hijyen

Fermente içki yapıyorsanız bakteriyle uğraşıyorsunuz demektir. Kullandığınız tüm ekipmanların bakteriden arındığından emin olun. Şişe, fermantasyon kabı ve biranıza temas eden her şeyi bulaşık makinesinde yada detaylıca elinizde yıkayın ve %96 lık etil alkolden geçirin. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bakteriye karşı %96 lık etil alkolün üzerinde bir güç tanımıyorum. Evde bira yaptığımızda etil alkol riski olmayabilir ama ciddi bir bakteri riski söz konusudur. Bu riski göz ardı etmeyin lütfen.

Bira kiti kullanarak evde bira yapımı konusunda anlatacaklarım şimdilik bunlar. Bir önceki yazımı (Bira Kiti – Bira Mayasının Ateşlediği Yakıt) bulinküzerinden okuyabilirsiniz.   Eğer sizinde paylaşmak istediğiniz bir tarifiniz varsa kaleme alıp bana gönderebilirsiniz. Sizin adınıza blogumda yayınlamaktan mutluluk duyarım. Ayrıca bizlerle fikir alış verişinde bulunmak isterseniz Facebook grubumuza katılabilirsiniz. 

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

45 Yorum

  1. Aytaç KILINÇ Cevapla

    Merhabalar, öncelikle güzel ve detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim. Ben bira yapımını daha denemedim fakat takıldığım bir nokta var, birayı fermantasyon ve şekerleme aşamasında ortam koşulları açısından buzdolabında 18 derecede saklamamız doğru olur mu? Cevaplayabilirseniz

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      İdeal fermantasyon koşullarını sağlamak için böyle imkanınız varsa elbette olur ancak buzdolabında 18 derecede muhafaza etmek biraz zor olur çünkü buzdolabındaki ısı 10 derece civarı için tasarlanmıştır.

  2. Ayla Cevapla

    İçerik için elinize sağlık. En kısa sürede denemek istiyorum.

    Bu ürün uygun mudur acaba malt için? Kırık gönderiliyomuş

  3. Metin Cevapla

    Merhabalar tarifimize uyarak birçok başarılı sonuç elde ettim ancak yine tarife uyarak yaptığım son kurulumundan çıkan biralarımın tadı rahatsız edici derecede acı oldu bunun sebebi ne olabilir. Arpayı içine bıraktığım Su olması gerektiğinden daha sıcak gelmiş olabilir mi ya da şerbetçi otunu mu ayarlayamamış olabilir miyim. Bu arada birada bir bozulma yada bir küflenme durumu vs. yok. Sizce buna sebep ne olabilir. Teşekkürler…

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Fazla şerbetçi otun kullandığınızı düşünüyorum. Arpa maltını sıcak suda daha uzun bekletmeniz acımasına sebep olmaz ama olması gereğinden çok fazla kullanılan şerbetçi otu acı tat verebilir. Söz konusu acı tat çörekotu acısı kıvamında diye tahmin ediyorum.

      1. Tarık Mert Cevapla

        Peki bu bira normal buğdayı kırdırarak yapılabilir mi yani ben efesin ki gibi bir tat istiyorum o bana yeter

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Buğdaya maltlama yaparsanız elbette olur. Maltlama değimiz işlem çimlendirip kavurmak sonrada kırmaktır.

  4. Furkan Karacif Cevapla

    Selamlar,
    şerbetçiotunu sevmediğim için şerbetçiotsuz bira yapmak istiyorum yine de 1 saat kaynatmama gerek var mı?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Şerbetçi otu olmadan biranın bir yeri muhakkak eksik kalacaktır. Şerbetçi otunu sevmiyorsanız bence komple çıkarmaktan ziyade miktarı düşürün ama tariften eksik etmeyin. Bu tamamen benim şahsi görüşümdür. Eğer tarifi farklı uygulayacaksanız sonucu bizlerle paylaşın lütfen.

      1. Furkan Karacif Cevapla

        Ben aslında arpa likörü yapmak istiyorum sizden öğrenmek istediğim ise yine de kaynatıp kaynatmamam gerektiği lütfen ona cevap alabilirmiyim?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Arpa likörü konusunda bilgi sahibi değilim ama meyve olarak arpa kullanacaksanız arpanın aromasını ayırmanız gerekiyor. Kaynatmanız durumunda arpanın içindeki nişastayı ve aromayı ayırabilirsiniz. Eğer maltlama işlemi uygularsanız daha verimli sonuçlar alabilirsiniz. Likörünüzü yaptığınızda deneyiminizi bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz.

  5. Mesut Coşkun Cevapla

    Kendi dalgınlığım sonucu almış bulunduğum arpa maltını değerlendirmenin yolunu ararken kendimi blogunuzda buldum ve açıkçası çok da mutlu oldum. Gerçekten çok güzel ve açık bir anlatımda bulunmuşsunuz, teşekkürler.
    Benim süreçten ziyade donanımla ilgili sıkıntım var; elimde 10 litrelik (ya da 5+5 litrelik) tencere yok, acaba su ısıtıcısı ve mayalanma kovasını bu tarifte kullanabilir miyim?

  6. erdal Cevapla

    Herşey doğru fakat 2 den 3 e geçerken kaynadıkça buharlaşıcak suyu hesaplayıp bir kaynar su ile tekrar bir çay yapar gibi daldır çıkar yaparak 3. adımdaki maişeyi kaynatma kısmında birazda olsa fazladan su eklemek mantıklı değil mi çünkü 2. adımda kaynattık büyük ihtimal azaldı 3. adımda tekrar kaynatıcaz o araya geçmeden böyle birşey yapsak iyi olur diye düşünüyorum siz nasıl dersiniz.?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bence bu kayıplar göze alınması gereken kayıplardır. Tarifin içine tahmini kayıp miktarı kadar su ilave etmenin bence gereği yok. Buharlaşmadan dolayı veya diğer etkenlerden dolayı kayıp yaşanacaksa bunu göze almak gerekiyor. Sonuçta ticari kaygı güderek milimetrik hesaplama yapmıyoruz. Eğer daha çok bira yapmak isterseniz tarifteki miktarları arttırın derim.

  7. Metin Cevapla

    Öncelikle merhaba.
    Gerçekten oldukça açık, harika bir anlatım👌🏼. Tarifimize uyarak 10 litre olmak üzere manşemi hazırladım ancak herhangi bir uyanma, hava çıkışı olmadığını gördüm. Ek olarak 5-6 gram kadar daha maya ekledim. Şuan fermantasyon başladı oldukça yoğun bir hava çıkışı var. Sormak istediğim, ek olarak maya kullanmam biramda bir bozulmaya sebep olur mu ya da fermantasyon süresini uzatır mı? Birde süzme işlemi için gaz çıkışının kesilmesini mi beklemeliyim yoksa 15 günün sonunda süzmelimiyim? Teşekkürler…

  8. Serkan Cevapla

    Sizin verdiğiniz bira tarifine harfiyen uydum.15 gün sonra deneme amaçlı bir tane açtım.sonuç hüsran.iğrenç bir tat.bütün emeğim boşa gitti.saatlerce uğraşmıştım.sizden ricam kesin emin olmadığınız tatları burda paylaşmayınız.benim gibi büssürü insan vardır eminim.İnsanların emeğine acıyın.lütfen rica ederim.saygılar.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Buradan bir çok kişiye kendi tariflerimi paylaşarak yardımcı oldum. Kendi deneyimlerimle başarılı sonuçlar aldığım tarifleri paylaştım. Bira, rakı, viski, votka ve şarap tariflerim binlerce kişi tarafından okundu ve uygulandı. Düzenli olarak blogumu takip eden 40 kişi dışında sadece tariflere bakıp çıkanların sayısını bilmiyorum bile. Verdiğim tariflerin basit, uygulanabilir ve anlatım dilinin sade olmasına özen gösterdim. Sorun yaşadığınız kesin ama uygulamayı tekrar gözden geçirmenizi öneriyorum. Ben birayı bu şekilde yapıyorum. Verdiğim tarif biranın temel tarifidir. Ilk deneme için en basit olanıdır. Daha sonraki denemelere malt çeşitleri ve maya çeşitleri daha karmaşık olan tariflere girmeden önce temel seviye bira tarifidir. Bu tarifle bira yapıp beğenen ve kendi eklemeleriyle tariflerini paylaşanlar dahi oldu.

  9. Kartal Cevapla

    Merhaba.arpanın cinsi ne olmalı? İnternette bir çok çeşit var.ayrica şerbetçiotunu ıhlamur gibi ot olandan mı alalım,yoksa bira için şerbetçiotu yazınca değişik şekilli olanlar çıkıyor, onlardan mı alalım?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Öncelikle şerbetci otu ıhlamur gibi olan olmalı. Arpanın kalitesini belirleyen içindeki nişasta miktarı ve maltlama süresidir. Yanmakla yanmamak arasında olan ve içinde nişasta miktarı yüksek olan standart bir üretim olamaz çünkü iklim koşulları bu şekilde stabil değildir. Şarap yapımında kullanılan ırkı bozulmamış üzümler bile sıcaklık yüksek olduğunda kuru tabir edilir. Arpa için marka yada satıcı ismi vermek kesinlikle doğru değildir.

  10. Yunus Cevapla

    Selamlar
    3 gün önce Buğday birası için ince bulgur, şeker ve kuru ekmek mayası kullanmayı denedim. Yalnız torba ve 80 derecede bekletmek yerine bulguru düdüklü tencerede kaynatmayı seçtim. 20 litre su, <1 kg bulgur, 1.5 kg şeker ve 40 gr kuru maya kullandım.
    Şu anda sürekli klima açık olan 30 derece sıcaklıkta odada bekliyor ama 3 gündür hava kilidinden bir gaz çıkışı olmadı. Nerede yanlış yapmış olabilirim, veya endişelenecek bir şey yok mudur?
    Teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      30 derece bence yüksek. 25 derece ideal diye düşünüyorum. Normalde fermantasyona başlamış olması gerekiyor. Kullandığınız kuru mayayı canlandırırken çok sıcak yada çok soğuk su kullandıysanız maya uyanmamış olabilir. Eğer maya uyanmadıysa maişenizi kurtarmak için ilave maya kullanmanız gerekebilir. 25 derecede 1 gün bekleyin. Eğer fermantasyon başlamazsa kullandığınız maya miktarının yarışı kadar mayayı 40 derece suda uyandırıp ekleyin. Sonuçta maya miktarı fazla olacağı için maya kokusundan kurtulmak biraz zor olacaktır filtre işlemini iki defa yapmanız gerekebilir.

  11. Kartal Cevapla

    Merhaba kardeşim yazılar,fikirler ve anlatım süper.bira yapımı deneyeceğim de.arpa cinsi ve şerbetçiotu cinsi önemli mi? Bir de şerbetçiotunu ıhlamur gibi ot olarak mı alalım yoksa bira için şerbetçiotu satılıyor.onlardan mı alalım? Tavsiyelerin için şimdiden teşekkürler.

  12. Ali Haydar Cevapla

    Selam. Ben de yüzde yüz meyve suyu ile (elma) şarap yapmaya çalışıyorum. Şarap mayası aldım dediğiniz gibi fakat ılık suya koydum hiç kabarcık çıkmıyor normal mi?

  13. Özden Cevapla

    Üstat merhabalar, birkaç saat önce 10lt bira yapmak için tarifinizi uygulamaya başladım. Ancak 2 kg maltı 80 derecede 1 saat beklettikten sonra 10lt nin bir hayli azaldığını gördüm. Bez torbadaki maltı ne kadar sıkıp suyunu çıkardıysamda, ölçümlerime göre yaklaşık 2lt su arpanın içinde kaldı. Bende eksilen miktar kadar kaynar su ekledim ve sonraki aşamaya başladım. Biliyorum malt konsantre miktarını azaltmış oldum. Sizin bu kısımdaki uygulamanız nedir?

  14. Kıvanç Cevapla

    Hocam merhaba. Öncelikle teşekkürler bu çok açıklayıcı tarif için. Şişeleme aşamasında şişenin içine şeker koymuyor muyuz. Hazır bira kitleriyle yaptığımız biralarda koyuluyor da.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Yazıda verdiğim 8. Adımda bu konuya değindim. “500 ml su kaynatılır ve su kaynarken içine 70 gr şeker atılır” şeklinde ifade etmeye çalıştım. Mantık aslında aynı, benim verdiğim tarifte şeker eritilerek toplu olarak ekleniyor.

  15. Kadir Cevapla

    Bir sorum daha olacak 80 derecede 1 saat bekletmemiz gerektiğini yazmışsınız bu 1 saatlik süre içerisinde 80 dereceyi nasıl muhafaza edebilirim?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Isıyı muhafaza etmenin en pratik yolu piknik termosu kullanmaktır. Ilk denem için yeterli olacaktır daha sonra büyük boy profesyonel bir termosta alıp kullanabilirsiniz.

  16. Kadir Cevapla

    Kırık arpanın cinsi önemlimi ben bugün aradım ama sizin yazdığınız özellikte bulamadım. Beyaz kırık arpa olduğunu söylediler üstelik 40 klgramlık çuvallarda olmama ihtimali üzerine almadım.yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

  17. Bahadır Cevapla

    Sevgili dostum;
    Gerçekten Harika bir anlatım yapmışsınız bende ilk olarak hazır kitlerle başladım bira yapımına yaklaşık olarak 7 8 kit yaptım gerçekten çok iyi oldu.Ancak bu işten çok keyif aldım ve sonunda bende arpadan yapmaya karar verdim ve sizin yolunuzdan ve anlatımınızdan giderek bu işe başlıyorum bu hafta sonu Yozgat tan bu senenin mahsulü olan 50 kg çuvalda arpa getirtirdim.size bir sorum olacak arpa ya çimlendirme yapıldıktan sonra bu mevsimde (Ekim ortasında) maltı en. Uygun nasıl kurutabilirim acaba.
    -tam kurumaz ise bir sıkıntı okurum
    -tam kurumaz ise değirmende öğütülürüm?
    -öğütme işlemini mutfak robotunda yapsak okurum?
    -fırında kurutulacak ise kaç saat kurutulmalıdır.
    -oda sıcaklığında 22 33 derece de kurutulabilir mi

  18. Serhat Cevapla

    Arkadaşım ekmek mayasının gramını neden söylemedin Bi paket atın dedin bende aldım attım fakat 100 gramlık, atmamız gereken 10 grammış onuda yorumlarda gordum yani emeğim boşa gitti son dakika golü yedim.

  19. Kutlay Cevapla

    Merhaba ekmek mayasi farklı gramajlarda ve farklı markalar var önerdiğiniz bi marka varmı ve 10 litrelik biraya ne kadrlik maya kullanacagiz

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Dr Oetker marka maya kullanabilirsiniz. Bir paketinde 10 gr kuru maya vardır. Dikkat etmeniz gerekenler yazımda detaylıca yer alıyor. Tam mevsim geçişi sürecindeyiz. İdeal fermantasyon koşullarına özellikle mevsim geçişlerinde dikkat etmek gerekiyor. İdeal fermantasyon koşulları yazımı okumanızıda öneriyorum.

  20. Hasan Alpar Kamerli Cevapla

    Ekmek mayasi kullanin demissiniz ama sizden baska hickimse ekmek mayasi kullanin demiyor. videolarda yurtdisindan maya getirtip kullaniyotlar. ekemek mayasiyla bu yurtdisindan gelen mayalarin farki nedir?

  21. Ozan Cevapla

    selamlar çok bilgilendirici bir yazı olmuş.
    Size iki sorum olacak birincisi bu biranın ticari biralara tat yakınlığı olarak yorumunuz nedir?
    İkinci olarakta buğday birası yapmaya kalkıştığımızı varsayarsak bu tariften arpayı çıkarıp buğday eklemek dışında başka bişey yapmamız gerekir mi?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Ticari biralarda Alman saflık yasası uygulandığı için tatları birbirine çok benzer. Bira çeşitliliğinde yöresel farklılıklar söz konusu olabilir. Mesela Türkiye’deki ticari biraların içinde arpa oranı düşürülüp pirinç eklenerek daha ferah bir tat elde edilmeye çalışılırken Amerika kıtasında pirinç yerine mısır eklenir. Sorunuzun tam cevabı ise, evet, arpa yerine buğday kullanırsanız buğday birası yaparsınız. Damak tadınız belirleyicidir. Zaten alkol elde etmenin mantığı aynı. Tahıldan nişasta çıkarılır ve şekerle fermente edilip alkol yapılır. Siz tahıl seçiminizi buğdaydan yana kullanabilirsiniz.

      Ben alman saflık yasasına karşıyım çünkü çeşitliliğin önüne geçiyor. Birinci sınıf biralar ve hafif içimli biralar olmak üzere temelde ticari biralar ikiye ayrılır. Evde bira yapımı son yıllarda ülkemizde de yaygınlaştı ama hedef ticari bira olmaya başladı. Eğer doğru malt harmanı yaparsanız bir daha hazır bira içmezsiniz çünkü daha lezzetli olduğunu hissedersiniz.

      Evde kendi biranızı yaparken filtre işlemini doğru uygularsanız zaten ticari biranın daha iyisini elde edersiniz. Hobi olarak evde bira yapımında filtreleme işlemi çok önemsenmiyor. Filtre kahve kağıdı oldukça basit bir yöntemdir.

      1. ozan Cevapla

        cevap için öncelikle teşekkür ederim aydınlatıcı oldu benim için kendi adıma konuşursam ticari bira tadı gibi bi derdim yok zaten
        şimdi kendime çizdiğim yol haritasına göre 3 çeşit bira yapmayı planlıyorum küçük ölçeklerde test için (buğday, arpa ve karışık)
        buğdayı satın aldım koydum kenara bu amaçla ancak arpa konusunda kafam karışık internette çok farklı fiyatlara satılan türler var ve söylenene göre aktardan aldığımız pek uygun olmazmış.
        sizce nasıl bir arpa seçimi yapmalıyım ilk sefer için

  22. Remzi Taştan Cevapla

    Bira yapımını güzel anlatmışsınız. daha önce hiç bira yapmadım. hazır kitler var onlardan almak istiyorum. hangi hazır kiti almamlıyım birde hazır kitle ilgili bir bilgi verirmisiniz yapımında nelere dikkat etmeliyim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Hazır kit, evde bira yapımı için elbette kullanılır. Evde bira yaparken izlenmesi gereken bazı adımlar var, bu adımları detaylı olarak yazıda anlatmaya çalıştım. Hazır kitler aslında bu aşamaların bazılarını atlamanızı sağlıyor ama kesinlikle sihirli bir kutu değil. Hazır kitler, Maltı kırmak, kaynatmak ve üzerine şerbetçi otu eklemek gibi adımları atlayıp direk fermantasyona geçiş için büyük avantaj sağlar. Başlangıç için veya ilk defa deneme yapacak birisi için oldukça mantıklı bir seçenek.

      Evde bira yapımında hazır kitten daha önemli olan noktaysa ideal fermantasyon koşullarıdır. En iyi kiti alıp fermantasyon koşullarını tam olarak sağlayamazsanız emeğiniz boşa gider.

      Bence ilk deneme için uzun yoldan gidin, ikinci denemenizi hazır kit kullanarak yapın böylece aradaki farkı fiili olarak görmüş olursunuz ve her iki sonucuda kıyaslama şansınız olur. Her yazımda üzerinde durduğum temizlik ve hijyene çok önem gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir