Fermente (mayalı) İçkiler ve Distile İçkiler

Fermente (mayalı) içkiler ve distile içkiler hakkında bu yazımda detaylıca bilgi vermeye çalıştım. Tarih boyunca alkollü içecekler (distile içkiler ve fermente içkiler) dünya üzerindeki tüm toplumlarda yaygın olarak görülmüştür. İskoçya viski, Fransa şarap, Güney Amerika (Özellikle Meksika) tekila, Eski Türkler kımız, Mezopotamya bira gibi alkollü içkiler… Toplumlar öncelikle alkolü nasıl elde edeceklerini bulmuşlar. Daha sonra da alkolü, bulundukları coğrafyada yetişen bitkilerle aromalandırmışlar.

İçki Türleri konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Fermente (mayalı) içkiler ve distile içkiler

Doğa insanlara hangi tadı ve kokuyu verdiyse insanlar da bunları elde ettikleri alkolle birleştirmiştir. Mezopotamya ve Anadolu’da en yaygın buğday yetiştiği için bira, eski Türkler en çok at ve ata dayalı göçebe yaşadıkları için at sütü, Fransızlar zengin üzüm bağları olduğu için şarap, Meksikalılar agave bitkisi olduğu için tekila yapmışlar

İskoçya ve İngiltere de doğa çok cömert davranmadığı için elde ettikleri alkol içine meyvesiz ağaç (bildiğimiz tahta) ekleyerek viski yapmışlar.

Konuyu biraz daha netleştirip günümüzde alkollü içkinin nasıl yapıldığını ve aşamalarını kısaca inceleyelim. Temelde, fermente içki ve distile içki olmak üzere iki tip alkollü içki vardır daha doğrusu içki üretiminde iki kademe vardır demek daha doğru bir tabir olur. Aşağıda kısaca fermente içki ve distile içki hakkında bilgiler vereceğim. Blogun genelinde ise Evde Rakı yapımı, Evde Viski Yapımı, Cin, Tekila, Brendi gibi içkilerin evde nasıl yapılabileceğini anlatacağım, bunların hepsi kendi şahsi deneyimlerime dayanıyor. Zaman buldukça eşsiz likör tarifleri de vereceğim.

Fermente İçki ve Fermantasyon (Bira ve Şarap):

İçki yapımındaki fermantasyon, alkolün oluşumu için gerekli şartların sağlanmasıdır. Bira ve şarap bilinen en yaygın fermente içkilerdir. Örneğin şarap yapımını ele alalım ve hem tarif hem de aşamalarına kısaca göz atalım. Evde şarap yapımı konusunda yazdığım yazıya bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

  • Elimizde sıkılmış üzüm veya farklı meyveler olduğunu düşünelim (Elimizde sulu bir püre oldu)
  • İçine maya ekleyelim (maya dediysem özel bir maya değil bildiğimiz ekmek mayası)
  • Karışımı bir bidon ya da hava kilidi uygulanabilecek bir kaba koyalım. Hava kilidi: kabın içinden hava çıkacak ancak kaba hava girmeyecek. Çok karmaşık gibi düşünmeyin çok basit bir sistem. Eğer hava kilidi olmazsa sirke ya da turşu yapmış oluruz. Bunu blogta detaylıca anlatacağım)
  • İki saat sonra karışımın içinde alkol oluşmaya başlayacaktır. İki haftanın sonunda ise elimizde alkol içerikli bir ürün olacaktır
  • Elde ettiğimiz alkol içerikli karışımı çok ince (0,5 mikronluk) bir süzgeçten geçirdiğimizde ise şarap elde etmiş oluyoruz.

Fermente içkiler ve distile içkiler

Distile İçki ve Distilasyon:

Fermantasyon sonucu elimizde şarap olduğunu düşünelim. Elimizdeki şaraba distilasyon prosesini uyguladığımızda elimizde distile alkol olur. Distile alkolün diğer ismi etil alkol yada etanol olarak bilinir.

Distilasyon yani damıtma yoluyla elde edilecek alkol en fazla %97 saflık değerinde olabilir. Elde ettiğimiz alkolü, yapmak istediğimiz içki türüne göre seyreltmemiz gerekiyor. Örneğin rakı için %45, votka için %40, Viski için %40, tekila için %40, likörler için %20 olacak şekilde seyreltmemiz gerekiyor. Distilasyon ve seyreltme konularını hakkında daha fazla detaya bu yazımda girmeyeceğim. Mesela evde rakı yapımı konusuna girersek bu yazı bitmez. Evde rakı yapımı konusunda bilgi edinmek isterseniz blogumdaki Evde Rakı Yapımı yazımı okumanızı öneriyorum. Yazıyı okuduğunuzda neden daha fazla detaya girmediğimi anlayacaksınız.

Şimdi bu konuyu özetleyelim. Alkolü oluşturan fremantasyon süreci sonunda elde ettiğimiz ürünü süzdürüp tüketirsek fermente içki yapış oluyoruz. Örn: (şarap, bira, kımız). Fermente ürünü damıtırsak distile içki elde etmiş oluruz. Elde ettiğimiz etil alkol aslında votkadır. Buna biraz şaşırabilirsiniz ama gerçek bu. Votka içinde herhangi bir aroma verici bileşen bulunmayan hacmen %40 alkol içeren bir içecektir. Bazı filtreleme işlemlerinden sonra içimi yumuşar. Pahalı votkaların özelliği filtreleme sayısının fazla olmasıdır.

Fermente içkiler ve distile içkiler

Dört adımda konuyu netleştirecek olursak;

  • Fermantasyonla alkolü oluştur
  • Süzdürüp içilecek hale getir
  • Damıtıp alkolü al
  • İstediğin aromayı ekleyip istediğin içkiye dönüştür

Bu dört adımın kendi içinde elbette bazı sihirli dokunuşları var ancak tek yazıda bunların hepsini verip kafa karışıklığına neden olmak istemiyorum. Tüm içkilerin yapımını kısa kısa anlatmayı hedefliyorum, böylece okunması ve anlaşılması kolay olacaktır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bu blog, bir forum sitesi değil bu nedenle elimden geldiğince bilgi yazıları yazmaya devam edeceğim. Blogu okuyanların da eksik olduğunu düşündüğü bilgilere ekleme yapmasını önemle rica ediyorum. İster yorum olarak ister detaylı bir çalışma yaparak, kendi adına yayınlanmak üzere bir yazı yazabilirler. Tüm bilgi paylaşımı ve desteğe sonuna kadar açığım…

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

14 Yorum

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Kadir Bey merhaba, Gut hastalığını çok yakın bir arkadaşımdan biliyorum. Kesinlikle çok zor bir hastalık, öncelikle geçmiş olsun demek istiyorum. Yazımdada izah etmeye çalıştığım gibi temelde iki tip alkollü içki var biri fermente diğeri distile içki grubudur. Alkol oluşumu için fermantasyon gerekir. Fermantasyonla elde edilen alkol filtrelenip belirli işlemlerden geçirilerek içki haline getirilirse mayalı yani fermente içki olur. Bira ve şarap mayalı yani fermente içkilerin en çok bilinenidir. Fermantasyonla elde edilen alkol damıtılarak alkol saflaştırılırsa buda distile içki olur. Tüm içkiler temelde fermaente yani mayalı içkidir. Arkadaşımdan edindiğim bilgiye dayanarak gut hastalarının fermente ürünlerden uzak durması gerekiyor. Sirke, sucuk ve turşu gibi mayalı ürünlerinde önerilmediğini biliyorum. Mayasız alkol elde etmek mümkün değildir ancak damıtım (distilasyon) sonrasında alkol mayadan ayrılır. Gut hastası birine şu yada bu içkiyi içebilirsiniz gibi bir ifade kullanmaktan inanın çok çekiniyorum ama kendi tasarrufunuzla ve tüm sorumluluğu kendiniz alırsanız çok düşük miktarda sek cin önerebilirim. Yada kesinlikle brendi önermem çünkü brendi şarap damıtılarak elde edilir ve meşe fıçıda meyve parçalarıyla dinlendirilir. Dinlendirilmiş içkilerde ikinci fermantasyon riski söz konusu olabilir. Size nihai ve son önerim hiç alkol almamamız çünkü mayasız alkol üretmek mümkün değildir.

  1. OrhanÖzdilekçi Cevapla

    ben şarap yapmak için üzümü sıktıktan sonra sıktıgım üzüm suyunun (şıranın) içerisine yeteri kadar üzüm kabugu ve çekirdegini (cipreyi) koyup bir hafta beklettikten sonra süzüp damacanalara koyup ağzına k
    hava kitini takıp fermantasyona bırakıyorum.Şimdiye kadar dışarıdan hiç bir şekilde maya koymadım.kendi dogal haliyle fermente oldular.Üzümleri yıkamadım ve salkımı ile sıktım.Buna yorumunuz ne olur.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Eğer yaptığınız şarap kırmızı şarapsa en doğrusunu yapıyorsunuz Kırmızı Şarap Yapımı yazımda bu konuyu uzun uzun anlatmıştım. Eğer beyaz şarap yapacaksanız maya ilavesi gerekiyor çünkü beyaz şarap için kullanılan beyaz üzüm tanelerinin kabuğunda yeteri kadar bakteri bulunmuyor. Beyaz şarap yapımı hakkında yazdığım yazıda da bu konu üzerinde durdum.

    2. Serkan Cevapla

      Yıllardır alkol alırım Bi kaç yıldır hayatım zindan. 2 aydırda hiç içemyrm yarım bardak ne olursa olsun alkol alsam kızarıyorum psikolojim bozuluyor içemyrm. :(Bununla ilgili Bir öneriniz mevcutmu yada bilgi sahibim izinsiz acaba. Yorumlarınız bekliyorum

  2. Olcay ASLAN Cevapla

    Görünüşte bir sıvı şeklinde olan disitile alkollü içki ile fermente alkollü içki nasıl ayırt edilir. Belirnleyici değer yada kriterleri var mı?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Alkolü elde etmek için öncelikle fermente etmek gerekir daha sonra filtrelenip direk içilebiliyorsa fermente içki olarak adlandırılır. Daha net tabirle maişeyi filtre edip içebiliyorsak bu fernete içkidir. Fermente edilmiş ve filtrelenmiş maişeyi distile edip yüksek değerli alkol elde ediyorsak buda distile içkidir. Mesela birayı distile edip yüksek değerli alkol elde edebiliriz.

  3. Ferhat Can Cevapla

    Bir abim fermante içkilerle distrile içkilerin beraber içilmesinin çok sakıncalı olduğunu söylemişti. Başta akşamdan kalmayı arttırması gibi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bu tamamen şehir efsanesi. Vücudunuzun alkole karşı dayanıklılığı kadar alkol alabilirsiniz, bu miktarın üzerine çıkarsanız sizi rahatsız edecektir. Bu noktada önemli olan aldığınız alkolün türü değil miktarıdır. Eğer fermante ve distile ürünlerin birlikte tüketiminde sorun olsaydı, rakı gibi distile bir ürünün yanında peynir, turşu, sucuk ve ekmek gibi gıdalarında tüketilmemesi gerekirdi. Uzun sözün kısası, limitinin üst sınırına kadar rakı içip birde cila yapmak için bira içen birisi ertesi gün rahatsız olur çünkü limitini aşmıştır. Yaşadığı rahatsızlığa bir bahane bulması gerekir. İşte size bahane “çok karıştırdım”.

  4. Salih Cevapla

    Üstadım sitenizi yeni keşfettim. Ellerinize kollarınıza sağlık. Çeşitli acı biber sosları yapmak istiyorum.
    İnt de bulduğum videolarda biberleri blenderda doğrayıp fermantasyon kabına koydular. 20 gün fermente olmasını beklediler. Daha sonra buna sirke ilave edip karıştırdılar ve ocakta biraz kaynatıp soğutup şişelediler.
    Benim kafamı karıştıran fermente edildiğinde üründe alkol oluşmuyor mu? Ama acı soslarda benim bildiğim alkol yok, yada var mı? 🙂
    Sizin yazılarınızda gördüğüm sistem hava alırsa sirke olur demişsiniz. Acı biber sosuna da sonunda sirke katıldığına göre neden başta fermente ediliyor. Sos üretmek için; madem sonunda sirke ilave edilecek blenderda çekilen biberleri fermente edilmeyip hava ile temas edilse olmaz mıydı?
    Kusura bakmayın acı sos yapmak sizin alanınızdan farklı ama bilginizi almak istedim.
    Araştırdım çok ama fazla detaylı bilgi bulamadım.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Acı biber sosu konusunda kafanız biraz karışmış. Bu konuda çeşit anlamında çok deneyimli değilim, sadece iki çeşit sos yapıyorum. Biri domates diğeri acı biber sosu. İzlediğim yol, öncelikle biberleri kaynatıyorum, sonra püre haline getiriyorum son olarak ekşimesi için fermente ediyorum. Fermantasyon işleminde kabın ağzını oksijenle temas edecek şekilde bekletiyorum. Maya olarak, doğal maya kullanmayı tercih ediyorum, bir avuç kadar nohut kullanıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir