Kışlık baharat likörü yazımı tam zamanında yazdım. Kendime yaptığım baharat likörü tarifimi veriyorum. Umarım işinize yarar. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bir önceki yazım: En İyi Viski Kitleri

Kış mevsimine az kaldı. Her sene kışa girmeden önce muhakkak ağır bir grip geçiririm. Tıkalı bir burun, sulanmış gözler, ergen gibi bir ses, bir araba dayak yemiş gibi ortalıkta dolaşırım. Bu dönemlerimde yaptığım baharat likörü içimi ısıtıyor. Umarım kimse hasta olmaz sadece damak tadı için denemeler yapılır.

Kışlık Baharat likörü yapmaktaki amacım iki tek atıp keyif yapmaktan ziyade nefesimi açmak, içimi ısıtmak ve biraz olsun solunum yollarımı rahatlatmak oluyor. Öncelikle boğazımı ısıtmam gerekiyor 🙂

Genelde soğuk algınlığı döneminde ilaç kullanıyorum ama toparlanma döneminde baharat likörü beni gerçekten rahatlatıyor. Baharat likörü olarak bilinen bazı markalar var ama hepimiz fiyatları biliyoruz. Bu nedenle evde baharat likörü başka bir deyişle kışlık likör hakkında kendi tariflerimi paylaşmak istedim. Bunlar:

  • Kremalı Kahveli Tarçın Likörü,
  • Hindistan Cevizli Mentollü Tarçın Likörü ve
  • Tarçınlı Mentol Likörü.

Kışlık likörlerimde kontrast elbette önemli ama bence baskın olan özellik likörün boğazı ısıtması olmalı. Bunun için tarçın aroması kullanıyorum. Çubuk tarçın denemişliğim var ama çubuk tarçından konsantre aromadan aldığım verimi alamadım. Kullandığım aromaların linklerini yanına yazacağım. Sizin alternatif aroma önerileriniz varsa yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Baharatlı likörlerde benim için olmazsa olmazlar!

Tüm likörlerime lezzetli tatlar ekliyorum

Kış aylarında sıcak çikolata, karamel ya da kahve içmeyi herkes sever. Ben de çok seviyorum ama kahve bana dokunuyor. Kahve içemiyorum, kahve içemediğim için kahve aroması kışlık likörlerimde vazgeçilmez aromalarımdan. Kahvenin içine karamel likörü ekleyen çok kişi tanıdım.

Likörlerime kontrast için farklı tatlar ekliyorum

Soğuk algınlığı sonrası tat duyum epeyce törpülenmiş oluyor. Bu dönemde tat duygumu geri almak için yaptığım liköre mentol ekliyorum. Mentol dediysem normal aroma eklediğim miktarda değil. Anlattığım gibi amacım sadece tat duyumu biraz şaşırtmak.

Tarifler

Kışlık likörde, başka bir deyişle baharat liköründe uyguladığım birden fazla tarif var. Bu tariflerin birkaçını aşağıda yazdım. Eğer sizin de benzeri deneyimleriniz varsa ve paylaşmak isterseniz mutluluk duyarım. Deneyimlerinizi iletişimden mail olarak gönderebilirsiniz ya da yazının altına yorum olarak ekleyebilirsiniz.

1. Tarif: Kremalı Kahveli Tarçın Likörü

Tarifi litre bazında veriyorum, kullanılacak malzemeler:

  • 500 ml votka ya da 210 ml etil alkol
  • Tarçın aroması
  • Bavyera krema aroması 
  • Kahve aroması 

Hazırlanması

  • 500 ml votka veya 210 ml etil alkolü 1 litrelik tercihen cam şişeye koyun (ben geniş ağızlı süt şişesi kullanıyorum)
  • Şişenin içine sırasıyla 2 ml tarçın aroması + 1 ml Bavyera krema aroması + 1 ml kahve aroması ekleyin
  • Şişenin ağzını kapatıp iyice çalkalayın (bir dakika kadar)
  • Eğer 500 ml votka kullandıysanız 500 ml su, eğer 210 ml etil alkol kullandıysanız 790 ml su ekleyin ve tekrar çalkalayın.

Likörünüz hazır. Eğer iki hafta kadar karanlık ve oda sıcaklığında bekletirseniz tadı ve kokusu gerçekten mükemmel olacaktır.

2. Tarif: Hindistan Cevizli Mentollü Tarçın Likörü

Tarifi yine litre bazında veriyorum. Aslında tarifteki sıralama, karışım koşulları ve diğer detaylar aynı yalnızca aromalar ve kullanım miktarları farklı.

Hazırlanması

  • 500 ml votka ve ya 210 ml etil alkolü 1 litrelik tercihen cam şişeye koyun (ben geniş ağızlı süt şişesi kullanıyorum)
  • Şişenin içine sırasıyla 2 ml tarçın aroması + 1 ml Hindistan cevizi aroması + 0,1 ml mentol aroması ekleyin (mentol aromasını bir mililitrenin onda biri kadar ekliyorum, bunun için 2 ml lik enjektör kullanmanızı öneririm)
  • Şişenin ağzını kapatıp iyice çalkalayın (bir dakika kadar)
  • Eğer 500 ml votka kullandıysanız 500 ml su, eğer 210 ml etil alkol kullandıysanız 790 ml su ekleyin ve tekrar çalkalayın.
  • Hafif bulanık bir renk alabilir, bu sizi korkutmasın. Tadı gerçekten içinizi açacak bir likör oluyor.

3. Tarif: Tarçınlı Mentol Likörü

Hem nefes açan hem de insanın içini yakan tam kışlık bir tarif daha veriyorum. Sistem aynı ama bu defa mentol miktarı artıyor. Malzemeler;

  • 500 ml votka ya da 210 ml etil alkol
  • Tarçın aroması
  • Mentol aroması

Hazırlanması

  • 500 ml votka ve ya 210 ml etil alkolü 1 litrelik şişeye koyun (geniş ağızlı süt şişesi kullanıyorum)
  • Şişenin içine sırasıyla 2 ml tarçın aroması + 0,5 ml mentol aroması ekleyin (mentol aromasını bir ml’nin yarısını ekliyorum, bunun için 2 ml lik enjektör kullanmanızı öneriyorum)
  • Şişenin ağzını kapatıp iyice çalkalayın (bir dakika kadar)
  • Eğer 500 ml votka kullandıysanız 500 ml su, eğer 210 ml etil alkol kullandıysanız 790 ml su ekleyin ve tekrar çalkalayın.
  • Direk kullanımda da dinlendirildikten sonrada harika nefes açıyor hem de insanın içi ısınıyor. Eğer 15 gün kadar ışık almayan bir ortamda bekletirseniz tat ve koku tam olarak oturuyor ancak 15 gün sonunda mentol etkisi biraz daha baskın oluyor. Eğer mentolün baskın olmasını istemiyorsanız miktarı kendinize göre azaltabilirsiniz.

Şahsen benim kullandığım oranlar bunlar. Eğer siz deneyip farklı oranları beğenirseniz buradan paylaşmanızı rica ediyorum.

Şimdilik üç tarifte kalıyorum. Daha sonra yaptığım denemelerim olursa yazının altına ekleme yaparım. Aynı şekilde her türlü deneyimi paylaşmaya açığım, blog yazarlarına elimden geldiğince destek de vereceğim…

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

18 Yorum

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Aromanın su bazlı yada yağ bazlı olması çok önemli değil, sonuçta alkol içinde hepsi dağılıyor. Ben sadece deneyip başarılı sonuçlar aldığım tariflerimi paylaşıyorum. Kullanacağınız aroma, alkol, şeker yada su tamamen sizin tercihinizdir. Benim şahsi önerim damak tadınıza uygun olduğunu düşündüğünüz denemeler yapmanız. Yaptığınız denemeleri bizimle buradan paylaşırsanız çok memnun oluruz.

  1. Kemal Tuna Cevapla

    Merhaba,
    Aromalar ile likör yapımı arıyordum sitenizi buldum ve çok beğendim.
    Sorum şu : Tariflerinizde hiç tatlandırıcı yok. Likör tatlı olmalı, tadı nasıl veriyorsunuz? Şekerli su eklemiyormusunuz?
    Selamlar

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Tariflerimde genellikle şeker kullanmıyorum ama kendi yaptığım kokteyl şurubundan ekliyorum. Kokteyl şurubu çok farklı bir şey mi? diye sorarsanız aslında temeli şekerli su. Bu konuda detaylı bilgiyi blogumdaki yazılarda bulablirsiniz.

  2. Koral ALTER Cevapla

    Merhaba,
    değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim sormak istediğim sizin paylaştığınız aroma ile hidrosöl (hidrolat) aynı şeymidir

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bildiğim kadarıyla aynı değil. Hidrosol doğala özdeş diye pazarlanan aromalarda oluyor. Aroma konusunda derin bir araştırma yaptıktan sonra kullanmaya başladım. Şu anda kullandığım aromalar doğal değil.

  3. tayfun Cevapla

    selamlar
    virago dan aldım bütün aromaları. Telefonla konuşarak düzenledik lsteyi yanlış seçtiklerimi alkol için değiştirdiler. Gelenlerle yaptım. 🙁

    1. keyifleryerindee Cevapla

      konuyu tam anlamak istiyorum. siz viragodan aroma seçtiniz, sonra viragoyu aradınız ve onlar yanlış aldığınızı söyleyip size koktely (siz alkol demişsiniz) aromalarından liste mi yaptılar? bu liste mi hatalı demek istiyorsunuz?

  4. tayfun Cevapla

    selam viski denemem malt 06 ile mükemmel oldu. Yılbaşında dostlara hediye etmek için likör tarifini denedim 210ml etil alkole aromaları ekleyip 790 su ekleyerek yaptım. Bulanıklık olmadı ama 24 saat sonra tadına baktım tatsız tuzsuz bir şey oldu .Düzeltmek için bir önerin olursa sevinirim. Zira 2 lt civarında likör bana bakıp duruyor 🙂

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Likör aroması olarak hangi aromaları kullandınız bilmiyorum ama istersenzi satın aldığınız yerden kullanım miktarı ve koşulları hakkında bilgi alın. Eğer kullandığınız aromalar likör yapımına uygun değilse, konsantre değilse yada içine ek bileşen olarak tatlandırıcı eklenmesi gerekiyorsa satın aldığınız yerden gerekli bilgiyi alıp benimle paylaşırsanız yılbaşından önce likörlerinizi yetistimeniz için elimden geleni yapmaya çalışırım. Umarım yardımcı olabilirim.

  5. Bülent Oral Cevapla

    Tarifleriniz için çok teşekkürler ölçülere uyulunca hele birde 5-6 kez filtreleme işlemi yapınca güzel sonuçlar elde ediliyor. Ancak bir sorum olacak kremalı kahveli tarçın likörü yaptım tadı güzel oldu ama rengi biraz açık oldu normalmidir yoksa bir yerde hata mı yaptım ? Bu arada 4 aromalı viskide çok iyi oldu tekrar teşekkürler.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Rengin açık olması gayet normal, deneyimlerinizi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim.

  6. Ender karaaslanoğlu Cevapla

    Bavyera krema aroması yag bazlı oldugu için, tarçınlı kremalı kahve liköründe kullanılabilir mi? Nasıl kullanmam gerekiyor ?saygılar

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Alkol yağ bazlı olan yada saf yağ olan tüm içerikleri çözebilir. Seyreltmeden önce alkole ekleyin sonra seyreltin.

  7. celal Cevapla

    likörleri yaparken yapım aşamasının sırasını değiştirsek bir sıkıntı olur mu peki?
    500ml votkaya 500 su ilave edip sonra aromadan koyarsak bir sakıncası olur mu?

  8. Umut Güner Cevapla

    Selam
    Yaptiginiz likorlerde seker kullanmamissiniz. Kullanilan aromalarin sekeri tahminimce yetersiz kalacaktir. Seker kullanmak istersek miktar ve ekleme sirasi nasil olmali sizce?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Söylediğiniz gibi şeker eklemek görecelidir. Ben şahsen eklemiyorum, eğer siz şeker eklemek isterseniz size önerim alkolü seyrelttiğiniz suyun içinde çözerek ekleyin derim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir