Evde Kokteyl Yaparken Kullandığım Sarf Malzemeler

Sarf malzeme dediğim için çok karmaşık malzemeler olduğunu düşünmeyin ama evde kendi kokteyllerimi ve tariflerimi yaparken herkes gibi ben de birçok sarf malzeme kullanıyorum. Öncelikli tercihim tabi ki cam kullanmak ama tek kullanımlık malzemelerde cam yerine plastik kullandığım da olabiliyor. Temel olarak cam beherler, cam şişeler, su damacanaları, 2 ml enjektör yetiyor. Yalnızca bir defalığına cam beher setine para verdim, 2 ml enjektör zaten çok ucuz. Diğerlerinide bedavaya getiriyorum. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bir önceki yazım: Neden Yapay Aroma (Sentetik Aroma) Kullanıyorum?

Ancaaak ölçü kaplarım ve kokteyllerimi sakladığım şişelerimde asla cam dışında bir şey kullanmam çünkü cam dışındaki sarf malzemeler yüksek ısıda bulaşık makinesinde yıkama imkanım yok. Bulaşık makinesine atılabilecek ve yüksek ısıda yıkanabilecek malzeme her zaman en iyisidir

Cam maliyeti yüksek olan bir sarf malzeme ama ben tabi ki bunun da bir kolayını buldum. Kullandığım sarf malzemelerin detayını bu yazımda veriyorum. Aslında bu yazıların çıkış noktası aldığım sorular. Eğer bir soru birden fazla kişiden birden farklı şekilde geliyorsa artık bu konu hakkında yazı yazmam gerektiğini düşünüyorum ve yazı kendiliğinden çıkıveriyor. Cam beher fiyatlarını merak ediyorsanız bu link üzerinden araştırabilirsiniz. Sözü uzatmadan başlayalım artık.

Ölçü Kapları (Cam Beher)

Ölçü kabı olarak cam beher kullanıyorum. Ne de olsa likör ya da kokteyl yapmak istediğimde bana ml ölçüsünü doğru verebilecek bir ölçü kabına ihtiyacım var. 100 ml – 250 ml – 400 ml olmak üzere üç farklı ölçüde cam beher kullanıyorum. Kullandığım beherlerin kalibre olmasına özellikle dikkat ediyorum. Şu anda piyasada satılan birçok ölçü kabı kalibre değil. Tuvalet maşrapasında bile ölçü var ama kalibre değil.

Özellikle plastik beher ya da ölçü kaplarında kalibrasyon sorunu var. Siz 100 ml ölçüyorsunuz ama kap içindeki miktar 100 ml’nin çok altında veya üzerinde oluyor. Başıma geldi biliyorum.

Ölçü kabında cam kullanıyorum çünkü defalarca kullanma şansım var, yıkamak ve steril etmek daha kolay, yüksek ısıya maruz kaldığında deforme olmuyor ve cam beherler kimya sektörü düşünülerek üretildiği için genellikle kalibrasyon sorunu yaşanmıyor. Uzun sözün kısası ben bu nedenlerden ve geçmiş deneyimlerinden dolayı ölçü kabını cam olarak kullanıyorum. Bir defa satın almanız yeterli. Sonra kırılana kadar güvenle kullanırsınız. İç içe geçerek saklanabildiklerinden yer kaplamıyorlar.

Aroma Ölçeği (2 ml enjektör)

Yaptığım kokteyllerde yoğun olarak aroma kullanıyorum. Aromaları kullanırken başlangıçta pastör pipet kullanıyordum ama iş hobi halini alınca kullandığım ölçüleri ve hesaplamaları daha milimetrik yapmaya başladım. Pastör pipet yerine şu anda eczaneden aldığım 2 ml’lik enjektörleri kullanıyorum. Aynı enjektörü ikinci defa kullanmıyorum zaten oldukça ucuz. Tek kullanımdan sonra atıyorum. Böylece tat, koku ve renk konusunda hem riske girmiyorum hem de steril olduğunu bildiğim için içim rahat ediyor. Özetle aroma ve anosan yağı ölçümünde 2 ml boyutunda ve tek kullanımlık enjektör kullanıyorum.

Fermantasyon Kabı (tek sefer kullanılabilecek su damacanaları)

Fermantasyon kabı olarak hazır kit kullanalar elbette vardır ancak ben tercih etmiyorum çünkü fermantasyon sürecinde bakteriyle uğraşıyoruz, enfeksiyon riski söz konusu ve ikinci kullanımdan itibaren bu risk daha da artıyor. Hazır fermantasyon kiti/seti kullananlara önerim hijyene çok özen göstersinler. Bu konuda daha detaylı açıklama yaptığım bu yazımı (linki: İdeal Fermantasyon Koşulları) okumalarını öneriyorum.

Ben fermantasyon kabı olarak marketten aldığım 19 litrelik su damacanalarını kullanıyorum. Tek sefer kullandıktan sonra temizlemekle uğraşmıyorum direk atıyorum. Başlangıçta hazır fermantasyon kitleri/kapları elbette avantaj sağlar (özellikle hava kilidi konusunda) ancak ikinci kullanımdan itibaren bakteri riski söz konusu olur.

Cam Şişeler (cam su şişeleri, günlük sütlerin satıldığı şişeler)

Şişe konusunda camdan vazgeçmem ve ikinci bir alternatifi de düşünmem. Özellikle bira yapan arkadaşlar 500 ml lik plastik su şişesi kullanılır m? Diye birkaç soru sordu. Hayır kullanılmaz.

Camdan şaşmayın çünkü temizlik ve hijyeni en iyi cam şişede elde edersiniz. Bira yaptığımda cam su şişesi kullanıyorum. Temizliği kolay, defalarca kullanabiliyorum, kapak kısmı kılavuzlu olduğu için kapatma aparatı kullanmıyorum.

Rakı veya viski yaptığımda litrelik cam süt şişesi kullanıyorum. Kapak kısmı hava almıyor, geniş ve rahat saklanabiliyor. Evde bir de çocuğunuz varsa içirdiğiniz sütü cam şişede alın, sütü çocuğunuz içsin siz de şişeyi kullanın. Litrelik cam şişe fiyatları marketlerde 3 TL den başlıyor. Cam şişede süt zaten 4,75 TL , neredeyse bedavaya cam şişe işini halledebilirsiniz. Şahsen ben böyle yapıyorum çok da memnunum.

Geçen hafta markette alışveriş ediyorum, her zamanki gibi zücaciye reyonuna gittim. Yeni bir viski sürahisi arıyorum. Eğer gerçekten beğendiğim sürahi bulabilirsem alacağım. Viski sürahisine para veririm ama marketin zücaciye reyonundan ne bekliyorsunuz, paşabahçenin boyanmış cam şişeleri 5 TL. Hayaller ve gerçekler ikilemini yaşadım.

Yukarıda yazdıklarım şimdilik yetiyor. Kendi yaptığım karbon filtre, her evde bulunan başka şeyler de var ama bunları anlatmama gerek yok. Temelde gerekli olanlar bunlar. Bir defa aldığım cam beher setine para verdim, diğerleri bedavaya geldi…

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

5 Yorum

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Cam beherde kalite, kalibre olup olmamasıyla belli olur. Ayrıca ısıya dayanıklı olması da gerekiyor.

  1. Karla Cevapla

    Merhaba. Google’ da alkol filtreleme konusunda bilgi ararken sitenize ulaştım. Oldukça doyurucu, net bilgiler veriyorsunuz. Tebrik ederim.

    Filtre konusunda yazdıklarınızı okurken, likör hakkındaki yazılarınıza ulaştım. Likör konusu epeydir ilgimi çekiyor.

    Kavunlu ve vişneli likör tarifleriniz varsa, paylaşabilir misiniz? Sezon başında dondurduğum elle sıkma vişne suyu ve kavun dilimlerini kullanarak farklı likörler yapmaya çalışıyorum. Ama, henüz tatmin edici bir tad elde edemedim.

    Bir sorum da saklama süresi konusunda. Marketten alınmış hazır meyve suyu veya benim elle sıkarak elde ettiğim meyve suyu ile yapılan likörler kilerde ne kadar uzun süre tutulabilir?

    Teşekkür eder, güzel günler dilerim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Size önerim evde şarap yapımı yazımı okumanızdır. İkinci olarak 1 litre votkaya 1 litre kendi yaptığınız meyve şırasını ekleyerek likör yapabilirsiniz. Elinizdeki şıranın şeker miktarı, aroması ve berraklığı likörünüzün kalitesini belirleyecektir. Eğer istediğiniz tat ve kokuyu elde edemezseniz yapay aroma kullanarak istediğiniz yoğunluğa ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir