Evde Brendi Yapımı-1

Evde brendi yapımı için en pratik, ekonomik ve kolay yöntem 1 litre etil alkole 1,4 litre su ekleyip seyrelttikten sonra 5 ml konsantre brendi kiti eklemektir. 2,4 litre brendi hazır. Evde brendi yapımı doğru malzemeler olursa bu kadar basit ama yanlış malzemeler olursa ölümcül olabilir. Mesela kullanılacak alkol, etil alkol olmalı eğer metil alkol olursa öldürür yada kullanılacak aroma konsantre olmalı yoksa böbrekte çözünüp kalıcı hasar bırakabilir. Detaylar yazımın geriye kalan kısmında.

fikri yine uçuk gelebilir ancak yazıyı okuduğunuzda o kadar büyütülecek bir konu olmadığını görebilirsiniz. Yine Avrupa kökenli alkollü içkilerden biri olan Brendi hakkında yazacağım. Brendi, yanık şarap anlamında kullanılan bir kelime. Brendi, kelime anlamına uygun olarak üretilen bir içki. Fermantasyonla üretilen şarap distile ediliyor ve elde edilen alkol aynen viskide olduğu gibi tahta fıçılarda bekletiliyor. Brendide viski gibi ne kadar uzun süre meşe fıçılarda bekletilirse o kadar değerli oluyor. Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Evde Brendi Yapımı

Brendiyi viskiden ayıran temel fark, aroması ve alkol oranıdır. Aromasının içinde meyve tatlarını da barındır. Bunun için tahta fıçılarda bekletilirken içine küçük miktarda karamel, baharatlar ve kuru meyveler eklenir. Alkol oranı olarak %35 ile %60 aralığında seçenekleri vardır. Benim vereceğim tarif viskiyle aynı alkol oranını içeren yani %40 oranında brendi tarifi olacak. Evde viski yapımı konusunda bilgi edinmek isterseniz Hobi Amaçlı Evde Viski Yapımı yazıma bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yine iki farklı yol izliyorum;

1 – Votka kullanılarak evde brendi yapımı

2 – Etil alkol kullanılarak evde brendi yapımı

Votka Kullanılarak Evde Brendi Yapımı

İşin aslı marketten aldığımız votkayı brendiye dönüştüreceğiz. Bunun için gerekli olan malzemeler;

  • Votka
  • Brendi aroması
  • Karamel aroması
  • Tarçın aroması
  • 2 ml lik enjektör

Malzemelerden de anlaşılacağı gibi votkanın içine aroma ekleyeceğiz. Şimdi yapılışına gelelim;

70 cl brendi yapacağımızı düşünelim. 70 cl lik votkanın içine binde iki – üç yani 1,4 ml – 2.1 ml brendi aroması, binde bir yani 0,7 ml karamel aroması, tadını pekiştirmek için 0,1 ml (bir mili litrenin onda biri) tarçın aroması ekliyoruz ve iyice çalkalıyoruz. Brendimiz tüketilmeye hazır. Brendi rengi kehribar sarısına yakın bir renktir. Bu rengi yakalamak istiyorsak ya gıda boyası yada viskide olduğu gibi meşe parçaları kullanabiliriz

Kullandığım aromalar

  • Brendi aroması
  • Karamel aroması
  • Tarçın aroması

Etil Alkol Kullanılarak Evde Brendi Yapımı

Bu kısım biraz klişe bir bölüm olacak ama tekrarlanması gerekiyor. Evde hobi amaçlı brendi yapılırken “evsel kullanım amaçlı etil alkol” kullanılabilir. Etil alkol büyük marketlerde satılıyor. Son dönemlerde içine acı madde eklense de bazı marketlerde acı bileşen eklenmemiş etil alkol bulunabiliyor.

Kullanılacak Malzemeler:

  • Etil alkol
  • Karbon filtre (akvaryum malzemesi satılan yerlerde 10 TL civarında)
  • Filtre kahve kağıdı 2 adet
  • Huni veya benzeri bir kap
  • Brendi aroması
  • Karamel aroması
  • Tarçın aroması
  • 2 ml lik enjektör

Yapımı;

Akvaryumcudan aldığımız karbon filtreyi suyun altında güzelce yıkıyoruz.

Filtre kahve kağıdını huninin içine yerleştiriyoruz.

Yıkadığımız karbonları huni içindeki filtre kağıdına dolduruyoruz (karbon filtre yaptık)

Etil alkolümüzü bu filtreden geçiriyoruz (karbon filtreden ne kadar çok geçirirsek alkolün içimi o kadar yumuşak olur, filtreleme yapmadan direk kullanırsak içimi çok sert olur)

Bu noktada elimizdeki alkolümüzü yumuşattık ama içinde hala %96 oranında alkol var, şimdi yapacağımız işlem alkolümüze aromalarımızı eklemek.

70 cl brendi yapacağımızı düşünelim 300 cl %96 içerikli alkole 1,4 ml – 2.1 ml brendi aroması ve 0.7 ml karamel aroması ve tadını pekiştirmek için 0,1 ml (bir mili litrenin onda biri) tarçın aroması ekleyelim ve iyice çalkaladıktan sonrada üzerinde 420 cl erikli su ekleyelim. Brendimiz hazır. Votka kullanarak yaptığımız gibi bu tarifede renk vermek istiyorsak gıda boyası ya da meşe ağacının cipsi veya meşe parçalarını hafif karartarak şişenin içine ekleyebiliriz. İki hafta kadar ışık almayan ve oda sıcaklığında bir ortamda bekletmek yeterli olacaktır. İki haftanın sonunda brendimiz sek içime hazır. Bekletme süresini ne kadar arttırsanız brendiniz de o kadar güzel olacaktır.

Eğer tariften bağımsız olarak alkol oranını arttırmak ve azaltmak isterseniz seyreltme işlemini istediğiniz alkol oranına göre yapabilirsiniz. Bu konu sizin tercihine kalmıştır ama ben şahsen %40 diyorum. Takdir tamamen sizin.

Aromaları nereden alabilirim?

Tariflerimde kullandığım aromaları internet üzerinden bulduğum ve güvenilir olduğuna inandığım satıcılardan alıyorum. Eğer benim kullandığım aromalar dışında farklı aroma markaları kullanacaksanız, önerilen kullanım miktarı satın aldığınız yerden muhakkak öğrenmelisiniz. Önerilen kullanım miktarı üreticilere göre değişiklik gösterebilir. Önerilen kullanım miktarı dışında, kullanılacak aromaların Gıda Bakanlığı tarafından denetlenen, izinli ve onaylı tesislerde üretilmeli ve Gıda Bakanlığı tarafından denetlenen, izinli ve onaylı tesislerde dolumu yapılmalı. Gıda Bakanlığı tarafından denetlenen, izinli ve onaylı tesislerde üretilip dolum yapıldığını şişe üzerindeki etikete bakarak anlayabiliriz. Etiketin üzerinde işletme sicil numarasından tutunda işletme adresi ve tüm iletişim bilgileri bulunur. Buradaki işletme numarasını bakanlığa ait internet sitesinden sorgulayabiliriz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

8 Yorum

  1. tayfun Cevapla

    selamlar brendi koku vs. her şey ok ama renk konusunda durum fena meşe aroması damlattım ama kararsız kaldım renk için bir önerin varsa paylaş lütfen. Teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Renk için meşe aroması değil meşenin kendisini tavada hafif yakıp brendinin içinde bekleterek renk elde edebilirsiniz.

  2. tayfun Cevapla

    selamlar,
    Sizi iki haftadır takip ediyorum malt 06 ile bir denmem oldu ama 3ml banda biraz azgeldi sanki. Denemeye devam edeceğim. Brendi tarifinizi okudum ancak virago da bu ürünler yok nereden temin önerirsiniz. Teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Brendi aroması hiçbir yerde yok. Biraz daha araştıracağım. Güvenilir bir yer bulmaya çalışacağım. Eğer siz benden önce bulabilirseniz bilgi vermenizi rica ediyorum. En azından blogdaki takipçilere alternatif sunmuş oluruz. Emeğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

  3. Ramazan Cevapla

    Tarife göre yaptım,lakin aromalar virago isimli sitede yoktu başka siteden aldım ve önerilen kullanım miktarına göre uyguladım fakat karamel kokusu çok yoğundu yine de bu şekilde şişeleyip beklemeye aldım,umarım dinlenince geçer biraz da olsa o etki,yoksa insanın başını ağrıtacak cinste bir koku yoğunluğu var,hepsi çöp olmaz umarım.

  4. Ramazan Cevapla

    Merhabalar,70 cl şeklinde değil de litre hesabı olarak yapsaydınız kullanıcılara daha kolaylık sağlamış olurdunuz fikrindeyim,emeğinize sağlık bu arada

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Osman Bey merhaba,

      Temel mantık olarak aynı ancak aralarında küçük bir fark var. Hem brendi hemde konyak aynı şekilde şarabın distilasyonla elde edilir. Sonra her ikiside tahta fıçılarda bekletilir ancak tahta fıçılarda belirtilirken brendinin içine karamel, tarçın ve meyve taneleri eklenip aroması zenginleştirilir. Konyak distilasyon sonrası tahta fıçıda bekletilir.

      Bu biraz iskoç ve irlanda viskisi gibi küçük farklılıklardan kaynaklanıyor. Iskoç viskisine nasilki burbon diyemiyorsak brendiyede direk konyak diyemeyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir