Rakı Yapımı için Anason Yağı

Rakı yapımı için anason yağı saf halinde dilinize değdirdiğinizde ağzınızı ve dilinizi yakmayan, şekerden onüç kat daha tatlı ve anason aromasını tam yansıtan anason yağıdır. Bu yazımda hangi anason yağı rakı yapımına uygundur? Rakı yapımı için kullanılacak anason yağının özellikleri nelerdir? Rakılık anason yağı nereden alınır? Kaliteli anason yağı nasıl anlaşılır? Anason yağı alırken nelere dikkat edilmeli? gibi sorulara en detaylı cevabı vermeye çalışacağım. Ayrıca Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz. Bir önceki yazım: İrlandalı Kahve

Anason Yağı konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Rakı Yapımı için Anason Yağı

Rakı yapımı için kullanılan anason yağı markası önerisinden ziyade özellikleri hakkında bilgi vereceğim. Anason yağı konusunda daha önce yazdığım Anason yağı hakkında sorular isimli yazımı okumanızı ayrıca öneriyorum. Umarım yeteri kadar açıklayıcı bir yazı olmuştur.

Rakılık Anason Yağının Özellikleri Nelerdir?

Tane anasondan distilasyon yöntemiyle elde edilmiş olmalı

Denetimli bir işletme ve markanın ürünü olmalı

Faturalı olarak satılmalı

Temelde bu üç özelliği taşıyan anason yağı rakı yapımına uygundur. Bu temel özellikleri karşılayan hangi marka ve satıcı varsa onun ürünü alınabilir ve rakı yapımında kullanılabilir. 

Peki bu özellikleri taşıyan anason yağının diğerlerinden farkı nedir?

Bu özellikleri taşıyan anason yağının diğer anason yağlarından farkı gıdaya uygun olması yani yenilip içilebilen gıdalarda kullanılabilmesidir. Ne yani diğerleri yenilip içilmeye uygun değil mi diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Cevabım evet, diğerleri yenilip içilmeye uygun değil.

Şimdi buraya kadar okuyanların aklına gelen sıradaki soru ” iyi, hoş, güzel anlatıyorsun da biz bunu diğerlerinden nasıl ayıracağız” bu sorunun cevabı çok basit.

Cevap: Tadına bakacağız. Anason yağının kapağını açıp parmağımızın ucuna bir damla damlatıp dilimize değdireceğiz. Eğer ağzımızı yada boğazımızı yakıyorsa, acımsı bir his veriyorsa o anason yağından uzak durun çünkü o anason yağı esansiyel yağdır. Kolonya, parfüm yada masaj için üretilmiş bir yağdır. Gıdaya uygun değildir, yenilip içilmez. Eğer şekerden tada tatlı, ağızda ve boğazda yanma yada acılık hissi vermeden son derece lezzetli bir tat veriyorsa işte o anason gıdaya uygun demektir.

Rakılık Anasonun Diğer Özellikleri

Rakılık anasonun en önemli ve belirleyici özelliği şekerden çok daha tatlı olması, ağzı ve boğazı yakmaması ve son derece lezzetli olmasıdır. Peki bunun dışında rakılık anasonu diğerlerinden ayıran başka özelliği yok mu? Elbette var şimdi rakılık anason dediğimizde olması gereken diğer özellikleri:

1- Şeker Takviyesine İhtiyaç Duyulmaz: Rakılık saf anason şekerden onüç kat daha tatlı olduğu için rakı yapımında kullanıldığında, rakıya ayrıca şeker, gliserin veya farklı bir tatlandırıcı ilave edilmesine gerek kalmaz. Eğer bir anason yağı satıcısı, markası yada temsilcisi, sattığı anason yağından rakı yapmanız durumunda içine birde şeker yada gliserin gibi bir tatlandırıcı ilave etmenizi öneriyorsa kesinlikle o anason yağı gıdaya uygun değildir.

2- Gıdaya Uygunluk: Gıdaya uygun olan anason yağlarının etiketlerinde “gıda kullanımı içindir” şeklinde ibare bulunur. Bu ibareyi bulunduran anason yağları esansiyel değildir. Zaten tadından ve diğer özelliklerinden gıdaya uygun olduğu anlaşılabilir.

3- Kullanım Miktarı: Kullanım miktarı bilinen saf anason yağlarının kullanım miktarlarından daha düşüktür.

En İyi Anason Yağı Markası Hangisi

Bu özellikleri sağlayan bir tane anason yağı markası biliyorum o da Virago Kimya nın anason yağı Virago Anis Aroma Verici. Bu saydığım tüm kriterleri sağlıyor. Eğer bu kriterleri sağlayan başka bir anason yağı biliyorsanız lütfen benimle paylaşın, facebook grubumuzda paylaşın, bu yazının altına yorum olarak ekleyin lütfen. Ben bu özellikleri sağlayan, Virago Anis dışında bir anason yağı bulamadım.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

17 Yorum

  1. Metin Cevapla

    Alfasol anason kullanıyorum tüm ürünler etil alkol,su,anason yağı oda sıcaklığında olmasına rağmen anason yağı alkol içersinde damlacıklar halinde kalıyor sürekli çalkalamak gerekiyor sorun anosandamı yoksa ısısal problemmi var.selamlar

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Sorunun anasonun alkol içinde homojen olarak çözünmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Eğer siz alkol ve suyu karıştırdıktan sonra anasonu ilave ediyorsanız yaşadığınız sorun normaldir ancak anasonu alkolde çözdükten sonra su ilave ediyorsanız yaşadığınız sorun normal değildir. Sorunun kaynağı bu noktada anason olabilir.

  2. Oguz Toksoz Cevapla

    Selamlar,beyazlasmayan rakı için yorumlariniz üzerine aktif karbondan geçirip alfasol anason ekledim. Biraz sert ve kokulu oldu sanki rakı yaparken alkol,su ve anasondan başka bir şey eklemedim neyi ne şekil eklesem de biraz daha içimi güzel olsa? Tşk.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Bu konuda son zamanlarda çok fazla soru almaya başladım ve bu konuda detaylı bir yazı kaleme alacağım. Size temel sebepleri sıralamak istiyorum. alkolü ikinci defa dstile ederseniz rakının içimi yumuşar. Kullandığınız suyu distile ederseniz rakının içimi yumuşar. Saf anason yağı yerine doğal anason aroması kullanırsanız rakının içimi yumuşar.

  3. M cengiz çıkrıkçı Cevapla

    Yıllardır rakımı kendim yapıyorum kimi zaman lezzetli oluyor kimi zaman keyifsiz bişeyler oluyor evet bende en son alfasol anasonla yaptım ve yapıyorum istediğim kıvamı aldım fakat anason lezzetini yine hala yakalamış deyilim fazla koyunca aşırı beyazlıyor kıvamında olunca da anason farkı azalıyor ne yapmam lazım birde anis i deniyeceğim inş olur

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Rakı yapımı için üretilen anason yağları tane anasondan elde ediliyor ve tane anason sonuçta bir bitki. Her tohum tanesi aynı miktarda yağ ihtiva etmiyor ama üretim sıralaması aynı şekilde işliyor. Genç bir takipçimin yazdığı blogda bu konuda oldukça detaylı bir açıklama var. Rakılık anasonun içinde bulunan, saf anasonun özü olarak tanımlanan anetol maddesi rakının tadını ve karakteristik özelliğini belirleyen etken madde olarak geçiyor. Türk Gıda Kodeksinde, bir litre rakının içinde bulunması gereken anetol miktarı en az 800 mg olarak tanımlanmış. Her anason tohumu aynı miktarda yağ ihtiva etmediği için üretilen anason yağlarında söz konusu etken madde olan anetol miktarı değişiklik gösteriyor. Elde edilen anetol arasındaki farkın neden olduğu sonuçta sizin yaşadığınız sorunun sebebi oluyor.

  4. Mehmeter Cevapla

    Merhabalar, paylasimlarinizi okudum verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Ben ilk defa yaptim 500ml etil alkol, 500ml su 2ml krk anason aromasi,1ml gliserin ekledim siralama olarak belirtiginiz sekilde ilerledim, fakat rakiya su ekledigimde beyazlasmadi goruntude sorun yok tat normal gibi sebebi anason mu yoksa benim kacirdigim bir yer ki var? Soguk sıkım olabilir mi?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Tarif ve sıralamada herhangi bir hatanız yok ancak anason yağı yerine anason aroması kullandığınız için bu sorunu yaşamış olmalısınız. Rakı yapımı dışında tüm içkilerde aroma kullanıyorum ancak sadece rakı yapımı için saf ve doğal anason yağı kullanıyorum. Bu konuda yazılarımda ve gelen yorumlarda elimden geldiğince geniş yer vermeye çalışıyorum. Sizin şu anda elinizde şeffaf bir rakı var ve tat olarak bizim alıştığımız geleneksel rakıya göre biraz daha yavan bir tadı olmalı. Size önerim, 20 ml etil alkole 1 ml anason yağı ekleyip çalakaladıktan sonra elinizdeki şeffaf rakıya eklemeniz ve iyice çalkalamanızdır. En azından birazda olsa beyazlayan ve geleneksel rakıya yakın tat elde etmiş olursunuz. Bundan sonraki denemelerinizde tane anasondan distilasyon yöntemiyle elde edilmiş saf anason yağı kullanmanızı öneriyorum.

  5. Taylan Cevapla

    merhabalar, ben birkaç ay önce anason yağından yaptım ve tabaka olarak suya da alkole de karışmadan üste çıktı.Burda yazılanlara göre anladığım kadarıyla biraz daha fazla uğraşsam yağ alkolde çözünecekti doğru mudur? saygılar.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Aslında çok fazla uğraşmanıza gerek yok ama tanımlamayı doğru yaptınız. Önce alkol içinde anason yağını ekleyip çalkalarsanız sonrada üzerine su ilave ederseniz bu sorunu yaşamazsınız.

  6. Şeref Güçlü Cevapla

    merhaba,
    Etil alkolü nereden ve hangi markayı almalıyım yardımcı olursanız sevinirim
    İyi ve keyifli günler dilerim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Şeref bey bu konuda bilerek ve isteyerek herhangi bir satıcı yada marka ismini vermiyorum çünkü alkol konusu istismara açık bir konu. Aroma yada anason yağında hayati bir risk olmadığı halde sadece istediğim belgeleri gönderen firmaların ürünleri hakkında inceleme yazısı yazıyorum ancak para ve reklam teklifi olmasına rağmen blogumda herhangi bir alkol satıcısının ismini asla vermiyorum. Bu konuda anlayışınıza sığınarak cevap vermekten imtina ediyorum.

  7. ilker Cevapla

    Merhabalar,
    İlk defa hazır etil alkol ile rakı deniyorum, yapan bir arkadaşım vardı ara ara ondan alırdım
    bloğunuza denk geldikten sonra bir kere de kendim denemek istedim.
    Bi****** 1 lt etil alkol aldım , anason yağı tavsiyeniz üzerine çok araştırdım ve ****** yılların markası tane anasondan distilasyon yöntemi ile üretilen anason yağını aldım ve dün akşam karışımı yaptım 🙂
    ben 1 e 1 olarak hazırladım,
    1 lt etil alkol 1 lt su ve 4 ml anason yağı,
    etil alkolün kendi şişesine 4 ml anason yağını ekledim biraz çalkaladım ve 1 gün beklettikten sonra seyreltme işlemi yaptım, ve bitmiş karışı mı da 1 ay kadar bekletip öyle deneyeceğim umarım başarılı olurum..
    herkese afiyet olsun 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir