Neden Yapay Aroma (Sentetik Aroma) Kullanıyorum?

Neden yapay (sentetik) aroma kullanıyorum? sorusuna cevap vermenin zamanı geldi.

Bir önceki yazım: Rakı Türleri

Neden yapay (sentetik) aroma kullanıyorum?

En sık aldığım sorulardan biri de “Neden yapay aroma kullanıyorsun, doğal olanı daha iyi değil mi? Bu soruya cevap vermekten çok sıkıldım. Gündemim başlığında bu konuyu da anlatmak istedim. Umarım yeterli açıklamayı yapabilirim.

Lütfen neden yapay aroma kullandığımı merak ediyorsanız aşağıdaki açıklamalarımı okuyun. Burası benim blogum ve burada kendi deneyimlerimle düşüncelerimi paylaşıyorum. İster katılırsınız ister katılmazsınız. Eğer bilimsel bir kaynaktan edinilmiş bir bilginiz varsa ve kaynağı gösterebiliyorsanız elbette dikkate alırım ve yanlışım olan bir nokta varsa düzeltip teşekkür yazısı da yazarım ama kulaktan dolma sözlerle beni eleştirenlere artık tahammülüm yok!

Aroma kullanmaya neden başladım? Muz ve kahve sorunum ☹

Aroma kullanmaya başlamam aslında muza karşı midemin gösterdiği hassasiyetle başladı. Birkaç yazımda bundan bahsettim ama tekrarlamak istiyorum. Muz yediğimde midem yanıyor adeta kavruluyor. Çocukluğumdan beri en sevdiğim meyvedir muz. Benim çocukluğumda muz bu kadar bol ve ucuz değildi. 2010 yılında aromalarla tanıştım. Tabi ki önceliğim her zaman muz aroması oldu. Daha sonra merak ettiğim diğer tatlar geldi.

Kahve aromasını da benzeri bir nedenden dolayı kullanıyorum. Kahve içtiğimde şekerim düşüyor, hem de öyle bir düşüyor ki akıllara zarar. Bir gün yarım fincan Türk kahvesi içmiştim ve fena olunca şekerimi ölçtürdüm. Tok karnına üç tane kesme şeker yedikten sonra şekerim 40 çıktı ve Türk kahvesi içmeyi bıraktım, şu aralar günde bir tane filtre kahve içiyorum.

İşte bu sağlık sorunlarımdan dolayı yaptığım kokteyl aromalarında aroma kullanmak zorundayım; kahveyi ve muz aromalarını bunun için çok sık kullanıyorum.

Kokteyllerimde aroma kullanmamda yalnızca bir tek neden yok. Birçok neden var. Şimdi bu nedenleri teker teker sıralayacağım:

Aromalar Tat Deryası Sunuyor!

Aromalar tat, koku ve renk anlamında büyük avantaj sağlıyor. Gerçekte tadına bakamadığım meyveleri ve değişik tatları aromalar sayesinde deneyebiliyorum. Örneğin geçenlerde markette Ejder meyvesi gördüm, tanesi 25 lira. Çok pahalı olduğu için almadım ama baktım Virago’da aroması var, denedim. Aromayı beğenince gidip meyveyi satın aldım, inanın aroması gerçek meyvesinden daha güzeldi.

Aslında tahmin ettiğinizden çok daha fazla yapay aroma tüketiyorsunuz!

Aromalar zaten hayatımızın içinde çok yoğun kullanılıyor. Çoğunun farkında bile değiliz. Meyveli soda içtiğimde biliyorum ki içinde meyvenin esamesi yok, tamamen aroma. İçtiğimiz meyve sularını ne sanıyorsunuz hepsi sıkma meyve suyu mu? Sıkma meyve suyunu o fiyata alabilir misiniz sizce?

Bakkaldan aldığımız hemen her şeyde yapay aroma var. Doğal aroma yazanlarda bile kimyasallar var. Pastahaneden aldığımız pastalarda aroma kullanılıyor. Otellerin mutfaklarında vazgeçilmez bir malzemedir aroma. Ne yani büyük otellerde 1500 kişi için pasta yapıldığında gerçek meyve mi kullanılıyor.

Peki ya dondurmalar? İçlerinde gerçekten çeşit çeşit meyve var mı sizce? Yani hazır tükettiğimiz ürünlerde kullanılınca aroma sorgulanmıyor ama kokteyl yaparken aroma kullanılınca sanki kimyasal atık muamelesi görüyorum. Barlarda içtiğimiz kokteyllerde ne kullanılıyor sanıyorsunuz?

Aromalardaki tatlar profesyonel ekipler tarafından çok ciddi ar-ge sonunda geliştiriliyor. İdeal tadı ve lezzeti almak için tasarlanıyor.

Hiçbir Şeyin Eski Tadı Yok!

Bugün yediğimiz her şeyde “eski tadı yok” demiyor muyuz? Eskiden domates şöyle kokardı, kavun karpuz böyle tatlıydı, şimdi her şey saman gibi demiyor muyuz? Son dönemde moda olan aromalı çaylar ya da kahvelerde ne kullanılıyor sizce? Hindistan cevizli kahve olur mu? Bergamotlu çaylarda ne kadar bergamot var sizce? Allah aşkına şöyle gün içinde yeyip içtiklerinize bir bakın, bu kadar çok tadı bu kadar yoğun lezzette veren bunca yiyecek içeceğin hepsinde doğal yoldan elde edilmiş aroma olabilir mi? Doğal dediğimiz neyin tadını tam alıyoruz. Ben istediğim tadı elde etmek için aroma kullanıyorum.  Kontrollü ve denetimli üretildiği için yapay aroma kullanıyorum (sentetik aroma da deniyor)

Artan Fiyatlar Çok Önemli Bir Belirleyici!

Fiyat:

Gerçekte damla sakızının kilo fiyatı ne kadar biliyor musunuz? 1.500 TL ile 2.000 TL arasında değişiyor. Gerçek damla sakızını alıp kokteylde kullanan kaç kişi vardır? Diğer tatlar için durum çok mu farklı? Konsantre aromaların kullanım miktarı litrede 1 ml ile 5 ml arasında değişiyor. 10 ml lik bir aroma yaklaşık olarak 15 TL. Kullanıma hazır, beni yormadan ekonomik bir şekilde istediğim tadı almamı sağlıyor.

Tariflerimde ben doğal üründen şaşmam diyen arkadaş, madem her türlü doğal tada ulaşacak kadar paran var neden kendin tariflerle uğraşıyorsun? Baksana hem %100 organik doğal ürüne ulaşabiliyorsun hem de ulaşmakla kalmayıp onu satın alacak kadar paran var. Böyle imkanlar her insanda kolay kolay olmaz. Bende yok mesela. Ben fiyat konusuna önem veriyorum. İsteyen vermesin kendi bilir ama bana gelip ileri geri konuşmasın. Bu arada beni eleştirenler evinde bira yapmak isteyenler falan.

Yapay aromayı uygun fiyata kolayca bulabiliyorum

Erişim (tedarik) kolaylığı

Aromalarımı tedarik etmem oldukça kolay. İnternette resmi satış sitesi olan markalar var. Şahsen birçok marka ve firma denedim. Resmi satış siteleri olan firmalardan kurumsal oldukları için kredi kartıyla alım yapıyorum. Aldığım ürünün faturalı olmasına özellikle dikkat ediyorum. Aroma kullanmak ekonomik olabilir ama aldığım yerin merdiven-altı bir yer olmaması benim için çok önemli. Satın aldığım ürün kargoyla kapıma kadar geliyor. Tabi ki köşedeki bakkalda aroma satılmıyor ama bakkaldaki satılan her şeyde aroma var. Benim alım yaptığım ve son zamanlarda neredeyse tüm ürünlerini denediğim firma Virago kimya. Diğerleri fatura göndermedi. İsteyen girip bu siteyi inceler. Bir de aroma firması polemiğine girmek istemiyorum. Fikrim değişirse tüm verdiğim linkleri de kaldırırım, o ayrı. Şimdilik mutlak favorim burası. Blog kısmı da kararımı etkiledi.

Sağlıklı ve Denetimli Üretim Koşulları

Az önce de söylediğim gibi aromalarımı kurumsal yerlerden alıyorum. Kurumsal firmaların ürünleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen tesislerde üretilir ve yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen tesislerde doldurulur. Genellikle şişelerin üzerindeki etiketleri okuma alışkınlığımız yoktur ama bu koşulları sağlayan firmaların ürünlerinde bu detaylar yer alır. İşletme hakkında tüm bilgiler ve işletme kayıt numarası bulunur. Piyasada aroma diye satılan bir sürü merdiven-altı ürün var. Nerede nasıl üretildikleri, üretimi düzgün olsa dahi nerede nasıl dolduruldukları belli değil. Şakır şakır da satılıyorlar. Kendi adıma bu detaylardan emin olduktan sonra aroma alıp kullanıyorum.

Aromaların kullanım miktarları konsantrasyon seviyesine göre değişiyor. Mesela dondurmayı düşünelim. Dondurmanın içinde renklendirici, süt aroması, meyve aroması ve birçok katkı maddesi daha var. Gıda bakanlığı bu aromaların kullanımını yasaklamıyor hatta dünyanın hiçbir yerinde aroma kullanımı yasak değil. Aromayı doğru miktarda kullanmanızda sakınca yok.

Doğal olan her şey yararlı ve işlenmeden direk kullanılır diye de bir şey yok. Hadi yılan zehri içelim. Yılan doğada hormonsuz besleniyor ne de olsa, organik doğal yılan zehri. Yılan zehri laboratuvar ortamında bazı işlemlerden geçtikten sonra panzehir üretiminde kullanılabiliyor. Başka türlü öldürür….

Hala benim aroma kullanmamı eleştiren ya da kusur olarak gören varsa lütfen bana soru sormaktan vazgeçsin. Artık yapay aroma sorularına yanıt vermeyeceğim. Ha bir de, doğal aromalar ne kadar doğal? Lütfen linkteki yazıyı okuyuverin. https://viragokimya.com/blog/dogal-aromalar-gercekten-dogal-mi/

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir