Evde Votka Yapımı-1 / Videolu Anlatım

Evde votka yapımı için en pratik, kolay ve ekonomik yolu 1 litre etil alkolle 1,4 litre suyu karıştırmaktır. Evde votka yapımı, doğru malzemeler olursa bu kadar basit ama yanlış malzemeler olursa ölümcül olabilir. Mesela kullanılacak alkol, etil alkol olmalı eğer metil alkol olursa öldürür. Detaylar yazımın geriye kalan kısmında.

Evde Votka Yapımı konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Evde votka yapımının ne kadar kolay olduğunu aşağıdaki iki dakikalık videoda görebilirsiniz ancak hemen işleme başlamayın. Önce detaylara hakim olun sonrasında votkanızı yapın.

Evde Votka Yapımı konusunu anlattığım bu yazımı sonuna kadar okursanız evinizde kendi votkanızı yapabilirsiniz.  Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Bu yazıyı sonuna kadar okursanız evde votka yapımı hakkında tüm detaylara hakim olursunuz.

Evde Votka Yapımı

Votka aroması, votka yapımında dikkat edilmesi gerekenler, votka yapımı için tarif, kitsiz votka yapımı, en hızlı votka tarifi gibi birçok soru alıyorum. Blogumda birçok tarif verip bunun yanında ince detaylara değinmeye çalıştım ancak votka yapımı hakkında bir tarif vermedim. Bu yazımda votka yapımı ve neden votka tarifi vermediğimi anlatacağım. Umarım kendi votkasını yapmak isteyenlere gerekli bilgiyi verip yardımcı olabilirim. Şimdi detaylara geçiyorum.

Ayrıca rakı yapmak isterseniz, Evde Rakı Yapımı yazımı Bulinküzerinden okuyabilirsiniz

Evde Votka Yapımı

Votka Nasıl Yapılır?

Votka yapımı bilinen en kolay içki türüdür, aslında seyreltilmiş etil alkoldür. Genellikle %40 alkol içerir. Bu yazıyı okuyanlar biraz şaşırabilirler ama gerçek bu. Marketten aldığınız etil alkolü %40 a seyreltin alın size votka. Bunun tarifini uzun uzadıya nasıl anlatabilirim çok düşündüm ama gerçek bu. Daha önce verdiğim tariflerdeki gibi bir sıralama yaparak karbon filtreli bir tarif vereyim, yazacak bir şeyler olsun.

Malzemeler

1 Litre Etil Alkol

Aktif Karbon

Filtre Kahve Kağıdı

Huni

1,4 Litre Su

Hazırlanışı:

Huni içine filtre kahve kağıdını koyuyoruz

Aktif karbonun kaba kirinden kurtulmak içinde suyun altında
yıkıyoruz

Suyun altında yıkadığımız aktif karbonu huninin içine
koyuyoruz (karbon filtre yaptık)

Karbon filtremizden etil alkolümüzü birkaç defa geçiriyoruz

1 Litre eti alkole 1,4 litre su ekleyerek alkol seviyesini %40 ‘ a seyreltiyoruz. 1,5 litrelik pet şişeden bir çay bardağı eksiltirsek 1,4 litre olur.

Votkanız hazır afiyet olsun

Evde votka yapımı tarifi bu kadar, başka bir işlem yapmanıza veya farklı bir bileşen eklemenize gerek yok. 

Evde votka yapımı işi bittikten sonra içine viski kiti eklerseniz viski olur, agave eklerseniz tekila olur, ardıç eklerseniz cin olur, biraz daha seyreltip içine meyve aroması eklerseniz likör olur. Bu konuda blogumda yazdığım diğer yazıları okuyabilirsiniz.

Votka Aroması

Evde votka yapımı için votka aroması diye bir aroma yoktur. Çok yakın bir arkadaşım geçen gün elinde penisilin şişesine benzer bir şişeyle yanıma geldi. İçinde votka aroması olduğunu söyledi, kendisine de detaylıca izah ettim. Daha sonra şişenin içindekini merak ettim, açıp önce kokladım sonra tadına baktım. Sulandırılmış gliserinden başka bir şey değildi. Allah aşkına bu dolandırıcılık değil mi?Birde adam elindeki 5 ml lik şişeye 20 TL para vermiş. Votka aroması diye bir aroma yoktur.

Votka Aroması Yoktur Kaliteli Votka Vardır

Yine dönüp dönüp aynı şeylerden bahsedeceğim. Bizim kültürümüzde sek alkol tüketimi pek yoktur. Genellikle sulandırarak ya da tatlandırarak içki tüketiriz. Votkayı vişne suyu, enerji içeceği ya da kendi hazırladığımız kokteyllere ekleriz. Votkanın kendine has kokusu yoktur,aldığımız koku alkol kokusudur. Kaliteli votkalarda bu koku daha da azdır.Kaliteli votka ile ucuz votkanın ayrımı alkol ve filtreme işlemidir. Kaliteli dediğimiz pahalı votkalar genellikle üç defa distile edilir daha sonrada filtreleme işlemi yapılır. Son olarak da doğru PH seviyesindeki distile suyla seyreltilir. İşlem bu kadardır. Distilasyon ve filtreleme maliyeti fiyata yansır, içimi yumuşak olan votka zaten kaliteli votkadır.

Evde Votka Yapımı – Aktif Karbon Filtrenin Önemi

Marketlerde satılan etil alkoller bir defa distile edilmiş alkollerdir. Distilasyon sürecinde alkolün üzerinde kaynama noktasına sahip olan bileşenler alkolün içinde kalır ve içimi çok sert olur. Eğer aldığımız etil alkole su ekleyip birkaç defa distile edersek alkolün içimini yumuşatırız. İçimini yumuşattığımız alkolü karbon filtreden birkaç defa geçirin. İşte size pahalı votka. Karbon filtrenin buradaki önemi, distilasyonla alkol içindeki bazı partiküller ayrıştırılamıyor çünkü bu partiküller alkolün kaynama noktası üzerinde kaynama noktasına sahip olan partiküllerdir. Birden fazla yapılan distilasyon bu partiküllerin bir kısmında kurtulmanıza yardımcı olabilir ama kesinlikle aktif karbonun yapacağı filtreleme işleminin yerini tutmaz. Aktif karbon bulunması çok zor bir malzeme değildir. Arama motorlarına aktif karbon yazarsanız rahatlıkla bulabilirsiniz.

Etil Alkole Kaynar Su

Votka yapımı için bana gelen sorular o kadar standart geliyor ki bu açıklamayı yapmadan geçemeyeceğim. Etil alkole kaynar su ekleyerek, etilalkol içindeki istenmeyen partiküllerden kurtulabilir miyim? Şeklinde çok soru alıyorum. Etil alkole kaynar su eklerseniz, etil alkol yumuşar ancak bunun sebebi,yalnızca etil alkolün içindeki istenmeyen bileşenlerin ayrışmasından çok buharlaşmayla birlikte yaşanan alkol kaybıdır. Bu noktada “kaynar su ilavesi =alkol kaybı” diyebilirim.

Votka Bütün İçkilerin Temeli

İçki yapımının toplamını düşündüğümde votka tüm içkilerin temelinde yer alıyor. Votka benim için seyreltilmiş etil alkoldür. Seyreltilmiş etil alkole yani votkaya nasıl aromalandırırsan o tip bir içkiye dönüşür. Votka içine anason atarsan rakı olur, agave eklersen tekila olur, kavrulmuş tahta parçaları eklersen viski olur v.s. Benim mantığım ve deneyimlerim bana bunu söylüyor. Votka, içine aroma eklenmeden ve bekleme süresi olmadan kullanılan maliyeti en düşük içki türüdür. Halkın en kolay erişebileceği içki türü olduğu için Rusya ve eski doğu bloğu ülkelerinde bu kadar yaygın olduğunu düşünüyorum.

Karmaşık Değil

Votka hakkındaki düşüncelerim bunlar olduğu için tarifini dahi vermedim ama yakın bir arkadaşımın elinde votka aroması diye bir şeyle yanıma gelmesi, ardı ardına gelen soruların neredeyse aynı olması artık detaylı bir yazının geldiğini bana söylemiş oldu. Gerçekten votka yapımında karmaşık hiçbir şey yok. Lütfen votka olayını bu kadar büyütmeyin.

Votka kullanarak istediğiniz tüm distile içkileri yapabilirsiniz. Viski, rakı, cin, tekila v.s. Votkanın içine eklenen tatlar, votkayı başka bir içkiye dönüştürür. Votkanın içinde ek bir tat olmadığı için votkadır. Ek tatlar votkaya eklenince votka olmaktan çıkar ve bambaşka bir içkiye dönüşür, tariflerimde iki yöntem vermemim sebebide zaten bu. Mesela viski yapımı için hem votka kullanarak viski tarifi verdim hemde etil alkol. Sonuçta her iki yöntemde aynı kapıya çıkıyor çünkü votka, seyreltilmiş etil alkoldür. Aşağıda birkaç tane yazının linkini verdim. Yazılara göz atarsanız konu zihninizde netleşecektir.

Güncelleme: 01.01.2022 Evde Votka Yapımı – İkinci Seviye

Evde votka yapımı konusunu derinlemesine anlattığım yazımı buraya kadar okuduysanız votkanın seyreltilmiş etilalkol olduğunu anlamış olmalısınız. Yazının içinde “Evde Votka Yapımı – Aktif Karbon Filtrenin Önemi” başlığı altında kıaca anlattığım pahalı votka yapımını anlatacağım. Aslında çok basit bir işlemler yaparak pahalı dediğimiz yada çok kaliteli dediğimiz votkaları yapabiliriz. En kaliteli yada en pahalı votkaların özelliklerini düşünecek olursak hepsinin temel özelliği alkolün distilasyon sayısının en az üç olması ve disitilasyon süreciyle birlikte filtreleme işleminin yapılması.

Evde rakı yapımı yazımı okuyanlar bu yazıda olduğu gibi güncelleme yaptığımı ve ikinci seviye rakı yapımı anlattığımı görmüştür. Temel mantık tüm içkilerde aynı oluyor yani alkolü ve suyu distile ederek saflaştırdıktan sonra kullanıyorum.

İkinci Distilasyon

Alkolün İkinci Distilasyonu

Evde votka yaparken kullandığımız etil alkol tek distile etil alkoldür yani gıda kullanımı için üretilmemiştir. Tıbbi kullanım için yada hijyen amaçlı olarak üretilmiştir. Kullandığım etil alkolü ikinci defa distile ettiğimde gıda için kullanılabilecek alkole dönüştürmüş oluyorum. Alkolü ikinci defa distile ettiğimde içindeki istenmeyen partikülleri azalttığım gibi aynı zamanda metil alkol riskinide bertaraf etmiş oluyorum. Disitilasyon esnasında buharlaştıktan sonra sıvıya dönüşen etil alkol aynı anda aktif karbon filtreden de geçtiği için kokunun da neredeyse tamamen önüne geçmiş oluyorum.

Evde Votka Yaparken Kullandığım Suyun Distilasyonu

Çeşme suyunu disitlasyon ünitesine koyuyorum ve alkolü damıtır gibi damıtıyorum böylece suyun içindeki kireç, klor ve istenmeyen tüm partiküllerden kurtulduğum gibi içimini de yumuşatmış oluyorum. Votka dahil olmak üzere evde yaptığım her tür distile içkide muhakkak distile su kullanıyorum.

En kaliteli Votka Yapımı

Genellikle alkolü iki defa distile ediyorum ama bazen kendimi tutamayıp üçüncü defa da distile ettiğim oluyor. Üçüncü defa distile ettiğim alkolleri çok daha dikkatli kullanıyorum. Özel günler için beklettiğim yedek akçem gibi düşünüyorum. Üç distile alkol ve disitile su kullanarak yaptığım votkaların içimi çok yumuşak oluyor. Likör bardaklarında sek olarak içimi çok keyifli oluyor. Sadece gırtlaktan hafif ısıtarak indiğini hissediyorum. Bu arada Ruslar votkayı bizim gibi meşrubatla seyrelterek değil sek olarak içiyorlar.

Eve Votka Yapımı – İkinci Seviye

En az iki defa distile ettiğim bir litre etil alkole bir litre su ilave ederek seyreltiyorum. Distilasyon esnasında bir miktar alkol kaybı yaşadığım için birebir sulandırarak seyreltmeyi tercih ediyorum. Hem suyu hemde alkolü en az iki defa distile ettiğim için yüksek alkollü votkayı içmekte zorlanmıyorum. Sek içime son derece uygun votkalar yapabiliyorum.

Votka Kiti Yalanı

Hem yazılarımda hemde bana gelen sorularda hep aynı cevabı verdim. Votka aroması yada votka kiti diye bir ürün olamaz. Şu anda evde votka yapımı yazımı güncelliyorum çünkü tarifimi geliştirdim. Verdiğim votka tarifinin herhangi bir yerinde şu yada bu aromayı kullandığımı hiç söylemedim çünkü votka yapılırken içine su ve alkol dışında bir bileşen eklenmiyor.

Rakı yaparken anason ekliyorum. Cin yaparken ardıç aroması ekliyorum. Tekila yaparken agave aroması ekliyorum. Viski yaparken malt aroması ekliyorum ama votka yaparken hiçbir aroma eklemiyorum çünkü orijinal ve en pahalı votkaların içinde bile hiçbir aroma yok. Market raflarında satılan en pahalı votkaların üzerindeki içeriğe baktığımda alkolün imal edildiği hammaddeyi ve suyu görüyorum. Bunu sadece ben mi görüyorum? Votkanın içinde bilmediğimiz çok gizli bir tat var da bizden saklanıyor mu? Bunların hepsinin saçmalık olduğunu hatta kandırmaca olduğunu bilip de nasıl votka kiti satılan şeyleri kullanıyoruz? Benim aklım almıyor.

Votka kiti diye satılan bir şey görürseniz uzak durun. Viski kitinin yasal olarak satılabilmesi için malt aroması diye gri bir bölgesi var. Bunu gören ergen girişimciler duru mu? Hemen ticari zekalarını devreye sokup votka kitini piyasaya sürdüler. Gidip satın almak ve içinde ne var diye sormak lazım. Analiz belgesi var mı? Analiz belgesinde içerik olarak ne yazıyor? Doğada bulunan hangi tadı yapay olarak geliştirip votka aroması yapmışlar? Votka kiti yalanı çıkmadan önce tahıl aroması diye bir dönem sattılar. Baktılar satılmıyor bir ara formül bulmaları lazım. Aynı dönemde viski kiti furyası aldı başını gidiyor derken tahıl aroması oldu sana votka kiti.

Votka Kiti Nedir?

Gliserin, su ve alkolün birleştirilerek elde edildiği karışıma votka kiti denir. Ne bekliyordunuz? Votka kitini alkole döküp üzerine su ekleyince en pahalı votkayı elde edeceğinizi falan mı sandınız?

Votka Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Herkesin disitlasyon imkanı yok. Distilasyon imkanı olanlar en kaliteyi votkayı yapıp içebilir ama bu imkana sahip olmayanlar en azından alkolü aktif karbon filtreden geçirerek asetattan gelen koyu azaltabilirler.

Tüm distile içkilerin içinde aroma bulunurken votkanın içinde kesinlikle aroma etkisi verecek bir bileşen bulunmuyor.

Votka kiti, votka aroması, tahıl aroması yada farklı isimler adı altında satılan hiçbir ürüne ihtiyaç olmadığı gibi şeker yada gliserin eklemenize bile gerek yoktur.

Güncelleme: 01 Kasım 2022

Evde votka yapımı için dinlendirme işleminde yeni bir şey öğrendim. Bu yöntemi evde rakı yapımı için bir takipçimiz bizlerle paylaştı. Rakı yaptığımızda dinlendirirken şişenin içine bakır parçaları atarak bir deneme yaptık ve çok başarılı oldu. Aynı dinlendirme yöntemini votka içinde yaptık ve sonuç gerçekten beklentimizin üzerine çıktı.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

101 Yorum

  1. ÇaÇa Cevapla

    iyi günler. Vodka yaptım ilk denemem değildi ve aynı şeyleri yaptım fakat biraz bulanıklaşma beyazlaşma gibi bir şey oldu. Nedendir acaba?

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Votka yapımında iki bileşen kullanılır, biri etil alkol diğeri su. Alkolün suyla birleşesinden dolayı beyazlama yada bulanıklaşma kesinlikle normal değil. Aklıma gelen ihtimaller;
      1- Votka yapımında kullandığını şişe, kap yada ölçü aletlerinde yağ, kir veya benzeri bir atık olması.
      2- Kullandığınız suyun içindeki katı madde oranının çok yüksek olması. Sularda kireç, mineral ve bakteri gibi katı maddeler bulunur. Kullandığını suyun içinde katı madde oranı yüksekse bu durum yaşanabilir.
      3- Votka yapımında kullandığınız alkolün içinde sizin bilmediğiniz bir bileşen daha olabilir.
      4- Votka kiti, votka aroması veya benzeri bir ek bileşen kullanmanız durumunda bu durum yaşanabilir. Votka kiti yada votka aroması diye bir ürün yoktur. Yağ bazlı gliserin türevlerinden üretilmiş votka kiti yada votka aroması adı altında satılan ürünler kullanılması durumunda bu sorun yaşanabilir.
      Votkanızın tadı nasıl? Acımsı ve kokulu bir nihai ürün elde ettiyseniz yukarda sıraladığım durumlardan birinin olması muhtemeldir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  2. Cüneyt Cevapla

    merhaba, verdiğiniz bilgilerle benim gibi yeni başlayanlara güzel bir kaynak oluyor . Benim merak ettiğim ,Distilasyonu nasıl yapabiliriz

  3. Olcay Cevapla

    Merhabalar, bakır levha ile dinoendiriyorum demişsiniz. Rica etsem biraz detay verebilir misiniz ?
    Ne kadar bakır kullandiniz, ve ne kadar dinoendirdiniz ?

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Bakır parçaları 5 cm lik, bakır borulardan oluşuyor. Dinlendireceğiniz kabın kapasitesine göre 4 – 5 adet bakır ekleyebilirsiniz. Mesela ben 2,4 litre votkayı 3 litrelik cam damacanada muhafaza ediyorum ve içinde 9 – 10 tane 5 cm lik bakır boru koyuyorum. Dinlendirme süresi olarak en az bir ay dinlendirmenizi öneriyorum.

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      keskin kokunun sebebi alkoldür. alkolün kokusunu azaltmanın iki yolu vardır. biri aktif karbon filtreden geçirmek diğer alkolü tekrar distile etmektir. filtreleme veya distilasyon sayısı ne kadar çok olursa alkoldeki kokuda o kadar azalır.

  4. Bülent Cevapla

    Kullandığım aktif karbon kömürü sanırım ıslak olarak paketlemişim en son süzdügüm alkole yaptıgım votkada küf gibi bir tat geliyor bunu çözmenin bir yolu varmı tşkler

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Bunun birkaç yolu var. Ilk yöntem temiz aktif karbondan gecirmek. Ikinci olarak imkan varsa distile etmek son meyve aroması ilave etmek. Mesela kavun, çilek yada kokusu baskın bir aroma kullanılabilir.

  5. Guven Cevapla

    Merhabalar ben normalde vodka tuketmeyen biriyim ancak bugun dogum gunum sebebiyle arkadasim tarafindan uzumlu ev vodkasi hediye aldim bunu paslanmaz celik viski mataramda uzun sure oda sicakliginda saklayip tuketmek isiyorum normalde arkadasim camda tutmami tavsiye etti sizce ickinin bozulup kor etme ihtimali varmi bu konuda cok bilgisizim sorumda anormallik varsa affola saygilarimla

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Yanlış soru yoktur sorulmamış soru vardır. Sorgulamanız gerekiyor. Bu kısımda herhangi bir problem yada affolacak bir nokta yok.
      Alkolün kör eden yada öldüreni metil alkoldür. Eğer votka yapımında kullanılan alkol etil alkolse sorun yok ama metil alkolse en iyi ihtimalle kör eder. Saklama koşullarına gelince eğer elinizdeki votka miktarı çok yüksek değilse yani 1 – 2 litre civarındaysa hava almayan bir kapta muhafaza etmeniz yeterli. Çelik bir matarada muhafaza etmenizde bir problem yok. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  6. Hakan çağlar Cevapla

    birtürlü kafamdaki soruma cevap alamadım üstadım inşallah okursun… Votka yapıyorum ertesi sabah yada yatmaya gidince ağzım limon kolanyası gibi çakmak çaksan parlıcam gibi oluyof.. İçerkende biraz domuz sıkı yapıyorum sodayla içiyoruz az bişe.. Şimdi. Ben karbon alıcam aldığım kafbonum nekadarını kulllanıcam kullandığım karbonu tekrar kullanabilecekmiyim… 1 litre suya nekadar karbon uygulamam lazım tşjler

    1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

      Sizi rahatsız edip kolonya hissi veren alkolün içindeki istenmeyen partiküllerdir. Kullanılan alkol tek distile olduğu için içinde istenmeyen partiküllerin olması gayet normal. Kurtulmanın en kesin yolu kullandığınız alkolü tekrar distile etmektir. Aktif karbon filtre distilasyon gibi istenmeyen partikülleri ayırmaz yalnızca kokuyu azaltır. Aktif karbon filtre konusunda yazdığım “Aktif karbon filtre ile etil alkol filtreleme” başlıklı yazımda tüm detayları elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Yazıyı okumanızı öneriyorum. Aktif karbon filtrenin kullanım sayısı yada sınırı yoktur. Kullanmadan önce ve kullandıktan sonra yıkamayı ihmal etmeyin yeter. Sözünü ettiğim yazının linkini bırakıyorum.
      https://keyifleryerinde.com/gundemim/aktif-karbon-filtre-ile-etil-alkol-filtreleme/

  7. Mete Cevapla

    Merhabalar dediklerinizi uygulayarak votka yaptım etil alkolü test de ettim ama tadı bana biraz değişik geldi bir nerede bir sorun yaşamış olabilirim acaba ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Değişik dediğiniz tat nasıl? Acı mı? Yudumu aldıktan sonra burunda yanma hissi mi bırakıyor? Dilde keskin demir ısırır gibi metal hissi mi bırakıyor? Kokteylde diğer tatları bastıran kimyasal bir tat mı bırakıyor? Kokusu çok mu irite ediyor? Irite eden kokular tadı farklı algılanmasına sebep olabilir.

    2. Gultekin Cevapla

      Anladigim kadari ile vodkada viskide tekilada ne yaparsak yapalim en mantiklisi aktif karbon alip filtre kahve kagidina koyup alkolu en az 2 kez cok iyi olsun dersek 3 kez gecirmek oncesinde aktif karbonu iyice yikiyoruz anladigim kadari ile bu sekilde yaptiktan sonra ben 500 ml etilimi tekilaya 500 ml tekilamida wiskiye kullanmak istiyorum ikisinede 750 ml su ilave etmem gerek sanirim.dimi ? Tekila icin alicagim 10 ml kitten kac ml koymam gerekir ? Ve wiskiyede 10 ml kit aldigimi dusunun kac.ml koymam gerekir farkedermi bu ?

      1. keyifleryerinde Yazar Cevapla

        aktif karbondan ne kadar çok geçirirseniz alkoldeki koku o kadar azalır. Su konusunu da belirttiğiniz miktarda kullanmalısınız. Kit konusuna gelince kullanacağınız kitin konsantrasyonuna göre kullanım miktarları değişiyor. Satın aldığınız yerden kitin kullanım miktarı hakkında bilgi alıp sonrasında uygulamanız daha doğru olur.

  8. O.Nejat Arat Cevapla

    Ben rakı ve votka yaparken önce aldığım etil alkolü karbon filtre den 3 defa geçiriyorum. Karbon filtre olarakta amerikan malı (OMNIPURE K5628 SS karbon blok filtre) su filtre cihazlarında kullanılan filtre yi kullanıyorum. Filitrenin giriş kısmına ince hortum çıkış kısmınada ince hortum ve musluk (ince hortum ve musluk su arıtma işi yapanlarda bulunuyor ) taktırdım. Flitrasyon uzmanına ve cem beye vede size sormak isterim doğru birşey mi yapıyorum.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Su filtreleri bence alkol için uygun değil. Brita kullanıp çok ciddi alkol kaybeden ve buradan deneyimlerini paylaşanlar oldu. Diğer arkadaşların yorumlarını bende şahsen duymak isterim.

  9. MerakAlkol Cevapla

    Merhaba, alkolde bulunan acı tad ağzı yakıyor, bunu karbon filtre ile yok edebilirmiyiz? Yöntem nedir?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Acımsı tat aktif karbon filtre işlemiyle giderilemez. Yapılması gereken distilasyondur. Aktif karbon filtre ancak istenmeyen kokuyu gidermek için yardımcı olur.

  10. Abdullah Cevapla

    Merhabalar, gastronomi öğrencisiyim ve yazılarınız için çok teşekkür ediyorum. Baya bilgilendirici yazılar yazıyorsunuz. Öncelikle şunu sormak istiyorum, kullandığımız etil alkolün herhangi bir farkı var mıdır? Bazı yerlerde metil alkolün zararlarından ve rafine yollarından bahsetmiş fakat siz bununla ilgili pek bir şey söylememişsiniz. Satın aldığınız etil alkolün markasını öğrenme imkanım var mıdır? Aynısını almak ve onunla bu işlemleri gerçekleştirmek istiyorum. Yavaş yavaş bu sektörde kendi kokteyllerimi oluşturmak istiyorum fakat temelden başlamalıyım. Etil alkolün karbon filtreden geçirilmesi metil alkolü engeller mi? Teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Öncelikle sorunuza geç dönüş yaptığım için özür dilerim.
      Etil alkol markasının yada neyden elde edildiğinin temelde bir farkı yoktur, önemli olan saflık değeridir. Etil alkol tek distile olduğu için içinde eser miktarda metil alkolde bulunur. Sözünü ettiğim metil alkolü aktif karbon filtreden geçirerek ayrıştırmak mümkün değildir. Aktif karbon sadece alkoldeki istenmeyen kokuyu azaltır. Tek distile etil alkoldeki metil alkolden kurtulmak ve içimini yumuşatmak isterseniz en az bir defa daha distile etmeniz gerekiyor.

  11. Özgür Cevapla

    Merhaba. 1litre etil alkole 1.5lt su ve 1.5 lt sprite koyarak iyice karıştırıyor ve sonrasinda 1 gün bekletiyorum. Bu yaptığımın sağlık açısından bir sıkıntı var mı?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Sorduğunuz eğer alkolün size verdiği zararsa evet var. Alkolün her türü sağlığa zararlıdır. Eğer sorduğunuz gazlı içecekse evet var. Geriye su kalıyor ama buda zaten karışım içinde çok yararlı olmuyor. Sizi tenkit için bunları yazmıyorum çünkü bu tip soruları sürekli alıyorum. Alkolün zarar vermeyen bir türevi kesinlikle yok burada önemli olan sizin alkolü tükettiğiniz miktardır. 1 kadeh yarar, 2 kadeh karar, 3 kadeh zarar diye büyüklerimiz bize öğretti. Ben şahsen bu öğüde uyamıyorum ve daha fazla tuketiyorum. Lütfen siz daha fazla tüketmeyin. Ayrıca bu soru genellikle bana mail olarak geliyor ama yorumlarda çok nadir soruluyor. Açık yürekli ve samimi yaklaşımınız içinde ayrıca teşekkür ederim. Keşke herkes sizin kadar kendini net ifade edebilse.

  12. Cemal Cevapla

    Mrblar üstad,benim sorum votkayı içtikten sonra ertesi günü midemi rahatsız etti.daha önce ictigimde hiçbir sorun yoktu, tşkler

  13. Erden Bayraktar Cevapla

    Merhaba. Aktif karbon filtreleme işini, içinde filtrelemesi olan su arıtma sürahisiyle yapabilirmiyiz?

    1. Erden Bayraktar Cevapla

      Aynı zamanda Bu su arıtma sürahisi MAGNEZYUM TAKVİYELİ

      Merhaba. Aktif karbon filtreleme işini, içinde filtrelemesi olan su arıtma sürahisiyle yapabilirmiyiz?

      1. keyifleryerindee Cevapla

        Magnezyum takviyeli olunca da alkol kaybının önüne geçmiyor. Bizim amacımız sadece alkolün kötü kokusundan kurtulmak. Magnezyum takviyesi bence geri plandaki bir ayrıntı. Magnezyum takviyesine ihtiyacı olan biri bu eksikliğini alkolü filtrelerken gidermeyi çok düşünmez gibi geliyor bana

    2. keyifleryerindee Cevapla

      Bence bu tip sürahileri kullanmayın çünkü içinde aktif karbon olsada yapılış amacı içme suyunu filtrelemek olduğu için Aktif karbon dışında da malzemeler kullanılıyor. Blogumda bu tip sürahileri kullanıp deneyimlerini paylaşan takipcilerde ciddi alkol kaybı yaşadıklarını belirttiler. Bunca deneyime dayanarak sürahi ile filtreleme konusu bence gereklisiz bir konu.

    3. Filtrasyon Uzmanı Cevapla

      İçindeki filtre aktif karbon filtre ise evet olur. Damak tadınıza göre bir kaç defa işlemi tekrarlamanız gerekebilir. Endüstriyel Filtrasyon Uzmanı Gencer DİKER

      1. feyyaz Cevapla

        merhaba brita akıllı sürahin,n f,ltresinde karbon yok bıldıgım kadarıyla ama suya bir hafiflik veriyor kokusunu alıyor alkolu bunla filtrelesek zararı olurmu acaba bilginiz varmı

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Kesinlikle kullanmayın. Kullandığınızda alkolde çok ciddi kayıp yaşarsınız. Test edip deneyimini paylaşan birçok arkadaşımızın yorumunu yazıların altında bulabilirsiniz.

  14. Hüseyin Cevapla

    Merhabalar, tıbbi kullanım için üretilen etil alkolden viski veya votka yapılabilir mi? Zira piyasada şu an tarımsal etil alkol yok.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Tıbbi amaçlı üretilmiş etil alkollerde diğerleri gibi tarımsal kökenlidir. Temin ettiğiniz yere güveniyorsanız yapılabilir.

      1. Leyla Cevapla

        Merhaba tıbbi alkollerde içki yapılmasını önlemek için çok ağır ve icilemez bir acılık ekliyorlar. Üzerinde etil alkol yazıyor, tarımsal olduğu yaziyor ama icilemiyor 😔

  15. Serkan Cevapla

    Merhaba.Aktif karbondan sorunsuzca 500ml etil alkolu geçirdim.200 ml Su ve şekeri eritip 500 ml daha su ekledim.Daha sonra her ikisini karıştırdım.Hafif buğulu bir renk aldı.Sanki kireçli su gibi.Bu uçuk beyaz renk neden oluşmuş olabilir.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Kullandığınız şeker veya suyun kirecinden kaynaklanıyor olabilir. Rafine şeker sonuçta kendi içinde toz parçacıkları içerir. Hafif bulanık renk dışında bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bence votka yapımında şeker ilave edilmesine gerek yok. Eğer şeker ilave etmek istiyorsanız hiç risk almadan gliserin ekleyebilirsiniz. Elinizdeki votkayı tüketmekte bir problem yok.

  16. şafak Cevapla

    1litrelik etil alkol biraz dokuldu(az bisi) 9 kez active karbon(aquamaster active carbon ) filitreden gecti. 900ml kaldi bunuda 1460ml su ile seyreltip icine 5 kesme seker attim lakin sise buglu raki gibi hafif beyaz
    1 )iyi marka su kullanildi
    2) yukarda belirttigim filitrede n 9 kez gecti
    3)cok saglam pamuk, doktor maskesi tülbent ve temiz olduklarini onayladiktan sonra filtre islemine başlandı
    Ben nerde hata YAPTIM ??yil basina az kaldi bu icilirmi emeklerim bosami gitti?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Bence işlem hatası yok. Bu problemi bu aralar birçok takipçimiz dile getiriyor. Eğer anason ekleseydiniz size alkol kaybı derdim ama alkole su eklenince bu kesinlikle normal değil. Su iyi kalite diyorsunuz. Aklıma ilk gelen diğer takipçilerin aynı şikayeti. Diğer ve küçük bir ihtimalde pamuk olabilir. Bunu öğrenmenin en pratik yolu yaptığınız votkayı filtre kahve kağıdından geçirmek. Eğer filtre kahve kağıdı sonrasında berrak bir hal alırsa sorun pamuktur ancak aynen kalırsa sorun alkolde.

  17. Mehmet Eraltan Cevapla

    İyi günler, pot still ile elde edilen göbek alkol ortalama 75 abv olabiliyor, bu alkol 40avb ye seyreltiğinde (1l 75 abv alkole 0,88l su ilavesi) elde edilecek votka 1l 96 abv alkole 1,4l su ilavesi ile elde edilecek votkanın lezzet ve kalite olarak farklılıkları varmıdır, ikinci sorum ise karbon filtreleme işlemini saf alkol ile mi yoksa seyreltilmiş alkol ile mi yapmak daha uygundur. Teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Tek seferde %75 saflığa ulaşıyorsanız bu oldukça başarılı bir değer. Votka yapımında kullanılan alkolün saflık değerinden ziyade alkolün distilasyon sayısı ön plandadır. Eğer ikinci distilasyonla %96 oranına çıkıyorsanız elbette daha iyi olur ancak ikinci distilasyonda %75 e çıkıyorsanız hazır satılan tek distile %96 lık etil alkolden daha kaliteli bir votka elde edersiniz.

  18. Deniz Cevapla

    Etil alkol karaborsaya düştü resmen. Her zaman aldığım eczaneler şuanda tedarik edemiyorlar. Söylediklerine göre sıkı denetim gelmiş.
    İnternette satilanlara da güvenmiyorum beklicem artik.

  19. Kaan Cevapla

    Efendim merhabalar. Öncelikle emeğiniz için teşekkür ederim. Benim bir sorum var.
    Arkadaşlarım, eti alkolü hiçbir işlemden geçirmeden herhangibi bir meyve suyuna 1/10 oranında katarak içiyorlar. Ben de onlara bir kez eşlik ettim. Herhangibi bir filtrelemeden geçirmeden içilen etil alkolün vücudumuza nasıl bir zararı olabilir ? Bir zararı var mıdır ? Anlaşılacağı üzere, benim endişem alkollü içeceğimin tadının kalitesi değil, insan bedeni üzerindeki olumsuz fizyolojik etkileridir.
    Teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkol tek distile olduğu için içinde azda olsa metil alkol ihtiva eder. Sürekli ve yüksek miktarlı kullanımda sağlığınıza zarar verir. Tıp konusunda herhangi bir eğitimim olmadığı için kademeleri, süreçleri ve tüm etkileri hakkında tam olarak bilgiye sahip değilim. Etil alkol bile vücut tarafından zehir olarak algılanıyor ve vücut dışarı atmak için mücadele veriyor. Karbon filtre yalnızca alkoldeki istenmeyen kokunun önlenmesinde kullanılıyor. Daha az zararlı sigara olmadığı gibi daha az zararlı bir alkol türüde yok.

  20. Rabia Cevapla

    Bi arkadaş 2.4 lt karışımi ne kadar aktif karbondan gecirmeliyiz diye sormuş. Sizde karisimi degil etil alkolu gecirmelisiniz ýazmissiniz. Ama yukarida da, etil alkolu seyrelttikten sonra mutlaka karbondan geçirin diye anlatmissiniz. Acikcasi kafam karıştı. Bilgi verirsenkz sevinirim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Kafanız karışmasın,yazışmaları daha detaylı incelerseniz. Aktif karbonun seyreltmeden on ce kullanılması gerektiğini söylüyorum ancak seyreltme yapan ve elinde alkol kalmayan birine “boş verin önemli değil ” diyemem. Elbette seyreltilmemiş alkolün filtre edilmesinden alınan verim alınamaz. Ayrıca eğer aromalandırma veya anasonlama yapıldıysa da aktif karbon hem aromayı hemde anasonu etkisiz hale getirebilir. Aktif karbon filtre kullanın, özellikle öneriyorum. Seyreltme öncesi kullanın diye tekrarlıyorum. Eğer elinizde etil alkol kalmadıysa ve elinizdeki tüm etili seyrelttiyseniz yine kullanın.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Aktif karbon etil alkolün içindeki kokuyu azaltmaya yarar. Aktif karbon kullanmadan yapılırsa keskin alkol kokusu olabilir.

  21. Deniz Cevapla

    Merhaba, karbon filtreden sonra 1 litre etil alkolün içine 1.4 erikli kaynar suyu ekledim bir de böyle denemek istedim ama kaç saat geçti su hala bulanik anlamadim neden böyle oldu. Normal sicaklikta su eklediğimde berrak olmuştu. Elimde 2 litre bulanik votka var içilir mi yoksa dökeyim mi ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Su kaynadığı için yada kaynadığı kaptan kireç karıştığı için bu sorunu yaşamış olabilirsiniz. Sizinde belirttiğiniz gibi elinizde 2.4 litre hafif bulanık bir votka oldu. Atmanız gerekmez, tüketilebilir.

      1. mahir Cevapla

        Bende de aynı durum oldu. Erikli suyu sıcakkken ekledim ve bildiğiniz rakı beyazlığına yakın bir bulanıklıkta votka oldu. Bunun neden olabileceği hakkında bir fikriniz var mıdır?
        Birde etil ekleyerek v.s düzeltilebilir bir durum mudur?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Bu durumun yaşanması kesinlikle normal değil. Kullandığınız su ve alkolü gözden geçirmekte fayda var.
          1. Kullanılan alkolün etil alkol olduğundan emin olun. Metil alkolde beyazlama olasılığı daha yüksektir. ispirto mantığı gibi düşününün, ispirtoda anason yağı yoktur ancak su eklendiğinde beyazlar.
          2. Suyu ısıtırken kireçli bir haznede ısıttıysanız kireç karışmış olabilir
          3. Karışım sonrası hava teması kesindiyse renk bulanık gibi görünebilir, böyle bir durum varsa havalandırmak yeterli olur.
          4. Eğer sorun alkol kaynaklıysa aynı alkolü eklemek sorunu çözmez.

          1. Mahir

            Etil alkol testi yaptım. Alcotes ile o yüzden şüphem yok. Su Erikli ama kaynattım. Kaynattığın tencere Celik ve de kirecden eser yok.

            Bu sorunla karşılaşan başkaları da var ya karbon filtre kaynaklı ya da sıcak su ?

          2. keyifleryerindee

            Alkolden, su ve kireç olasılıkları ortadan kalktığına göre söylediğiniz gibi sıcak su ve karbon filtre ihtimalleri kalıyor. Bu sorunun kaynağını tam olarak bulabilmek için bu iki ihtimalin küçük miktarlı testlerle incelenmesi gerekiyor. İlk denemede sıcak su kullanmadan karbon filtre, ikincide karbon filtre kullanmadan yalnızca sıcak suyla deneme yaparsanız sorunun tam olarak nereden kaynaklandığını bulmuş olursunuz. Eğer bu çalışmayı yapıp bizimle paylaşırsanız deneyiminizden hep birlikte yararlanmış oluruz. Emeğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

  22. Deniz Cevapla

    Merhaba, votka tariflerinde gliserin ekleyen de var. Gliserin ne işe yarar neden eklenir içime etkisi nedir ? Araştirdim ama bulamadim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Gliserin şeker tadını verir ve yoğunluğu arttır. Votkaya birşeyler ekleyerek içiyorsanız (örn. vişne suyu ) zaten gliserin eklenmesine gerek yok. Gliserin konusu abartıldığı kadar önemli bir konu değil.

  23. cüneyt Cevapla

    Merhabalar üstad, sizin tariflerinizle votka yaptım kendime.Ama deneme olsun diye ilk yaptığım votkanın içine limon kabuğu,zencefil, çubuk tarçın ve bir çay bardağı toz şeker koydum, birkaç gün beklettim. Ortaya açık çay renginde ama nefis bir aroması olan bir votka çıktı. Keyifle tükettik. Sonrasındaki denememde aynı şeyleri kullandım ama tarçın eklemedim. Bu seferde limonata renginde ve yine nefis bir aroması olan votka oldu. Paylaşmak istedim. Herkese keyifli günler.
    Bu arada Cem beye Karbon Filtre konusundaki paylaşımı için çok teşekkür ederim. Bir dahaki filtreleme işlemini onun önerileri doğrultusunda yapmaya çalışacağım.Gerçi PVC boru sistemini çok tasarlayamadım kafamda ama mutlaka deneyeceğim. Tekrar teşekkürler.

  24. Deniz Cevapla

    Merhaba, tesadüf bu sayfadaki yorumlari okudum da aldiğimiz etil alkolün içinde bir miktar metil olduğunu söylediniz. Bu insan sağliği açisindan kabul edilebilir bir oran mi ? Kaş yaparken göz çikarmayalim hocam tedirgin oldum. Ben eczaneden Dr.Derman marka etil aliyorum. Eczaci çalişan tatli alkol demişti.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkol bir defa distile edildiği için içinde küçük miktarda metil alkolde bulunur. Bu miktar aslında kabuledilebilir olsada sürekli ve yüksek miktarlı kullanımlarda zararlı olabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için etil alkolü tekrar distile etmek ve metil alkolü ayrıştırmak en iyi çözümdür.

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Distilasyon ünitesi kullanmanız gerekiyor. Basitçe distile su makinesi de kullanabilirsiniz daha detaylı imbik sistemlerde. Her ikiside işinizi görecektir. Distile su makinesi pratik ve ucuz olduğu gibi boyut olarakda oldukça küçüktür. Önerim distile su makinesi kullanmanız ama takdir elbette sizin.

          1. Deniz

            Distile su makinasi malesef bütçemi aşiyor. Tencerede kaynatmak bir çözüm olabilir mi ?

          2. keyifleryerindee

            Ucuz yollu bir düdüklü tencere alıp kendi sisteminizi kurabilirsiniz. Düdüklü tencereden imbik yapımı yazarsanız internette birçok örneğini bulabilirsiniz. Tencerede direk kaynatmak ancak alkol kaybına neden olur.

          3. ozgun

            distille sumakinesi ile ikinci ve üçüncü distilasyonu nasıl yapıyoruz.. nekadarını atıyouruz nekadarını tutuyoruz su ekliyo rmuyuz . detya anlatım varmıdır.

          4. keyifleryerindee

            Distile su makinesi gibi bir imkanınız varsa şanslısınız demektir. Öncelikle kaynatma kazanının içene alkolü eklerken 500 ml çeşme suyu ekleyin ve distilasyona başlayın. 68 derece ile 78 derece arasında çıkan alkolü atın çünkü etil alkol 78 dereceden sonra buharlaşacaktır. Bundan sonrası içinde kendinizce sınıflandırma yapabilirsiniz. Bence yapılması gereken sınıflandırma 78 ile 80 arasında çıkan alkolü ayırın ve bunu baş olarak adlandırın. 80 ve 85 arasında çıkanı ayırıp bunuda göbek olarak adlandırın. 85 ile 99 arasında çıkanıda kuyruk olarak adlandırın. 99 derece sonrasında kaynatma kazanında zaten su kalacaktır. Üçüncü distilasyonu yapacaksanızda ayırdığını parçaları teker teker distile etmenizi öneriyorum.

  25. Cem Cevapla

    Arkadaşlar bir konuyu açıklamak isterim, söyleyeceklerim sadece votka yapımı için geçerlidir öncelikle onu belirteyim.
    Blog sahibinin de belirttiği gibi aslında votka yapımı diye bir şey yoktur. Elinizdeki en saf, kokusuz alkolü, yine en iyi suyla %40 oranında birleştirirsiniz adı votka olur. İçine aroma falan herhangi bir şey koymayın, votka aroması diye satılan şeylere de “inanmayın”
    Gelelim filtre aşamasına, blog sahibinin de müsaadesiyle öncelikle filtreleme konusunda bir kaç hata yaptığını söylemek isterim;
    1. Asla akvaryumcudan vs.. alınan şu bilindik silindirik aktif karbon kömürleri kullanmayın.
    * Absorbe edebilme kapasiteleri sınırlıdır,
    * Gıdasal üretim amacıyla kullanılmaları yanlıştır
    * Çok fazla toz bırakır (filtre sonrasında).
    Kullanmanız gereken “hindistan cevizi”nden imal edilmiş, aktif karbondur. Çok daha fazla oranlarda absorbe edebilme kapasitesine sahiptir, gıdasal üretim amacıyla kullanıma uygundur ve diğerine göre çok daha az toz bırakır (filtreleme sonrasında).
    2. Votka için kullanacağınız alkol her zaman “seyreltildikten sonra” sonra filtre edilmelidir. Yani önce alkolünüzü suyla seyreltip, en azından %50 civarına getirmeli ve öyle filtre etmelisiniz. Sonra istediğiniz orana (%40 standarttır) seyreltebilirsiniz. En ideali önce hangi alkol derecesini istiyorsanız ona seyreltmek, filtrelemeyi sonra yapmaktır.
    Rakı yapmakta kullanacağınız alkolü maalesef seyreltip filtre edemezsiniz çünkü sonrasında içine koyacağınız anason alkolle doğru düzgün karışmayacak, yaptığınız rakıya su koyduğunuzda beyazlamayacaktır. O nedenle mecburen onu seyreltmeden filtre etmelisiniz.

    Nasıl bir filtre olacağı konusuna gelince, şişeyle yapacağınız filtreler kötünün iyisidir. Yani idare eder diyelim.
    Alkol ne kadar uzun süre karbon ile temas ederse sonuçta o kadar iyi olur, o nedenle iki şey yapabilirsiniz bunu uzatmak için, bir daha uzun bir nesnenin içinden geçirirsiniz, iki içinden geçirdiğiniz nesnede daha uzun süre tutarsınız. Standart şişe filtreler bu iş için “ideal değildir” işe yaramaz mı? Elbette yarar. Ama dediğim gibi kötünün iyisidir. Daha doğru bir deyişle hiç yoktan iyidir.
    Evde yapabileceğiniz en basit şey, en az bir metrelik bir pvc boru içerisine hindistan cevizinden üretilmiş aktif karbonu koyup, saniyede bir iki damla çıkacak şekilde filtre etmenizdir. Borunun altına ister damlama sistemlerinde kullanılan musluklardan takın, ister kendi çözümünüzü üretin size kalmış.
    Bu şekilde en az üç defa filtre ederseniz çok ciddi bir biçimde tad değişikliğini farkedersiniz. Yani kesinlikle uğraşmanıza, zamanınıza değecek bir tad değişimi olacaktır.
    Son olarak karbonu aktif etme konusu var, paketinden çıakrttığınız karbonla direk filtreleme yapamazsınız. Öncesinde suyla aktive etmeniz (aktif karbon ismi buradan gelir), yani yıkamanız, bir süre bekletmeniz gerekir. Karbonu suya koyduğunuzda cızırdamaya başlayacak ve bir süre sonra cızırdamalar sona erecektir. İşte karbon aktif edilmiş oldu 🙂
    İşin püf noktası şu, eğer bu işlemi çeşmeden alacağınız suyla yaparsanız, çeşme suyunun içerisinde zaten türlü türlü klor, kalsiyum, vs.. olacağı için “kömürü kirletmiş” olursunuz ve filtreleme işi baştan sıkıntıya girer.
    Ya su arıtma cihazından çıkan suyla aktive edip yıkayacaksınız ya da bir 10 litrelik damacanayı heba etmeyi göze alıp onunla aktive edeceksiniz.
    Ben düzgün bir su arıtmadan çıkmış suyu şiddetle tavsiye ederim. Evinizde yoksa arkadaşlarınızdan birisine rica edin 10 litre alıverin.
    Yazdıklarım biraz harala gürele ve düzensiz oldu farkındayım, bunun için özür dilerim düzenlemeye vaktim yok.
    Özetleyecek olursak;
    * Hindistan cevizinden imal edilmiş aktif karbon kullanın “kesinlikle”
    * Arıtılmış su kullanın
    * En az bir metrelik pvc boru kullanın, saniyede bir iki damlayı geçmeyin
    * Votka için kesinlikle “önce seyreltin, sonra filtreleyin”
    * Karbon filtreden sonra kalan kömür tozları için kahve filtresi ya da daha iyisi aspiratör filtresi kullanın. Aspiratör filtreleri kahve filtresine göre çok daha sık ve tutuculuğu çok daha yüksektir.
    Herkese kolay gelsin.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Cem Bey deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Sizinde belirttiğiniz gibi “Alkol ne kadar uzun süre karbon ile temas ederse sonuçta o kadar iyi olur” bu ifadeye sonuna kadar katılıyorum. %50 suyla seyreltilmiş alkol seyreltmeyle doğru orantılı olarak %50 oranında daha az temas edecektir diye düşünüyorum. Alkolün karbon filtreden geçirilmesi, etil alkolü gıdai alkole dönüştürmez yalnızca istenmeyen kokuların bir miktar önüne geçer. Aktif karbon filtre zeolit mantığının tam tersi şekliyle çalıştığı için aktive edilmesi sürecinde kullanılan su elbette önemlidir ancak tozlardan kurtulmak için çeşme suyu idealdir. Hindistan cevizinden yapılan karbon hakkında çok defa soru alıp elimden geldiğince cevaplamaya çalışmıştım. Sizin yorumunuz bu soruların derlemesi gibi olmuş, bende elimden geldiğince cevap vermeye çalışıyorum.

      1. Cem Cevapla

        Sulandırıp filtre etme ve sadece alkolü filtre etme konusunu oldukça araştırdım. Bir türlü sulandırma fikrine alışamadığım için özellikle araştırdım hatta 😀
        İlk filtreleme işlemlerime başladığım zaman bana da sulandırmadan filtrelemek daha mantıklı geliyordu.
        Şöyle bir açıklaması var, bazı maddeler alkolün içinde çok rahatlıkla çözünebiliyor ve ayrıştırması daha zor oluyormuş. Bu nedenle suyla karıştırıldığında bu maddeler alkole değil suya bağlanıyor ve karbon filtre tarafından daha rahat absorbe edilebiliyormuş.
        Rakı yapacaklar için zaten konunun pek fazla bir önemi yok, her halükarda sulandırmadan yapmak durumundalar filtrasyonu.

        Gıdai alkolden ne kastettiniz anlayamadım, ben bir önceki yorumda ceviz kabuğu kömüründen elde edilen aktif karbonun gıda endüstirisinde kullanmaya uygun olduğunu belirtmek istemiştim. Akvaryumcularda bulunan karbonlar, gıda alanında kullanmaya uygun karbonlar değilmiş. Ha ne zararı olur ya da var mıdır bilemiyorum. Ancak hindistan cevizinden elde edilen karbonun tutuculuğu, akvaryum filtrelerinde kullanılan karbonlara göre çok daha fazla. En büyük artısı bu sanırım.

        Konudan bağımsız olarak son zamanlarda metil alkolü, etilden ayırabilme / etil içerisinde tespit edebilme ile ilgili bilgi toplamaya çalışıyorum. Son zamanlarda ne yazık ki piyasadan temin edilen ve %96 etil alkol olduğu söylenilen ürünler içerisinde metil de çıkmaya başlamış.
        Oldukça önemli bir konu bizler için, siz de vakit ayırabildiğinizde araştırabilirseniz aydınlatıcı olacaktır takipçileriniz açısından.
        Blogunuza da bu şekilde tesadüfen ulaştım zaten. Güzel bir kaynak oluşturmuşsunuz elinize sağlık. 👍

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Tıbbı amaçlı etil alkol tek distile olduğu için içinde bir miktar metil alkol ihtiva eder. Distile içkiler en az iki defa distile edilerek metil alkol ayrıştırılır. Metil alkol ETIL alkole göre daha düşünü kaynama noktasına sahiptir. Ikinci distilasyonda bu kısım ayrılır. Aslında karbon filtre konusundan daha önemli olan ikinci distilasyonun uygulanmasıdır. Şu anda piyasada satılan tıbbi etil alkolün ikinci defa distile edilerek kullanılması en mantıklı çözüm olacaktır.

          Araştırmalarınızı ve deneyimlerinizi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim.

        2. Filtrasyon Uzmanı Cevapla

          Süper bir yorum olmuş gerçekten filtrasyon konusunda en az benim kadar tecrübeli birini görmek güzel ancak profesyonel yöntemleri es geçmemenizi öneririm. Su arıtmacılarda (sadece evsel su arıtma değil havuz filtreleri, akvaryum filtreleri vs de bulunan) 20″ kartuş filtre haznesi yada 10″ big blue filtre haznesi içine yeniden doldurulabilir kartuş yerleştirirseniz. Bu kartuşun içinde de hindistan cevizinden aktif karbon kullanırsanız neredeyse pimaştan aldığınız verimi votkanızı hava ile temas ettirmeden almış olursunuz. Aktif karbondan sonra sırasıyla 10 mikron 5 mikron ve son olarak 1 mikron nylon filtreden de geçirebilirseniz tadından yenmez. Ayrıca ve ayrıca asla su filtrasyonunda kullanılan polipropilen filtreler alkolde kullanılamaz. Filtre alkol ile tepkimeye girerek erir ve plastik içmiş olursunuz. Aynı şekilde filtre kabınız da nylon yada polietilen olmalı, uzun süre temas etmeyecekse polyester de kabul edilebilir ve her zaman en iyisi paslanmaz çeliktir. Endüstriyel Filtrasyon Uzmanı Gencer DİKER

          1. keyifleryerindee

            Gencer Bey, bilgilerinizle bizlere verdiğiniz destek ve ayırdığınız zaman için herkes adına size çok teşekkür ederim.

  26. Serdar Cevapla

    Filtrelediğim etil alkole, bilmeden karbonatlı su eklemişim. Eşim sağolsun suya koymuş diyet için 🙂
    Sizce sıkıntı olur mu, buğulu bir görünüm var.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Karbonat sonuçta tuz türevi bir bileşen. Miktar çok düşük miktardaysa birşey olmaz ama tadı hissediliyorsa o zaman sorun var demektir. Tam fen bilgisiyle matematik sorusu gibi olmuş. Tuzlu su çözeltisine alkol eklenince karışımın oranları nedir ? Okul yıllarında hep kendime sorardım bu problemler günlük hayatta ne işime yarar diye?

  27. Özgür Cevapla

    Evde votka denemem oldu. Ama nedense votka berrak değil. Sıkıntı nerden kaynaklandı acaba ve içilebilir mi bu haliyle

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkole su dışında birşey eklemediyseniz kullandığınız suyun içerdiği klor veya suyun farklı bir negatif etkisi söz konusudur.

        1. Serdar Cevapla

          Merhaba ,

          Ben de dün akşam yaptım, 4 kere karbondan filtreledim alkolü, sonra toz ya da kömür kalmasın diye alkolü sadece kağıt filtreden süzdüm, suyla karıştırınca buğulu bir görünüm kaldı. şeker falan katmadım.

          Açıkçası ben de ikilemde kaldım.

  28. M .Kemal Taşkın Cevapla

    Merhaba.Ben ilk kez rakı yapmayı deneyen 48 yıldır haftada 2-3 kez 3 dubleyi geçmeden rakı içen bir içiciyim.sizlerin yazılarınızı okuyarak ve yorumlarınızdan faydalanarak bu işe kalkıştım iyikide kalkışmışım tavsiye ettiğiniz şekilde verdiğiniz oranları birebir uygulayarak vede virago markasının ürünlerini kullanarak ilk bir litrelik rakımı yaptım.gerek anason yağı gerekse yaş üzüm aroması vede harika beyazlaması ile bana göre içimi,rengi ve kokusu ile çok güzel bir rakı elde ettim.Buradan sizlere ve virago firmasına çok teşekkür ediyorum.Sizi takipe devam edip yeni ürünlerinizi deneye devam edicem.Sizi destekliyorum. Hoşçakalın…

  29. coşkun Cevapla

    hocam merhaba,
    yazınızda votka aroması olmadığını yazmışsınız ama şu anda her yerde votka aroması satılıyor. googleye votka aroması yazınca onlarca votka aroması çıkıyor. açıkçası biraz kafam karıştı. votka aroması yoksa bu satılanlar nedir?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Içki yapımında aroma vermek için farklı bitkilerin tatları kullanılır. Rakıda anason, tekilada agave, cinde ardıç, likörlerde meyveler ve baharat v.s. peki votkada hangi bitkinin tadı kullanılıyor? Asıl sorulması gereken soru bu. Votkada herhangi bir bitkinin tadı kullanılmaz. Alkol ve su kullanılır. Elbette kaliteli votka diye birşey vardır. Yazımda da anlattığım gibi distilasyon ve filtreleme sayısı, saklama koşulları, kullanılan teknolojik altyapı kaliteyi ve maliyeti direk olarak etkiler. Bu maliyetler ve kalite standardı votkanın içinde aroma amaçlı bir bitki kullanıldığı anlamına gelmez.

  30. tayfun Cevapla

    Hocam Selamlar,

    Aktif Karbon için tavsiye edeceğiniz bir marka var mıdır?
    Siz hangi marka kullanıyorsunuz?

    Ayrıca 2,4 litrelik bir karışımı ne kadarlık bir karbondan geçirmeliyiz. Bu kullandığımız aktif karbonu tekrar kullanabilir miyiz? Kullanabiliyorsak kaç kere daha kullanabiliriz?

    Kafamda deli sorular… (cehalet zor hocam)

    Şimdiden teşekkürler verdiğiniz cevaplar için.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Aktif karbon için özellikle önerilecek bir marka yok, akvaryumcularda satılan herhangi bir markayı alabilirsiniz.
      Aktif karbondan karışımı değil etil alkolü geçirmelisiniz.
      Kullanacağınız aktif karbonun en az 500 gr olmasını öneriyorum.
      Aktif karbonun kullanım sınırı ya da sayısı yoktur, defalarca kullanılabilir. Kullanmadan önce ve sonra temizlemeyi ihmal etmeyin

      1. ferhat Cevapla

        hocam ben aktif karbon aldim ve yikadim defalarca ama ne yaparsam yapayim suzerken karbonun siyah toz rengi karisiyor yaptigim votka renkleniyor.ne yapmaliyim? kahve filtresi bunun icin mi ? ve onu nerden alacagiz

  31. Medet Cevapla

    Geçenlerde bir firmaya votka aroması sordum, ellerinde olmadığnı ama beklersem bulabileceklerini söylediler. Sonra sizin birkaç ürününü tavsiye ettiğiniz virago kimyaya sordum, onlar votka aroması satmadıklarını ve satmayacaklarını belirttiler. Yazınız ile kafamdaki sorular netleşti. Madem votka aroması yok, neden bazı firmalar satıyor? Ciddi ciddi alacaktım, hatta linki şurada..

  32. Serdar Cevapla

    Sitenizde eksik bir parça olan votkayı koymanız son derece isabetli olmuş.
    Tek bir sorum var. Votka yaparken, kesmeşeker kullanım hakkında bir görüşünüz var mıdır?
    İnternette bazı videolarda kesmeşeker eklemesi yapılıyor.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Ben hiçbir zaman kesme şeker yada farklı bir tatlandırıcı eklemedim. Etil alkolü ne kadar çok karbondan geçirirseniz içimi o kadar yumuşar. Pahalı votkalar birkaç defa distile edilip filtreleniyor, bu işlemler için geliştirilmiş yüksek teknoloji fabrikalarda üretim yapılıyor. Biz tek distile etil alkole şeker ekleyip aynı kaliteyi yakalamaya çalışıyoruz.
      Eldeki imkanlarla en iyisini yapmaya gayret göstermek elbette çok güzel ama altı boş şehir efsanelerine inanıp peşinden gidilmesi doğru değil. Siz en doğrusunu yapıp araştırıyorsunuz, sorguluyorsunuz ama çok büyük bir kitle internette izlediği videolara inanıp her söyleneni yapıyor.

      1. Kaan Cevapla

        Karbon filitre işlemini saf alkoldemi yoksa %40 oranında sulandırdıktan sonramı daha uygun … Teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir