Evde içki yapımı için içilebilen etil alkol gereklidir. İçilebilen etil alkole gıdai alkol denir. Alkol maişe içinde fermantasyonla oluşur. Fermantasyonla oluşan etil alkol bir defa distile edildiğinde evsel yada tıbbı kullanım amaçlı etil alkol elde edilir, bu alkol öldürmez ama gıdaya uygun yani gıdai alkol olabilmesi için bir kere daha distile edilmesi gerekir. Evde içki yapımı için en az iki distile etil alkol bunun için gereklidir ve bu alkol aromalandırılarak farklı içkilere dönüştürülebilir. Bu alkole sadece su eklerseniz votka yapmış olursunuz, agave aroması eklerseniz tekila yapmış olursunuz, cin aroması eklerseniz cin yapmış olursunuz, malt aroması eklerseniz viski yapmış olursunuz yada anason eklerseniz rakı yapmış olursunuz. Evde içki yapımı için muhakkak en az iki distile etil alkol kullanın içiniz rahat olsun. Etil alkolü bidonla dışardan alıyorsanız evdeki düdüklü tencereyi feda edin, kendinize bir distilasyon ünitesi yapın. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Evde İmbik Yapımı başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Evde içki yapımı konusunda, diğer blogum https://www.keyifleryerinde.online/ üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Evde içki yapımı konusuna yeni başlayanlar için kılavuz niteliğinde bir yazı yazdım. Bana gelen sorulardan yola çıkarak hobi olarak evinde kendi içkisini yapmak isteyenlerin kafalarındaki soru işaretlerini büyük ölçüde ortadan kaldırmak için böyle bir çalışma yapmam gerektiğini düşündüm.

Blogumu takip edenler bilir, aynı soru birden fazla takipçiden yanı şekilde yada farklı şekillerde gelirse o konu hakkında muhakkak bir yazı yazarım ve elimden geldiğince detay vermeye çalışırım. Genelde yazılarımın altında soru cevap şeklinde geçen yazışmalarda takipçilerime bilgi vermek adına olur. Sözü daha fazla uzatmadan adımlara geçiyorum. Amacına uygun bir yazı olacağını düşünüyorum. Bir önceki yazım Votkadan Neler Yapılır? bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Evde İçki Yapımı

Uzun zaman önce hobi olarak kendi içkimi yapmaya karar verdim ve araştırmaya başladım. Nereden başlayacağımı çok bilmiyordum ve başladım araştırmaya. İnternette bulabildiğim kaynaklardan bilgi edinmeye çalıştım. İnternet arama motorlarına evde içki yapımı yazdığımda ilk sayfanın tamamı reklam doluydu. Hobi olarak kendisi için bu işi yapanlar zaten konuya yeteri kadar hakimdi ama anlatımları çok karmaşık geliyordu. Kendileri konuya hakim oldukları için detaya girmiyorlardı. Araştırma yaparak notlar almaya başladım. Notlarımı derledim, denemeler yapmaya başladım ve denemelerimin her adımını kaydettim. Sonuçta kendimce oluşturduğum bir kaynak ortaya çıktı. Bir blog açıp derlemelerimi buradan paylaştım. Blogumu en baştan beri takip edenler için sorun yok çünkü onlar sıralamamı biliyor ancak blogumu yeni okumaya başlayanların kafası karışabiliyor. Bloguma kendi gündemimi ve diğer hobilerimide ekleyince, blogum internetteki bilgi karmaşası olarak isimlendirdiğim yerlere dönüşmeye başladı.

Bana gelen sorularının yanıtları genellikle blogumda var ancak blogumu yeni okumaya başlayanlar tüm blogu tek seferde okuyamayacakları için sorularının yanıtının blogun neresinde olduğunu bilemiyorlar. Hobi olarak bu konuya emek verecekseniz kalem kağıdınızı hazırlayıp notlarınızı almaya başlayın. Yazının ilerleyen bölümlerinde diğer yazılarımı kaynak göstererek sıralı şekilde yönlendirmeler yapacağım. Sıralamayı takip ettiğinizde ve kendi anlayacağınız şekilde notlarınızı aldığınızda bu konuda edindiğim bilgileri size büyük ölçüde aktarmış olacağım.

Eve İçki Yapmaya Karar Verdim

Eğer sizde evde içki yapımı için karar verdiyseniz yapmanız gereken etil alkol temin etmektir. Etil alkol temin etmenin iki yöntemi var.  Ya etil alkolü kendiniz yaparsınız yada hazır etil alkol alabiliriniz. Eğer etil alkolü kendiniz yapacaksanız izlemeniz gereken adımlar;

Maişe Hazırlamak

Etil alkol yapımı için öncelikle maişe kurmak gerekir. Maişenin içinde temelde şekerli su ve maya karışımıdır. Maişenin hazırlanması için gerekli malzemeler ve detayını 12 Ağustos 2018 de yazdığım Maişe Hazırlama başlıklı yazımda detaylı bir şekilde anlattım. Bu konu için detaylı bilgiye bloğumdaki Maişe ya da Yaygın Telaffuzuyla Manşe Nasıl Hazırlanır? yazısını bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Fermente Etmek

Fermente etmek yada fermantasyon, maişe içinde alkol oluşumu demektir. Maişe kurulduktan sonra alkolün oluşabilmesi için fermantasyon süreci başlar ancak fermantasyon için olmazsa olmaz koşullara ihtiyaç vardır. İdeal fermantasyon koşulları hakkında detaylı bilgi için fermantasyon konusunda elimden geldiğince detaylı bilgi verdiğim,  19 Ağustos 2018 de yazdığım İdeal Fermantasyon Koşulları isimli yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Distile Etmek

İçiler temelde iki türdür. Biri distile diğeri fermente içkilerdir. Rakı, viski, cin ve tekila distile içkiler grubunda yer alırken bira, şarap ve kımız gibi içkiler fermente içkiler grubunda yer alır. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için blogumdaki Fermente İçkiler ve Distile İçkiler isimli yazımı bulinküzerinden okuyabilirsiniz.

Filtreleme

İster şarap yapın, ister bira yapın ister distile içki yapın maişeyi filtrelemeniz gerekiyor. Eğer distile içki için etil alkol yaptıysanız yada hazır etil alkol aldıysanız etil alkolü karbon filtreden geçirmeniz gerekiyor. Bu konuda yazdığım Filtreleme Hakkında Detaylar isimli yazıyamı , Aktif Karbon Filtre ile Etil Alkol Filtreleme yazımı okuyabilirsiniz.

Evde İçki Yapımı İkinci Aşama

Evde Distile İçki Yapımı

Bira yada şarap yapmak istiyorsam artık içebilirim ama rakı, viski, cin, votka, tekila, brendi v.s. yapmak istiyorsam ne yapacağıma geldi sıra.

Öncelikle rakı ve viski yapmak isteyenler çok karmaşık tariflere girmeden önce başarılı sonuçlar almak istiyorsa Pratik Tarifler – Rakı ve Viski yazımı okuyabilirsiniz. Biraz daha detay yazının devamında geliyor.

Hobi Amaçlı Evde Rakı Yapımı

Evde içki yapımı dediğimizde akla ilk gelen rakı yapmak oluyor. Evde rakı yapımı için en az iki distile, bir litre %96vol gıdai etil alkol içine 3 ml virago anis anason ve 1 ml virago kuru üzüm aroması ekleyip çalkalayın sonra üzerine 1 litre su ilave ederek seyreltin. Bu güne kadar içtiğiniz en iyi rakıyı yapmış olacaksınız. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Evde Rakı Yapımı başlıklı yazımı okumanızı öneriyorum.

Hobi Amaçlı Evde Viski Yapımı

Evde içki yapımı dediğimizde akla gelen diğer bir içkide viski oluyor. Evde viski yapımı için en az iki distile, bir litre %96vol etil alkol içine 1,4 litre iyi kalite su ekleyin ve içine 5 ml virago konsantre viski kiti ilave ederek çalkalayın. Şahsen viski yaparken tercihim malt 06 single malt viski kitidir ama farklı türlerde viski sevenler için en iyi kararı kendileri verecektir. Viski yapımında kullanacağınız viski kiti sağlığınız açısından büyük önem arz ediyor. Bu konuda detaylı bilgi verdiğim Viski Kiti başlıklı yazımı okumanızı öneriyorum. Ayrıca viski yapımı konusunu derinlemesine anlattığım Evde Viski Yapımı yazımı muhakkak okumalısınız.

Hobi Amaçlı Evde Cin Yapımı

Viski mi yoksa Cin mi diye bana soran olursa kesinlikle cin ancak yeni neslin çok beğendiği yada bilmediği bir tat olduğu için çok popiler değil. Bence çok temiz bir içki ama kıymeti çok bilinmiyor. Bu iş takım tutmak gibi değil ama yemek yarışmalarındaki kaynanaların dediği gibi damak tadıma uyan bir lezzet. Evde Cin Yapımı için en az iki distile, bir litre %96vol etil alkol içine 1,4 litre iyi kalite su ekleyin ve içine 2,5 ml virago ardıç aroması ilave ederek çalkalayın. Sonrasında bir hafta dinlendirin. Özellikle yaz aylarında hem tek başına hem de kokteyllerde çok iyi gidiyor. Evde cin yapımı konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Evde Cin Yapımı başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Linkiburada.

Hobi Amaçlı Evde Tekila Yapımı

Bizdeki anason neyse Meksika da ki agave de odur. Agaveli distile alkole tekila denir. Şahsen bir şişe tekila açıp akşamı tekilayla bitirmişliğim yoktur ama keyifli akşamın sonunda küçük bir dokunuşu çok severim. Evde tekila yapımı için en az iki distile, bir litre %96vol etil alkol içine 1,4 litre iyi kalite su ekleyin ve içine 2,5 ml virago agave aroması ilave ederek çalkalayın. Sonrasında bir hafta dinlendirin. Bu arada viragonun agave aroması gerçek tekila tadını veriyor. Virago Kimya nın test grubunda olduğum için piyasaya çıkmadan önce bana numune göndermiştiler. Uzun uzunda bilgi vermiştiler. Agave bitskisi yüz yılda bir defa çiçek açıyormuş. Çiçek açan agaveden yapılan tekilada hafif tropikal ve çok güzel kokusu olan bir içki oluyor. Bizim bildiğimiz tutkal kokulu tekila değil yani. Evde Tekila Yapımı yazıma bulinküzerinden ulaşabilirsiniz.

Hobi Amaçlı Evde Votka Yapımı

İçinde hiçbir aromatik tadın olmadığı alkol ve su karışımı olan votkayı kendisi yapmak isteyenler Hobi Amaçlı Evde Votka Yapımı yazımı okuyabilirsiniz. Yanlış anlaşılmaktan çok çekindiğimi biliyorsunuz, amacım votkayı kötülemek değil, bence votka tüm içkilerin temelini oluşturan çok değerli bir bazdır hatta bu konuda yazdığım Votkadan Neler Yapılır? Yazımı ayrıca Meyveli Votka Tariflerim isimli yazımı okuyabilirsiniz.

Hobi Amaçlı Evde Likör Yapımı

Likör bizim ülkemizde kaba tabirle KIZ İÇKİSİ gibi görülse de aslında çoğumuz likör içiyoruz.  Aromatik tatların olduğu %20 civarı içkiler likördür. Rakıya yarı yarıya su eklendiğinde KIZ İÇKİSİ olmuyor, votkaya yarı yarıya vişne koyunca KIZ İÇKİSİ olmuyor ama %20 alkollü portakal likörü KIZ İÇKİSİ oluyor. Neyse bu yazının amacı benim itirazlarım olmadığı için lafı daha fazla uzatmıyorum. Hobi Amaçlı Evde Likör Yapımı-1 yazımı okuyabilirsiniz. Hobi Amaçlı Evde Likör Yapımı-2 (Hindistan Cevizi Likörü) yazımı okuyabilirsiniz.

Hobi Amaçlı Evde Brendi Yapımı

Brendi bizim ülkemizde çok bilinmez ama çok özel bir lezzettir. Yanmış şarabı kurtarmak için distile dilmesi fikrinden çıkmış ve viski gibi meşe fıçıda bekletilirken içine aromatik tat katmak için meyve eklenmiş özel bir lezzettir. Blogumdaki Hobi Amaçlı Evde Brendi Yapımı yazımı okuyabilirsiniz.

Evde Bira Yapımı

Evde bira yapımı hakkında detaylı bilgi edinmek ve evde kendi biranızı yapmak istiyorsanız tüm detaylara Evde Bira Yapımı başlıklı yazımı bulinküzerinden okumanızı öneriyorum.

Buraya Kadar Geldiyseniz

Yazıda şu linke bak, bu linke bak diye bir sürü yönlendirme olduğunu en başta söyledim. Eğer yazımın bu kısmına kadar geldiyseniz ya tüm detayları okudunuz, ya blogumun eski takipçilerinden olduğunuz için zaten detaylara hakimsiniz yada bir bakıp çıkayım dediniz. Eski takipçiler zaten anlattıklarımı biliyorlar, yeni başlayan birisi olarak bu kısma kadar okuyarak geldiyseniz, evde içki yapımı konulu youtube kanalı açabilirsiniz, eğer sadece okuyup linklere bakmadan buraya gelen biriyseniz etil alkolü nereden alayım yada anason yağının iyisi hangisi diye soru soracaksınız. Umarım vermek istediğim bilgileri verebilmişimdir. Bu yazıya katkıda bulunmak isteyenler kendi çalışmasını yaparak kendi adına blogumda yayınlayabilir yada en azından yorumlar bölümünden birkaç cümleye katkıda bulunabilir. Bu arada bir facebook grubumuz var, Facebook grubumuza katılırsanız bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

Boş zamanlarımda kitap okumuyorum, müzik dinlemiyorum, spor yapmıyorum. Et ve balık pişiriyorum, evde kendi kokteyllerimi yapıyorum, film izleyip konsol oyunları oynuyorum.

20 Yorum

  1. Serap Cevapla

    Merhaba, evde iki kez rakı yaptım ve fena olmayan denemelerdi. Alkolü tahlil ettirdim ve içinde o acımsı maddenin olduğunu öğrendim ki bu madde kanserojenmiş . Bundan kurtulmakta mümkün değil sanırım. Yeni tarımsal alkol buldum. Tahlili de temiz çıktı. ondan da aşağıda yazdığım formülde rakı yaptım. Önceki rakılarda aynı formüldü. Bu alkol katkısız tarımsal olduğu halde korkunç acı ve değişik kokulu birşey oldu ki rakı ile alakası yok gibi. Bunun kurtuluşu var mı aşağıdaki formülü iki kez yaptım yani 4.40 lt kadar rakı var elimde. Bunu nasıl düzeltebilirim.
    formülüm şöyle
    1 lt etil, 3 ml anason yağı(alfasol) 5 ml gliserin, 6 ml meşe ekstratı, 1.5 ml yaş üzüm aroması, en son da 1.2 lt su (fuska su) şimdiden teşekkürler

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Rakı yapımı için su, alkol ve anason yeterlidir. Geriye kalan ek tatlar tamamen kişisel tercihinizdir ve siz beğendikten sonra hiçbir problem söz konusu olmaz. Korkunç acı dediğinize göre içine acı madde eklenmiş bir alkol kullandınız demektir ve içilmesi mümkün değildir. Sonuçta dünyanın en acı maddesi. Karbon filtre yada farklı bir yöntemle karışımdan ayırmanız mümkün değil. Elinizdeki rakıyı çöpe atın ve yeni denemelerinizde alkolde acı madde olmadığından emin olup sonra karışım yapın.

  2. Verchiel Cevapla

    Üstad iyi geceler. Yorumlarınızın bazılarında distilasyonun aslında filtrelemeden daha önemli olduğuna vurgu yapıyorsunuz ama tehlikeli de olduğundan çok o konuya girmiyorsunuz sanırım.Şimdi bir sorum olacak izninizle. Hem ısı derecesini gösteren hem de istenilen derecenin ayarlanabildiği Bluetoothlu bir su ısıtıcısı buldum. 78 dereceye ayarladığım ısıtıcıya etili koyup kaynatsam ve ısı her 68 dereceye düştüğünde bir kaç sefer daha aynı işlemi yapıp 78 dereceye kaynatsam , bu işlemi tekrar ettiğim sayıda etil alkolü distile etmiş olur muyum? Cevabınızı merakla bekliyorum.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Distilasyon işleminde kaynatılıp buharlaştırılan sıvı, soğukla temas edip buharlaşmadığı müddetçe distile edilmiş olmaz. Sizin almayı düşündüğünüz cihazda metil alkolü rahatlıkla ayırabilirsiniz. Metil alkol 68 derecede buharlaşacağı için siz ısıyı 70 dereceye getirin. 70 derecede etil alkol kaynamayacağı için alkol cüzzi bir alkol kaybı yaşarsınız. Söz konusu alkol kaybıda zaten kabuledilebilir miktarda olacaktır. Bu arada oldukça başarılı bir çalıma olacağını düşünüyorum. Alkolü distile edemeseniz bile daha büyük bir problem olan metil alkol riskini bertaraf etmiş olursunuz.

      1. Verchiel Cevapla

        Metilin hepsinden kurtulmak için ısıyı, etilin buharlaşmaya başlayacağı 78 dereceye kadar çıkartmak gerekmiyor muydu?

        1. keyifleryerindee Cevapla

          Hayır, metil 68 derecede zaten kaynayıp buharlaşacak geriye sadece etil alkol kalacak. Eğer 78 dereceye kadar ısıtılırsa hem etil hemde metil buharlaşır.

  3. aydın Cevapla

    hocam merhaba. elimde 10 litre 45 derece alkol var. üzüm rakıs-boğma rakı.. bunu anason tohumuyla anasonlamak istiyorum. yeniden kaynatmak için elimde gerekli tertip düzenek var. nasıl bir yol izlemeliyim ?

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Merhaba,

      Öncelikle kullanacağınız anason tanesinin yağ bakımından ne kadar zengin olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunu ancak profesyonel ekipmanlarla yapabiliriz. Genel anlamda bu ekipmanların herkeste olmadığını düşünerek hareket edecek olursak sizin için şöyle bir tarif verebilirim;
      45 derece alkolün her bir litresi için 50 gr anason tohumu kullanmanızı öneriyorum. Elinizdeki alkolün içinde %55 oranında su olması anasondan alacağınız yağ miktarının verimini düşürecektir, bunun için alkolün içine anasonu ekleyip 40 dereceye kadar ısıtın ve hava almayacak şekilde bir gün bekletin. Daha sonra distilasyon düzeneğinizde damıtın. Elde edeceğiniz rakı %80 civarında bir alkole sahip olacaktır diye tahmin ediyorum. Alkolün değerini ölçtükten sonra suyla seyreltin.

  4. ANIL KINALI Cevapla

    Hocam Merhabalar, Öncelikle yazılarınızın neredeyse tamamını inceledim sayılır. Ve çok faydalı buldum elinize emeğinize sağlık. Bende evimde hobi amaçlı kendi imkânlarımla bir distilasyon düzeneği yaptım. Fakat benim amacım bunu alkollü içecek yapıp içmek değil. Günümüzde biliyorsunuz Covid-19 salgınından dolayı kolonya ve dezenfektanlara inanılmaz zamlar geldi. Bunun önüne bi nebze olsun geçmek ve kendi kolonyamı veya dezenfaktanımı üretmek. Tabi bunu maliyet olarak en az harcamayla tamamlamak. Kendi çapımda yaptığım araştırmalarla en az maliyeti Şeker fabrikalarının atığı olan melas ı buldum. Fakat bunu maişelemek konusunda herhangi bir adım atamadım. Ve başarılı olamadım. Size sorum; Bu melastan en yüksek verimde etil alkolü nasıl elde edebilirim? Maişesini nasıl hazırlayabilirim ? Eğer litre bazında bir tarif verirseniz çok sevinirim. Saygılarımla.
    Sağlıcakla Kalın.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Melas atığı içindeki şeker miktarı kadar alkol verimi alabilirsiniz yani atığa şeker ilavesi yapmanız gerekir. Atık içinde şeker miktarı düşük olacağı için elde edeceğiniz alkol miktarıda düşük olacaktır. Ton bazında yapacağınız mayalamadan ve distilasyondan sonra elde edeceğiniz alkol işletme maliyetini bile karşılamaz. Bence bu fikirden vaz geçin. Eğer bu atıktan alkol elede etme imkanı olsaydı milyonluk yatırım yapılan fabrikalar bu atığı kullanırdı. Takdir tabiki sizin.

      1. ANIL KINALI Cevapla

        Tavsiyeniz için teşekkür ederim hocam. Kaç haftadan beri uğraşıyorum sizin gibi yanıt verip yönlendiren olmadı. Yorumunuz benim için çok değerli. Teşekkür ederim. Saygılar.

        Sağlıcakla Kalın.

      2. Hakan Cevapla

        Hocam kolay gelsin size nereden abone olabiliriz teknoloji ile aram çok iyi değil yorumu bile sizin cevabınızı altına yazmak zorunda kaldım bana ulaşırsa ız çok memnun olurum 😁

  5. ALİ Cevapla

    Soru: İçinde acı madde bulunan etil alkol aldığımızda karbon filtreden geçirince(3-4 kez) bu acı maddeden de kurtulur muyuz? İlginize şimdiden teşekkür ederim.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Etil alkole eklenen acı madde yani denatonyum benzoat hiçbir şekilde karbon filtreyle alkolden ayrılmaz, denemeyin bile derim. Dünyanın bilinen en acı maddesinden söz ediyoruz. Karbon filtre işlemiyle sadece alkoldeki istenmeyen kokuların bir kısmından kurtulabilirsiniz.

  6. Murat Cevapla

    Sayın hocam merhaba. Ben piyasada satılan dijital termostatlı distile su cihazı aldım. Cihazın beğendiğim özelliği elektriği Termostat üzerinden aldığından İstediğiniz derecede makineyi durduruyor olması ve cihazın çıkışında aktif karbon filitre olmasıdır. Denemeye başlarken 1.000 ml. %96 saflıkta ki etil alkolü makinanın içine koydum. Düşüncem 68° de kaynamanın başlayacağı ve bir miktar damlama olacağı 78° ye gelene kadar çıkan sıvıyı dökmek, distilasyona devam edip 78° İle 95° arasında gelen sıvıyı da kullanmak idi. Ancak düşündüğüm gibi olmadı. Distileasyon başladıktan 78°’ye gelene kadar hiç bir damlama olmadı 78.2°’den sonra kaynama başladı. Ortalama 78.6-78.8° arasında damlama oldu. Cihazın içindeki etilalkol bitene kadar hep bu derecelerde seyretti. Damlama azalır gibi olduğunda Termostat 80°’yi gösteriyordu. Makineyi kapattım zaten haznede hiçbir şey kalmamıştı. 900ml. % 95 saflıkta Etil alkol çıktı. Bu 900 ml. Etil alkolü tekrar distile ettim. İkinci seferde 800 ml. % 93 saflıkta etil alkol çıktı. Sormak istediğim yaptığım işlem doğru mudur? Bu iki distile işleminden sonra kaybolan 200 ml. İle ben etil alkolde ki nelerden kurtulmuş oldum? 68° ile 78° arasında neden hiç buharlaşmak olmadı? Yine aynı şekilde 80° ile 95° arasında da hiç bir buharlaşma olmadı? Ayrıca etil alkol ısısı saflık derecesini ölçerken bizi yanıltır mı?
    Saygılarımı sunarım.

    1. keyifleryerindee Cevapla

      Öncelikle böyle bir cihazınız olduğu için şanslısınız. 68 derecedeki metil alkol zaten çok düşük miktarda olduğu için buharlaşıp gitmiştir. Yaptığınız her distilasyon işleminde kayıp yaşamanızın nedeni yine buharlaşmaya bağlıdır. 78 derece ile 78.6 derece arasındaki sapma sizi tedirgin etmesin, aradaki 0,6 derecelik sapma kabul edilebilir seviyededir. 80 derece sonrasında kaynatma kabında hiçbirşey kalmaması gayet normal çünkü etil alkolün %96 sı alkol kalan %4 ü distile sudur. Yaptığınız işlemde alkol kaybı yaşamanızda son derece normal. Yaptığınız her distilasyonda öncelikle metil alkolden, asetattan ve istenmeyen partiküllerden kurtuldunuz. Elinizde oldukça yumuşak içimli ve son derece kaliteli bir alkol oldu.Yaptığınız işlemde iki risk söz konusu;
      1- Alkol kaybı ( sizinde belirttiğiniz gibi bir miktar alkol kaybınız olmuş)
      2- Distilasyon cihazınızın zarar görmesi (yanma ve erime gibi riskler söz konusu)

      Bu iki riski ortadan kaldırmak için yapmanız gereken alkolü distile etmeden önce, alkolün içine %10 – %15 civarı su eklemektir. Yani 1 litre etil alkol içine 100 ml – 150 ml kadar su eklemek. Böylece kaynama başladığında 68 derecede önce metil alkol buharlaşacak, 78 derecen sonra alkol buharlaşacak ve 99 dereceden sonra su buharlaşacak. Siz 99 dereceyi beklemeden 95 derecede kaynatmayı durdurun. Bu esnada yine alkol kaybınız olacaktır.

      Daha sonraki denemelerde cihazı kullanırken;

      Elinizdeki cihaz ısı ayarlı olduğu için öncelikle 77 dereceye getirin. 77 derecede cihaz duracaktır ve metil alkol cihazdan buharlaşarak çıkacaktır çünkü kaynama noktası olan 68 derecenin çok üzerinde bir ısıya maruz kalacak. Daha sonra kendinize bir bölümlendirme yapın cihazı 83 dereceye getirin ve aldığınız alkolü baş olarak ayırın, sonrasında cihazı 90 dereceye ayarlayın ve aldığınız alkolü göbek olarak ayırın ve son olarak cihazı 95 dereceye ayarlayın ve aldığınız alkolü kuyruk olarak ayırın. Madem elinizde distilasyon cihazı var en verimli şekilde kullanın. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Deneyiminizi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir